Print Page | Close Window

Mlijeko

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Prehrana
Forum Name: Nutricionizam
Forum Description: Rasprave o prehrani, namirnicama, kalorijama i jelovnicima
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=199
Printed Date: 22 Studeni 2024 at 06:24
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: Mlijeko
Posted By: emilio
Subject: Mlijeko
Date Posted: 17 Veljaca 2007 at 23:58

 MLIJEKO....DA ILI NE??

Sadrzi kalcij koji je jako bitan za cvrstocu i izgradnju kostiju,imunitet itd,,vitamine A,D,E,,,tu su kalorije ,proteini masti kao i ugljikohidrati....negdje oko 90%mlijeka je voda......ima dosta dobrih stvari koji tijelo treba..............




Replies:
Posted By: David
Date Posted: 18 Veljaca 2007 at 03:31
Ja mlijeku kazem: DA
Pogotovo ako mores nabaviti frisko muzeno, onda je super. Barem meni.


Posted By: themaja
Date Posted: 18 Veljaca 2007 at 08:13

 frisko muzeno obavezno treba zagrijati na temp od 70 stupnjeva bar 2 min. Da samo znas koje sve bolestine mozes dobiti iz termicki neobradenog mlijeka i sira..Tuberkuloza, bruceloza, listerioza.. Kad sam polagala ispit iz mlijeka i mlijecnih proizvoda trebao mi je jedan dan da sam te bolesti naucim.

Pa ko voli nek izvoli, ja ni sir vise ne kupujem od bakice na placu. Svo mlijeko po ducanima je 99,9% sigurno i ne treba se kuhati. I u mlijeko se NE DODAJU konzervansi pa cak ni u trajno, samo sto je trajno mlijeko ubijeno temperaturom i zapravo jako nekvalitetno

 



Posted By: David
Date Posted: 18 Veljaca 2007 at 11:31
 Moj rodjak ima krave, tako da i mi imamo mlijeka, rijetko kada kupujemo, i tocno je to sto kazes da kada je frisko treba ga zagrijati na 70 celzija barem 2,3 min, tako meni je uvijek govorila i pranona. 


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 18 Veljaca 2007 at 17:07
Ja isto imam kod bake domace mlijeko i istina je da ga treba zagrijati na 70 to se ocito svi slazemo tako je i meni nona govorila

Ali najvise pijem kupovno jer mi je nona u Lici a tamo rijetko idem


Posted By: caba
Date Posted: 18 Veljaca 2007 at 20:05
 Meni domace mlijeko ima ruzan okus, nisam se navikao na njega i pre masno je. A kupovnog pijem oko litar svaki dan

-------------
Mozda ti jesi jaci ali ja sam ludji


Posted By: themaja
Date Posted: 18 Veljaca 2007 at 22:14
 Bake i prabake su najbolji agronomi!


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 21 Veljaca 2007 at 17:54
Doduse , ja isto pretjerano ne volim to domace , jer mi se cini nekako ful masno previse i ukus je nekako drukciji, ali to je sve stvar navike, da si stalno pio domace bilo bi ti cudno pit ovo kupovno!

Ali naravno da je domace zdravo


Posted By: just_a_girl
Date Posted: 26 Veljaca 2007 at 10:20
 ja kupujemo ono sa 0,9% m.m. .. nisam vidla da ima s manje.. je l' postoji i sa manje?=)

-------------


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 26 Veljaca 2007 at 12:27
Ja uglavnom pijem ono od 2,8% , jer mi takvo starci piju a meni se neda posebno kupovat


Posted By: just_a_girl
Date Posted: 04 Ožujak 2007 at 00:15
 je l' neko mozhda probo koje od onih novih z'bregov mlijeka..efekt(a)? il kako god vech.. s dodacima..

-------------


Posted By: Vanja
Date Posted: 05 Ožujak 2007 at 13:22
Ja sam primjetila da kad pijem mlijeko da mi je osjecaj zedji sve izrazeniji, a i cula sam da u mlijeko i sokove stavljaju neke supstance tako da jos izrazenija potreba za picem .
Unatoc tome volim piti mlijeko!
 


Posted By: themaja
Date Posted: 06 Ožujak 2007 at 18:21
 ne stavljaju...mlijeko sadrzi minerale.a minerali znaju odredene ljude tjerat na povecano uzimanje tekucine.isto tako mozda ti fali nekih elemenata koji se nalaze u mlijeku, pa kad ga okusis, oorganizam daje signal da oce jos toga. za sokove ne znam al za mlijeko garantiram da se ne stavlja nist takvo


Posted By: just_a_girl
Date Posted: 06 Ožujak 2007 at 18:30
 vidim nitko mi nie odg..evo ja probala danas to efekt mlijeko (+omega 3).. bash je fino..naravno ne mozhe se okus ne znam kako promijenit, al koda se osjeti mal razlika neka.. a trazhila i jogurte po trgovini, josh nisu dobili valjda =(

-------------


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 06 Ožujak 2007 at 19:26
Ako ti kazes da je fino, probat cu i ja ! A sta se tice jogurta nisam vidio ni kod mene da ih ima (mlijeko jos nisam kupovao jer imam paket od prije za popit )


Posted By: just_a_girl
Date Posted: 08 Ožujak 2007 at 16:08
 ma imam i ja od prije ono 0,9% m.m. , eno josh par litara stoji, al sam morala ovo probat

-------------


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 08 Ožujak 2007 at 21:29
Popit cemo mi sve to pomalo, jos i u musli stavljam mlijeko, i ovamo i onamo tako da ga dosta prodje na dan! 


Posted By: PersonalTrainer
Date Posted: 22 Ožujak 2007 at 13:50

 mlijeko je zdravo ali sa aspekta dijete nije najpozeljnije... posto se novorodjencad hrani mjesecima iskljucivo mlijekom jasno je da je to energetski nabijena namirnica.

  Nije tu toliko problem kaj vi pijete vese ili manje masno mlijeko
(jer na litru u nije neka razlika u masnocama), nego LAKTOZA  !!! (koja utjece na inzulin blabla...)  ja osobno ne popijem niti cijlu salicu dnevno



Posted By: Mr G.
Date Posted: 22 Ožujak 2007 at 15:51
Mlijeko ima dosta mlijecnog secera i da, dosta dize inzulin..treba ga ujutro mijesat sa zobenima i poslijepodne eventualno sa sporo apsorbirajucim shakeom i to e to.


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 22 Ožujak 2007 at 16:25
Ja ga normalno pijem, uopce ne pazim koliko, neki put manje neki put vise, ionako nisam na dijeti tako da me bas briga!

Jedino sam cuo da nije dobro pit mlijeko samo odmah poslije treninga pa to ne radim jedino ga pijem poslije treninga sa wheyom a inace tokom dana normalno da popijem koju casu mlijeka(i sa zobenima isto)!

Zna mozda netko zasto mlijeko nije pozeljno poslije treninga? cuo sam da zbog neke kiseline da nije dobro za misice odmah poslije treninga, al iskreno neznam dal je to istina sta sam cuo jer se svakakve stvari pricaju a ne mora sve bit istina!


Posted By: PersonalTrainer
Date Posted: 22 Ožujak 2007 at 22:35

postoje neka hipoteza da mlijeko usporava whej ali meni to bas ne drzi vodu, uostalom ja ga ne pijem s mlijekom  radi navike i manjeg "debljanja" ;)



Posted By: ©ime
Date Posted: 22 Ožujak 2007 at 23:00

da, rasprava je na news grupi o bildanju...

ja sam pak cuo da kalcij iz mlijeka pospjesuje izgaranje masti u tijelu pa su mlijecni proizvodi dobri za one koji se zele rijesitit sala...


Posted By: Zoki
Date Posted: 22 Ožujak 2007 at 23:01
Mlijeko ima niski glikemijski indeks sto usporava apsorpciju wheya.
Najbolje je piti whey iza treninga sa vodom.
  

-------------
Fitness oprema i dodaci prehrani na : http://www.fitness.com.hr/shop.aspx - Fitness.com.hr WebShop-u - http://www.fitness.com.hr/shop/dodaci-prehrani/proteini.aspx - Proteini


Posted By: PersonalTrainer
Date Posted: 23 Ožujak 2007 at 12:42

da, to je tocno..zapravo josvijek ne razumijem zakaj me mlijeko deblja ( i ne samo mene) a kaj ak ga pijes s nekim brzim secerom? po toj teoriji mozes ga pit s mlijekom ako ga pijes sa brzim secerom goji ima visoki GI pa onda ne usporava whej...

ali dokazano je da mlijeko+whej+secer= debljanje

kaj sad?    bb je pun kontradiktornih cinjenica



Posted By: Mr G.
Date Posted: 23 Ožujak 2007 at 13:10
Mlijeko ima puno mlijecnog secera koji je dosta tesko probavljiv. Zbog toga se i debljas!


Posted By: PersonalTrainer
Date Posted: 23 Ožujak 2007 at 13:19
 to znam i ja ali mi nije jasan sistem, mehanizam...brijem da cu to pogledat u biokemiji kaj se desava pa vam javim


Posted By: ©ime
Date Posted: 23 Ožujak 2007 at 14:28
Originally posted by PersonalTrainer PersonalTrainer wrote:

j sad?    bb je pun kontradiktornih cinjenica






apropo kontradiktorne cinjenice...

neka najnovija istrazivanja pokazuju da se ljudi debljaju zbog ugljikohidrata a ne zbog masti...

zasicene masnoce odjedamput postaju "dobre" i preporucljive i ne utjecu na los koleterol




Posted By: PersonalTrainer
Date Posted: 23 Ožujak 2007 at 16:45
 da tocno to....


Posted By: Zoki
Date Posted: 23 Ožujak 2007 at 20:03
Originally posted by šime šime wrote:


neka najnovija istrazivanja pokazuju da se ljudi debljaju zbog ugljikohidrata a ne zbog masti...zasicene masnoce odjedamput postaju "dobre" i preporucljive i ne utjecu na los koleterol


Sime,

Tako je i oduvijek bilo.
Ukoliko uneses odredjenu kolicinu energije (UH) u tijelo a ne potrosis ni dijelic, ta energija se sprema u tijelu - u masno tkivo.


-------------
Fitness oprema i dodaci prehrani na : http://www.fitness.com.hr/shop.aspx - Fitness.com.hr WebShop-u - http://www.fitness.com.hr/shop/dodaci-prehrani/proteini.aspx - Proteini


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 25 Ožujak 2007 at 18:36
Evo, Zoki je rijesio sve dileme, ugljikohidrati se pretvaraju u masti ako ih ne potrosimo


Posted By: PersonalTrainer
Date Posted: 26 Ožujak 2007 at 20:13
 

-------------
Grupni privatni treninzi, savjetovanje, suplementi, definicija, masa, programi prehrane i treninga,


Posted By: emilio
Date Posted: 29 Ožujak 2007 at 22:39
 mlijeko ima nizak glikemijski  index,unatoc tome podize inzulin,,,,,,,,,,,,,,nije preporucljivo za vrijeme definicije........................


Posted By: DarkGift
Date Posted: 28 Svibanj 2007 at 19:21

 Sada mi puno stvari nije jasno u svezi mljeka ...

Na forumu pise da je mljeko odlicna stvar nakog treninga jer ima najbolji omjer svega pogotovo š,5% mljecne masti a i alpsko nije lose od š,6% te zbregovo š,6% sa calcijem.

Svi imaju na š l - 42 do 47g Ugljikohidrata , 32 do 37g proteina te ostatak masti sto sam procitao da je idealna kombinacija od 45% 35% 30% Uglj. Prot. Mas.

