New Posts New Posts RSS Feed - D: Aerobni trening vs HIIT trening za mršavljenje
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

D: Aerobni trening vs HIIT trening za mršavljenje

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
miki4you View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 14 Rujan 2012
Status: Offline
Points: 0
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote miki4you Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: D: Aerobni trening vs HIIT trening za mršavljenje
    Posted: 28 Travanj 2013 at 13:26
Svi komentari na temu: Aerobni trening vs HIIT trening za mršavljenje

svakim danom sajt je sve bolji i bolji,hvala vam na ovakvim temama
Back to Top
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator


Joined: 19 Studeni 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 5840
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2013 at 13:31
Hvala tebi na ovakvom komentaru. :)
Cilj nam je obraditi sve teme koje su aktualne i one kod kojih postoji najviše "diskusija".
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
None View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 22 Studeni 2012
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote None Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2013 at 17:33
Može ukratko i kako bi trebao izgledati trening onda?
Back to Top
Maratonac View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 06 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Maratonac Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2013 at 19:04
Usporedba (slika) maratonca i sprintera se ne bi trebala koristiti jer navodi na pogresne zakljucke.
Ne samo da se radi o razlicitim tipovima treninga nego i o razlicitim tipovima prehrane. Osim toga, nije sprinter misicav zbog sprintanja nego zbog vjezbi snage.

No vratimo se hiit-u. Hiit je izmisljen kao dodatni trening dugoprugasa a ne sprintera, no kasnije su ga prigrlili i sportasi i u drugim sportovima. Ideja hiita je da dugoprugasu omoguci da nakon xy kilometara moze naglo ubrzati, obaviti preticanje i vratiti se u normalni ritam utrke a da ne svisne nakon toga (da li ste vidjeli sto je pobjednik Londonskog maratona ucinio u zadnja 2km? Pogledajte!) Tako da onaj na lijevoj slici radi hiit isto ko i ovaj ma desnoj slici. Znaci razlika u fizionomiji nije zbog hiita.

Sto se tice efikasnosti hita (skidanje sala, anabolicki hormoni i sl.), pokazano je da je ona kratkorocno bolja od LIC-a. No dugorocno (iznad jednog mjeseca), efekti hiita rapidno slabe i postaju inferiorni naspram LIC-a.

U teoriji bi rekao da odabir hiit ili lic ovisi o ciljevima. No u praksi dajem prednost lic-u iz 2 razloga:
1. zato sto je jako dobro biti neskolovani trkac i onda otici na cestu i odjednom poceti trcati iz sve snage, i
2. ovo je jako slicno kp i prvo, zato sto sam u zivotu vidio mozda dvojicu koji su ispravno izvodili hiit. Odnosno, ostali su trcali iz sve snage a ne sprintali.

Edited by Maratonac - 28 Travanj 2013 at 19:07
Back to Top
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2013 at 19:24
Za razliku od prethodnog komentatora, ja se ne bih složio za ovaj clanak da je dobar, i mislim da je ispod Lepcinove profesionalne razine, bar ono što sam citao je bilo bez bitnih primjedbi. . S obzirom da je pisan od strane nekoga za koga se smatra profesionalnim trenerom, mislim i da je eticki nekorektan, a kako nije receno za koje skupine populacije je namijenjen, za gojazne i pretile daje nepotpune i netocne informacije. I usporedjujete dvije krajnosti, kao da ništa izmedju ne postoji, a sigurno znate da što više sredstva-alata-nacina koristimo, postajemo bolji skoro u bilo cemu, pa i sportovima, i fitnesu, i gubljenju masnoca. Ovaj clanak mi stoga neusporedivo više lici na reklamu, nego na namjeru da se pomogne gojaznima, a na ovom site-u je njima pomoc najpotrebnija.                  
           Prvo, dio o maratoncima, a slicno i za vecinu sportova izdržljivosti. Ni osobno nisam ljubitelj takvog vježbanja, ali to je subjektivni osobni stav, usprkos kojem cijenim tudji uložen trud, a i ne trebamo svi imati iste sklonosti. Prikljucena fotografija, koju uglavnom koriste webgurui koji nikoga u sportu nikad nisu trenirali, je karikatura jednog sporta, u kojem ucesnici ulažu bar jednaku kolicinu napora kao i bilo koji vrhunski bodybuilder. Tako se jedan trener ne bi trebao odnositi prema drugom sportu. Znate i sami da vecina maratonaca tako ne izgleda, a to što olimpijski i drugi prvaci u maratonu imaju malu tjelesnu i mišicnu masu, pa probajte otrcati 42Km sa više od 10-20Kg na ledjima i postignite rezultat. Da ne spominjemo i cilj sporta, kao i energetske sustave koji su u tom sportu bitni. Mislim da je i @maratonac vec u forumu komentirao nešto slicno.
     Pa onda neobjašnjena( u kojoj kolicini, koliko cesto, koji intenzitet) i opcenito paušalna kritika kardio vježbanja, bez navodjenja i jednog jedinog pozitivnog efekta. "Aerobni trening povecava oksidativni stres i time je u direktnoj vezi sa ubrzanim starenjem. Negativni efekt kardia je adrenalni stres." ---- Da li je to rezultat odgovarajuce ili neodgovarajuce kolicine kardia tj LISSa, i ne može li bilo kakva vrsta vježbanja u neadekvatnoj mjeri to prouzrociti? Da o nacinu života ljudi u najdugovjecnijim dijelovima svijeta ne pricamo. Vjerojatno mnogi od nas znaju nekoga tko stres izbacuje kardio vježbanjem, me idu svi u teretanu.   "Aerobni rad je vježbom inducirana kastracija" ---- Za koga i u kojoj mjeri? Npr 2 puta dnevno pola sata? Ili 6 sati dnevno? Ili možda samo za one koji nikad u životu cak ni jedan sklek ili cucanj nisu napravili? Pa dobar dio osvajaca svjetskih medalja u borilackim sportovima (od onih koje poznajem) pocinje dan sa 5-8Km trcanja nakon budjenja, niti malo se ne cini da im fali nešto.                 .                                              
     HIIT, tj high intensity interval training ili low intensity steady state cardio? Jasno da HIIT u tijelu izaziva drugacije hormonalno fiziološke reakcije, i da je i vremenski efikasniji. Ali da li ce netko tko napravi 8, 18 ili ne znam koliko intervala potrošiti više kalorija nego netko tko npr 90 minuta vozi bicikl ili lakšom stazom ode na Sljeme? Sumnjam u to, a i HIIT se vremenski ne može dugo raditi je li, onda više ne može biti HIIT? Onda postaje samo intervalni trening, koji i jest po meni zlatna sredina, sadržava dobre strane obje krajnosti. EPOC (Excess Post-Exercise Oxygen Consumption) , da ali za koga? Za prosjecnog gojaznog, ili svakodnevnog covjeka, ili vec skoro uvježbanog sportaša? Ako se zna da je ova naknadna potrošnja kalorija oko 5-15% vrijednosti potrošenih na treningu. Prosjecna osoba ili pocetnik sigurno sa HIIT ne može potrošiti veliku kolicinu kalorija, pa je i EPOC ili afterburn mali. A sportašima ovakvi savjeti niti ne trebaju.                                   .
       Tremblayeva studija kao argument za HIIT??? Od toga mi oci rade bunjee jumping. Vjerojatno najviše krivo interpretirana studija na netu(ah, taj marketing). Neki su se obogatili na tome, zahvaljujuci nedovoljno informiranim kupcima, kad su otkrili da je veca zarada preko neta na fatlossu nego lijekovima za npr rak. Za citaoce koji ne znaju, to je studija iz oko 1994, a skupina na kojoj je radjena je 27 mladih od 18-32 godine, zdravih, prosjecno gradjenih tj bez veceg viška težine. Trajala je 20 tjedana, a nakon 5 tjedana uvoda, jedna skupina radila steady state cardio a druga HIIT po 15 tjedana(na ergociklu). Skupina sa LISSom je IZGUBILA u prosjeku 0.5Kg a skupina sa HIITom oko 0.1Kg tjelesne težine. Za 20 tjedana? Da li je taj rezultat mjerilo za fatloss, a ni sudionici baš nisu imali neki višak u startu ? Prije i na kraju testa je mjerena kolicina tjelesne masti potkožnog tkiva caliperom, na trupu i udovima. Visceralna masnoca(unutar trbušne šupljine) nije ni provjeravana. Mislim da je na trupu efekt bio slican, na drugim mjestima je na kraju manje masnoce bilo kod HIIT skupine, koja nije izgubila na težini zbog povecanja mišicne mase. A do rezultata 9 puta su došli matematikom, jer je kao HIIT bio tri puta efikasniji.                                                         ..
Ako vec govorimo o sagorijevanju masnoca, neusporedivo je korektnija studija iz 2012g. radjena na preko 200 pretilih ljudi, puno pouzdanija brojka i populacija, od kojih je oko 120 izdržalo do kraja istraživanja, mada i tu studiju skoro svatko od trenera do senzacionalistickih novinara koristi na svoj nacin. Jedna skupina je radila samo kardio, jedna samo rezistentni trening, jedna miješano rezistentni i kardio. Kolicina izgubljenog masnog tkiva je mjerena DEXA scanom, koja je puno pouzdanija metoda. Ako dobro pamtim, prehrana kao ni kod Tremblaya nije kontrolirana, te su i ukupni gubici isto bili mali. No, nacina za sagorijevanje masnoca, kao i nacina prehrane, ima bezbroj, za najoptimalniji rezultat treba se prilagoditi osobi. Na žalost završio film, pa na srecu i moja kritika :) i sorry ako ma grešaka, ma jasno Gym-girl ce ispraviti :)
    

Edited by iver - 28 Travanj 2013 at 19:33
Back to Top
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2013 at 19:29


Edited by iver - 28 Travanj 2013 at 19:36
Back to Top
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2013 at 19:35
@maratonac, sorry, u prvoj recenici sam mislio na prvi komentar tj miki4, nisam ni primijetio tvoj prije nego što sam postao :(
Back to Top
Scarpetta View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama
Avatar

Joined: 02 Kolovoz 2012
Status: Offline
Points: 1819
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Scarpetta Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2013 at 21:00
@iver ti zbilja moraš cešce pisati komentare jer se može od tebe jako puno nauciti imeni je užitak citati to.
Isto i ide i @maratoncu, ima toliko njih koji danas zagovaraju hiit, a "pljuju" po LI kardiutako da je gušt procitati glas razuma.
Back to Top
Bla! View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 10 Rujan 2010
Location: Croatia/Hrvatska
Status: Offline
Points: 79
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Bla! Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Travanj 2013 at 14:40

Inace atleticari provode intervalni trening koji ocito zvuci preobicno i nije "in" za fitness i marketing industriju pa su "izmislili" HIIT vješto upakiran hrpom "studija" da bi postao proizvod. Ocito svake godine moramo iznova utvrditi gradivo o "prednostima" HIIT-a nedorecenim clancima Cry

Ako je gazdama portala u interesu za promjenu imati realniji clanak, platite Iveru, svojim je komentarom izrekao više nego svi prekobrojni clanci proteklih godina na ovu temu.
 
Bravo Iveru i puno hvala na komentaru, maratoncu takodjer Thumbs Up Clap
Back to Top
White_Insane View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama
Avatar

Joined: 07 Travanj 2010
Location: Croatia/Hrvatska
Status: Offline
Points: 1065
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote White_Insane Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Travanj 2013 at 15:01
Nadovezao bi se na ovaj HI i LI trening. Jedno s drugim nema veze to je pod broj jedan niti je cilj treninga jednak kao što ni nije ni cilj vježbaca za kojeg je namijenjeno jednak, po meni bi trebala biti 2 clanka jedan vezan za LI drugi za HI te opisane pozitivne i negativne stvari jednog i drugog. Tako netko tko želi povecat funkcionalnu snagu i explozivnost ce odradit HI jer ce imat vece beneficije od toga kao što je ovaj šprinter. Trening primjerice bi mu bio 100m šprint 50m odmor te povecavat šprint dok ne dode do 200 ili 300m sa istih 50m odmora a da to svakim treningom odradi brže nego prošli put. Tako recimo insanity di se koriste svih "5 aspekata" fitnessa ce vecina imat beneficije od toga ali iz tog istog razloga taj program traje 60dana jer je intenzivno za tijelo i nakon tih 60 dana bi trebalo uzet pauzu i po mogucnosti raditi LI da se ne izgubi dobiveno a da se tijelo odmara kroz aktivnost. Sam LI je itekako benefitan pretilim osobama makar to bilo samo ubrzano hodanje, i iz razloga što se tijelo brzo navikava na LI tijelo na neki prirodniji i laganiji nacin dolazi do povecanja izdržljivosti te samim time ce osoba koja ga koristi pocet gubit masne naslage, sporijim tokom da al kao da je to bitno?. Da ne pricamo o tome da LI se može raditi mjesecima bez ikakvih štetnih posljedica i dobar je trening za bilo koju dobnu skupinu što se ne može reci i za HI da ce ga netko od 50-60+ic radit u usporedbi sa nekim tko je u 20-30tim godinama. Ovo za starenje mi je bezvezarija pošto poznam xy ljudi koji trce polumaratone, maratone i par triatlonaca a vecina njih izgleda mlade. Da ima ljudi koji jednostavno izgledaju starije za svoje godine i to se dogada mnogima što god da trenirali ili ne trenirali al to je druga tema za raspored pošto su neki od glavnih razloga geni, prehrana, hidratacija, životne navike itd.
Life is a journey full of adventures !!
Back to Top
_mrki_ View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 30 Lipanj 2010
Location: Croatia/Hrvatska
Status: Offline
Points: 26
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote _mrki_ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Travanj 2013 at 15:32
Mislim da ste svi malo zastranili. Clanak možda je malo nedorecen, ali za svatko sa zrnom soli u glavi ce ga, kao što bi trebalo i sve drugo, shvatiti s dozom kritike.

Mislim da je HIIT super stvar, ali da bi se moglo trenirati tim nacinom ipak mislim da svaki pojedinac koji nije kontinuriano u treningu mora prije toga odraditi odredjenu kolicinu aerobnih treninga (niskog intenziteta).

Kasnije kada je organizam pripremljen za HIIT uz njega svakako u dane odmora ili kada niste raspoloženi za HIIT nije zgorega odraditi aerobni trening.
Ako vas netko zove da odete s njime na vožnju biciklom od 30-40km zar cete mu reci da je idiot i da ce ga to koštati toliko i toliko grama mišicne mase, da ce mu se smanjiti bitni muški organi ili da ce ostariti?!

Ako ne možeš trckarati kontinuirano nekoliko minuta ili kilometara nema smisla, a i slobodno možemo reci da bi u takvom stanju organizma bilo cak i opasno "sprintati" 5-10 sekundi.
Treba poznavati svoje granice i biti STRPLJIV, HIIT nije precac do rezultata, samo drugaciji put.

Još jedna stvar je da ako netko želi moci istrcati xy kilometara da se za to nece sigurno pripremati tako da istrci hrpu dionica od po 50m, dok s druge strane ako netko želi moci skociti u dalj ili vis sigurno se nece pripremati tako da svaki dan istrci 10km.

I za kraj nekako ste se svi raspisali o trcanju kao vidu i aerobnog treninga i treninga visokog intenziteta.
Gotovo svim aktivnostima (funkcionalnim) može se izvoditi i jedan i drugi tip treninga.

cijepanje drva (nekoliko sati)  -  udaranje cekicem po gumi (intervali)
vožnja biciklom (40km) - downhill/sobni bicikl
lagani (kondicijski) kružni trening - kružni trening eksplozivne snage
....

Evo, nadam se da nisam ovo pisao samo za sebe.


Edited by _mrki_ - 29 Travanj 2013 at 15:32
Patience, persistence and perspiration make an unbeatable combination for success.
Back to Top
futura View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 16 Prosinac 2011
Status: Offline
Points: 0
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote futura Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Travanj 2013 at 17:02
Pozdrav, Tema clanka je usporedba HIIT-a i LISS-a u kontekstu njihove efikasnosti u gubitku masnog tkiva. Netko je spomenuo visceralno salo, no ovdje se, naravno, misli na ono potkožno. Što se tice konkretnog izgleda HIIT treninga, o tome je vec bilo rijeci u jednom od prijašnjih clanaka. Tema je sama po sebi kontroverzna i normalno je zbog toga da se s njom u svezi javljaju razlicita mišljenja. U clanku sam obuhvatio neke opceprihvacene argumente struke na tu temu, ali buduci da se ipak radi o autorskom clanku, dopuštam si iznijeti i svoje stajalište. Mišljenja sam da se LISS treba ostaviti endurance sportašima (specificnost sporta). Ostale iznimke kojima se ne preporuca HIIT su navedene u clanku. Tocno je da sprinter nije mišicav zbog sprintanja, ali ce sprintanjem, a ne LISS-om ocuvati mišicnu masu. Efekti HIIT-a mogu oslabiti, ali to znaci da se trebaju prilagoditi parametri kako bi se vratio prvotni efekt. Poanta HIIT-a je da se tijelo ne navikne. Navikne se na LISS. Iver, receno je u clanku kojim se skupinama HIIT ne preporuca. I nitko nije rekao da se ne cijeni trud jednog maratonca, ali ponavljam: pricamo o HIIT-u u kontekstu fat-burninga. Što se studija tice, uvijek baratamo dostupnim, ali slažem se da svaka studija ima brdo zamjerki i previda jer je parametara jednostavno previše. Zato cekamo neku meta-analizu koja ce iznjedriti konacnu rezultantu svih tih studija i studijica. A do tada, trebamo se okrenuti prakticnim rezultatima, a to je da HIIT daje bolje rezultate u fat burningu od klasicnog neverendingstory cardia. I kako je gore netko napisao, treba gledati puno šire, trcanje je samo navedeno kao primjer, postoji bezbroj nacina i rekvizita kojima se HIIT može izvoditi.
Back to Top
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Travanj 2013 at 00:25
poštovani futura, moja reakcije je prvenstveno izazvana paušalnim ocrnjivanjem LISS-a, samo sam cekao i citao dalje da možda i neke cudne bolesti ne izaziva :( Tako reagiram i kad netko iz magle razlicito definiranog funkcionalnog ocrnjuje bodybuilding. Da su to opceprihvaceni stavovi struke, ne bih nagadjao na koji dio struke ste mislili, no u svijetu obicnih trenera, mnogi tako baš ne misle. Tocno da se parametri ili vrsta HIITa mogu mijenjati i prilagoditi kako se napreduje, a najbolja strana je po meni da ima HIIT protokola i za pretile sa lošijom tjelesnom kondicijom. Ali je tocno da i kad se netko navikne na najniži intenzitet LISS-a može isto tako povecavatiti intenzitet pa polako prelaziti i na laganiji interval trening.                                                            
                     Takodje mislim, nisam to ni rekao, da nije upitno niti kontroverzno da je HIIT efikasniji za fat-burning ako se gleda utrošeno vrijeme ili po jedinici na treningu potrošene energije(što isto nije u clanku navedeno), i sam sam to u komentu napisao. Ni to nije upitno da ce vrlo visoki intenzitet x puta brže potrošiti rezerve glukoze i glikogena u tijelu, pa još i smanjiti taloženje novog masnog tkiva ili da ima drugaciji metabolicki efekt na muskulaturu. Koliko znam kontroverzno je koje se masnoce više sagorijevaju kojim nacinom, visceralne(unutar trbušne šupljine) ili subkutane(potkožna). Ali opet se iznosi opceniti stav "A do tada, trebamo se okrenuti prakticnim rezultatima, a to je da HIIT daje bolje rezultate u fat burningu od klasicnog neverendingstory cardia. " Što ta recenica znaci, nisam uvjeren da vecina citatelja to tumaci na isti nacin? Da ce prosjecan covjek sa npr 20min HIIT treninga potrošiti više masnog tkiva nego da npr 2 puta dnevno vozi bicikl po 45 minuta(tj bilo koji lagani cardio) ili da laganijom stazom ode na Sljeme? Ili nece? Ili ovisi o ...? I ponavljam, vjerojatno je u kontekstu fat-burninga najbolje koristiti više alata, što i sami mislite, uvjeren sam, pa zašto netko ne bi kombinirao HIIT i LiSS u raznim danima, ako smo vec kod ovih dviju krajnosti, osim što ste rekli da ce ostariti od LISSa. Zbog kastracije koja je u clanku napisana?                                   
              Ako je netko u dobroj kondiciji, nema vremena, ima samo par kg za izgubiti, neka radi HIIT.    Ako je netko pretili, tj gojazan, nema vremena, loša kondicija, neka proba prilagodjeni HIIT protokol, a ako ima vremena i voli šetnje ili 1.5 sat vožnje biciklom, neka radi LISS, zašto to nije dobro? Svatko neka cini što mu odgovara i uz to napreduje tempom koje mu odgovara.                     
                        I naravno da rezultati istraživanja nisu jednoznacna, nikad nece ni biti niti ce ijedan znanstvenik na isti nacin tumaciti rezultate studija radjenih na raznim dijelovima populacije, mladima, starijima, sportistima ili pocetnicima, ili onih sa 5KG viška sa onima od 25Kg viška, itd... S obzirom da ste sami naveli kako ovdje pricamo u kontekstu fat-burninga, zanimljivo da je jedino navedeno istraživanje u clanku, od Tremblaya, u kojem su za 20 tjedana obje skupine izgubilo jako malo masnog tkiva, koje cak nije niti mjereno u tom istraživanju, nego je mjerena samo ukupna tjelesna težina(isto minimalna razlika) i kaliperom potkožna masnoca na nekim dijelovima tijela. Sve to sam vec u prvom komentu napisao, koji niste procitali, pa se besmisleno ponavljam. Nije mi namjera zafrkavati, nego ispraviti krive navode i upotpuniti clanak za šire citateljstvo, pa odustajem od trakavice suvišnih objašnjavanja, nisam "Sulejman". S obzirom da neki simpaticni ljudi iz ove virtualne zajednice cijene vaše znanje, prva mi je misao da niste osobno pisali clanak. U svakom slucaju, pozdrav i nada za opet dobrim clancima, pretpostavljam da ljudi vape za novim kucnim trening programom za skidanje masnoca, ili neki univerzalan, u kojem bi sa promjenom parametara opterecenja, pauze, trajanja, itd, mogli isti koristiti i za fatburn i za vecu izgradnju mišica u slijedecoj fazi, prijedlog za uredništvo.

