Print Page | Close Window

što je to glikemijski indeks?

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Fitness / Aerobik
Forum Name: Zdravlje
Forum Description: Pitajte sve što vas zanima o zdravlju, a da je vezano za tjelovježbu
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=209
Printed Date: 27 Studeni 2024 at 14:38
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: što je to glikemijski indeks?
Posted By: Ive_ri
Subject: što je to glikemijski indeks?
Date Posted: 20 Veljaca 2007 at 18:41
Procitao sam na webu o tom glikemijskom indeksu kao da se pomocu njega odredjuje vrijednost ugljikohidrata i da se namirnice razvrstavaju po tom indeksu! Procitao sam da se racuna prema utjecaju na razinu glukoze u krvi !

Kako sam inace znatizeljan zanima me kako se racuna taj indeks i mozete mi rec jos neke informacije koje znate o tome!!!

cim vise znam, to bolje



Replies:
Posted By: ©ime
Date Posted: 21 Veljaca 2007 at 00:33

Za pocetak:


GLIKEMIJSKI INDEKS (Gi)

 Glikemijski indeks oznacava kolicinu secera u krvi koja se stvori pri probavi odredjene namirnice, a samim tim oznacava i kolicinu debljajuceg hormona inzulina koji se kao posljedica toga izluci u krv.

Ovisno o glikemijskom indeksu, sve ugljikohidrate dijelimo na “dobre̶š; i “lose̶š;.

“Losi̶š; ugljikohidrati su oni koji imaju glikemijski indeks veci od 50. To su oni ugljikohidrati koji naglo i mnogo povisavaju razinu secera u krvi (glikemiju) i zato naglo dovode do izlucivanja velike kolicine hormona inzulina iz gusterace (pankreasa) u krv.

“Dobri̶š; ugljikohidrati imaju glikemijski indeks manji od 50. Oni manje i sporije povisavaju razinu secera u krvi, pa se stoga i debljajuci hormon inzulin izlucuje u krv u vrlo maloj kolicini, sto ne dovodi do debljanja.

“LOšI̶š; ugljikohidrati

Gi
 

“DOBRI̶š; ugljikohidrati

Gi

  š. Bijelo brasno

  2. Maltoza (pivo)

  3. Bijeli kristalni secer

  4. Kukuruz

  5. Krumpir

  6. Med

  7. Bijela riza

  8. Mrkva

  9. Suho voce

š0. Banane

šš. Bijela tjestenina

      (kuhana alRš7; dente)

š25

šš0

š00

  95

  95

  90

  85

  85

  70

  70

  60

 

  š. Cjelovite zitarice

(psenica, raz, ovas, jecam, mekinje)

  2. Cjelovita riza

  3. Grasak

  4. Zobene pahuljice

  5. Cjelovita tjestenina

     (kuhana alRš7; dente)

  6. Razeni kruh

  7. Mlijecni proizvodi

  8. Vocni sladoled umjetno sladjen

  9. Svjeze voce (osim banana)

š0. Vocna marmelada

       (umjetno sladjena)

šš. Crna cokolada (>70% kakao)

š2. Fruktoza (vocni secer)

š3. Soja

š4. Zeleno povrce, sampinjoni, rajcica

š5. Limun i greipfrut

 

50

 

50

50

40

40

 

40

35

35

30

30

 

25

20

20

<š5

š0

 
 


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 21 Veljaca 2007 at 17:30
Zahvaljujem se zanimalo me bas to sa hranom kako se rasporedjuje po tom indeksu!
Super, hvala puno


Posted By: caba
Date Posted: 21 Veljaca 2007 at 21:12
 Evo nesto o toj tematici: Glikemijski indeks predstavnja mjeru razine glukoze u nasemu organizmu nakon unosa ugljikohidrata. Glukoza uzrokuje izlucivanje hormona inzulina koji pomaze da glukoza ude u nase stanice kako bi se koristila kao najbrzi izvor energije. Problem nastaje kada unosimo previse uljikohidrata jer se izlucuje prevelika kolicina inzulina i tada se glukoza ne trosi pa se skladisti u obliku masnih naslaga. Ugljikoidrate smo ranirali ovisno o vrijednosti GI. Na ugljikohidrate s visokim glikemijskim indeksom koji uzrokuju naglo lucenje inzulina,ali i nagli pad,pa su upravo oni uzocnici nezeljenih masnoca.Ugljikohidrati s niskim glikemijkim indeksom ne poticu lucenje inzulina i zato su energetski stabilniji,dotok energijeje dulji i ravnomjerniji. Prednosti uzimanja ugljikoidrata niskog GI su sljedece:smaljuju apetit,povecavaju sagorjevanje masnoca,povecavaju snagu,izdrzljivost i psihofizicko stanje organizma. Preporuca se osobama koje su na dijeti ,koje zale odrzati tjelesnu tezinu,sportasima,osobama koje imaju dijabetes,visok krvni tlak ,bolesti srca,visoki kolesterol i trigliceride,fibromijalgiju,osobama koje boluju od depresije,astme. Prema mnogim istrazivanjima dokazano je da je preveliko izluivanje inzulina kljucni faktor u porastu mnogih oboljenja.

-------------
Mozda ti jesi jaci ali ja sam ludji


Posted By: ©ime
Date Posted: 21 Veljaca 2007 at 23:39

Evo jedno koje se ne moze u 5 sekundi saznati preko Google-a ili Wikipedije:

Zasto tenisaci tijekom meca jedu banane?


Posted By: Mr G.
Date Posted: 21 Veljaca 2007 at 23:53
Originally posted by šime šime wrote:


Evo jedno koje se ne moze u 5 sekundi saznati preko Google-a ili Wikipedije:

Zasto tenisaci tijekom meca jedu banane?


Posto im se glikogen tijekom meca prazni treba im brzi ugljikohidrat koji ce im dati 'energije'.

Smatram da banana i nije toliko idealna za takvo nesto.


Posted By: just_a_girl
Date Posted: 26 Veljaca 2007 at 09:11
 sad kad sam prochitala sve to, sad chu morat josh vishe reducirat prehranu.. a bash volim banane jest.. i puno tog od loshih ugljikohidrata

-------------


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 26 Veljaca 2007 at 12:22
Ma i ne bi se bas slozio da je banana losa, iako ima glikemijski indeks 70, suho voce i riza imaju jos veci indeks a uvijek smo govorili da ih treba jest!

A i mislim da se ne moram tako striktno drzat tog glikemijskog indeksa, meni ionako fali malo mase

Ovo sta je Mr. G rekao on nije siguran zasto tenisaci jedu banane , a nije rekao da su banane lose, samo je rekao svoje misljenje da banana i nije tako idealna za to, al ne da je losa!!

A sta se mene tice ja dosta jedem banane!

 


Posted By: Mr G.
Date Posted: 26 Veljaca 2007 at 12:27
Originally posted by Ive_ri Ive_ri wrote:


Ovo sta je Mr. G rekao on nije siguran zasto tenisaci jedu banane...
 


Zasto ja nisam siguran ? Siguran sam.

Pa jedan jedini razlog moze biti zasto tenisaci jedu banane usred meca - da im se barem nesto nadoknadi izgubljeni glikogen.
   


Posted By: Zoran89
Date Posted: 27 Veljaca 2007 at 17:31
Bolje bi imaq bilo da jedu bijelo brasno


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 27 Veljaca 2007 at 20:18
Pa da da se vrati izgubljeni glikogen , zasto onda kazes da je to blesavo sto oni jedu?? Pa onda je to ok ako im vraca glikogen, nisam te bio dobro shvatio , ja sam mislio da si rekao da je to blesavo sto to jedu ocito si drukcije mislio




Posted By: ©ime
Date Posted: 27 Veljaca 2007 at 21:25

Postoji jos i "glikemijska piramida":

The glycemic index pyramid is a http://en.wikipedia.org/wiki/Pyramid" title="Pyramid - pyramid -shaped guide to eating foods, as determined by their http://en.wikipedia.org/wiki/Glycemic_index" title="Glycemic index - glycemic index . (The shape is used to illustrate how to eat more of lower GI foods than of high GI foods.)

  1. Vegetables (at least 5 portions a day)
  2. Gross http://en.wikipedia.org/wiki/Bread" title="Bread - bread , grain, pasta, and other low glycemic, http://en.wikipedia.org/wiki/Amyloid" title="Amyloid - amyloid food (3Ršš;6 portions daily)
  3. Fruit (2Ršš;3 times a day)
  4. Nuts, seeds and shell fruits (eat šRšš;3 times a day), and oils pressed from these (šRšš;2 times a day)
  5. Pure proteins like meat, fish, poultry, eggs (up to 2 portions daily Rš2; red meat not more than šRšš;2 times a day)
  6. Dairy products (šRšš;2 portions daily, preferably low-fat products)
  7. White bread, rice, potatoes, sweets (cookies and cakes) Rš2; eat rarely
 


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 28 Veljaca 2007 at 12:04
Je to slicno kao ona standardna prehrambena piramida (sta je ono po tom indeksu poredano) ili je ovo drukcija piramida? 


Posted By: ©ime
Date Posted: 28 Veljaca 2007 at 15:41

Vrlo slicno.

Sluzbenu piramidu izdaje Americko ministarstvo i zove se My Pyramid... imas i web-site:
http://www.mypyramid.gov/ -
http://www.mypyramid.gov/


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 02 Ožujak 2007 at 21:38
Hvala puno, stvarno si prava enciklopedija  , doznao sam puno novih stvari na ovom forumu, super je


Posted By: just_a_girl
Date Posted: 03 Ožujak 2007 at 03:24
Originally posted by Ive_ri Ive_ri wrote:

Hvala puno, stvarno si prava enciklopedija  , doznao sam puno novih stvari na ovom forumu, super je
 
 
i upoznao mene, a to je inache-velika chast  (shala, naravno)


-------------


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 03 Ožujak 2007 at 19:31
Normalno da je to velika stvar


Posted By: just_a_girl
Date Posted: 04 Ožujak 2007 at 16:27
 vidim da tu vech ima tablica dobrih i loshih ugljikohidrata, al evo josh jedne mozda malo i potpunije..
 

Namirnice sa visokim glikemicnim indeksom:

pivo šš0
glukoza š00
przeni krumpiri 95
bijeli kruh 90
kuhana mrkva i celer 85
med 85
corn flakes 85
kokice 85
instant riza 85
pire krumpir 80
lubenice 75
keksi, cokolada 70
njoki 70
tjestenina od bijelog brasna 70
riza 70
secer 70

Namirnice sa srednjim glikemicnim indeksom:

sok od jabuke (nezasladjen) 50
basmati riza 50
keksi od integralnog brasna bez secera 50
integralna riza 50
kivi 50
muesli (nezasladjen) 50
tjestenina od integralnog brasna 50
banane 45
integralno brasno 45
grozdje 45
sok od narance (svjezi, bez secera) 45
ananas 45
kruh od integralnog brasna 45
cjelovite zitarice 45
susene marelice ili smokve 40
susene sljive 40
grah iz konzerve 40
laktoza 40
zobene pahuljice 40

Namirnice sa niskim glikemicnim indeksom:

jabuke 35
grasak 35
smokve 35
nektarine, narance 35
sok od rajcice 35
grah 35
sirova mrkva 30
marelice 30
mlijeko 30
kruske 30
rajcice 30
tresnje 25
tamna cokolada 25
patlidzan 20
bademi š5
sparoge š5
brokole š5
cvjetaca š5
kupus š5
tikvice š5
krastavci š5
masline š5
spinat š5
kikiriki š5
zelena salata š5
tofu š5
paprika š5



-------------


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 05 Ožujak 2007 at 23:23
O, super , svakako cu se klonit pivice !
Super je ovo, tu su skoro sve namirnice na popisu, tj. vecina!

Jedino sto mi je malo cudno, ovdje pire krumpir ima veci glikemijski indeks od cokolade i keksa, to mi bas nije jasno , ali dobro!

Ja inace neki put jedem pire krumpir jer smatram da je puno zdravije od friganog, ali sad vidim da ni on nije bog zna sta


Posted By: rene
Date Posted: 05 Ožujak 2007 at 23:26
 Bravo za cokoladu i keksClap

-------------
rene


Posted By: Ive_ri
Date Posted: 05 Ožujak 2007 at 23:59
cini se da je cokolada i keks zdravije od pire krumpira, iako to sigurno nije tocno, nego samo ima veci taj indeks ali smatram da to ne znaci uvijek da je i zdravije, jer cokolade i keksi jednostavno ne mogu biti zdravije od pire krumpira, barem po mojem shvacanju  


Posted By: na dijeti
Date Posted: 22 Ožujak 2007 at 15:07
 Evo da se pohvalim da je otislo 6 kg za mjesec dana.Uzmite u obzir da moram skinuti jaaako puno (preko 30).Uglavnom gladna bas i nisam,slatko mi se ne jede.Super je.


Posted By: ©ime
Date Posted: 22 Ožujak 2007 at 15:38

najteze je skinuti one zadnje kile tj. definirati tijelo kak spada... sto manje kila imas, to manje moras s vremenom unositi kalorija i to vise moras vjezbati jer ti je tijelo lakse pa trosis manje kalorija da bi obavljala istu fizicku aktivnost... to sam procitao negdje


btw... bas sam jucer kupio neki casopis, unutra je clanak o ugljikohidratima, u smislu kako zamijeniti "nepotreben" ugljikohidrate iz tjesta, krumpira i rize povrcem a da se po okusu ni ne osjeti... budem postao uskoro o tome




Posted By: Ive_ri
Date Posted: 22 Ožujak 2007 at 16:20
Super, samo ti postaj, zanimljiva je to tema




Posted By: na dijeti
Date Posted: 23 Ožujak 2007 at 07:58
 Da, da postaj nam!!!!!


Posted By: ica-beograd
Date Posted: 24 Lipanj 2007 at 18:44
 A da li je istina da posle treninga treba jesti hranu sa visokim GI i zasto?

-------------
Koja je razlika izmedju skole i zivota? U skoli dobijete lekciju,a zatim vam daju test. U zivotu dobijete test koji vas nauci lekciji.


Posted By: nobody
Date Posted: 24 Lipanj 2007 at 21:20
Ugljikohidratna namirnica umjerenog ili visokog GI potice oporavak glikogenskih rezervi u misicima. Razlog za ovo do sada nije jos rasvjetljen! Ipak je kljucna stvar odmah nakon treninga ili natjecanja poceti s obnovom glikogenskih rezervi tj. s davanjem obroka bogatih ukupnim ugljikohidratima (spageti, makaroni). Uopce nije bitno da li to volite ili ne, bitno je da jedete sto prije!

Ovo ti je samo jedan odlomak iz clanka objavljenog na:

https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutrici&#šš1;nizam/GI-ugljikohidrati.aspx - https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/GI-ugljikoh idrati.aspx

Zakljucak:Istina,trebalo bi jesti...

šta se banana tice i ja ih jedem i prema meni ih nije lose jesti jer nemaju puno kalorija, kao ni krumpir(ima manje od cokolade) pa cak i ako povisi inzulin nece biti ozbiljnih posljedica,osim ako se uz to ne pojede nesto 'opasno' sa puno kalorija... to je moje misljenje.

Zato se i preporuca da se ne jedu lose masti s namirnicama visokog GI-a



Posted By: ica-beograd
Date Posted: 25 Lipanj 2007 at 14:59
 E hvala puno Nobody,sad su mi neke stvari jasnije. Jer,uvek me je grizla savest kada posle treninga jedem npr. bananu ili integralni pirinac/rizu/,ali eto sad kad cujem vasa misljenja verujem da ste u pravu i da tako treba.

-------------
Koja je razlika izmedju skole i zivota? U skoli dobijete lekciju,a zatim vam daju test. U zivotu dobijete test koji vas nauci lekciji.



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk