New Posts New Posts RSS Feed - molim pomoć
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

molim pomoć

 Post Reply Post Reply
Author
nikolina3991 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 15 Ožujak 2018
Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote nikolina3991 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: molim pomoć
    Posted: 15 Ožujak 2018 at 20:37
Pozdrav dragi ljudi,
moje ime je Nikolina..i imam veliki problem sa viškom kilograma,PCOS-om,tahikardijom itd... čitala sam vaše postove,savjete i slično, no budući da smo svi nekako raličiti, ne mogu i ne znam si sastaviti plan prehrane sama..naravno kao i većina pretilih osoba pokušala sam sa svim nezdravim dijetama, i kao nagradu dobivala yo-yo efekat + još neku kilu..eto dugo mi je trebalo da shvatim da su većina tih dijeta ne zdrave..

molim vas za pomoć.. visoka sam 166cm imam 99 kg..i ovisnik sam o slatkome
na dalje.. jedem smeće.. imam nekakv svoj plan kak bih ujutro jela zobenu kašu npr sa bananom..pa međuobrok ne znam..pa ručak opet ne znam što..piletinu?? i povrće.. niš drugo mi ne pada na pamet..večeru posni sir..

i opet ne znam izračunati koliko kcal mi treba za mršavljenje.. odbijam 500kcal od Tdee-a ili ?

koliko treninga mi treba, koje vrste..kardio? koji je optimalan broj gubljenja kilograma..ono da ne očekujem previše pa se razočaram..

sorry na ovako dugom i vjerovatno ponavljajućem postu, ali vas očajnički molim za pomoć..spremna sma na sve savjete ..kritike i slično..hvala unaprijed..
Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 Ožujak 2018 at 08:03
Jao.... ajmo nekim redom. Koliko imaš godina? Jesi se savjetovala s ginekologom ili liječnikom opće prakse? Piješ li kontracepciju, ako da, kakvu? Jesi li vadila hormone, ako da, s kojim je najveći problem? Slobodni testosteron ili neki drugi? Kako radi gušterača(jesi li inzulinski rezistentna, ako da, koliko? Index IR, jel..). Ako jedeš slatko, pretpostavljam da jesi inzulinski rezistentna. Moja ti je preporuka sljedeća: Većina nas koje imamo PCOS smo u nekoj mjeri osjetljive na UH, pogotovo jednostavne. Kreni polako sa PROČIŠĆAVANJEM PREHRANE, ovo je MUST. Dakle, svo smeće: slatkiši, voćni sokovi, bijeli kruh, čokolada, majoneza, pizza, pekara, APSOLUTNO moraju VAN!!!! Kruh ako voliš, radi sama, možeš se i na pm javiti da ti dam recepata, a imaš i ovdje gro. Također, ako nisi, napravi na Vuku Vrhovcu u Zagrebu(ili gdje već možeš) OGTT, i izvadi slobodni testosteron, i možda estradiol. Ovo pomaže da se vidi jesi li inzulinski rezistentna i koliko, te trebaju li ti lijekovi(Metmorfin....). Ako da, ja bi ih svejedno probala izbjeći i stvar riješiti prehranom. Za početak ne moraš izbacivati UH, nego bi se ja prihvatila nekih osnova: Kreni hodati i koristi stepenice. Pomalo, ali moraš. Ne znam kako si do sada vježbala, ali na tvoju kilažu trening snage ne znam kako bi ti zglobovi podnijeli. Isto tako, sweet cravings are real, znam to, ali onda UH tempiraj ujutro. Tu bi ova zobena kaša dobro sjela, ali ne s bananom, jer banana ima jako puno škroba i brzo diže inzulin. Ja bi probala cca 50-70g zobenih, u vodi/mlijeku, jednu-dvije žlice sira, i jednu jabuku, uz malo eritrita, kojeg možeš naručiti online, guglaj malo. Prirodni je zaslađivač. Što više brokule, badema isto, jer ti možda fali i kroma. Isto tako, u početku se ne bi zamarala ni TDEE-om, samo bi po Harris-Benedictovoj formuli izračunala BMR i ne jesti ispod toga. Apsolutno moraš pročistiti prehranu, i unos UH bazirati na leći, BIJELOM grahu(ne trešnjevcu), zobenima i slanutku, dakle CJELOVITIM ŽITARICAMA I UH. Ostatak prehrane neka bude vlaknasto voće(šumsko, jabuke, naranče....), nemasni proteini pod OBAVEZNO(puretina, piletina, riba, jaja, posni sir) i puno povrća koje raste iznad zemlje. Masti vadiš iz lanenih, badema, chia sjemenki..., dakle, zdrave, nezasićene masti.) Probaj možda i Montignac dijetu. Tako par mjeseci, pa se javi da vidimo kakvo je stanje. Ako ni to ne urodi plodom, onda par tjedana na LCHF, da se ekpresno popravi inzulinska osjetljivost.

Edited by Justanyone - 16 Ožujak 2018 at 08:04
Back to Top
CeLe111 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 06 Listopad 2015
Status: Offline
Points: 370
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote CeLe111 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 Ožujak 2018 at 13:24
Pozdrav Nikolina,

bez obzira na dugi i veoma kompletan post od Justanyone koji podpisujem,
ja bih se nadovezao, i jos pitao..

- Koliko imas godina?
- Jesi li u odredenom periodu zivota "nabacila" kilograme, ili oduvijek mucis muku sa istima?
- Kako ti izgleda prosjecan dan po pitanju aktivnosti i cime se bavis, studiras ili radis, tj. da li si vecinu dana na nogama ili sjedis?
- Imas li kakvu povijest sportova/tjelovjezbi?


Online Mentor:
Nutricionizam/trening, misicna masa/mrsavljenje.
Stalni pristup i motivacijska podrska.
Rad temeljim na hrpi zadov. klijenata i uspjesnim transformacijama!
http://www.fgfitness.uk
Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 Ožujak 2018 at 14:00
Odnosno, da još pitam i ovo(zaboravih gore,a ne da mi editirati post), kakvi su kod tebe točno simptomi PCOS-a? I kakve još zdravstvene probleme imaš(vidim iza tahikardije tri točkice..) Kakav ti je kolesterol i šećer? Jesi se za išta od toga savjetovala s nekim stručnjakom i što su rekli? Mislim, stoji općenito sve što sam gore napisala, ali me zanima s čime se mučiš jer nas ima 555 podtipova s PCOS-om. Je li ti itko savjetovao išta u vezi tjelovježbe? Nešto što nikako ne smiješ....? Ja sam gore spominjala oralne antidijabetike, a zaboravila sam pitati piješ li možda već neke lijekove za srce, šećer...?
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.