Edited by iver - 30 Travanj 2013 at 00:28
Back to Top
Maratonac View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 06 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Maratonac Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Travanj 2013 at 08:20
iver hvala ti na informacijama i trudu. To sto pises je tocno i dobro ali ne pises sto bi svi mi htjeli cuti. A to je neka nova vjezba (ili protokol) kojom se u malo vremena s nekim naporom mogu postici fantasticni rezultati. A to je ono sto uglavnom citamo kao naslove clanaka o HIIT-u: "do forme u 10 minuta dnevno", "samo 10 min dovoljno za zdravi zivot", "tjelovjezba za managere i druge ljude koji nemaju vremena"... Uvijek me iznova fascinira koliko se ljudi lako uhvate HIIT-a podrazumijevajuci da je napraviti nesto visokim intenzitetom u kratkim intervalima lako.

Edited by Maratonac - 30 Travanj 2013 at 08:23
Back to Top
Oup View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 03 Travanj 2012
Status: Offline
Points: 0
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Oup Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Travanj 2013 at 14:14
mislim da je ovo najgori clanak o HIIT-u koji sam ikada procitao.
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Travanj 2013 at 14:50

Auuu....uz dužno poštovanje autoru clanka, moram se pridružit deckima u kritikama. Necu secirati tekst jer bi ispravljanje, proširivanje i stavljanje pod upitnik svakog navoda zahtijevalo sate i sate pisanja, a to se nikako nebi smjelo dešavati ako ste svi ozbiljni u vezi ovog portala.

Morate uzeti u obzir da je vecina ljudi još uvijek nedovoljno informirana o svim ovim pitanjima i da se lako uhvatiti za jedan clanak, pogotovo napisan od strane strucnjaka, i niti ne razmisliti malo šire, odnosno malo bolje prouciti materiju.

Meni, kao još uvijek samo profulanoj diplomiranoj ekonomistici koja ima još puno knjiga, clanaka, istraživanja za procitat, iskustva za proc i koja se tek sprema na upis više trenerske  nebi palo na pamet napisati jedan ovako nedoreceni clanak i moram priznat da sam pomalo...ne znam...razocarana?

Samo ove usporedbe maratonaca i sprintera su više smiješne....pa cak sam i ja u svojim pocecima pala na njih, srecom nisam stala na tome.

Ova tema ne stane u par recenica. Sigurno da se o tome puno prica ali to nije bez razloga - puno se toga i ima za reci. Svaki od ovih pristupa ima svoje prednosti i nedostatke, svaki od njih ima svoje mjesto, svi smo mi u razlicitim fazama više spremni za jedno ili za drugo, odnosno za njihovu kombinaciju....itd itd itd...cemu demoniziranje jednog pristupa bez konkretnijeg objašnjenja, detalja, specificnih situacija? Iver je rekao dobro....3xtj po 45 min nije isto što i 7x tjedno po 3h. Previše komplikacija? Yeah....lakše je zavarat ljude nego si dat truda pa u par clanaka pokušat malo rasvijetlit stvari.

Molim vas, pripazite malo ubuduce......nisu svi u poziciji da kriticki razmišljaju, kad ne znaju dovoljno da bi to mogli...




Edited by Gym_girl - 30 Travanj 2013 at 15:43
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.