Lose vijesti o aspartamu
Nedavno su objavljene dvije opsezne studije talijanskih
znanstvenika, iz centra za istrazivanje raka 87;Cesare Maltoni7; u
Bologni, o ociglednoj povezanosti konzumacije aspartama i pojave raka
kod eksperimentalnih zivotinja (EHP, on-line 7. . 2005; Eur. J. Oncol.
2005, 0, 00). Rezultati tih studija uznemirili su mjerodavne
institucije ciji su predstavnici najavili preispitivanje tih najnovijih
rezultata i poduzimanje potrebnih mjera. Talijanski znanstvenici
pokazali su da ucestalost pojave limfoma i leukemije te raka
mokracovoda i perifernih zivaca (schwannove stanice) ovisi o kolicini
konzumiranog aspartama. Posebno zabrinjava sto su maligne promjene
uocene na tkivima i pri konzumaciji onih kolicina aspartama koje
odgovaraju dnevnim preporucenim dozama za ljude. Rezultati te studije
posebno su uvjerljivi stoga sto je u eksperimentalnom postupku koristen
vrlo velik broj zivotinja. Osim toga, za razliku od prethodnih studija,
u tom istrazivanju stakori nisu zrtvovani u odredjenoj fazi zivota vec
je pusteno da uginu prirodnom smrcu kako bi se nekropsijom jasnije
uocile sve maligne promjene na tkivima i organima.
Talijanski znanstvenici upozoravaju da patoloske slike uzrokovane
konzumacijom aspartama nalikuju ostecenjima tkiva koja uzrokuje
karcinogeni formaldehid. Naime, poznato je da raspadom aspartama u
organizmu nastaje metanol koji oksidacijom prelazi upravo u
formaldehid. Stoga je pretvorba aspartama u karcinogeni formaldehid
moguci mehanizam kojim se moze objasniti toksicnost aspartama.
Sukob znanosti
Rezultati najnovije studije talijanskih znanstvenika u suprotnosti
su s dosadasnjim pozitivnim stajalistem mjerodavnih institucija o
sigurnosti aspartama. S druge strane, ti novi rezultati potvrdjuju
utemeljenost mnogobrojnih prituzaba potrosaca na smetnje koje im
izaziva konzumacija aspartama, ali potvrdjuju i mnoge druge znanstvene
rezultate koji upozoravaju na genotoksicnost aspartama i ostale moguce
stetne ucinke konzumacije aspartama (vidi npr. Drug & Chem. Toxic. 2004, 27, 257; Cell Biol. Toxicol.
2002, 8, 43). U svakom slucaju, kontroverze oko sigurnosti aspartama
ponovo su postale aktualne. Stoga su nedavno FDA i Europska agencija za
sigurnost hrane (EFSA) zatrazile originalne podatke talijanskih
znanstvenika kako bi se nanovo preispitala ispravnost dosadasnjeg
sluzbenog stava o neskodljivosti aspartama. Zanimljivo je da EFSA ne
namjerava uvesti privremeni moratorij na konzumaciju aspartama u
Europi, vec smatra da potrosaci i dalje mogu koristiti aspartam kao
zasladjivac. To je u suprotnosti s prihvacenim nacelom opreznosti te
agencije, prema kojem su preliminarne znanstvene indikacije o stetnom
djelovanju nekog proizvoda dovoljne za uklanjanje tog proizvoda s
trzista ili, barem, za jasno sluzbeno upozorenje potrosacima o
nesigurnim i kontradiktornim znanstvenim podacima. Medjutim, takva
principijelna ocitovanja i eventualne promjene vazecih pravilnika
mjerodavnih institucija najcesce su onemogucena kompromisima s
industrijom. Stoga ce potrosaci i dalje konzumirati aspartam, i to s
povjerenjem u njegovu sigurnost koje se temelji na starijim sluzbenim
stajalistima i na starijim znanstvenim studijama.
Ista prica ocekuje se i za niz drugih, najcesce nepotrebnih
prehrambenih proizvoda. Naime, ta studija o potencijalnoj
karcinogenosti aspartama tek je dio opseznih dugorocnih istrazivanja
koje talijanski institut u Bologni vec 20-ak godina provodi s
razlicitim proizvodima prehrambene industrije: na toj su listi su
Coca-Cola, Pepsi-Cola, voda u PVC bocama, hrana ozracena gama-zrakama,
aditiv sukraloza (E955)...
|