Ja vjezbvam 2 puta dnevno po šh vremena i pijem šl mljeku pored ostalih i udebljao sam se pa sada pokusavam jos 2 puta dnevno trcati po 30 minuta ali bojim se da zbog slabog unosa ugljikohidrata dolazi do opadanja misicne mase pa stoga korstim i pijem mljeko ali ako ono stvarno toliko deblja koja korist od njega?



-------------
When we lose just about everything we are ready to do anything


Posted By: Mr G.
Date Posted: 29 Svibanj 2007 at 13:45
Originally posted by DarkGift DarkGift wrote:

 Sada mi puno stvari nije jasno u svezi mljeka ...

Na forumu pise da je mljeko odlicna stvar nakog treninga jer ima najbolji omjer svega pogotovo š,5% mljecne masti a i alpsko nije lose od š,6% te zbregovo š,6% sa calcijem.

Svi imaju na š l - 42 do 47g Ugljikohidrata , 32 do 37g proteina te ostatak masti sto sam procitao da je idealna kombinacija od 45% 35% 30% Uglj. Prot. Mas.

Ja vjezbvam 2 puta dnevno po šh vremena i pijem šl mljeku pored ostalih i udebljao sam se pa sada pokusavam jos 2 puta dnevno trcati po 30 minuta ali bojim se da zbog slabog unosa ugljikohidrata dolazi do opadanja misicne mase pa stoga korstim i pijem mljeko ali ako ono stvarno toliko deblja koja korist od njega?



Mlijeko je dobar proizvod ali ne treba pretjerivat jer sadrzi mlijecni secer od kojeg se deblja.

Jogurt ti je bolja varijanta od mlijeka.

Mlijeko ujutro kombiniraj sa zobenim pahuljicama a onda popodne kao medjuobrok ubaci 0,5l obicnog jogurta (0,9% m.m)

Vise od toga ti ne treba.




 


Posted By: themaja
Date Posted: 30 Svibanj 2007 at 13:01

 obratite molim paznju na etikete. Uzmimo usporedbu kefira, jogurta i mlijeka

Mlijeko ima 4,6 g laktoze na š00g, a kefir ima 4,8g, jogurt ima 4,5g..znaci sve je to tu negdje..jedino su kefir i jogurt masniji od npr. obranog mlijeka..osim ako ne papate one od 0.9% mlijecne masti, al meni je to bljak, ko i obrano mlijeko.

Poanta je da si dobro izracunate koliko cega trebate u tijelu dnevno i dobro citate etikete.



Posted By: Theia
Date Posted: 30 Svibanj 2007 at 23:48

Originally posted by David David wrote:

Ja mlijeku kazem: DA
Pogotovo ako mores nabaviti frisko muzeno, onda je super. Barem meni.
 

MA NEMOJ ME ....!!!!

FRISKO MUZENO! Stvarno... Svaka cast! Ako ga mozes nabaviti..... Ali jel ti nije malo bljak, onako jos lagano toplo....?

Inace, to ti je NEOBRANO mlijeko i niiiiiije zdravo, a o masnocama da ni ne pricam.



Posted By: Theia
Date Posted: 30 Svibanj 2007 at 23:51

Originally posted by just_a_girl just_a_girl wrote:

 vidim nitko mi nie odg..evo ja probala danas to efekt mlijeko (+omega 3).. bash je fino..naravno ne mozhe se okus ne znam kako promijenit, al koda se osjeti mal razlika neka.. a trazhila i jogurte po trgovini, josh nisu dobili valjda =(
 

Mlijeko nisam probala, ali jogurti su mljac!



Posted By: Theia
Date Posted: 31 Svibanj 2007 at 00:00

 Osobno, dosta pijem mlijeka (dorucak, kava), ali jos vise jedem jogurtice i posni sir. Razlika je sto su jogurtici fermentirano mlijeko koje manje stetno, ali eto......

Ja sam B krvna grupa pa meni odgovara mlijeko i mlijecni proizvodi, jer moja krvna grupa ima taj enzim za razgradnju m.m. koji je manje zastupljen kod drugih grupa.

Eto, ja sam povlastena po tom pitanju, a i osjecam da mi ogranizam to trazi pa ga slusam.



Posted By: Signorina
Date Posted: 31 Svibanj 2007 at 10:24

Originally posted by Theia Theia wrote:

Ja sam B krvna grupa pa meni odgovara mlijeko i mlijecni proizvodi
 

I ja isto. Obozavam mlijecne proizvode, i to bas sve, osim samog mlijeka.

Ne sjecam se kad sam zadnji put pila cisto mlijeko, ne volim bas niti okus, a i tesko mi pada na zeludac. No za jogurte, sir i sve ostalo bih se prodala. Da, i osjecam dosta veliku potrebu i zelju za tom skupinom namirnica.



Posted By: emilio
Date Posted: 03 Lipanj 2007 at 05:50

 Najbolji jogurt je onaj jogurt koji ima zive bakterije u sebi dok ga jedete..



Posted By: Theia
Date Posted: 04 Lipanj 2007 at 17:12

 

Grozno zvuci kad to tako napises....



Posted By: avantgard
Date Posted: 04 Lipanj 2007 at 17:49
A sta sa pudingom, koliko je on zdrav?? Mislim ne onaj kupljeni gotov nego onaj koji napravis sam kod kuce?


-------------


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 04 Lipanj 2007 at 21:56
E to bi i mene zanimalo, stvarno nemam pojma, ajmo majo ti sigurno znas? 


Posted By: Lega
Date Posted: 04 Lipanj 2007 at 22:12
ja nemam pojma , al vjerujem da nit je zdrav nit je nezdrav
ma pricam gluposti...


Posted By: avantgard
Date Posted: 04 Lipanj 2007 at 22:16
On bi valjda trebao biti dobar zbog sadrzaja mlijeka, ali neznam zbog sastojaka smjese za puding?? 

-------------


Posted By: Signorina
Date Posted: 04 Lipanj 2007 at 23:02

Pa puding mi bas ne zvuci zdravo. Secer, aditivi, okusi itd. Mogu si mislit koliko jagoda ima u pudingu od jagode. A mlijeko se moze pit i samo. Za zasladiti se je sigurno bolja cokolada, i to crna.



Posted By: emilio
Date Posted: 05 Lipanj 2007 at 22:21
Originally posted by Theia Theia wrote:

 

Grozno zvuci kad to tako napises....

  ivan grozni je bio jako grozan.jogurt koji ima zive aktivne bakterije,,one bakterije koje su upotrebljene za fermentaciju pasterizovanog mlijeka zive jos uvijek u jogurtu...te male bakterijice rasclanjuju secer u mlijeku pretvarajuci ga u jogurt...

 mislim da bi to maja najbolje mogla objasniti........



Posted By: Theia
Date Posted: 06 Lipanj 2007 at 00:04

 Punig je kalorijski ok. Mrvicu vise od nekog vocnog jogurta.

Onaj dukatov je napravljen s mlijekom od 0.š mm.



Posted By: Ive_ri
Date Posted: 06 Lipanj 2007 at 16:57
Super , to mi je bas gust pojest, a znaci ne steti, dobro je to dobro 


Posted By: avantgard
Date Posted: 07 Lipanj 2007 at 12:16
A mlijeko od 3,2 mm. Jel je to mlijeko obrano, polumasno ili punomasno?? 

-------------


Posted By: themaja
Date Posted: 08 Lipanj 2007 at 17:47

 to ti je djelomicno obrano mlijeko. Ovo ispod kravice ti je od 4,5 do 5,0, najcesce 4,8. Sam ti mrkni dnevno bar litru ovog od 3,2 i jos unutra stavi zgance...

Mljac..sad sam se sjetila sto cu sutra doruckovat..



Posted By: Ive_ri
Date Posted: 08 Lipanj 2007 at 23:30
Ja moram priznat da uopce ne pazim na taj postotak mlijecne masti u mlijeku, obicno pijem 2,8 % , rijetko kad kupim ono sa manje mlijecne masti, ali mislim da nisam debel tako da se ne moram bas toliko brinut oko toga 


Posted By: avantgard
Date Posted: 29 Lipanj 2007 at 01:56
Ja neznam, meni je mlijeko nekak najfinije pice. Vise volim pit obicno mlijeko nego ono cokoladno, nekak me vise osvjezi. Tokom dana popijem negdje oko pola litre cistog mlijeka 3,2 m.m. + sirevi i ta sranja od mlijeka...


-------------


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 29 Lipanj 2007 at 23:15
Meni je sad po ljeti bas super popit onako hladno mlijeko mmmmm  

-------------
Mozda Bog zeli da upoznas mnogo pogresnih osoba prije nego sto upoznas pravu i na tome ces mu, kad se to bude dogodilo, biti zahvalan.


Posted By: ica-beograd
Date Posted: 30 Lipanj 2007 at 17:59
 Sva sreca ja ne pijem mleko,pa ne moram da se brinem da li cu 0.50% ili 3.2%.Pila sam ga samo kao beba i to mamino,naravno.Ja samo jogurt pijem,kao zamenu za mleko,citav zivot,svakodnevno.Ne znam koliko je to dobro,ali miris i ukus mleka ne mogu da podnesem,odmah imam nagon za povracanjem.

-------------
Koja je razlika izmedju skole i zivota? U skoli dobijete lekciju,a zatim vam daju test. U zivotu dobijete test koji vas nauci lekciji.


Posted By: avantgard
Date Posted: 30 Lipanj 2007 at 22:32
Ajoj, ja nemogu zamslit da nepopijem barem pola litre dnevno... 

-------------


Posted By: invisible fairy
Date Posted: 31 Srpanj 2007 at 08:44
Originally posted by just_a_girl just_a_girl wrote:

 ja kupujemo ono sa 0,9% m.m. .. nisam vidla da ima s manje.. je l' postoji i sa manje?=)


sto ce ti manje?
Ja kupujem to ili s š,5% .. Ona sa 2 ili 3% su mi sad prejaka,jedino sa Nes-om ih mogu popiti!A inace pijem i sojino ponekad.
 I moram ga skoro svaki dan popit bar malo.


-------------
®ivot nece prestati ovdje,bez obzira sto covjecanstvo ucinilo. JEDINO cE SE cOVJEcANSTVO VRATITI NA NI©TAVILO iz kojeg je i doslo.Ako se ne promijenimo...


Posted By: ikan
Date Posted: 13 Studeni 2007 at 20:12

Zamolio bih ukoliko neko zna gdje da pronadjem informacije o kokosovom mlijeku.



Posted By: avantgard
Date Posted: 13 Studeni 2007 at 20:49
Originally posted by ikan ikan wrote:

Zamolio bih ukoliko neko zna gdje da pronadjem informacije o kokosovom mlijeku.



Kokos i palma u malezijskoj kuhinji


Kokos se u malezijskoj kuhinji koristi oduvijek, dok su palmu britanski kolonijalisti uvezli iz zapadne Afrike. Obje biljke koriste se i u slanim i u slatkim jelima
Da bi se doslo do oraha, treba maknuti vlaknasti omotac
Da bi se doslo do oraha, treba maknuti vlaknasti omotac
Unatoc velikoj industrijalizaciji u svijetu, kokosovi plodovi se i danas beru rucno. S nizih grana berba se obavlja dugim motkama s ostricama na vrhu, kojima se plodovi rezu i padaju na tlo. S visih grana plodove ubiru spretni ljudi, penjuci se na drvece, ili posebno trenirani majmuni.

Kokosov orah nalazi se u vlaknastom tkivu zutozelene do narancastosmedje boje. Niti jedan dio kokosa se ne baca, nego se koristi u proizvodnji namjestaja, posuda i sl. U kuhinji nas zanima iskljucivo orah. Kokosov plod nije srodnik orasastih plodova, nego je vocka s kao kamen tvrdom korom, no mi cemo ga ipak zvati uobicajenim nazivom Ršš; orah.

U unutrasnjosti kokosa nalazi se tvrdi i tekuci dio, ali tekuci dio nije ono sto nazivamo mlijekom. Plod kokosa zrije godinu dana. U prvih osam mjeseci plod je sladak i osvjezavajuci, a meso ljepljivo i mekano toliko da se moze izdubiti zlicom. Tako mladi kokos servira se s odrezanim vrhom kako bi se tekucina mogla popiti, a meso ostrugati zlicom.

Kinezi izbjegavaju piti puno kokosove tekucine jer misle da ona remeti ravnotezu jina i janga. Zreliji kokos pogodniji je za ribanje i proizvodnju mlijeka. Dakle, mlijeko je proizvod od kokosa, a ne tekucina iz njegove unutrasnjosti.

Ponekad na zrelim kokosovim plodovima narastu vrlo ukusne klice (izdanci), od velicine malog luka do velicine narance.

Kokosovo mlijeko proizvodi se tako da se unutrasnjost kokosa nariba te se, kao kod proizvodnje kravljeg sira u nas, stiskanjem iscijedi kroz gazu u posebnu posudu. Mlijeko se, kao i kravlje, moze razrijediti, pa dobivamo proizvode razlicite masnoce, odnosno kvalitete. Na povrsini punomasnog mlijeka stvara se vrhnje kao i na kravljem mlijeku.

U receptima se koriste mlijeko, vrhnje i maslac. Ako vam svjezi kokos nije dostupan, dobra alternativa je i suseni ribani kokos, poznat kao kokosovo brasno, a ono se prije cijedjenja mlijeka mora namakati u vodi barem pola sata.

Mlijeko se u jela dodaje na samom kraju, pusti se da kratko provri (samo jednom) i odmah servira. Maslac i druge masnoce od kokosa nekad se koriste za przenje, no najcesca primjena im je u kozmetickoj industriji.

Palme se koriste za proizvodnju ulja i secera. Ulje se moze proizvesti i od plodova i od sjemenki uljne palme, a secer od cvjetnih stapki secerne palme (i palme vrste attapalm). Da bi se dobio secer, ne smije se dozvoliti da se pocne razvijati plod, nego se berba vrsi u razdoblju cvjetanja. 


šecerna palma na prvi pogled je nalik ukrasnim sobnim palmama kakve se prodaju u nas

Za opis proizvodnje secera i ulja trebalo bi malo vise vremena, no nas ionako zanimaju gotovi proizvodi u kuhinji.
Palmino ulje koristi se kao i svako drugo ulje - za kuhanje, przenje i zacinjanje, dok je proizvedena secerna masa tekuca te se ulijeva u posude od bambusa. Kad se masa stvrdne, mora se ribati ili sjeckati (jer je neocekivano tvrda) kako bi se dobio secer za upotrebu u kuhinji. Palmin secer se u Maleziji naziva gula melaka.

Slatki iscjedak palme sladak je samo dok je svjez, a na tropskim vrucinama brzo fermentira ako se ne preradi u secer, no i to se nekad namjerno dopusta Ršš; u proizvodnji palminog vina. Kad se vino destilira, dobiva se pice jako poput rakije i konjaka (tuak i arrack), no sve ovo je zabranjeno konzumirati u Maleziji jer islam zabranjuje alkohol, pa se sva proizvodnja izvozi.

Recepte s kokosom i palmom procitajte u dodacima koje mozete pronaci u stupcu gore desno, pored ovoga clanka. Ako nemate palminog secera, dobra zamjena je bilo koji smedji secer.




Edit:prilagodjen font
 

-------------



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk