D: Himalajska sol – bijelo zlato za vaše zdravlje
Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Komentirajte clanke
Forum Name: Diskusije na temu clanaka
Forum Description: Diskutirajte svaki objavljeni clanak na portalu
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=10125
Printed Date: 27 Studeni 2024 at 09:34 Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com
Topic: D: Himalajska sol – bijelo zlato za vaše zdravlje
Posted By: Angus
Subject: D: Himalajska sol – bijelo zlato za vaše zdravlje
Date Posted: 30 Ožujak 2015 at 22:11
Svi komentari na temu: /prehrana/nutricionizam/Himalajska-sol.aspx - Himalajska sol – bijelo zlato za vaše zdravlje
Mislim da je zdrava (u malim kolicinama naravno) i naša morska sol je sadrži jod!
|
Replies:
Posted By: Lovro
Date Posted: 30 Ožujak 2015 at 22:21
Ne mogu si pomoci da ne komentiram, ali ovaj clanak je stvarno hrpa gluposti :(
-------------
|
Posted By: Goranchero
Date Posted: 31 Ožujak 2015 at 07:38
Bio sam prije 6 mjeseci uzeo u jednom webshopu 1kg za 29,90, pošto mi je nedostajalo 18kn za besplatnu dostavu, pa me s tom soli ispalo jeftinije nego bez. Vuče na roza i slana je.
U Pakistanu je vjerojatno prodaju za manje od kune za kilogram, no već si mogu zamislit koje marketing šeme imaju ako za egzotičnu uvoznu sol iz daleke i još egzotičnije Bosne. Tuzlanska sol, koja se milijunima godina taložila iz ostataka Panonskog mora, jedinstvenog profila minerala sa zrcnima vilinske prašine. Drevni Bosantiđani su njome plaćali radnike na izgradnji piramida u Visokom tisućama godina prije osnutka Mohendžo Dara. Navali narode, još malo pa nestalo, jer Panonskog mora više nema, a Himalaje će tu biti do kraja vremena.
------------- https://www.youtube.com/watch?v=6Qhp3wnKyKA - Blank Page
|
Posted By: iver
Date Posted: 31 Ožujak 2015 at 23:57
Hrpa besmislenih tvrdnji i znanstveno neutemeljenih činjenica. A tvrdnja "Kemijskom analizom u Bavarskom državnom uredu za zdravlje i sigurnost hrane je utvrđeno da himalajska sol sadrži 95-96% natrij klorida te 84 prirodnih minerala i elemenata poput kalija, kalcija i magnezija. " je totalno i tipično marketinško iskrivljavanje činjenica.
Bavarski državni institut je testiranjem 15 raznih uzoraka utvrdio da je NEISTINITA tvrdnja o 84 minerala, našli su u nekim uzorcima maksimalno 8, a i tvrde da se ostale reklamne tvrdnje prodavača tih soli znanstvenim metodama ne mogu utvrditi.
Evo original dokumenta iz njemačke arhive za one koji razumiju : Alles nur Kochsalz - LGL nimmt 'Himalayasalz' genauer unter die Lupe 'Himalayasalz', 'Ursalz', 'Karakorumsalz' oder 'Kristallsalz'- unter diesen und anderen Namen ist Salz aus Pakistan in Form von Kristallen oder fein gemahlen im Handel. Die Werbung verspricht wahre Wunder: Während Speisesalze aggressiv auf den Körper wirken würden, habe Kristallsalz eine 'neutralisierende und ausgleichende Wirkung'. Zusätzlich sollen die glitzernden Kristalle gegen verschiedenste Krankheiten, z.B. erhöhten Blutdruck oder Ablagerungen in den Gelenken helfen.
Das Bayer. Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit (LGL) hat 15 verschiedene Proben dieses 'Wundersalzes' untersucht. Das Ergebnis: wie handelsübliches Kochsalz bestanden die Proben zu etwa 98% aus Natriumchlorid und entsprechen den für diesen Stoff geltenden gesetzlichen Bestimmungen. Einziger Unterschied zu herkömmlichem Kochsalz: da die Salze, anders als bei dem in Mitteleuropa üblichen Verfahren, als ganze Kristalle abgebaut und nicht aufbereitet werden, findet sich in den verbleibenden 2% ein etwas breiteres Spektrum an Spuren anderer Mineralstoffe. Die Zahl der nachgewiesenen Stoffe bleibt aber weit hinter den Versprechungen der Werbung zurück: statt '84 Elementen' finden sich maximal acht zusätzliche Stoffe. Zudem sind viele Elemente nur in geringsten Spuren nachweisbar.
Ob die untersuchten Salze die oft versprochene 'höhere bioenergetische Wirksamkeit' gegenüber klassischem Kochsalz aufweisen, lässt sich durch wissenschaftlich anerkannte Untersuchungsmethoden nicht klären. Es gibt allerdings zu denken, dass die abgebauten Rohsalze aus den gleichen geologischen Entstehungsprozessen stammen wie die in Mitteleuropa abgebauten.
Wie auch bei 'normalem' Kochsalz gilt, dass übermäßiger Salzkonsum zur Entwicklung von Bluthochdruck beitragen kann. Also: trotz der vermeintlichen 'heilenden' Wirkung sollte auch Himalayasalz nur sparsam verwendet werden. © Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit 2009
Jasno mi je da se treba potaknuti živahnost portala, ali sumnjam da ovakvi napisi doprinose bilo čijoj vjerodostojnosti.
|
|