Print Page | Close Window

š5 namirnica za bolji imunitet

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Prehrana
Forum Name: Nutricionizam
Forum Description: Rasprave o prehrani, namirnicama, kalorijama i jelovnicima
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=3290
Printed Date: 20 Travanj 2025 at 07:51
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: š5 namirnica za bolji imunitet
Posted By: Zoki
Subject: š5 namirnica za bolji imunitet
Date Posted: 29 Srpanj 2010 at 12:20
Bobice bazge
Iako je to stari narodni lijek cini se kako ekstrakt iz ovih tamnih bobica u laboratorijskim uvjetima blokira virus gripe. Nekoliko manjih studija kod ljudi pokazuje kako može pomoci bržem oporavku od gripe. No znanstvenici upozoravaju kako su potrebne daljnje studije. Plod je bogat antioksidansima i ima protuupalno djelovanje.

šampinjoni
Ne treba odbacivati gljive kao namirnice siromašne hranjivim tvarima: imaju mineral selen i antioksidanse. Niska razina selena je povezana s povecanim rizikom od razvoja težih oblika gripe. I vitamini B riboflavin i niacin koji se nalaze u ovim gljivama imaju ulogu u zdravom imunološkom sustavu. Studije na životinjama su također pokazale kako gljive imaju antivirusni, antibakterijski i antitumorski efekt.

Akai bobice
Akai bobice se zajedno s proizvodima poput borovnica nazivaju "super hranom". Njihova tamna boja bobica govori kako su bogate antioksidansima antocijaninima. Iako nije znanstveno dokazano lijecenje određenih vrsta bolesti antioksidansi iz bobica pomažu našem tijelu u borbi s borama i starenjem. Akai bobice se najcešce nalaze u sokovima ili suhe u granola plocicama.

Kamenice
Afrodizijak? Imunološki pobuđivac? Možda i jesu, zahvaljujuci mineralu cinka koji je pronađen u kamenicama. Niska razina cinka povezana je s muškom neplodnosti. cini se kako cink ima i antivirusni ucinak, premda znanstvenici ne mogu objasniti zašto. Međutim, oni znaju kako je važan u nekoliko funkcija imunološkog sustava, ukljucujuci i zacjeljivanje rana.

Lubenica
Hidrira i osvježava, a zrela lubenica također ima dosta snažan antioksidans, glutation. Poznat je u jacanju imunološkog sustava u borbi protiv infekcija. Glutation se nalazi u crvenom kašastom dijelu lubenice pokraj kore.

Kupus
Ovo je još jedan izvor glutationa. Kupus se jednostavno i jeftino može pronaci tijekom zimskih mjeseci kada je u sezoni. Pokušajte dodati kupus (bijeli, crveni, kineski) u juhe i variva kako bi dobili antioksidanse i pojacali nutritivnu vrijednost vašeg obroka.

Bademi
šaka badema može pomoci vašem imunom sustavu u borbi protiv efekata stresa. Preporucena š / 4 šalice ima gotovo 50% dnevne preporucene kolicine vitamina E koji pomaže u poticanju imunološkog sustava. Oni imaju riboflavin i niacin, vitamine skupine B koji mogu pomoci smanjenju ucinaka stresa.

Grejp
Grejp ima veliku kolicinu vitamina C. Međutim, znanost još nije dokazala može li se u lijecenju prehlade i gripe dobiti dovoljno vitamina C samo kroz hranu, a bez dodatka prehrani. Ipak, grejp je prepun flavonoida - prirodnih kemijskih spojeva koji pojacavaju aktivaciju imunološkog sustava. Ne sviđa Vam grejp? Probajte narance ili mandarine.

Pšenicne klice
Pšenicne klice su dio sjemena pšenice i prepune su hranjivih tvari. Imaju cinka, antioksidansa, vitamina B drugih vitalnih vitamina i minerala. Pšenicne klice također nude dobru mješavinu vlakana, proteina i masti. Zamijenite dio uobicajenog brašna koje koristite u domacinstvu pšenicnim klicama.

Jogurt s malim postotkom masti
Jedna šalica jogurta s malim postotkom masti dnevno smanjuje šansu za dobivanje prehlade. Potražite jogurt s probioticima. Neki istraživaci vjeruju kako oni stimuliraju imunološki sustav u borbi protiv bolesti. Također potražite vitamin D. Nedavne studije su otkrili vezu između niske razine vitamina D i povecanog rizika od prehlade i gripe.

cešnjak
cešnjak ima nekoliko antioksidansa koji vode bitku s napadacima imunološkog sustava. Među metama cešnjaka je i H. pylori, bakterija povezana s ulkusima i rakom želuca. Savjet za kuhanje: oguliti, nasjeckati i ostaviti ga š5 do 20 minuta prije kuhanja kako bi aktivirali enzime koji poticu imunološki sustav.

špinat
špinat je bogat hranjivim tvarima i poznat je kao "super hrana". Ima folnu kiselinu koja pomaže u proizvodnji novih stanica i popravku DNK. Ima vlakna, antioksidanse kao što su vitamin C i još mnogo toga. Najviše imate koristi ako ga jedete sirovog ili lagano kuhanog.

caj
Zeleni ili crni? Oba su prepuna polifenolima i flavonoidima. Ovi antioksidanti traže slobodne radikale koji oštecuju stanice i uništavaju ih.

Batata
Batata ima antioksidans beta-karoten koji ima i mrkva, a koji cisti štetne slobodne radikale. Batata također ima vitamin A koji usporava proces starenja i može smanjiti rizik od nekih vrsta raka.

Brokula
Brokula spada u osnovne namirnice koje poticu imunološki sustav i vrlo se lako nalaze u trgovinama i pripremaju u jelima. Jedna studija je dokazala kako u brokuli postoji kemijska tvar koja pomaže stimuliranju imunološkog sustava miševa. Dodatno je puna hranjivih tvari koje štite vaše tijelo od oštecenja i sadrži vitamin A, vitamin C i glutation.



Izvor: WebMD
(mojdoktor.hr)
 

-------------
Fitness oprema i dodaci prehrani na : http://www.fitness.com.hr/shop.aspx - Fitness.com.hr WebShop-u - http://www.fitness.com.hr/shop/dodaci-prehrani/proteini.aspx - Proteini



Replies:
Posted By: Zoki
Date Posted: 29 Srpanj 2010 at 12:25
što s liste najviše konzumirate? 
Osobno.. jogurt, bademe, brokulu, šampinjone i cajeve naravno.

-------------
Fitness oprema i dodaci prehrani na : http://www.fitness.com.hr/shop.aspx - Fitness.com.hr WebShop-u - http://www.fitness.com.hr/shop/dodaci-prehrani/proteini.aspx - Proteini


Posted By: samatri
Date Posted: 29 Srpanj 2010 at 21:28
  caj,pšenicne klice,bademi,lubenica,kupus i  brokula  :)


Posted By: Kate
Date Posted: 30 Srpanj 2010 at 10:48
caj, Jogurt, Kupus, Brokulu, špinat i šampinjone...ali mislim da je popis prekratak

Toliko je puno jednako dobrih ako ne i boljih namirnica : npr. borovnice, nar,acerola...


Posted By: anita2102
Date Posted: 15 Kolovoz 2010 at 13:28
caj- zeleni crni, sljez menta, spinat, jogurt, bademi, lubenica ( jer im je sad sezona), sampinjoni (koliko toliko cesto; nastojim ), kupus sad forsiram sve cesce, na salatu, dinstanog , varivo.



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk