New Posts New Posts RSS Feed - nova sam :)
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

nova sam :)

 Post Reply Post Reply
Author
bubobubo View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 25 Lipanj 2015
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bubobubo Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: nova sam :)
    Posted: 25 Lipanj 2015 at 21:30
Pozdrav svima! Smile

Već dosta dugo pratim fitness.hr ali nikako da se pridružim društvu. Ipak odlučila sam napokon napraviti tu promjenu, jer vidim da ono "počinjem od ponedjeljka" nikada neće doći. 
Pa evo da vam se predstavim. Smile
Studentica sam, imam 19 godina i poremećaje u hranjenju. Sve je počelo prije dvije godine, brojanje kalorija, ogroman strah ako bi ta brojka prelazila 500, cardio, brojanje koraka dok hodam kako bi vidjela jesam li taj dan potrošila dovoljno, istraživanje potrošnje kalorija, kalorijske vrijednosti hrane, glikemijskog indeksa.. moj se život pretvara u hranu i kuhanje. Odjednom su kolači postali nevjerojatno primamljivi, a onda je sljedilo i povraćanje i to dobrih godinu dana. 
Nakon neuspjelih pokušaja da prekinem sve to, teža sam za 10 kilograma i mrzim baš svaki dio svojeg tijela, ne mogu uopće opisati koliko se neuspjelo osjećam, poniženo, više ne volim izlaziti, ne volim se baviti sportom, ne volim se družiti s ljudima jer sve što vidim u njihovim očima je osuđivanje koje sam si sama stavila u glavu. Zatvaram se u kuhinju i sve svoje obveze ravnam prema rasporedu hranjenja, ne osjećam glad ili je ignoriram, jedem isključivo što sam si ja zamislila i kada sam si ja zamislila. 

Ono što me najviše razočarava je da sam prije svega imala divan način života, voljela sam voće i povrće i piletinu i jela sam ga koliko sam bila gladna i koliko mi se jelo, nisam osjećala nikakvu potrebu prema kolačima ni čokoladi, ipak ako bi ponekad poželjela nisam si ih branila niti se osjećala krivo zbog toga. Obožavala sam voziti bicikl, vježbati, plivati, trčati. Moj jedini grijeh je bio kebab kojeg si isto nikada nisam branila pa nisam niti osjećala neku preveliku potrebu za njim. Sve u svemu bilo mi je odlično, osjećala sam se jakom, vrlo zadovoljnom svojim tijelom.

I sad, nakon sveg ovog vremena osjećam ogromnu potrebu da se vratim takvom načinu života. Dolazi ljeto i manje obveza te se osjećam dužno prema svojem tijelu i umu dovesti sve pod kontrolu jer ovako više ne mogu. Ne želim se konstantno osjećati slabo/loše i ne raditi ništa po pitanju toga. Želim prestati povraćati, prestati brojiti kalorije, smršaviti i zategnuti se. 

I sad ono bitno, zanimaju me vaši savjeti kako spriječiti prejedanje i emocionalno jedenje? Zanima me kako da dovedem svoje tijelo u neku dobru formu, želim da lijepo izgleda ali se želim i osjećati snažno, želim na kraju dana zaspati sa pomisli da sam danas nešto dobro za sebe napravila. Razmišljala sam između teretane i nekih grupnih treninga i došla do zaključka da će mi se grupni treninzi više isplatiti jer me na njima ipak netko usmjerava umjesto da u teretani samo trčim na traci. Svjesna sam da trebam uvesti neko opterećenje za mišiće ali mislim da nije dobro da sama izvodim vježbe jer ih (vjerojatno) vrlo često izvodim krivo. Tako da me zanima ima li u zgu neka aktivnost ili teretana povoljno, ili da se bar ta cijena isplati. Razmišljala sam i o konkretnim sportovima i jako me privlače neke borilačke vještine, najviše da se ispušem pa da hladne glave mogu dalje, ali svejedno, samo da se nečim počnem baviti. Bilo bi idealno da ima neki jutarnji termin, ali mogu se prilagoditi.

Eto bit ću zahvalna na svim prijedlozima, ne volim spominjati brojeve, ali čisto za info, imam 50-tak kg i visoka sam 160.  Najgore je što sam ovih 10 kg nabacila u doslovno par mjeseci i sad mi se kompletno tijelo ljulja dok hodam Dead
Back to Top
r4mb0 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 01 Sijecanj 2014
Status: Offline
Points: 454
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote r4mb0 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Lipanj 2015 at 22:33
Pozdrav

Tebi koliko sam shvatio treba tjelesna rekombinacija, dakle promjena postotka misica i masti. Prva i najvaznija stvar je da se ne bojis hrane i kalorija i debljanja, sve je stvar psihe i moras si to lijepo posloziti. Ne znam u kakvom si stanju s misicima, ali vjerojatno ne najboljem pa ti je neophodno raditi s utezima, ako ne s utezima, tj. ako nisi u mogucnosti onda bar bodyweight vjezbe, odnosno s vlastitom kilazom. Ja osobno kardio na tvom mjestu ne bih ni radio, eventualno ponekad zbog opcih benefita aerobnog treninga. Prehrana bogata zdravim mastima i proteinima uz ugljikohidrate oko treninga mislim da bi odgovarala i tebi jer takva je prehrana odlicna i za hormone, a ima tu puno benefita. Kako se hranis trenutno?
Back to Top
bubobubo View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 25 Lipanj 2015
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bubobubo Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Lipanj 2015 at 23:09
Mišići i metabolizam su mi u vrlo lošem stanju, konstantno dolazim u situacije kad vidim kako sam zbog svega tog oslabila..  Hranim se kako koji dan, al recimo najčešće: ujutro zobena sa vodom i bananom, možda neki orah ili tu i tamo naribam tamne čokolade, do ručka pogrickam malo kruha, za ručak recimo piletina i neko povrće najčešće, ili neko povrće sa posnim sirom. Za večeru obično pojedem sladoled, uglavnom svaki obrok ima nekih 200kcal, i onda još grickanje pa bude oko 700 kcal po danu. Ali ako recimo pojedem malo više kruha ili koju kocku čokolade da ta brojka pređe 700 onda si odma napravim neki cheat day i puno previše hrane strpam u usta, i to mi se nažalost u zadnje vrijeme događa sve češće, prvo je bilo jedan/dva dana u tjednu, sad skoro svaki. Uvijek se tješim da ću od sutra zdravije, ali vidim i sama kamo to vodi LOL Sada mi je cilj nekako se hranit da to bude promjena u životu koja će pasat mome tijelu, znači ne nešto kratkoročno što će brzo dovesti do nekih rezultata, nego promjenit navike tako da mi zdrava prehrana dolazi pod normalno.
Back to Top
yasska View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 02 Kolovoz 2014
Status: Offline
Points: 33
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote yasska Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Lipanj 2015 at 09:46
Pozdrav draga bubobubo :)

Uh, odakle krenuti... Ovako, ako jedeš 700 kcal po danu to ti je UŽASNO premalo! Tvoj bazalni metabolizam (u stanju mirovanja) troši oko 1200 kcal, znači samo da održavaš tjelesne funkcije treba ti toliko kcal.
Ako ga nisi dodatno usporila hraneći se ovako, a vrlo je vjerojatno da jesi i da si zato i nakupila te kg u relativno kratkom vremenu.

Mada to nije neki broj kg, na tvoju visinu optimalno.
Eventualno rekompozicija kao što kaže r4mb0, snaga obavezno jer ti trebaju mišići da ubrzaju malo taj metabolizam. Isto neki kratki intezivni cardio isto nije na odmet da te i on malo pokrene.

Ali glavni problem ti je tih 700 kcal! Moraš više jesti, moraš pokrenuti taj metabolizam. Kad vježbaš i tako malo jedeš tijelo nema dovoljno energije i onda razgrađuje mišiće, usporava metabolizam i čuva svaku mrvicu energije jer mu ti ne daješ dovoljno.
I onda zbog toga i imaš te potrebe prejedanja junkom, tijelo traži ono što mu fali- energiju i to brzu jer je u stanju šoka i gladovanja. I tako ukrug...

Pripazi na to molim te, možeš tako nesvjesno izazvati i neke druge probleme, hormonalnu neravnotežu, a nije se igrati s time. Znam, govorim ti iz iskustva…

Zašto povraćanje, jer si imala mučnine od količine hrane ili namjerno izazvano?

Možeš li malo opisati količine toga što pojedeš u gramima, žlicama, porcijama, bilo što samo da vidimo je li zaista tako malo..
Back to Top
never-give-up View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 19 Lipanj 2014
Location: Dalmacija
Status: Offline
Points: 464
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote never-give-up Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Lipanj 2015 at 11:37
Pozdrav
Ja se slažem sa ovim da je 700 kcal stvarno premalo. Još uz neku aktivnost, to je iscrpljivanje organizma u potpunosti. Jednostavno ne može funkcionirati, same te osnovne potrebe da bi organi radili treba više hrane, a kamoli uz aktivnost ikakvu. Znači pojačaj te obroke, kilažu veliku nemaš, tako da kardia ne treba puno, vježbe snage (sklekovi,čučnjevi,iskoraci,varijacije trbušnih, možda zgibovi ako ide, nekakve vježbe za leđne..)
doručak zobene, banana, to je ok, dodaj npr mlijeko, jogurt , ili jaja uz to, znači nekakve proteine. Pojedi međuobrok, voće, sir, orašasti, jogurt, šunka, tuna, homemade nekakva energetska pločica.. ručak meso, riba, žitarice, sa mnogo povrća, prilog - riža, tjestenina, krumpir, grah, ili što god tako.. popodne isto ubaciš međuobrok, večeru nešto kao ručak, recimo neki proteini s povrćem.. sladoled za večeru baš nije najbolji izbor, zar ne?;)
bitno je pokrenuti i da ne uništiš zdravlje s tako malo hrane.
Back to Top
yasska View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 02 Kolovoz 2014
Status: Offline
Points: 33
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote yasska Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Lipanj 2015 at 12:18
I najbitnije da shvatiš da ti je potrebna energija, da ne možeš funkcionirati sa 700 kcal i onda isplaniraš kvalitetne obroke kao što je never-give-up predložila.
Koliko sam shvatila u jednom periodu si bila na samo 500 kcal?
Meni izgleda kao da nemaš problem s emocionalnim prejedanjem, nego prejedanjem iz čiste potrebe za energijom
Kad to središ i nestati će i želja za kolačima
Back to Top
trip-to-fit View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 25 Veljaca 2014
Location: gym
Status: Offline
Points: 128
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote trip-to-fit Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Lipanj 2015 at 13:38
cure su se osvrnule na prijeko potrebno povisivanje unosa hrane s kvalitetnim namirnicama i to stoji, ali imaš problem sa emocionalnim hranenjem (najblaže rečeno) a to uglavnom funkcionira tako da kad si nezadovoljna okrećeš se hrani, i to onoj najgoroj za tebe. to se vidi u ovih zacrtanih 700 kcal koje ako pređeš potrpaš previše hrane u sebe, što je na kraju tebi možda taman za tvoje potrebe, ali problem je u onome što osjećaš dok to radiš. tvoje jedino nezadovoljstvo nije samo tvojim izgledom, već ima još nešto što te muči i to moraš riješiti da nebi imala te cikluse prejedanja.

poradi na rješenju tog problema.
povisi unos hrane.
aktivnost.

ako kreneš s aktivnošću čisto radi izgleda, bez imalo užitka u samom procesu aktivnosti jako će te frustrirati što ne vidiš rezultate kad misliš da ih trebaš vidjeti. promjenama treba vremena i užasno je "čekati" promjenu dok se baviš nečim u čem ne uživaš. Zato izaberi neto što te interesira i ne odustaj ako je malo teže nego što si očekivala.

vježbom i urednom prehranom će se promjeniti svoj izgled, ali moraš naučiti prihvatiti samu sebe takvu kakva jesi da te to unutarnje nezadovoljstvo ne pojede.
Don't complain about things you're not willing to work hard to change.
Back to Top
bubobubo View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 25 Lipanj 2015
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bubobubo Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Lipanj 2015 at 18:21
Naravno, vidim i sama u ćemu griješim i to sam odlučila promijeniti. Yasska, što se tiće hormonalne neravnoteže prošla sam/prolazim kroz to.  Obično važem hranu, dakle ujutro 30 g zobenih + 200g vode + 100 g banane. 
Ručak, recimo oko 100 grama piletine i 200-300 grama nekog povrća, za međuobrok recimo šnita kruha, tu šnitu nikad ne izvažem jer je neplanirano pojedem, ali neka tanka šnita sa kraja, dakle 50-tak grama. 
Znam da je sladoled loš za večeru, to isto hoću promijeniti. Ponekad radije uzmem nekih 100g posnog sira, razmrvim dva-tri oraha i nekih 10 grama sušenih brusnica.
Slažem se u svemu, zato i tražim savjete. Već sam išla u teretanu ali uglavnom mi je toliko cardia bez nekog društva postalo jako dosadno, u tolikoj mjeri da me zamara. Zato tražim neki sport u kojem bi uživala zbog tog sporta a ne isključivo radi izgleda. U biti želim da taj izgled bude odraz zdravlja kako u tijelu tako i u glavi. Što se tiće prejedanja možda je nekad bilo iz čiste potrebe za energijom, ali sada je definitivno emocionalno, vidim i sama da je sve u redu jedno vrijeme a onda npr dođu ispiti i raspad sistema. Želim maknuti taj fokus sa hrane na nešto pametno. Možda 50 kg nije tako puno ali treba imati na umu da to puno gore izgleda na meni sa 50 kg sala nego na nekome sa isto toliko mišića. A i navikla sam na puno manje pa se sad jako loše osjećam sa tolikom težinom na sebi, kao da to nisam ja. Pokušavam se prihvatiti ali to je jako spor proces i užasno mi odnosi energiju i volju, u smislu da nisam motivirana za ništa.
Zanimaju me zapravo neki sportovi koji bi mi pomogli zategnuti se i pokrenuti metabolizam ponovno, ovako vidim i sama da je jako loše. Gotovo da više ni ne osjećam glad.

Back to Top
SamoTvoja View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 02 Studeni 2014
Location: Bosnia
Status: Offline
Points: 88
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote SamoTvoja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Lipanj 2015 at 20:46
Nemoj me pogresno shvatiti, ali mozda bi trebala porazgovarati s nekom strucnom osobom, nekim ljekarom, da ne kazem i psihologom posto je mene prije svega uplasila tvoja recenica o 50 kg sala i o tome da si na 160 cm navikla da imas 40 kg. Vjerovatno imas pogresnu predstavu o sopstvenom tijelu i vidis to neko salo (koje, ako cemo realno, nema sanse da postoji na tu visinu i tezinu). Takodje me uplasilo ovo sto si navela da na 30 gr. zobenih uzmes 200 gr. vode, odnosno svo to vaganje u gram svakog zalogaja. Probaj se malo opustiti, zaboraviti na vagu i samo jesti zdravo, bez brojanja kalorija i svih ostalih brojeva. Ne zelim ponavljati prethodne price o 700 kcal posto ti je sve receno.
Back to Top
bubobubo View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 25 Lipanj 2015
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bubobubo Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Lipanj 2015 at 21:26
Htjela sam reći da osoba sa većim postotkom mišićne mase i 50 kg izgleda puno bolje. A ovo za kilograme nije u smislu da se ja na tu težinu želim vratiti, već da se zbog tolike promjene jednostavno loše osjećam. Pokušavam Smile
Back to Top
yasska View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 02 Kolovoz 2014
Status: Offline
Points: 33
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote yasska Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Lipanj 2015 at 10:23

Ako tražiš neki dobar sport, meni plivanje zvuči ok ili neki borilački sport, ali sve ovisi što je tebi zanimljivo u čemu bi se mogla vidjeti.
Ja volim grupni trening ali samo zato što me ekipa motivira i paše mi odabir vježbi. Tebi možda ne bih preporučila jer bi trebala prvo naučiti pravilno izvoditi pokrete i vježbe pa tek onda u grupu.
Zato bi bilo idealna teretana ali da nađeš kvalitetnog trenera koji će ti osmisliti program, nije u teretani samo cardio ;)
I onda kada naučiš pravilno izvoditi vježbe onda vidiš kako dalje. Tko zna možda se zaljubiš u utege ;)

Ali to mi je sad manje bitno jer muči me tvoja svijest o hrani, trebaš to promijeniti podhitno.. Metabolizam ne možeš ni pokrenuti s tako malo kcal, ne vidim masti, osim ta 3 oraha? Voće ne jedeš? Riba?

Možda da si sastaviš kvalitetan jelovnik, pomoći ćemo ti
Dan prije isplaniraj za idući i napiši tu pa ćemo korigirati ako treba i ako želiš

Gle, studentima su ispiti full stresna situacija, pod stresom kortizol divlja i eto fine podloge za prejedanje svim i svačim pogotovu u tvom slučaju konstantne pothranjenosti. Može se opisati kao emocionalno prejedanje, ali u tvom slučaju izazvano fizičkom potrebom. Moje mišljenje da glavni problem leži u tih 500-700 kcal

Ali ako iskreno smatraš da ne možeš sama, ako se mrziš kad prijeđeš tih 700 kcal onda bi bilo ok da potražiš i nekog stručnog da ti pomogne pored foruma. Samo budi iskrena prema sebi, prvi korak si već napravila

Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.