Print Page | Close Window

Previse voca - Istina ili ne

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Prehrana
Forum Name: Nutricionizam
Forum Description: Rasprave o prehrani, namirnicama, kalorijama i jelovnicima
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=4484
Printed Date: 21 Travanj 2025 at 00:03
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: Previse voca - Istina ili ne
Posted By: Morrighan
Subject: Previse voca - Istina ili ne
Date Posted: 06 Svibanj 2011 at 11:18
Nesto sam bezveze dzapala po sajtovima i clancima i naidjem na ovaj clanak :


http://www.pansport.rs/tekstoteka/cesto-postavljana-pitanja/ 5-razloga-zato-ne-gubite-salo.html - 5 razloga zasto ne gubite salo

Citam ja tako i razmisljam se kako su neke stvari prosto i razumljivo napisane i kako zvuce prilicno logicno i ne zvuce kao neke zastarele nutricionisticke teorije od pre 40 godina, kad naidjem na ovaj deo :

Quote Naše telo poseduje samo dva nacina da zadržava šecer u sebi (šecer u našem telu se inace zove glikogen, tako da cemo taj izraz sad primenjivati). Dakle glikogen u telu se može cuvati u mišicima i u jetri. Fruktoza se jedino može cuvati u jetri. Jetra sa druge strane može da sadrži samo negde do š00g glikogena. Ovo dođe na oko dve jabuke i jedan kivi ili tako nešto. Ono što se desi sa ostatkom fruktoze iz pojedenog voca ode u salo.


Mislim, prosto mi deluje NEREALNO da je vise od 2-3 vocke na dan stetno za kilazu, mast u telu, salo, stagod...I vecito citam o tom vocu i kako ne treba preterivati sa njim i kako previse voca moze biti stetno i vecito se pitam sta je to ''previse''voca, tj koja je to kolicina, i sad naletim na ovakav odgovor...Koji me je skenjao, ako je istina, jer ja mnogo volim voce, i kad se vec uzdrzavam od cokoladica i ostalih secera, zelim barem da mogu to prokleto voce da jedem
Dakle sta vi mislite, istina, glupost ili ima neke istine/logike, proverena cinjenica(ok, kontam da je podatak koliko jetra moze da skladisti glikogena naucna cinjenica...ali visak fruktoze pravo u salo...I mean...really?!) ili samo teorija jednog coveka?



Replies:
Posted By: Mini me
Date Posted: 06 Svibanj 2011 at 13:57
  Uh, daj, nemoj me šokirat sa ovakvim stvarima.
Moj je prvi obrok tj sok obavezno 2 mrkve+naranca+grejp, cesto limun i jabuka. a di je još voce u popodnevnim satima.. hm


-------------
Obstacles are what you see when you take your eyes off your goal.
Stay focused.


Posted By: Asia
Date Posted: 06 Svibanj 2011 at 15:02
Da i ja sam nešto slicno procitala..pojedem zato samo 3 prcije voca na dan..obicno jabuku ili ananas ili banano sa zobenima ujutro,uz rucak narancu ili grejp,i to je to,suho voce samo u vrijeme pms-a umjesto cokolade. Mislim da ako si tip na kojega se salo doslovno lovi,moraš paziti i na to. Na moju veliku žalost


Posted By: ThornOfFaith
Date Posted: 07 Svibanj 2011 at 13:18
  normalno da je istina. zato se i vadi voce iz torte ako slucajno naletiš na koji komad


-------------
https://www.facebook.com/pages/Team-OS/279735542091911 - https://www.facebook.com/pages/Team-OS/279735542091911


Posted By: davor23
Date Posted: 07 Svibanj 2011 at 13:29
Originally posted by ThornOfFaith ThornOfFaith wrote:

  normalno da je istina. zato se i vadi voce iz torte ako slucajno naletiš na koji komad
 




-------------
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you ... stranger


Posted By: tare
Date Posted: 07 Svibanj 2011 at 14:31
 udio secera u vocu nije velik i kompleksan je.

.Fruktoza u organizmu izomerizira preko enzima do glukoze, kao i uostalom svaki drugi secer, a da nije glukoza...
Fruktoza se daje dijabeticarima cesto kao zamjena za glukozu.

Najsmjesnije mi je kad cujem ljude kako kukaju da nece da jedu voc jer deblja,a nakon toga ti prica da je na dijeti gdje svaki dan moze pojesti dva komada torte

Naravno, ne pretjerivati, i ne prije spavanja ako je cilj skidanje sala,al odreci se voca i toliko korisnih stvari iz njega, npr. vitamina svih grupa, polifenola koji imaju antioksidativna i direktno antikancerogena dejstva je besmisleno.


Posted By: Mini me
Date Posted: 07 Svibanj 2011 at 14:35
  pitanje koliko je previse?
i do koje ure se 'smije' jesti, ne iza 20h jeli?


-------------
Obstacles are what you see when you take your eyes off your goal.
Stay focused.


Posted By: spicy91
Date Posted: 07 Svibanj 2011 at 19:29
  ja ga jedem cesto ujutro,to gotovo svaki dan,a ponekad za prvi ili drugi međuobrok.
to mi je taman i volim voce i nikad ga se necu odreci :)


-------------
Discipline is remembering what you want.


Posted By: Iluvatar
Date Posted: 07 Svibanj 2011 at 22:52
u prosjeku voce sadrži jako malo fruktoze - do š0%

Jetra može podnjeti oko 50 ak grama prije nego pocnu nekakve nezdrave konverzije u trigliceride i tako neke stvari, što bi znacilo sljedece: pola kile do kile voca dnevno se može pojesti, vjerovatno ne jedete toliko tako da... ;)

Inace što se tice samih mehanizama, fruktoza ne ide ravno u salo, nego se ili sprema kao glikogen u jetri ili konvertira u glukozu i "pušta" u krvotok poslje konzumacije, a što ce s njom biti je pitanje o kojem se pisalo tu hrpu puta, znaci, ako smo trenirali, punit ce se se glikogen i slicno, ako smo punog glikogena, konverzija u masti nam ne gine

-------------
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.


Posted By: Pitbull
Date Posted: 07 Svibanj 2011 at 23:16
Originally posted by ThornOfFaith ThornOfFaith wrote:

  normalno da je istina. zato se i vadi voce iz torte ako slucajno naletiš na koji komad




-------------


Posted By: Morrighan
Date Posted: 08 Svibanj 2011 at 20:52
Originally posted by tare tare wrote:

udio secera u vocu nije velik i kompleksan je..


E i ovo mi isto nije jasno, odnosno konfuzija mi je... Na mnogim mestima sam procitala da je secer iz voca u sustini prost secer, ne prost kao na primer cokoladice i ostale rafinisane stetocine obzirom da sadrzi vlakna i vitamine, ali u sustini - prost. A na mnogim drugim mestima opet da je fruktoza - kompleksan secer.
E sad, znam sta je jedno i sta drugo i citavu podelu(barem sto se nutricionizma tice, koliko znam, u hemiji/biologiji je to malo drugacije podeljeno, citala sam neki fin clanak o tome, koji bas lepo objasnjava razlike), ali ovo mi je totalni mindf**k, bice da treba da budem selektivnija po pitanju stiva koje citam i ostalih informacija
Sto se tice onog preterivanja, slazem se,ali upravo me to zanima - sta je previse voca, i gde je ta granica preterivanja?

Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:

u prosjeku voce sadrži jako malo fruktoze - do š0%

Jetra može podnjeti oko 50 ak grama prije nego pocnu nekakve nezdrave konverzije u trigliceride i tako neke stvari, što bi znacilo sljedece: pola kile do kile voca dnevno se može pojesti, vjerovatno ne jedete toliko tako da... ;)


Joj ja sam letos svaki dan jela po 500 grama belog grozdja, svaki dan...Bila sam potpuno navucena i nenormalna, jbg A opet, pogledala sam bas, cak i 500 grama voca sadrzi manje secera negoli neka cokolada, o kolacima i tim glupostima da ne pricam...

Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:


Inace što se tice samih mehanizama, fruktoza ne ide ravno u salo, nego se ili sprema kao glikogen u jetri ili konvertira u glukozu i "pušta" u krvotok poslje konzumacije, a što ce s njom biti je pitanje o kojem se pisalo tu hrpu puta, znaci, ako smo trenirali, punit ce se se glikogen i slicno, ako smo punog glikogena, konverzija u masti nam ne gine


Ovo mi se svidja kako je objasnjeno i vec mi je logicnije, cika u tekstu je zaboravio da napomene neke stvari Dobro doduse, logicno da ce to(i bilo sta drugo) da se ''zalepi'' ako se ne trosi kako valja i spada s pritom sisamo nase potrebe za tim sastavom uveliko....Samo bih ponekad volela da postoji neki merac koji cu zakaciti na sebe tokom treniranja i koji ce mi samo posle toga izmeriti tacno koliko cega treba da uzmem na osnovu treninga a ovako...Nagadjam

-------------


Posted By: Iluvatar
Date Posted: 08 Svibanj 2011 at 22:16
Hahaha, a gledaj, što ti je intenzivniji trening i što je veci volumen, to si više glikogena potrošila i to više UH možeš unjeti poslje treninga bez da se udebljaš

što se tice fruktoze, ona spada pod jednostavne šecere ili monosaharide: od kojih su najvažniji i najzastupljeniji u prehrani:

š.Glukoza (ponekad znan kao "krvni šecer" jer u biti svaki UH na kraju završi u krvi kao glukoza - razgradnja do najednostavnijeg)
2.Galaktoza ( mlijecni)
3.Fruktoza ( vocni)

Fruktoza je dobila u zadnje vrijeme nešto pozitivnog publiciteta kao super šecer jer se sporije resorbira i izaziva slabiji odaziv inzulina, ali kao sa svime s nicime ne treba ici u krajnost

-------------
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 10 Svibanj 2011 at 12:07
Ooo Morrighan, Morrighan, ma kakve brige tebe muce

Zapravo me ta dilema oko tocne kolicine voca koja se smije pojest podsjeca malo na horoskop. Ono, recimo danas ce Jarci u nekom javnom prijevoznom sredstvu upoznat ljubav svog života. I onda Jarci i Jarcice parkiraju auto i zatrpaju autobuse i tramvaje u potrazi za srecom - jer tako piše Tako i ovo...smijete pojesti 3 male jabuke i 2 jagode, ostalo ide u masne naslage..I onda mi pojedemo te 3 jabuke i 2 jagode, a jednu slucajno ostalu jagodu vratimo u frižider za sutra i na miru smo - jer tako piše

Eh, kad bi stvari bile tako jednostavne..

Illy je vec objasnio neke stvari pa necu ponavljat. Uglavnom..ne zamaraj se i ne traži po netu "granicu pretjerivanja". Nađi je u sebi, jer smo svi razliciti. Razlicito reagiramo na hranu, imamo razlicite aktivnosti, razlicite ciljeve, razlicite prehrambene navike..ne možemo stvari gledat tako odvojeno. Testiraj se.

I da...ne možeš baš uspoređivat voce sa cokoladicama, kolacicima i ostalim šecerno-masnim kombinacijama....ne možeš toliko voca pojest da biš si napravila toliko štetu što si ju možeš ovim ostalim napravit

-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: SMAJLICA
Date Posted: 25 Lipanj 2011 at 22:57
Pronadjoh ovo:

Ukoliko nije drugacije navedeno, sve mjere odnose se na jednu vocku:
• marelica 0,45 g fruktoze (prstohvat šecera)
• klementina 0,5 g fruktoze (prstohvat)
• šljiva š,6 g fruktoze (nešto veci prstohvat)
• svježa smokva 2 g fruktoze (pola žlicice)
• 8 trešanja 2,4 g fruktoze (pola žlicice)
• kriška dinje 3 g fruktoze (više od pola žlicice)
• kivi 3 g fruktoze (više od pola žlicice)
• naranca 3,6 g fruktoze (više od pola žlicice)
• 5 jagoda 4 g fruktoze (žlicica)
• casa soka od narance 5 g fruktoze (žlicica)
• banana 5,5 g fruktoze (žlicica)
• mali mango 6 g fruktoze (žlicica)
• grejp 7 g fruktoze (žlicica i pol)
• šaka grožđica 8,7 g fruktoze (gotovo dvije žlicice)
• jabuka od 8 do šš g fruktoze (oko dvije žlicice)
• kruška šš g fruktoze (dvije žlicice)
• šaka sasušenih komadica jabuke 8 g fruktoze (žlicica i pol)
• 500 g grožđa 39 g fruktoze (gotovo osam žlicica)


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 26 Lipanj 2011 at 11:39
Slađe voce bi trebalo jesti uglavnom oko nekih aktivnosti, a na ovo drugo malo pripazit na kolicinu - ne treba se bojat šecera iz voca toliko da ga se izbaci ali ne treba ni pretjerivat- samo ga uskladit sa dnevnim kalorijskim unosom i unosom ugljikohidrata, ako više pazimo na to....ako ne jednostavno bit umjeren :)

I zdravo može debljat ako pretjeramo - sve je na kraju glukoza Wink


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Skums
Date Posted: 06 Srpanj 2011 at 12:25
Ne znam, po meni je najbolje voce jesti u jutro za popunu gliko zaliha. Na definiciji (pogotovo kad radim cikliranje UH-ima) voce opce ne jedem. Jedino na dane punjenja pojedem jednu bananu sa zobenima.
Isto tako ne valja se najesti, pod najesti mislim na pošteni rucak tipa pileca prsa+riža i onda još poslje toga pojest voce za desert. Tako je barem kod mene. Pošto smo svi drugaciji, nekome možda bolje odgovara puno voca.


-------------
...under a pale gray sky,
we shall arise.


Posted By: Iluvatar
Date Posted: 06 Srpanj 2011 at 15:26
 
Originally posted by Skums Skums wrote:

Ne znam, po meni je najbolje voce jesti u jutro za popunu gliko zaliha. 

a od cega to baš ujutro popunjavaš glikogen, od napornog spavanja? ;)



-------------
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.


Posted By: Morrighan
Date Posted: 06 Srpanj 2011 at 15:32
Ma definitivno ne bih nikad isla do te mere sada da brojim svaki gram secera iz voca i da racunam gde ce koliko otici...Nije kao da ni ovako brojim, a kamoli iz voca...I da'l ce to da mi se prilepi ili potrosi - nema sumnje da je voce zdravo i da sadrzi brdo korisnih stvari i da bi bilo suludo izbaciti ga.
Nego me interesovalo cisto, a i mogu da kazem da me je clanak blago razocarao, mislim cemu toliki hejt na voce

-------------


Posted By: SMAJLICA
Date Posted: 06 Srpanj 2011 at 16:13
Nije nikakav hejt na voce u pitanju...Ja ga isto obozavam, ali sam endomorf, tezi slucaj, i stvarno moram imat sve po kalkulaciji, bar priblizno, inace sve ode vremenom k vragu, vjeruj mi! Za mene voce mora predstavljat unos (prostih, ali ipak..) uh i secera, naravno ako pretjerujem...Slazem se da ga je suludo izbacit. Samo je u svemu bitna mjera...A ovdje je naravno rijec o ljudima kao ja, koji zele ili odrzati kilazu ili smrsaviti, a to im malo teze ide...hehe..
Blago tebi kad mozes...Samo rokaj


Posted By: Morrighan
Date Posted: 06 Srpanj 2011 at 16:36
Originally posted by SMAJLICA SMAJLICA wrote:

Nije nikakav hejt na voce u pitanju...Ja ga isto obozavam, ali sam endomorf, tezi slucaj, i stvarno moram imat sve po kalkulaciji, bar priblizno, inace sve ode vremenom k vragu, vjeruj mi! Za mene voce mora predstavljat unos (prostih, ali ipak..) uh i secera, naravno ako pretjerujem...Slazem se da ga je suludo izbacit. Samo je u svemu bitna mjera...A ovdje je naravno rijec o ljudima kao ja, koji zele ili odrzati kilazu ili smrsaviti, a to im malo teze ide...hehe..
Blago tebi kad mozes...Samo rokaj


Ma ne, nista zbog tebe, nego zbog ovog cike koji je pisao tekst koji sam postavila na pocetku
A ja da mogu...Sta ga znam, nisam ti ja jedna od onih koja moze jesti bas sve i svasta, mada ne moram bas ni totalno rigorozno da pazim..Sa druge strane, prilicno se trudim da balansiram zdravu ishranu i zadovoljavanje svojih cula , ali nikad nisam eksperimentisala sa preterivanjem u dzanku i seceru, tako da ne znam kako bih reagovala na to...ne bas najsrecnije kontam

-------------


Posted By: SMAJLICA
Date Posted: 06 Srpanj 2011 at 18:57
Uf ma ja sam ti bas tezak slucaj Usporila metabolizam kojekakvim gluparijama u tinejdjerske dane, pa sad pokusavam da ga dignem i razbudim cestim obrocima...Kako god da rezultiralo, bitno je da se sad hranim zdravo i da nisam vise na 700 kcal dnevno + unosim i sve potrebno mom organizmu (prije je bila sve sama trava )

Nije lako nikako, mogu ti rec, al' trudim se maksimalno...Najteze mi se naviknut' jest redovito. A sto se tice secera, buduci da sad unosim uh, proteine i masti proporcionalno, mislim da bi vrlo lako s njim mogla pretjerati... Nemam granicu kad je voce u pitanju...Zato se sad korigujem na jednu, dvije dnevno...i to ujutro...


Posted By: Skums
Date Posted: 07 Srpanj 2011 at 10:12
Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:

 
Originally posted by Skums Skums wrote:

Ne znam, po meni je najbolje voce jesti u jutro za popunu gliko zaliha. 

a od cega to baš ujutro popunjavaš glikogen, od napornog spavanja? ;)



Pa ne od spavanja samog po sebi, nego zbog toga jer nisi unio hrahu jedno 8 ili 9 sati (ima slucajeva i po š0 sati).


-------------
...under a pale gray sky,
we shall arise.


Posted By: tare
Date Posted: 07 Srpanj 2011 at 19:15
Voce sadrzi secer, istina, kao i dobar dio namirnica, ali:
š. to nije samo glukoza, vec vecim dijelom fruktoza, koja ne dize inzulin toliko i stoga je bolja
2.voce sadrzi hrpu korisnih substanci: vitamina svih vrsta, minerala, mikroelemenata, polifenola- svi ovi pomazu organizmu da se odbrani od patogena i stite ga od radikala, a pogotovo je to ljeti vazno uz jako sunce

I cudno kako se neki ljudi boje voca, al misle da nema nista lose u pojesti komad cokoladne torte npr.koja je cisti secer + jednostavne masti i smrt je za metabolizam.


Posted By: SMAJLICA
Date Posted: 07 Srpanj 2011 at 19:49
Ja se ne bojim voca i svjesna sam svih njegovih prednosti, naravno! Sve što kažem je da endomorfi moraju znat granicu...


Posted By: Iluvatar
Date Posted: 07 Srpanj 2011 at 20:01
Originally posted by Skums Skums wrote:

Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:

 
Originally posted by Skums Skums wrote:

Ne znam, po meni je najbolje voce jesti u jutro za popunu gliko zaliha. 

a od cega to baš ujutro popunjavaš glikogen, od napornog spavanja? ;)



Pa ne od spavanja samog po sebi, nego zbog toga jer nisi unio hrahu jedno 8 ili 9 sati (ima slucajeva i po š0 sati).

dobro, nisi unio hranu, to ne znaci da ti je glikogen prazan ;) nisi unio hrnau od vecere, i jedino si spavao a spavanje ne troši glikogen ;)



-------------
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.


Posted By: Skums
Date Posted: 08 Srpanj 2011 at 11:20
E to je sad meni ful cudno. Svugdje piše da smo u jutro u katabolizmu, tj. da su nam gliko zalihe prazne. Meni nije jasno kako se uspiju isprazniti ako spavamo. Znaci da ni ne trošimo toliko energije koa dok smo budni. A isto tako cim je manja aktivnost prvo se troše masne zalihe kao izvor energije.

-------------
...under a pale gray sky,
we shall arise.


Posted By: Iluvatar
Date Posted: 08 Srpanj 2011 at 13:48

Originally posted by Skums Skums wrote:

E to je sad meni ful cudno. Svugdje piše da smo u jutro u katabolizmu, tj. da su nam gliko zalihe prazne. Meni nije jasno kako se uspiju isprazniti ako spavamo. Znaci da ni ne trošimo toliko energije koa dok smo budni. A isto tako cim je manja aktivnost prvo se troše masne zalihe kao izvor energije.

pa naravno da ne trošimo energije kao kad hodamo, radimo stvari, i slicno, inzulin je jako nisko, kortizol visoko, i zbog toga najviše treba unijeti hranu, ne zbog glikogena ;)



-------------
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.


Posted By: SMAJLICA
Date Posted: 09 Srpanj 2011 at 10:07
Ja, koliko sam shvatila, voce baš i nije hranjiv i zdrav dorucak, vec može biti eventualno jedna vocka sastavni dio dorucka, zato bas i ne shvatam ove polemike... Voce treba unosit' do 500 g, i to gledati da bude ujutro, kad je mrsavljenje u pitanju, jer toliko jetra moze podnijeti, a ostalo ide u masne zalihe.

Ja sam shvatila da dorucak treba sadrzavati, cak i ako zelimo smrsaviti, proteine i uh....Ako zelimo smrsaviti u ostatku dana rezati uh i povecati proteine, ali slozeni uh se moraju unosit (valjda ) ?!


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 09 Srpanj 2011 at 15:18
Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:

Originally posted by Skums Skums wrote:

Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:

 
Originally posted by Skums Skums wrote:

Ne znam, po meni je najbolje voce jesti u jutro za popunu gliko zaliha. 

a od cega to baš ujutro popunjavaš glikogen, od napornog spavanja? ;)



Pa ne od spavanja samog po sebi, nego zbog toga jer nisi unio hrahu jedno 8 ili 9 sati (ima slucajeva i po š0 sati).

dobro, nisi unio hranu, to ne znaci da ti je glikogen prazan ;) nisi unio hrnau od vecere, i jedino si spavao a spavanje ne troši glikogen ;)



Koliko ja znam glikogen se troši tijekom spavanja ali onaj iz jetre, ne mišicni jer mišici ne mogu otpuštati glukozu u krv pri mirovanju zbog nedostatka enzima....


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: The Phoenix
Date Posted: 09 Srpanj 2011 at 16:53
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:

Originally posted by Skums Skums wrote:

Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:

 
Originally posted by Skums Skums wrote:

Ne znam, po meni je najbolje voce jesti u jutro za popunu gliko zaliha. 

a od cega to baš ujutro popunjavaš glikogen, od napornog spavanja? ;)



Pa ne od spavanja samog po sebi, nego zbog toga jer nisi unio hrahu jedno 8 ili 9 sati (ima slucajeva i po š0 sati).

dobro, nisi unio hranu, to ne znaci da ti je glikogen prazan ;) nisi unio hrnau od vecere, i jedino si spavao a spavanje ne troši glikogen ;)



Koliko ja znam glikogen se troši tijekom spavanja ali onaj iz jetre, ne mišicni jer mišici ne mogu otpuštati glukozu u krv pri mirovanju zbog nedostatka enzima....


Hmmm, prvi put da se ne slažem s tobom GymLOL
Po onom kaj ja znam primarno i uvelike dominantno se za vrijeme spavanja troše masti i to u najvecoj mogucuoj mjeri (u odnosu na npr Uh, tj glikog.) u usporedbi sa bilo kakvom drugom aktivnošcu, vježbanjem ili bilo cime.....jedino te koliine masti koje se potroše spavanjem i ležanjem su jako malene, inace bi za skidanje sala trebali smao spavati, to bi bilo fenomenalno kad bi se moglo Big smile.
Dal se troši i glikogen za vrijeme spavanja, možda, vjerovatno nešto mizerno , ali rekao bi da su tu masti toliko primarne da sve ostalo nije vrijedno spomena.

A i ovo drugo , pa ne puštaju mišici glukozu u krv, nego hormoni gušterace , inzulin i glukagon, u ovom slucaju glukagon koji oslobađanjem glikogena iz jetre podiže razinu šecera u krva ako je to potrebno.


-------------
http://www.nikolasfitnesslab.com/ - http://www.nikolasfitnesslab.com/


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 10 Srpanj 2011 at 00:32
Pa to je super, da si rekao da se š0š. put ne slažeš sa mnom vec bi se zabrinula za sebe LOL

Hehe to sam i mislila samo sam se možda traljavo izrazila pa si me krivo shvatio - trebalo je napisat da se glikogen iz mišica ne može vadit tokom spavanja. Ako se vec troši može se trošit jedino iz jetre. Istina, glukagon se luci kad se smanji koncentracija glukoze u krvi cime se potice razgradnja glikogena da bi se glukoza ponovo stabilizirala - u ovom slucaju radi se o glikogenu iz jetre jer nema mišicne aktivnosti te u mišicima nije prisutan enzim primaran za razgradnju glikogena - glikogen fosforilaza. Glukoza se tu koristi samo unutar stanice jer se ne može otpustiti u krvotok. Dakle - jetra je glavni dobavljac glukoze pri mirovanju. Ako se vec nakon par sati nakon obroka, odnosno između dnevnih obroka, pocinje razgrađivati glikogen potaknut izlucivanjem glukagona (zbog pada koncentracije glukoze u krvi) ne vidim zašto se ista stvar nebi dešavala tokom noci kada gladujemo najduže.

A sad u kojoj mjeri se troši..da mudrujem i pametujem nema smisla jer mi je sve to još maglovito, a ne volim pisat o necemu što ne mogu sa sigurnošcu objasnit u detalje. Ovo je samo cinjenica koju sam procitala...dalje do toga mogu samo nešto napola povezano nabacivat al necu Smile Ako netko zna tocno, super...ucimo svi Smile Ako ne, dopunit cemo i ispravit kad budemo pametniji Big smile




-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: The Phoenix
Date Posted: 10 Srpanj 2011 at 01:24
Hehehee, je prvi put je Big smile i nekak si to sprckala da, tj krivo se izrazila , netipicno za tebeLOL

Je, vrlo vjerovatno se troši nešto sitno glukoze za vrijeme odmora, neznam ni ja kolko tocno, ali prema onome kaj nam na faxu govore je da svi spominju samo potrosnju masti u snu, odnosno sjedenju,ležanju kao totalno dominantan izvor koji je opet mali.glukozu nisu ni spomenuli kao komponentu, ocito je totalno minimalna, no to ne znaci da je nema ak cemo razmišljat svojom glavom ovak kak si rekla da mozak mora papat nekaj i to je tocno.Drugacije nebi bilo ni moguce da se baš ništ glukoze od nekud ne potroši za neke minumalne zahtjeve.

Uglavnom......sad cu ja petljat heheheh i rekao bi da s obzirom na to kaj mi je u glavi da zapravo nije vrijedno spominjat potošnju glikogena za vrijeme odmora  ,a potrošnja masti iako je  tada puno veca nego potrošnja glukoze je u praksi isto beznacajna s obzirom na malu potrošnju , tako da i to nije nekaj bitno u praksi i vrijedno spomena LOL ,ali s obzirom na raspravu Iluvatara i Skumsa tocnija i ne zbunjuuca informacija je da se ne troši glikogen nego masti tokom odmora i da nema nikakve potrošnje glikogena da bi ga se trebalo puniti jer smo spavali. Tvoja sada kad smo raspravili nije netocna, ali gore kad si napisala je djelovalo kao da je to možda i bitno i suprotno onom Ilijevom, ali to sam možda ja tak samo shvatio citajuci na brzinu, jer mi se cesto dogodi da u letu procitam nešto i odgovorim na prvu misao u glavi ko grom iz vedra neba ,bez da sam možda prostudiral kaj je pisac želio reciWink, a pomislio sam da misliš da delamo na glukozu po noci, a ne da samo proširuješ raspravu u dubinu Embarrassed



-------------
http://www.nikolasfitnesslab.com/ - http://www.nikolasfitnesslab.com/


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 10 Srpanj 2011 at 11:32
Vidiš, izgleda da što krace pišem to više sprckam LOL

Da su samo masti u igri kako bi se održavala stabilna razina glukoze u krvi, cime bi se hranio mozak između ostalog? Iz glicerola?  Jer slobodne masne kiseline ulaze u krebsov ciklus cime se stvara ATP za energetske potrebe organizma, iz njih ne možemo dobiti glukozu...nije li tako? Samo se glicerol može direktno pretvoriti u glukozu...a i po onome što sam citala te su kolicine jako malene.....

Naravno da ne mislim da smo samo na glukozi preko noci Smile Tu je bila samo rijec o glikogenu...i zapravo mi nije niti bila namjera ulazit u cijeli taj proces vec rec da se jedino jetrin glikogen može koristit kao izvor glukoze tokom mirovanja...potaknut naravno glukagonom koji se izlucuje prilikom smanjene razine šecera u krvi...to zapravo i je funkcija jetrenog glikogena - da bude glavni i brzi izvor glukoze tokom tih faza "gladovanja" s obzirom da se glukoza tu lako otpušta.... ja to tako shvatih Smile




-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: The Phoenix
Date Posted: 10 Srpanj 2011 at 13:37
Heheheh, ocito.Sam ti piši dugacko to volim procitat.
Zapravo mislim da nisi samo do kraja rekla kaj misliš pa je ispalo tako.U biti kak ja nisam skužio tvoj odgovor, mislim d anisi ni ti Ilyev neg si isto na prvu pucala i bila brzopleta, (nadam se da nisam sam ja uvijek brzopletBig smile.)

I još jedna stvar(nemogu se obuzdati)......žene kao žene su komplicirane LOL, nikad se neznaju jasno izrazit što žele kad moraju birat nekaj, uvijek im je svejedno  i nedlucne su, moraš ih puno uvjeravat i nagovarat, dok smo mi muški direktni i jednostavni Evil Smile, zato je Ily jednostavno rekao ne, ne trošiš glikogen i nema straha i potrebe za punjenje jer se ne troši dok coriš bez da je odlazio u detalje........to je muški odgovorLOL.
A ženski odgovor je bio tvoj,tocan ali ipak pomalo ženski :)" pa daaa, alii i ovo može biti, nije ono sam tak jednostavno itd...LOL "
Ovo je šala mala naravno, nemoj to shvatit osobnoLOL, iako moje studije pokazuju ovo kao tocno u 90% slucajeva.Big smile
Iako koliko vidim po stavovima i postovima ti si upravo suprotno od ovoga, no iznimka ne pobija moju studiju , tako da sam slobodan generaliziratLOL

A sad ozbiljno......
da, nemremo iz mastoi dobit glukozu, nego da, glicerol mislim, laktati i BCAA se mogu pretvorit u glukozu.
A stabilna razina šecera u krvi se održava iskljucivo inzulinom i glukagonom, ak fali glukagon izvlaci iz jetre glikogen i podiže razinu na .......mmmm nisam vise š00% mislim da je 4,nekaj  mmol-a/l neka idealka , tu negdje, al mozda sam fulao, a ak je podignuta razina glukoze u krvi (nakon jela npr.) onda inzulin to trpa u jetru, glikogrn u miš i višak u špekec.Time opet regulira nivo glukoze u krvi.Nisam gledoa na hranjenje organizma glukozom kao neki preduvjet za regulaciju šecera u krvi teoretski,možda bi trebao,ali ak troši samo mast nivo šecera bi teoretski ostao isti pretpostavljam.jel tak?
I dobro veliš, iz jetrenog glikogen as ehrani mozak, nemre iz mišinog, ali ako se troši jetreni glikogen onda vjerovatno i nema utjecaj na razinu šecera u krvi ako ne dira u njega kao hranu.

Mene je najviše ona izjava zbunila , mislim da si tak nekak rekla ,da mišici  nemogu otpuštati u mirovanju glikogen, tj glukozu u krv zbog nedostatka enzima......... mislim da mišici uopce nemogu opuštati nazad u niti jednom slucaju pohranjeni glikogen,cak ni za vrijeme aktivnosti, on u njima ostaje zarobljen i pohranjen za dobivanje energije, jer si sama rekla da nema enzime za to, tak da niti za vrijeme aktivnosti glikogen iz mišica nemrem nazad, jedino se može pokurit, nema vrcanja u krv nikada.......sad možda nisi ni mislila da može, al tak je ispalo pošto si naglasila da nemože za vrijeme mirovanja...
Eto, možda griješim sa svojom teorijom , ali za sad žcivim u tom uvjerenjuLOL




-------------
http://www.nikolasfitnesslab.com/ - http://www.nikolasfitnesslab.com/


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 10 Srpanj 2011 at 17:45
Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:

.U biti kak ja nisam skužio tvoj odgovor, mislim d anisi ni ti Ilyev neg si isto na prvu pucala i bila brzopleta, (nadam se da nisam sam ja uvijek brzopletBig smile.)    


Paaaa... i ne baš Smile    Jasno je, inzulin treba dizat radi kortizola, ne radi punjenja glikogena, shvatih ja to ALI ja smatram da do trošenja glikogena ipak dolazi, u kolikoj mjeri ne znam ali dolazi. I to onog iz jetre, a ne mišica da nebi bilo zabune, odnosno da neki nebi pomislili da se troši onaj iz mišica.                            
Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:


....zato je Ily jednostavno rekao ne, ne trošiš glikogen i nema straha i potrebe za punjenje jer se ne troši dok coriš bez da je odlazio u detalje........to je muški odgovorLOL.
A ženski odgovor je bio tvoj,tocan ali ipak pomalo ženski :)" pa daaa, alii i ovo može biti, nije ono sam tak jednostavno itd...LOL


Big smile ok ajmo jedan muški odgovor onda, bez detalja:  trošiš glikogen dok coriš LOL

Još nešto..ja nekako volim znati zašto :) Zato i volim detalje. Hocu znat cijeli proces iza necega, a ne samo reci to i to je tako i bok. Zato i ucim, i spajam...i mozgam...i ..glava me boli... :)

I ovo za žene....slažem se sa ovih 90% Wink

Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:


A stabilna razina šecera u krvi se održava iskljucivo inzulinom i glukagonom, ak fali glukagon izvlaci iz jetre glikogen i podiže razinu na .......mmmm nisam vise š00% mislim da je 4,nekaj  mmol-a/l neka idealka , tu negdje, al mozda sam fulao, a ak je podignuta razina glukoze u krvi (nakon jela npr.) onda inzulin to trpa u jetru, glikogrn u miš i višak u špekec.Time opet regulira nivo glukoze u krvi.


Pa evo, nisi li sad zapravo rekao ono što i ja? Smile Dakle inzulin i glukagon su zaslužni za aktiviranje odgovarajucih enzima u stanicama cime se potice razgradnja glikogena  i za sam transport u ovom slucaju glukoze u stanicu u slucaju inzulina. Zato aktiviran glukagon (kod dužeg vremena između obroka ali i kod prehrane sa manjkom uh-a) i potice razgradnju glikogena iz jetre, s obzirom da u mišicima ne može jer njegova uloga aktivacije enzima nije moguca....

Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:


Nisam gledao na hranjenje organizma glukozom kao neki preduvjet za regulaciju šecera u krvi teoretski,možda bi trebao,ali ak troši samo mast nivo šecera bi teoretski ostao isti pretpostavljam.jel tak?
I dobro veliš, iz jetrenog glikogen as ehrani mozak, nemre iz mišinog, ali ako se troši jetreni glikogen onda vjerovatno i nema utjecaj na razinu šecera u krvi ako ne dira u njega kao hranu.


Jedno š0 puta sam procitala ovo i još nisam sigurna dal sam pokopcala što si htio rec LOL Kako ceš regulirat šecer u krvi ako ne glukozom? Odnosno, ako ti glukoza padne ispod normalne koncentracije kako ceš je vratit na normalnu ako ne glukozom? Ili iz hrane, odnosno probave ili iz vlastitih izvora....a izvori su glikogen, glicerol, aminokiseline, laktati, piruvat...

Nivo šecera ne može ostati isti jer se neprestano mijenja ovisno o obrocima, aktivnostima.....

Kako nema utjecaj na razinu šecera u krvi kada je upravo glukoza otpuštena iz jetre vraca na normalnu razinu? Prvo tijelo dobije signal da je razina šecera u krvi preniska - izlucuje se glukagon - glukagon aktivira enzime koji poticu razgradnju glikogena - glukoza se otpušta i ulazi u krvotok - šecer se vraca u normalu.

Jesam li pohvatala što si htio reci? Smile

Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:


Mene je najviše ona izjava zbunila , mislim da si tak nekak rekla ,da mišici  nemogu otpuštati u mirovanju glikogen, tj glukozu u krv zbog nedostatka enzima......... mislim da mišici uopce nemogu opuštati nazad u niti jednom slucaju pohranjeni glikogen,cak ni za vrijeme aktivnosti, on u njima ostaje zarobljen i pohranjen za dobivanje energije, jer si sama rekla da nema enzime za to, tak da niti za vrijeme aktivnosti glikogen iz mišica nemrem nazad, jedino se može pokurit, nema vrcanja u krv nikada.......sad možda nisi ni mislila da može, al tak je ispalo pošto si naglasila da nemože za vrijeme mirovanja...
Eto, možda griješim sa svojom teorijom , ali za sad žcivim u tom uvjerenjuLOL


Tako je,all correct Smile i mislim da sam to napisala negdje u drugom postu (u smislu da se u mišicima glukoza iskorištava samo unutar stanica ) pa se time iskupila za još jedno brljavljenje Big smileWink

p.s. Molim da me netko prekine ako trkeljam gluposti LOL

Wink

-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: The Phoenix
Date Posted: 10 Srpanj 2011 at 18:39
Ma ne sve je 5, kužimo se, al ja sad više stvarno nemrem pohvatat sve ovo i replaynut ti na dijelove, jer se bojim da cu reci ono što smo oboje rekli i složili se i ponoviti to još jednom sve LOL.

Ono kaj veliš da si š0x citala i da nemres skuzit.....ma neznam, iskreno sad radim nekaj paralelno pa nemrem razmisljat totalno o tome, ali idej ami je bila otprilike....spavam, trosim primarno masti i nesto malo glikogena za mozak......razina secera u krvi je stabilna, potrosnja tog glikogena je dovoljno mala da ne uzrokuje promjene u razini secera u krvi , pa sam htio reci kako ta potrosnja onda regulira razinu secera u krvi ako nema potrebe za time.Uglavnom, filozofiram :) budem razmislio sutra na miru o tome :)

Uglavnom slažemo se oko svega samo je svatko mislio na svoj nacin i prešutio neke stvari na pocetku pa zapravo diskutiramo sa istim zakljuccima cijelo vrijeme i zapravo govorimo istu stvar LOL

I da, drago mi je da se slažeš oko moje studije žena, na trenutak sam se pobojao da pogrešno ne shvatiš to , kao nešto posprdno na tvoj odgovori il nekaj.Taj postotak je možda još goriu kod žena u vezi ili s deckom, tek one se prepuste još više da drugi odlucuju za njihLOL , To je samo jedna od komonenti studije, ostale necu spominjat jer je OT,a i ovo je dovoljno da me razapnu na forumuLOL


-------------
http://www.nikolasfitnesslab.com/ - http://www.nikolasfitnesslab.com/


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 10 Srpanj 2011 at 19:13
Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:

....spavam, trosim primarno masti i nesto malo glikogena za mozak......razina secera u krvi je stabilna, potrosnja tog glikogena je dovoljno mala da ne uzrokuje promjene u razini secera u krvi , pa sam htio reci kako ta potrosnja onda regulira razinu secera u krvi ako nema potrebe za time....


Ali ima potrebe za time jer razina šecera u krvi pada zbog gladovanja, kužiš? Ako između vecere i dorucka prođe 8-š0 h tijelo to vec bilježi kao malo gladovanje hehe...znaci ne može razina šecera u krvi biti konstantno ista, ne? što bi je moglo održavati istom ako nema hrane, odnosno zadnje mrve su se probavile prije npr. 4-5 sati? Ti cijelo vrijeme kreceš od pretpostavke da je razina šecera u krvi stabilna, a nije - nije ni tokom dana između obroka, a kamoli tek nocu kada je ta pauza nešto duža...

Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:


Uglavnom slažemo se oko svega samo je svatko mislio na svoj nacin i prešutio neke stvari na pocetku pa zapravo diskutiramo sa istim zakljuccima cijelo vrijeme i zapravo govorimo istu stvar LOL


Eto, zakljucak - i meni se vec vrti, rekli smo iste stvari u š00 verzija Big smile

Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:


I da, drago mi je da se slažeš oko moje studije žena, na trenutak sam se pobojao da pogrešno ne shvatiš to , kao nešto posprdno na tvoj odgovori il nekaj.Taj postotak je možda još goriu kod žena u vezi ili s deckom, tek one se prepuste još više da drugi odlucuju za njihLOL , To je samo jedna od komonenti studije, ostale necu spominjat jer je OT,a i ovo je dovoljno da me razapnu na forumuLOL


Bez brige, sa mnom možeš uvijek takve studije komentirat, rado cu potpuno objektivno sudjelovat LOL


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: The Phoenix
Date Posted: 10 Srpanj 2011 at 20:19
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:

....spavam, trosim primarno masti i nesto malo glikogena za mozak......razina secera u krvi je stabilna, potrosnja tog glikogena je dovoljno mala da ne uzrokuje promjene u razini secera u krvi , pa sam htio reci kako ta potrosnja onda regulira razinu secera u krvi ako nema potrebe za time....


Ali ima potrebe za time jer razina šecera u krvi pada zbog gladovanja, kužiš? Ako između vecere i dorucka prođe 8-š0 h tijelo to vec bilježi kao malo gladovanje hehe...znaci ne može razina šecera u krvi biti konstantno ista, ne? što bi je moglo održavati istom ako nema hrane, odnosno zadnje mrve su se probavile prije npr. 4-5 sati? Ti cijelo vrijeme kreceš od pretpostavke da je razina šecera u krvi stabilna, a nije - nije ni tokom dana između obroka, a kamoli tek nocu kada je ta pauza nešto duža...



A da,ma ne razmisljam nek lupam.
Naravno da niej konstantna, neg ju pokusava odrzati konstantnom otpustanje glikogena iz jetre kojeg imamo pohranjenog, dakle ne jedemo ali taj glikogen nam odrzava razinu secera u granicama normale za vrijeme posta.
Zato mi nije bilo jasno tvoje pitanje da nema glikogena koji se trosi u noci osim masti za vrijeme sna što bi održavalo razinu šecera u krvi ?i taj dio mi nije bio jasan kaj si s njim zeljela reci  jer ta potrosnja i ne regulira izravno razinu secera u krvi nego hormoni.Ta potrosnja ju moze samo unerediti i dodatno opteretiti a ne izregulirati razinu secera u krvi.No tu sam si ocito protumacio krivo taj dio teksta jer ovo sve i onako znašBig smile



-------------
http://www.nikolasfitnesslab.com/ - http://www.nikolasfitnesslab.com/


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 10 Srpanj 2011 at 23:36
Hormoni da, od njih sve pocinje, oni utjecu na niz reakcija u stanici...znaci hormoni su tu samo glasnici koji poticu daljnja događanja...u ovom slucaju oslobađanje glukoze....da nema glukagona to oslobađanje glikogena i nebi bilo moguce...

..u biti govorimo o istim stvarima samo na drukciji nacin kako smo vec zakljucili Smile Sad još samo fali da dođe netko i kaže da lupetamo gluposti, a meni se vrti cijeli dan od ovog LOL


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Morrighan
Date Posted: 11 Srpanj 2011 at 00:14
Aj' nek se sad neko usudi da jede voce

-------------


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 11 Srpanj 2011 at 14:05
Originally posted by Morrighan Morrighan wrote:

Aj' nek se sad neko usudi da jede voce


Ma slobodno Wink

Ok, ne baš preslobodno Big smile

Teško je davati neke opce savjete jer smo... što? Daaaa razlicitiii!! LOL Al na stranu sve..mislim da par komada voca (uz to da se stvarno malo pripazi na ono jako slatko - banane, grožđe, smokve...) nebi trebalo nikome naškoditi...ako i da, što nije nemoguce... to ce sam skužit nakon nekog vremena... :)


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Gym_girl
Date Posted: 11 Srpanj 2011 at 14:19
Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:


Inace što se tice samih mehanizama, fruktoza ne ide ravno u salo, nego se ili sprema kao glikogen u jetri ili konvertira u glukozu i "pušta" u krvotok poslje konzumacije,


Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:


Jetra može podnjeti oko 50 ak grama (fruktoze) prije nego pocnu nekakve nezdrave konverzije u trigliceride


Znaci ipak postoji neki mehanizam pretvorbe fruktoze u trigliceride, a ne samo spremanje u glikogen ili otpuštanje glukoze Wink

Pretvara se tokom stvaranja ATP-a, odnosno kao višak acetil koenzima A koji onda kao neiskorišten za energiju izlazi iz ciklusa i pomocu enzima se pretvara u trigliceride.....i to se dešava kad je glikogen popunjen što si i rekao i kod nedostatka potrebe jetre za ATP-om...inace ovo se više odnosi na industrijske proizvode u kojima je udio fruktoze puno veci, to je glavno zlo, ne voce...

Po meni je voce najbolje jesti ujutro, eventualno u prvom dijelu dana ...da zakljucim Smile




-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: tare
Date Posted: 17 Srpanj 2011 at 18:54
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:


Inace što se tice samih mehanizama, fruktoza ne ide ravno u salo, nego se ili sprema kao glikogen u jetri ili konvertira u glukozu i "pušta" u krvotok poslje konzumacije,


Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:


Jetra može podnjeti oko 50 ak grama (fruktoze) prije nego pocnu nekakve nezdrave konverzije u trigliceride


Znaci ipak postoji neki mehanizam pretvorbe fruktoze u trigliceride, a ne samo spremanje u glikogen ili otpuštanje glukoze Wink

Pretvara se tokom stvaranja ATP-a, odnosno kao višak acetil koenzima A koji onda kao neiskorišten za energiju izlazi iz ciklusa i pomocu enzima se pretvara u trigliceride.....i to se dešava kad je glikogen popunjen što si i rekao i kod nedostatka potrebe jetre za ATP-om...inace ovo se više odnosi na industrijske proizvode u kojima je udio fruktoze puno veci, to je glavno zlo, ne voce...

Po meni je voce najbolje jesti ujutro, eventualno u prvom dijelu dana ...da zakljucim Smile




Ne postoji biohemijski mehanizam pretvaranja glukoze u masne kiseline niti obrnuto. Procesi idu indirektno preko hormona.
Inzulin, glukagon, kortizol, somatotropin, trijodtironin su glavni u organizmu koji regulisu metabolizam glukoze, masti, aminokiselina.
Fruktoza u organizmu se ne moze sama oksidirati, izomerizira preko heksoza-isomeraze do glukoze, i onda ulijeva u glikolizu, citratni ciklus i celijsko disanje.
Ne moze se kategoricki reci, kad je mirovanje, kad je aktivnost, iz kojeg organa tacno(jetra, misici, masti) jer je metabolizam toliko kompleksan da procesi nikada ne teku potpuno odvojeno, al u biti je tacno onako kako ste rekli, visak energije uglavnom zavrsi spasen kao masne kapljice u adipocitima-salo.
Pozdrav iz vruce HercegovineSmile


Posted By: tare
Date Posted: 17 Srpanj 2011 at 18:54
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:


Inace što se tice samih mehanizama, fruktoza ne ide ravno u salo, nego se ili sprema kao glikogen u jetri ili konvertira u glukozu i "pušta" u krvotok poslje konzumacije,


Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:


Jetra može podnjeti oko 50 ak grama (fruktoze) prije nego pocnu nekakve nezdrave konverzije u trigliceride


Znaci ipak postoji neki mehanizam pretvorbe fruktoze u trigliceride, a ne samo spremanje u glikogen ili otpuštanje glukoze Wink

Pretvara se tokom stvaranja ATP-a, odnosno kao višak acetil koenzima A koji onda kao neiskorišten za energiju izlazi iz ciklusa i pomocu enzima se pretvara u trigliceride.....i to se dešava kad je glikogen popunjen što si i rekao i kod nedostatka potrebe jetre za ATP-om...inace ovo se više odnosi na industrijske proizvode u kojima je udio fruktoze puno veci, to je glavno zlo, ne voce...

Po meni je voce najbolje jesti ujutro, eventualno u prvom dijelu dana ...da zakljucim Smile




Posted By: Gym_girl
Date Posted: 17 Srpanj 2011 at 21:11
Originally posted by tare tare wrote:



Ne postoji biohemijski mehanizam pretvaranja glukoze u masne kiseline niti obrnuto. Procesi idu indirektno preko hormona.
Inzulin, glukagon, kortizol, somatotropin, trijodtironin su glavni u organizmu koji regulisu metabolizam glukoze, masti, aminokiselina.


Hoceš reci da ne postoji mehanizam pretvaranja glukoze u trigliceride u jetri? Ne znam da li si mislio tu na slobodne masne kiseline ili na trigliceride, vjerojatno ovo prvo što i nije moguce... koliko sam ja citala mehanizam pretvaranja glukoze u trigliceride postoji i ide ovako kao što sam navela gore....samo što je kod glukoze manja opasnost od stvaranja vece kolicine triglicerida zbog toga što sve stanice tijela mogu koristiti glukozu kao energiju pa manji postotak ulazi u jetru....za razliku od fruktoze koju stanice ne mogu koristiti, vec je samo jetra može...

Naravno, vjerujem da se više kužiš u sve te procese od mene al to je nešto što sam citala na više mjesta pa me zainteresirao ovaj tvoj odgovor...

Originally posted by tare tare wrote:


Fruktoza u organizmu se ne moze sama oksidirati, izomerizira preko heksoza-isomeraze do glukoze, i onda ulijeva u glikolizu, citratni ciklus i celijsko disanje.


Tako je, i ako postoji višak, glikogen je ispunjen i nema posebne potrebe jetre za energijom acetil-A-koenzim izlazi iz krebsovog (citratnog) ciklusa i uz djelovanje određenih enzima dolazi do stvaranja triglicerida....nije li tako?

Originally posted by tare tare wrote:


Ne moze se kategoricki reci, kad je mirovanje, kad je aktivnost, iz kojeg organa tacno(jetra, misici, masti) jer je metabolizam toliko kompleksan da procesi nikada ne teku potpuno odvojeno


To stoji Smile


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: tare
Date Posted: 18 Srpanj 2011 at 18:20
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

Originally posted by tare tare wrote:



Ne postoji biohemijski mehanizam pretvaranja glukoze u masne kiseline niti obrnuto. Procesi idu indirektno preko hormona.
Inzulin, glukagon, kortizol, somatotropin, trijodtironin su glavni u organizmu koji regulisu metabolizam glukoze, masti, aminokiselina.


Hoceš reci da ne postoji mehanizam pretvaranja glukoze u trigliceride u jetri? Ne znam da li si mislio tu na slobodne masne kiseline ili na trigliceride, vjerojatno ovo prvo što i nije moguce... koliko sam ja citala mehanizam pretvaranja glukoze u trigliceride postoji i ide ovako kao što sam navela gore....samo što je kod glukoze manja opasnost od stvaranja vece kolicine triglicerida zbog toga što sve stanice tijela mogu koristiti glukozu kao energiju pa manji postotak ulazi u jetru....za razliku od fruktoze koju stanice ne mogu koristiti, vec je samo jetra može...

Naravno, vjerujem da se više kužiš u sve te procese od mene al to je nešto što sam citala na više mjesta pa me zainteresirao ovaj tvoj odgovor...

Originally posted by tare tare wrote:


Fruktoza u organizmu se ne moze sama oksidirati, izomerizira preko heksoza-isomeraze do glukoze, i onda ulijeva u glikolizu, citratni ciklus i celijsko disanje.


Tako je, i ako postoji višak, glikogen je ispunjen i nema posebne potrebe jetre za energijom acetil-A-koenzim izlazi iz krebsovog (citratnog) ciklusa i uz djelovanje određenih enzima dolazi do stvaranja triglicerida....nije li tako?

Originally posted by tare tare wrote:


Ne moze se kategoricki reci, kad je mirovanje, kad je aktivnost, iz kojeg organa tacno(jetra, misici, masti) jer je metabolizam toliko kompleksan da procesi nikada ne teku potpuno odvojeno


To stoji Smile


Tako je, glukoza se ne može direktno pretvoriti u masne kiseline, niti masne kiseline u glukozu.
Da, sve celije u tijelu mogu koristiti glukozu: razlikuju se dva tranpostra glukoze, jedan je neovisan o inzulinu preko GLUT-2 transportera, a to je u eritrocitima, neuronima itd. dakle ondje gdje i logicno da se hrana dobija bez inzulina.
Drugi je ovisan o inzulinu, preko GLUT-4 transportera i to je vecinom u mišice i jetru gdje se pohranjuje kao glikogen.

Fruktoza ide, kako si i sama rekla, preko izmoreziranja do glukoze... Visak acetil-koenzim A izlazi iz citratnog ciklusa i od njega se grade masne kiseline, onda sa glicerolom do triglicerida- prave masti.
To je jedan od efekata inzulina.
U principu se desava sljedece, kad pojedemo obrok, u roku od nekoliko sekundi se oslobadja inzulin koji potice uzimanje glukoze u periferna tkiva i jetru, pohranjuje je kao glikogen, sprecava proces glukoneogeneze (gradnja nove glukoze iz piruvata ili alanina- dakle aminokiseline se mogu pretvoriti u glukozu) i blokira glikogenolizu- razgradnju glikogena.  Potice liposintezu (salo !) i sprecava razgadnju masti. Potice sintezu proteina i sprecava njihovu razgradnju, pogotovo iz misica- jedan od efekata uzimanja glukoze nakon treninga, ne samo radi popunjavanja glikogena. Inzulin je, dakle, najvazniji anabolni hormon u organizmu. On u roku od sat vremena uspostavi normalni nivo secera u krvi, oko 80 mg/dl.
Dalje su bitni glukagon, somatotropin, kortizol i hormoni stitnjace... Ali, inzulin je jedini hormon koji moze sniziti nivo secera u krvi. O njemu prakticno sve ovisi....
Sto se tice voca i njegove fruktoze, ja tu ne bih imao straha, pogotovo ujutru i oko treninga, jer frukoza u biti minimalno podize inzulin, traje dok se pretvori u glukozu, a ona polako ulijeva u tkiva, tako da inzulin ostaje nizak- opasnost od sinteze masti je manja PUNO nego kod glukoze... To je jedan od razloga zasto dijabeticari koriste cesto fruktozu kao zamjenu za obicni šecer.
Samo kazem da nije moguce reci kategoricki, kad smo u miru, desava se to, a kad radimo desava se to, jer je svaki covjek individualac, i sigurno ne rade svaciji organi isto niti svi isto reaguju ne efekte vlastitih hormona, jos uz to i svi procesi skoro uvijek teku paralelno, jer organizam nije masina...
Lijepa diskusija, al malo previse detaljizovanaSmile
Lijep pozdrav.


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 19 Srpanj 2011 at 00:21
Super, to volim Wink

Sve jasno, sve štima samo me ovo buni:

Originally posted by tare tare wrote:


Fruktoza ide, kako si i sama rekla, preko izmoreziranja do glukoze... Visak acetil-koenzim A izlazi iz citratnog ciklusa i od njega se grade masne kiseline, onda sa glicerolom do triglicerida- prave masti.
To je jedan od efekata inzulina.


Kakvog inzulina kada fruktoza nema utjecaj na njega, ne provocira njegovo izlucivanje, odnosno u jetru ulazi preko transportera GLUT-5 ja mislim? Dakle inzulin nema nikakvu ulogu tu...ili se varam?

Originally posted by tare tare wrote:


U principu se desava sljedece, kad pojedemo obrok, u roku od nekoliko sekundi se oslobadja inzulin koji potice uzimanje glukoze u periferna tkiva i jetru, pohranjuje je kao glikogen, sprecava proces glukoneogeneze (gradnja nove glukoze iz piruvata ili alanina- dakle aminokiseline se mogu pretvoriti u glukozu) i blokira glikogenolizu- razgradnju glikogena.  Potice liposintezu (salo !) i sprecava razgadnju masti. Potice sintezu proteina i sprecava njihovu razgradnju, pogotovo iz misica- jedan od efekata uzimanja glukoze nakon treninga, ne samo radi popunjavanja glikogena. Inzulin je, dakle, najvazniji anabolni hormon u organizmu. On u roku od sat vremena uspostavi normalni nivo secera u krvi, oko 80 mg/dl.
Dalje su bitni glukagon, somatotropin, kortizol i hormoni stitnjace... Ali, inzulin je jedini hormon koji moze sniziti nivo secera u krvi. O njemu prakticno sve ovisi....


Nebitno za ovu temu ali drago mi je da si to ovako lijepo sažeo, korisno za sve koji ne znaju zašto u biti piju taj šecer nakon treninga (osim toga jer je to rekao Marko ili Darko T&#šš1;ngue) Wink

Originally posted by tare tare wrote:


Sto se tice voca i njegove fruktoze, ja tu ne bih imao straha, pogotovo ujutru i oko treninga,


s tim se slažem ali...

Originally posted by tare tare wrote:


opasnost od sinteze masti je manja PUNO nego kod glukoze... To je jedan od razloga zasto dijabeticari koriste cesto fruktozu kao zamjenu za obicni šecer.


Dijabeticari je koriste jer njena resorpcija ne ovisi o inzulinu što ne znaci da je mogucnost  sinteze masti puno manja. Sad, treba razgraniciti radi li se o par vocki dnevno, pogotovo onih manje slađih ili o vecoj kolicini voca na dnevnoj bazi...isto tako razlika je ogromna između fruktoze u vocu s obzirom da se tamo nalazi u malim kolicinama i one u industrijskim proizvodima gdje je ima brdo. Tu se vec događaju neke loše stvari kod prekomjernog unosa....cak i ne mora bit jako prekomjeran.

Al s obzirom da je ovo tema o vocu - opasnost je zaista minimalna kod nekog umjerenog unosa, pogotovo kad su zalihe glikogena u jetri prilicno ispražnjene.

Originally posted by tare tare wrote:


Samo kazem da nije moguce reci kategoricki, kad smo u miru, desava se to, a kad radimo desava se to, jer je svaki covjek individualac, i sigurno ne rade svaciji organi isto niti svi isto reaguju ne efekte vlastitih hormona, jos uz to i svi procesi skoro uvijek teku paralelno, jer organizam nije masina...


O naravno, kako bi lako bilo da svi funkcioniramo isto Smile...ali pomalo dosadno jel tako Wink

Originally posted by tare tare wrote:


Lijepa diskusija, al malo previse detaljizovanaSmile
Lijep pozdrav.


Inace ne volim detalje, ali što se ovih stvari tice kopam dok god ide Big smile

Pozdrav!


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: slatkicazg
Date Posted: 28 Kolovoz 2011 at 10:39
Ja sam se uvijek najbolje osjecala i izgledala kada bi prije podne jela samo voce, a za rucak proteine i povrce, a navecer mlijecno i ugljikohidrate. Imam 33 godine i što mi god tko rekao tako mi je uvijek bilo najbolje.
Svaki je organizam razlicit ali mislim da je u covjekovoj prirodi da jede puno voca pogotovo ljeti


Posted By: Pitbull
Date Posted: 28 Kolovoz 2011 at 13:16
Originally posted by slatkicazg slatkicazg wrote:

Ja sam se uvijek najbolje osjecala i izgledala kada bi prije podne jela samo voce, a za rucak proteine i povrce, a navecer mlijecno i ugljikohidrate. Imam 33 godine i što mi god tko rekao tako mi je uvijek bilo najbolje.
Svaki je organizam razlicit ali mislim da je u covjekovoj prirodi da jede puno voca pogotovo ljeti

To ti je najpametnije, slažem se Thumbs UpC&#šš1;nfused



-------------


Posted By: Sandokan
Date Posted: 14 Rujan 2011 at 07:37
Voce...da ili ne...ovisi iskljucivo o jednom faktoru,a to je glikemijski indeks...ako postoji zabranjena lista voca, u vezi sa mršavljenjem,onda je i ta lista prilicno mršava:
š.Lubenica
2.Banane
3.Grožđe
4.Smokve

.... ostalo voce možeš jesti koliko god želiš...ali ipak s jednom napomenom..,
voce nebi trebalo kombinirati unutar obroka,zbog produljenja probavnog procesa i fermentacije,vec bi trebalo jesti kao zaseban međuobrok,dakle barem 2 sata prije ili poslije nekog od glavnih obroka.
Isto tako ne preporuca se jesti voce neposredno prije spavanja,jer u tom slucaju,cak i "dobro voce" nece metabolizirati u mišicni glikogen,jer su metabolicki procesi prilikom nocnog odmora (spavanja),sporiji od puža...dakle,vjerovatno ce ih jetra pretvoriti u mast...doduše, nece puno,ali ipak hoce.


Posted By: Sandokan
Date Posted: 14 Rujan 2011 at 07:39
Originally posted by Morrighan Morrighan wrote:

Nesto sam bezveze dzapala po sajtovima i clancima i naidjem na ovaj clanak :


http://www.pansport.rs/tekstoteka/cesto-postavljana-pitanja/%205-razloga-zato-ne-gubite-salo.html - 5 razloga zasto ne gubite salo

Citam ja tako i razmisljam se kako su neke stvari prosto i razumljivo napisane i kako zvuce prilicno logicno i ne zvuce kao neke zastarele nutricionisticke teorije od pre 40 godina, kad naidjem na ovaj deo :

Quote Naše telo poseduje samo dva nacina da zadržava šecer u sebi (šecer u našem telu se inace zove glikogen, tako da cemo taj izraz sad primenjivati). Dakle glikogen u telu se može cuvati u mišicima i u jetri. Fruktoza se jedino može cuvati u jetri. Jetra sa druge strane može da sadrži samo negde do š00g glikogena. Ovo dođe na oko dve jabuke i jedan kivi ili tako nešto. Ono što se desi sa ostatkom fruktoze iz pojedenog voca ode u salo.


Mislim, prosto mi deluje NEREALNO da je vise od 2-3 vocke na dan stetno za kilazu, mast u telu, salo, stagod...I vecito citam o tom vocu i kako ne treba preterivati sa njim i kako previse voca moze biti stetno i vecito se pitam sta je to ''previse''voca, tj koja je to kolicina, i sad naletim na ovakav odgovor...Koji me je skenjao, ako je istina, jer ja mnogo volim voce, i kad se vec uzdrzavam od cokoladica i ostalih secera, zelim barem da mogu to prokleto voce da jedem
Dakle sta vi mislite, istina, glupost ili ima neke istine/logike, proverena cinjenica(ok, kontam da je podatak koliko jetra moze da skladisti glikogena naucna cinjenica...ali visak fruktoze pravo u salo...I mean...really?!) ili samo teorija jednog coveka?


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 14 Rujan 2011 at 09:05
Originally posted by Sandokan Sandokan wrote:

Voce...da ili ne...ovisi iskljucivo o jednom faktoru,a to je glikemijski indeks...


A šta sa treningom? šta sa stanjem glikogena? šta je sa glikemijskim indeksom ako ga kombiniramo sa drugim namirnicama što po meni nije problem, npr. proteinima?


-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/



Posted By: Passiongym
Date Posted: 15 Rujan 2011 at 13:21
Gym girl ako sam te dobro shvatila, sugeriraš da je ok poslije treninga jesti voce pošto su nam glikogenske rezerve prazne. Međutim, koliko je meni poznato fruktoza se skladišti samo u jetri, ne u mišicima stoga voce po meni ne bi bilo najbolje riješenje kao obrok iza treninga (iako u vocu osim fruktoze ima između ostaloga i glukoze).

Po meni je idealno vrijeme za voce ujutro i prije treninga (banana pogotovo) u kombinaciji s nekim izvorom proteina.

Ne valja pretjerivat ni sa cime, a u prirodi imamo bezbroj primjera gdje ista stvar može biti i lijek i otrov, samo je pitanje kolicine u kojim se konzumira

BTW malo je off topic al me živo zanima. Procitala sam negdje da Larissa Reis poslije treninga uz proteinski shake pojede i šaku badema. Malo mi je to cudno, zar masti ne usporavaju absorpciju proteina? Evo zanima me neki konstruktivni odgovor



Posted By: Gym_girl
Date Posted: 16 Rujan 2011 at 22:24
Originally posted by Passiongym Passiongym wrote:

Gym girl ako sam te dobro shvatila, sugeriraš da je ok poslije treninga jesti voce pošto su nam glikogenske rezerve prazne. Međutim, koliko je meni poznato fruktoza se skladišti samo u jetri, ne u mišicima stoga voce po meni ne bi bilo najbolje riješenje kao obrok iza treninga (iako u vocu osim fruktoze ima između ostaloga i glukoze).


Eto, sama si sebi odgovorila Wink U nekom vocu ima više fruktoze, u nekom ima nešto više glukoze...zato i je po nekima preporucljivo prije treninga birati ono sa više fruktoze jer daje brzu energiju, a ne provocira inzulin (ako nam je bitan gubitak masnih naslaga), a poslije treninga obrnuto. Znaci nije svejedno koje cemo voce jesti nakon treninga ako vec to hocemo ali u svakom slucaju po meni je to bez obzira na sve dobro znane teorije možda i bolje od tone dekstroze godišnje koje mnogi sipaju u sebe...gledam sa zdravstvenog stajališta....bitno je da se sprijeci katabolizam neposredno poslije treninga, a to se može i sa vocem..

Inace mi smo tu voce spominjali nakon treninga kao dobro vrijeme s obzirom da su glikogenske zalihe ispražnjene pa je, ako nam se vec jede u tom trenutku, najmanja opasnost da krene u krivom smjeru...zato se i preporucuje ujutro i oko aktivnosti....jer teško je reci kada su nam zalihe glikogena ispunjene i kada taj šecer iz voca pocne radit štetu..to može bit par vocki, a može bit kila vocki...u svakom slucaju, u ovim terminima smo malo sigurniji Smile

To su neka moja razmišljanja pa neka se netko ukljuci ako hoce ... :)






-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/




Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk