New Posts New Posts RSS Feed - Što da radim sa sobom :)
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Što da radim sa sobom :)

 Post Reply Post Reply
Author
Mareta View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 18 Ožujak 2017
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mareta Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Što da radim sa sobom :)
    Posted: 18 Ožujak 2017 at 18:46
Bok svima,

Sigurna sam već sad da će ovo biti malo duže.

Situacija je ovakva. Imam 31 godinu, 174cm i 78 kilograma. Zvuči puno kad ovako napišem, trebalo bi bit 10 kg manje.

Sport zapravo volim. Ali više rekreacijski od teretane. Nikad nisam bila fan teretana ni vježbanja u zatvorenom. Ja sam tip za plivanje, kajakiranje, trčanje, bicikliranje i slično. Inače sam prije godinu i pol trčala aktivno. Iza sebe imam i polumaraton i nekoliko manjih utrka na 10 km. Onda je uslijedio otkaz na poslu pa sam se trebala brzo sabrati vidit kako dalje i onda sam otišla raditi u Austriju, pa sam se vratila, pa je uslijedio odma i drugi posao koji mi je pojeo vrijeme. Nisam više mogla uloviti korak s ekipom s kojom sam trčala i onda sam odustala.

Sad imam za cilj prije svega smršavit tih 10 kg, a onda se učvrstiti i u međuvremenu se pripremit za polumaraton u 10. mjesec u zagrebu, prije tog u osmom mjesecu utrka Noćni maraton di bi trčala 10 km.

Stoga sam se upisala u tu omraženu teretanu prije mjesec i pol... ali zapravo idem samo na grupne treninge.

Ovakav je raspored: 3x tjedno spinning i jednom tjedno TRX. 

Jučer sam bila na mjerenju tjelesnog indexa i situacija je na moje čuđenje stvarno koma. Imam 36 posto masnog tkviva koji je okom vidljiv na trbuhu, bokovima i guzici (di drugdi, Angry). Kapacitet pluša mi je ajde ok, fleksibilnost loša, ravnoteža loša, izdržljivost loša. Ova izdržljivost me zapravo najviše začudila.

Trener mi je rekao da bi se trebala baviti isključivo s kardio vježbanjem dok ne smršavim na željenu težinu, a onda nakon toga raditi na vježbama snage i da mi TRX sad ništa dobrog ne donosi. I moram reći da svaki put imam jebene upale mišića. Ali meni je taj trx baš zanimljiv i nekako mi je netipičan u odnosu na druge vježbe šta mi je odma bolje.

Ja sam tip osobe kojoj stvari brzo dosade kad su monotone i ne mogu se natjerati da isključivo trčim na traci . Dapače, meni je ta traka koma. Pogotovo kad si naviknut trčati na nasipu, jarunu i slično. I spinning mi je malo naporan stalno, ali ajde..kad imaš cilj...jel.

Zapravo sam najsretnija kad trčim, plivam i vozim kajak i bajk (pogtovo ovo zadnje dvoje jer je to uživanje i vježbanje u jednom)... A aktivnim trčanjem bi počela za tri mjeseca jer mi je sad potrebno da me grupa motivira. 

MIslite da bi umjesto ovog trxa trebala ubaciti pilates jednom tjedno? 3x spinning, 1 pilates?

I na kraju... last but not the least... regulirala sam prehranu (OPET) pa bi se rezultati trebali viditi i samo zbog toga. Preporučio mi je ovaj trener da počnem vagati hranu. Ne mogu vam opisati koja je meni to tlaka i koliko je to sve šta ja nisam i kako ne mogu zamisliti da budem tip koji čita na deklaracijama koliko nešto ima kalorija pa da onda važem. Ne želim uvrijediti one koji to rade. Nadam se da taj trener ne dolazi na ovu temu jer će me sigurno prepoznati po ovim riječima :D

Uglavnom.. svakako mislim da sam u minusu s kalorijama u odnosu na inače. Možda će se meni kg malo sporije topit, ali već vidim da se tope. 

I tako..nemam pojma.. Možda prokomentirati je li mi pametan ovaj trening samo kardio?


Edited by Mareta - 18 Ožujak 2017 at 18:53
Back to Top
Mareta View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 18 Ožujak 2017
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mareta Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Ožujak 2017 at 19:18
E da... I želila bi vam napisati moju tipičnu prehranu kad se dobro hranim.

Inače uvijek za doručak jedam pola banane, zob i jogurt. (Ovo jedrm i kad ne pazim na prehranu)

Međuobrok mi uglavnom ne bude ništa, ali ako baš stisne prije ručka, pojedem eventualno šahu oraha ili šaku lješnjaka.

Ručak: od sedam dana u tjednnu dva puta su možda ovi prerađeni ugljikohidrati poput tjestenine ili bulgura ili riže ili ječma.

Recimo danas sam ručala dva manja komada lungica (150g), salatu potočarku i grilane bukovače. Ako je meso za ručak, onda je ono uvijek s povrćem. Ili samo meso i puno salate.

Međuobrok (ako bude) bude neka jabuka ili drugo voće poput kiwija danas.

Za večeru uglavno, jedem nekakve proteine. Jaja kuhana ili omlet ili posni sir u kojeg nekad umiješam i tunjevine ili medvjeđeg luka kojem je sad sezona. Sinoć sam recimo pojele malo grilanih kozica i ovaj posni sir s medvjeđim lukom na onom mastermaher kruhu (jedna šnita). S time da moram napomenit da kruh (šnita, dvije) bude na meniju jednom, max 2x tjedno.

Ne pijem nikakve sokove (ni inače pa ni sad), slatko mi je eventualno kocka tamne čokolade i šećer u kavi koju pijem jednom dnevno.

Jako volim slatko, to je moja slabost, ali se mogu kontrolirati.

Ali moja filozofija je da si ništa ne treba uskračivati stalno. Znači, smatram da je ok pojest pizzu, kolač, kebab, burek... shvatili ste bit. Tu i tamo. Time mislim, jednom mjesečno otić na pizzu bez grižnje savjesti. Jer ako se ostale dane hraniš dobro, neće ti ta pizza sve usrat. Bitno je to potrošit kasnije.

Dakle..poanta je prihvatit kao stil života ovaj tip prehrane...a ne kao nekad pojest u jednom tjednu i burak, i naručit pizzu i pojest malo čokoladnog mussea..a vježbanje nula. Zato sam skupila kile mada imam psa i krećem se po zagrebu uvijek i svugdje s bajkom.

Inače..kad sam aktivno trčala, nisam uopće toliko pazila šta jedam i svaki dan sam lijepo iza ručka pojela nešto malo slatkog i uvijek sam se vrtila oko 67kg.







Edited by Mareta - 18 Ožujak 2017 at 19:21
Back to Top
CeLe111 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 06 Listopad 2015
Status: Offline
Points: 370
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote CeLe111 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Ožujak 2017 at 13:57
hej, 

ja cu ti reci iz moje perspektive rada sa ljudima,

najbitnije je upravo kako si i sama rekla, prihvatit nove zdrave navike i fitness kao nacin zivota.

Ako sve to radis na silu i ne uzivas, to uglavnom vodi u nekom periodu kad prekidu i vracanju na stare "lose" navike,
a tim i stari izgled koji smo posjedovali. Teretana je naravno broj jedan ako govorimo o "oblikovanju" tijela ciljano, 
i nitko me nece uvjerit da postoji ista bolje od nje, jer je jedina u kojoj "ciljano" mozemo raditi na pojedinim misicnim skupinama, u skladu sa ciljevima.
Medjutim, nitko ne porice da jedna balerina, plivacica, plesacica ili neki "treci" sportas,
nema jako lijepo razvijeno atletsko zensko ili musko tijelo! :)

Misljenja sam da bi svakako trebala radit ono u cemu uzivas,
kardio aktivnost je aktivnost (potrosnja), bila ona hodanje na jarunu, grupni trening, ili spinning class.
Imas potrosnju/aktivnost. 

Dokle god ti nije cilj (loptasta guzica, jace ruke, jace noge), vec nekakvo klasicno "topljenje" masti i "zdraviji" izgled.
Nije nuzno da je ciljana aktivnost dizanje utega u zatvorenom, teretana...

Ja bih u svakom slucaju isao na aktivnosti koje volim, i u kojima uzivam.
Da to svakako bude u rasponu 3/4 tjedno. (nitko od nas u 21st. ne moze reci da je "pre" aktivan).

Sto se tice prehrane, ovako grubo gledano i nije nesto idealno, ali nije ni lose!

Gledaj da ti je osnova svakog obroka uvijek neka od proteinskih namirnica (meso, riba, jaja, posni sir, whey protein). I po mogucnosti uz vecinu obroka povrce kao prilog (kuhano, svjeze, kiselo) na tebi je.

Unos ugljikohidrata (riza, tjest., krumpir, zob, kruh itd.) maksimalno bih ogranicio na obroke oko aktivnosti (prije/poslije) treninga.

Ostatak obroka u danu bazirao bih na proteinskim namirnicama, povrcu i nesto zdravih masti (ulja ili orasastih plodovi).

Kao bitno naveo bih dobar san nocu (7-8sati), i dovoljan unos tekucine na dnevnoj bazi 2/3l.

Takoder,
nije nesto puno, ali npr. secer u kavi koji koristis mozes zamjenit steviom/natrenom!

Pozdrav
Online Mentor:
Nutricionizam/trening, misicna masa/mrsavljenje.
Stalni pristup i motivacijska podrska.
Rad temeljim na hrpi zadov. klijenata i uspjesnim transformacijama!
http://www.fgfitness.uk
Back to Top
Warrior98 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 28 Srpanj 2016
Location: Radoboj,Krapina
Status: Offline
Points: 198
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Warrior98 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Ožujak 2017 at 16:22
" Inače..kad sam aktivno trčala, nisam uopće toliko pazila šta jedam i svaki dan sam lijepo iza ručka pojela nešto malo slatkog i uvijek sam se vrtila oko 67kg. "

Jedno je vrtjeti se oko 67 kg a drugo je izgledati dobro za tu kilažu.
Vaga je generalni pokazatelj promjena na tijelu,ali vrlo lako se je moguće igrati s glikogenskim rezervama,malo se isprazne,gubis puno vode,padnes 3 kile,yeey,3 kile dolje,kad ono pojedes zdjelu zobenih 3 kile gore -.-,mislim voda + sol i tak dalje.

Jesi pokušala nekakve kondicijske treninge? ne mora biti teretana da bi bili učinkoviti? nešto tipa freeletics,možda girja...? pogledaj si malo po ytu kondicioniranje marino bašić,pa ak ti se svidi možeš otići na njegove treninge s girjom i tak dalje...funkcionalni trening je uglavnom ono što bi ja tebi preporučio s obzirom na sve ovo gore sto si napisala...

CeLe sve objasnio.
"Exercise is the thing we must do to replicate the conditions under which our physiology was - and still is - adapted, the conditions under which we are physically normal."
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.