Dali UH poslje treninga "debljaju"? |
Post Reply | Page 123> |
Author | |
DarkGift
Viden/a u gymu Joined: 23 Travanj 2007 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 33 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 23 Listopad 2007 at 22:54 |
Procitao sam da brzogoreci ugljikohidrati (oni koji se brzo absorbiraju u zelucu tj. s visokim glikemijskim indexom) podizu razinu inzulina u krvi tako da sve ostali sastojci kao proteini i masti automatski idu u masne zalihe.
Drugdje sam procitao da je razina inzulina niska nakon treninga pa je treba podici da bi proteini sto brze dosli u misic stoga... Se pitam jesam li na krivom putu ako nakon treninga uzmem brzogorece ugljikohidrate (š00g praha ima 87g UH-a od toga 82g secera) u kombinaciji sa lako probavljivim proteinima u umjeru s vodom 0.6dcl vode /60g UH-a i 44g proteina? (Treniram masu i to vecinom u vecernjim satima oko 20 sati u trajanju od š:š5-š:20 ako to ima kakvog efekta na odgovor). Unaprijed hvala |
|
When we lose just about everything we are ready to do anything
|
|
Mr G.
Pali po spravama Joined: 29 Studeni 2006 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 1072 |
Post Options
Thanks(0)
|
©ime
Viden/a u gymu Joined: 23 Studeni 2006 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 285 |
Post Options
Thanks(0)
|
Da, poslje treninga ti trebaju brzi UH - ja uzimam 80g glukoze. Mene zanima, da li 2 sata nakon PWM-a treba dodatna porcija uglijkohidrata ili je tada (pa do kraja dana) najbolje jesti samo bjelancevine... |
|
Mr G.
Pali po spravama Joined: 29 Studeni 2006 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 1072 |
Post Options
Thanks(0)
|
U drugom obroku poslije treninga isto tako su pozeljni ugljikohidrati ali treba paziti kad upraznjavamo taj drugi obrok. Ako je trening stvarno kasno - maltene 2-3 sata prije spavanja onda u drugom obroku jedite samo bjelancevine ali ako je drugi obrok poslije treninga negdje popodne (npr. š6h) nemojte se bojati ubaciti malo kvalitetnih uh tipa smedja riza - ali malo sa velikim naglaskom na kvalitetnim bjelancevinama.
|
|
Theia
Pali po spravama Joined: 27 Studeni 2006 Location: Croatia Status: Offline Points: 1648 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
|
©ime
Viden/a u gymu Joined: 23 Studeni 2006 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 285 |
Post Options
Thanks(0)
|
Nazalost, ja treniram kasno ( š9-20 ), pa mi je drugi obrok oko 22 sata. Znam da nije idealno "natankati" se zobenih u to doba ali mi kasnije kruli u zelucu ako ih ne jedem, a to mrzim!! |
|
Mr G.
Pali po spravama Joined: 29 Studeni 2006 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 1072 |
Post Options
Thanks(0)
|
Pa vjerujem da ti nece kruliti ako maznes 300g posnog ili š85g tune (limenka).
|
|
Nepobedivi
Viden/a u gymu Joined: 22 Sijecanj 2008 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 117 |
Post Options
Thanks(0)
|
UGLJENI HIDRATI:To su najrasprostranjenije organske materije na zemlji. Ljudski
organizam zadovoljava svoje energetske potrebe najvise preko ugljenih
hidrata. Biljke procesom fotosinteze konvertuju vodu i ugljen dioksid
(uz prisustvo sunceve svetlosti) u ugljene hidrate oslobadjajuci pri
tome kiseonik. Ugljeni hidrati se kod biljaka javljaju u dve forme:
celuloza i secer (skrob koji sluzi kao rezerva). U mlecnim proizvodima
ih ima obzirom na to da se zivotinje hrane biljkama. Bez obzira odakle
poticu ugljeni hidrati se sastoje od ugljenika, vodonika i kiseonika u
odnosu š:2:š (hidrirani karbon-odakle im i potice ime). Nisu
esencijalni nutrijensi. Energetska vrednost š g ugljenih hidrata iznosi
š6.7 kJ ili 4 kcal.
Back to top Podela ugljenih hidrata I Monosaharidi š. šeceri sa 6 ugljenikovih atoma-heksoze (glukoza, fruktoza, galaktoza i manoza) 2. šeceri sa 5 ugljenikovih atoma-pentoze (D-riboza, D-deoksiriboza, L-arabinoza, D-ksiloza) 3. šecerni alkoholi sa 6 ugljenikovih atoma (sorbitol, manitol i inozitol) 4. šecerni alkoholi sa 5 ugljenikovih atoma (ksilitol) II Oligosaharidi (2-š0 monosaharida) š. Disaharidi (saharoza, laktoza, maltoza) 2. Trisaharidi (rafinoza) 3. Tetrasaharidi III Polisaharidi (š00-š000 monosaharida) š. Homopolisaharidi š83; Skrob š83; Celuloza š83; Glikogen š83; Dekstran š83; Dekstrin š83; Inulin 2. Heteropolisaharidi š83; Mukopolisaharidi š83; Glikolipidi š83; Glikoproteini IV Organske kiseline (ubrajaju se u ugljene hidrate jer im je odnos O:H:C=š:2:š, tj. kao i kod ugljenih hidrata) Back to top Uloga ugljenih hidrata š83; Direktan energetski izvor (ATP, acetil Co-A); š83; Energetska rezerva š83; Zastitna uloga prema belancevinama š83; Deluju antiketogeno Dnevne potrebe organizma u ugljenim hidratima Dnevne potrebe u ugljenim hidratima zavise od fizickog opterecenja; sto je misicni rad veci treba vise ugljenih hidrata. U proseku treba da daju 60 % energije u ukupnom dnevnom obroku. Muskarcima koji se bave laksim radom potrebno je 400 do 500 g, a kod teskog rada 500 do 600 g dnevno. Preporuke za zene su 300 do 450 g dnevno. Od te kolicine na skrob treba da otpada 80 do 85 %, a ostatak na monosaharide i disaharide (voce, preradjevine od voca, seceri) s tim da dijetna vlakna (celuloza, pektin) budu zastupljena 25 do 30 g. Prirodni izvori ugljenih hidrata Glukoza je secer koji se najbrze resorbuje u organizmu. Ima ga u raznim plodovima i medu. Prema slatkoci je na cetvrtom mestu. Saharoza je secer koji je dobijen iz secerne repe ili trske. Ovaj secer nije pozeljan u vecim kolicinama jer utice na metabolizam masti, tako sto pojacava pretvaranje skroba, proteina u masnoce koje se deponuju u vidu masnog tkiva i utice na pojavu karijesa. Laktoza (mlecni secer) nalazi se samo u mleku i mlecnim proizvodima. Ovaj secer se najmanje koristi za stvaranje telesnih masti. Skrob se nalazi u zitima, leguminozama i krompiru. U organizmu se najsporije razlaze. U poslednje vreme velika paznja se poklanja dijetnim biljnim vlaknima (celuloza, hemiceluloza, pektin, protopektin, lignin, biljne smole i gume) koja se ne mogu svariti delovanjem enzima u tankom crevu. Dijetnim biljnim vlaknima bogata su zita, leguminoze, zeleno povrce, korenje, krtole i voce. Od proizvoda zita najvise ih ima u mekinjama, crnom hlebu i neglaziranom pirincu. Visok sadrzaj biljnih vlakana imaju i pasulj, grasak, kupus, celer i rotkvice, zatim cvekla, sargarepa, paradajz i boranija. Od voca, se po bogatstvu pektina, posebno isticu jabuke, kruske, visnje, tresnje, sljive, kajsije i pomorandze. U vocu se vlakna nalaze u ljusci, pa ga je preporucljivo jesti sa ljuskom. Varenje ugljenih hidrata Sve organske materije (ugljeni hidrati, masti i belancevine) vare se hidrolizom. Jedina je razlika u enzimima koji deluju na pojedine organske materije. Najcesci ugljeni hidrati koji se unose hranom su saharoza, laktoza i skrob (pektin, glikogen i dekstrini imaju isto varenje kao i skrob). Usta - ptijalin dovodi do hidrolize skroba u maltozu i izomaltozu. Tom prilikom se razgradi 3-5 % skroba. Želudac - dejstvo ptijalina u hrani nastavlja se u zelucu jos nekoliko minuta dok se sadrzaj ne pomesa sa zeludacnim sokom koji blokira amilazu. 30 % skroba je tada pretvoreno u maltozu. Tanko crevo - pankreasna (jace dejstvo) i crevna amilaza u tankom crevu razlaze preostali skrob na maltozu i izomaltozu. Laktoza se pod dejstvom laktaze razlaze na glukozu i galaktozu. Saharoza se pod dejstvom saharaze razlaze na fruktozu i glukozu. Maltoza se pod dejstvom maltaze razlaze na dva molekula glukoze. Izomaltoza se pod dejstvom izomaltaze razlaze na dva molekula glukoze. Secer Ferment Produkti razlaganja Laktoza Laktaza Glukoza+galaktoza Saharoza Saharaza Fruktoza+glukoza Maltoza Maltaza Glukoza+glukoza Izomaltoza Izomaltaza Glukoza+glukoza Apsorpcija ugljenih hidrata Pomenuti monosaharidi se apsorbuju iz tankog creva u krv u obliku monosaharida, aktivnim transportom, a delom i difuzijom i to 80 % kao glukoza, š0 % kao galaktoza i š0 % kao galaktoza. Jedan posto ugljenih hidrata apsorbuje se u formi disaharida. Metabolizam ugljenih hidrata Iz krvi monosaharidi putem vene porte odlaze u jetru, a odatle u cirkulaciju i sve celije tela. Transport kroz celijsku membranu obavlja se olaksanom difuzijom koju pomaze insulin. Proces ulaska glukoze u celije je reverzibilan u jetri, bubreznim tubulima i crevnoj sluzokozi jer ova tkiva imaju fosfataze, tj. enzim koji oslobadja glukozu. U svim drugim celijama proces je ireverzibilan, jer sve druge celije ukljucujuci i misicne nemaju fosfataze. Svi monosaharidi se fosforilisu pod uticajem enzima fosforilaze i prelaze u energijom bogata jedinjenja s tim sto se glukoza preko citavog niza intermedijalnih produkata pretvara u glikogen, a fruktoza se prvo pretvara u glukozu, a zatim glikogen. Galaktoza ne moze da se iskoristi u tkivima ako se u jetri nije pretvorila u glukozu, a zatim se i ona pod dejstvom galaktokinaza i drugih enzima pretvara u glukozu, a zatim u glikogen.(glikogeneza) Enzim fosforilaza aktivira se adrenalinom (simpaticki nervni sistem) i glukagonom (luce ga alfa celije pankreasa). Glikogenolizom (razlaganjeglikogena) oslobadjaju se tri molekula ATP-a (jedan se utrosi za fosforilizaciju) Proces nastanka glikogena kao energetske rezerve naziva se glikogeneza. Glikogen se deponuje u jetri (8 % telesne tezine jetre) i u misicima gde cini š % telesne tezine. Glukoza je glavni izvor energije za celije. To je ujedno i najbolji izvor energije u uslovima bez kiseonika. Oksidacijom jednog Gmola glukoze oslobadja se 686 000 Kcal, ali ti oslobadjanje se ne desava odjednom nego po svakom molu glukoze nastaje 38 molova ATP-a (adenozin tri-fosfat). Za stvaranje jednog Gmola ATP-a treba 8000 Kcal. Proces metabolisanja ugljenih hidrata pocinje glikolizom.Glikoza se razlaze na 2 molekule pirogrozdjane kiseline pri cemu se oslobadja 4 ATP-a i 4H. Pirogrozdjana kiselina sa koenzimom A gradi Acetil Co A i oslobadja se 4H i 2Co2 i 2 ATP-a. Krebsob- Henlatov ciklus ili ciklus trikarbonskih kiselina je glavni put razgradnje ugljenih hidrata, masti i belancevina u CO2 i H2O. To je niz hemijskih reakcija u kojima se acetilni deo acetil Co A razgradjuje u Co2 i atome H, a zatim atomi H oksidisu otpustajuci energiju koja se pretvara u ATP. Proces se odigrava u mitohondrijama. Za ovaj proces potreban je kiseonik za razliku od glikolize koja je crobni proces.U svakom ciklusu oslobadja se 2 CO2 i 4 para H atoma kao i 2 ATP-a. Pri razgradnji molekula glukoze proces izgleda ovako: 2 acetil KoA + 6H2O+2ADP=4CO2+š6H +2Co2+2ATP. Oslobodjeni atomi vodonika prolaze kroz proces bioloske oksidacije, tzv. respiratorni lanac gde se atomi H oslobadjaju oksidacijom i prenose elektronima sve dok se ne vezu sa kiseonikom i stvore vodu. U procesu ucestvuju NAD, FAD i CoQ i dr. enzimi. U ovom procesu oslobodi se š2 molova ATP-a (oksidativna fosforilacija stvaranje ATP-a u toku oksidacije H ) i 4 mola vode . Razgradnjom glukoze stvara se CO2 i H2O i 38 ATP-a (304000 cal). Ako je sav ADP presao u ATP glikoliza prestaje, jer to znaci da ima dovoljno energije. Kada se ATP utrosi za procese u celiji stvori se ADP i glikoliza pocinje. Kada se glukoza ne koristi kao energetski izvor ili je ima dovoljno nakuplja se u formi glikogena ili masti. Glikogen, takodje, moze da se pretvori u mast. Najvise ga ima u jetri i misicima. On se jos naziva i zivotinjski skrob, dok se energetska rezerva kod biljaka oznacava jednostavno kao skrob. Ancrobna glikoliza Kada kiseonika nema dovoljno da se glukoza moze oksidisati do kraja iz nje se, takodje, moze osloboditi mala kolicina energije (š6000 Kcal), a to je znacajno jer moze sacuvati zivot ukoliko se za nekoliko minuta obezbedi kiseonik. Glukoza prelazi u pirogrozdjanu kiselinu, a zatim u mlecnu. To izaziva bolove u misicima i cesto se vidja pri ancrobnim aktivnostima, teskom misicnom radu, zamoru. Srce koristi mlecnu kiselinu tako sto je pretvara u pirigrozdjanu koja mu sluzi kao izvor energije. cim se obezbedi kiseonik mlecna kiselina prelazi u pirogrozdjanu koja ulazi u Krebsov ciklus. Fosfoglukonatni put To je alternativni put za dobijanje energije u slucaju da postoji poremecaj enzima u celijama. Ovaj put je narocito znacajan za sintezu masti iz ugljenih hidrata jer se sa sintezu masti moze koristiti samo vodonik spojen sa TPN (trifosfo-piridin nukleotidom). TPN je identican sa DPN osim jednog fosfatnog radikala vise. Sinteza ugljenih hidrata iz masti i proteina-glukoneogeneza 60 % belancevina iz organizma moze se pretvoriti u ugljene hidrate deaminacijom u jetri ili fosfoglukonatnim putem u glukozu. Glicerolski deo masti pretvara se u glukozu, a gliceroaldehid u fruktozu 6P. Smanjena kolicina ugljenih hidrata u celiji i krvi su podsticaj za glukoneogenezu. U ovom procesu ucestvuju hormoni: š83; Kortikotropni hormoni š83; Glukokortiokotropni hormoni (kortizon) š83; Tiroksin šecer u krvi Normalna glikemija varira u uskim granicama izmedju 70-š00 š8š;g na š00 ml krvi ili 3.89-5.84 mmol/l. Postoji stalna ravnoteza izmedju snabdevanja i uklanjanja glukoze u krvi. Stanje normoglikemije obezbedjuju sledeci hormoni: insulin, glukagon, hormon rasta, tiroksin, adrenalni hormoni. Ako se secer u krvi smanji nastaje hipoglikemija. To stanje se moze popraviti: š83; Uzimanjem hrane š83; Oslobadjanjem glukoze iz jetre glikogenolizom š83; Masti i belancevine mogu izgraditi glukozu glukoneogenezom. Ako se koncentracija secera u krvi poveca nastaje hiperglikemija. To se kompenzuje: š83; Lucenjem insulina koji utice na to da glukoza ulazi u celije; š83; Stvara se glikogen u jetri i misicima (glikogeneza); š83; Glukoza se pretvara u mast procesom lipogeneze; š83; Visak glukoze u krvi izlucuje se urinom (glikozurija). IZVOR: http://www.studpol.co.yu/ugljenihidrati.aspx Edited by Nepobedivi |
|
GO HARD OR GO HOME!
|
|
Signorina
Viden/a u gymu Joined: 23 Prosinac 2006 Location: Croatia Status: Offline Points: 318 |
Post Options
Thanks(0)
|
Nepobedivi, moze jedna zamolba. Mislim da ce se i drugi sloziti.
S obzirom da vecinu tekstova ne pises iz glave, daj radje link na njih, jer ovo je malo zamorno i tesko citljivo ovako nagruvano. Ili bar stavi samo najvaznije iz tekstova + link za one koje zele znati vise. Jer ne znam koliko je tu potrebna npr. detaljna podjela UH i pobrojavanje svih kemijski reakcija i enzima itd. Dok dodjem do kraja teme, boli prst od skrolanja. Nadam se da se ne ljutis, samo dobronamjerni prijedlog od mene. |
|
Nepobedivi
Viden/a u gymu Joined: 22 Sijecanj 2008 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 117 |
Post Options
Thanks(0)
|
pola sam napisao,samo one koj pise napisao taj i taj to sam skinuo!lepo ti pise sve citaj kao sto citaju svi ostali i ne fantaziraj ako te nesto interesuje pitaj ja cu ti napisati!
|
|
GO HARD OR GO HOME!
|
|
Nepobedivi
Viden/a u gymu Joined: 22 Sijecanj 2008 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 117 |
Post Options
Thanks(0)
|
zamisli boli te prst od skrolanja,ovo prvi put cujem!
|
|
GO HARD OR GO HOME!
|
|
elai
Viden/a u gymu Joined: 12 Prosinac 2007 Status: Offline Points: 17 |
Post Options
Thanks(0)
|
I ja se slazem sa Signorinom, a ja zapravo nemam vremena citati tvoje tekstove Nepobedivi, uglavnom procitam prvu recenicu i to je to. Zamorno do besvijesti (dosta mi je na faksu takvih tekstova). Sorry, ali to je iskreno od mene.
|
|
Nepobedivi
Viden/a u gymu Joined: 22 Sijecanj 2008 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 117 |
Post Options
Thanks(0)
|
elai pa ovaj forum je zato i napravljen da se mogu citati razni tekstovi i svasta nauciti,A TEBE AKO MRZI DA CITAS ne moras niko te ne tera! STA MENE BRIGA STO JE TEBI DOSTA NA FAKSU TAKVIH TEKSTOVA?ja sam napisao ljudima koje to interesuje i koji zele nesto da nauce A POSTO VIDIM DA TI SVE ZNAS TVOJE KOMENTARE OSTAVI ZA SEBE,ZAMISLI TEBI JE SMORNO DA CITAS A NJOJ JE SMORNO DA SKROLA! PALITE!!!!
Edited by Nepobedivi |
|
GO HARD OR GO HOME!
|
|
Signorina
Viden/a u gymu Joined: 23 Prosinac 2006 Location: Croatia Status: Offline Points: 318 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ovo je bila zezancija, jel. I ne moras se derati na nas jer su to bile dobronamjerne kritike, a ako ce itko govoriti tko smije doci na forum, a tko ne, to su admini i moderatori. Moj komentar se odnosio iskljucivo na duzinu tvojih postova. Znanja vidim da imas, interesa isto tako, to cijenim. Probaj se javit adminima pa dogovoriti mozda da pises clanke za portal ili ako imas blog da se negdje stavi link na njega. Nemam ja nista protiv tvojih savjeta, dapace. Ne moras se odmah ljutiti. |
|
Fitness.com.hr
Admin na usluzi ;) Joined: 08 Listopad 2006 Status: Offline Points: 47 |
Post Options
Thanks(0)
|
Molim ne idite u offtopic.
Nepobedivi: bilo bi dosta ovih dugackih tekstova zasad. Tekstove koje si napisao / kopirao su ok, ali neki su predugacki za citanje i ljudima se jednostavno neda citat. Ako ne zaustavimo to kopiranje tekstova forum ce se pretvorit u hrpu dugackih tekstova i nitko to nece htjet citat. Ako se otvori neka tema i imas konkretan odgovor u par paragrafa samo daj ali nemoj na svaki odgovor kopirat neki tekst / pisati neki dugacki tekst. I nemoj koristit CAPS LOCK jer to znaci deranje na forumu. Drzite se teme. |
|
Fitness.com.hr
Admin na usluzi ;) Joined: 08 Listopad 2006 Status: Offline Points: 47 |
Post Options
Thanks(0)
|
Svoju raspravu o dugackim tekstovima mozete nastaviti ovdje.
Svi postovi koji su bili vezani za dugacke tekstove prebaceni su u tu temu. Edited by Fitness.com.hr |
|
Post Reply | Page 123> |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |