Print Page | Close Window

Pozdrav svima!

Printed From: Fitness.com.hr Forum
Category: Intro - fitness.com.hr
Forum Name: Novi FITovci: predstavite se
Forum Description: Recite nam nešto o sebi.. Upoznajmo se! :)
URL: http://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=7486
Printed Date: 19 Rujan 2024 at 19:14
Software Version: Web Wiz Forums 10.14 - http://www.webwizforums.com


Topic: Pozdrav svima!
Posted By: Rominna
Subject: Pozdrav svima!
Date Posted: 15 Svibanj 2013 at 00:09
Moje ime je Romina, imam 28 godina, visoka sam 166 i imam izmedju 58-59 kg ujutro, a kroz dan to naraste do 60-61.
Znaaam da to nije neka strasno velika kilaza ali... Najgore od svega je sto se sav taj visak nakupio na trbuhu i nesta malo na bedrima sto me ne zamara bas previse.
Pitanja poput - "Oooo pa ti si trudna?" ili "Rodila si?" su pitanja koja su me dosta puta ljudi pitali. Samim time vam zelim barem malo docarati kako to izgleda. Ujutro je cak i koliko toliko ok, ali cim nesta pojedem trbuh mi se napuhne i slaufovi poispadaju van. Dobro, nisu slaufovi vec je jedan veeeeliki slauf
I postalo je frustrirajuce.... Roba mi je sva slampava da barem na neki nacin to posakrivam ali znam da to nije rijesenje.
Radim dosta stresan posao, po 11 sati u komadu, gdje vecinom sjedim. Dva dana radim, dva sam slobodna.

Orbitrek je stigao, kupila sam whey proteine od 2 kg i uzela sam l carnitin za probu. I sve to lijepo stoji doma i ceka.... Ceka...
Ali nece vise! A sad ono najsmjesnije - od sutra krecem! Eh... Od sutra!
Ali ovaj put stvarno!    
Pa se borim sa nekim dilemama i trebam pomoc!
Znaci sastavila sam si jelovnik za 7 dana u tjednu kako bi to odprilike izgledalo kod mene pa bi to podijelila sa vama i voljela bi da mi kazete jel to moze tako ili nemoze.
Znaci dan bi zapocela sa proteinima... Probala ih jesam, super su mi navecer, ali ujutro sam brzo gladna nakon njih.
Tako da bi onda popila proteine oko 7 prije posla, oko 9 bi pojela zobene pahuljice sa nekim narezanim vocem, oko 12 opet neka vocka, rucak oko 14-15 s tim da bi jela ili bijelo meso sa integralnom rizom, ili tuna sa integralnim tijestom ili pak nesto trece. Uglavnom bi se rucak bazirao na necem integralnom, riba, meso i povrce obavezno!
Pa onda opet vocka neka oko 17-18. Ili neki malomasni jogurt ili nesta slicno.
Zatim trening oko 19-20 i poslije toga proteini. Kroz dan puno vode i zeleni caj tu i tamo...
Jel bi to bilo ok sto se prehrane tice?
Trenutno jedem po 2 najvise 3 obroka dnevno sto znam da je katastrofa...

Sto se vjezbanja tice. Za pocetak moram rec da biciklom idem na posao, to je 20 min do posla 20 min nazad. Lagani tempo.
Aktivno sam u zadnjih 10 godina vjezbala samo jednom prosle godine i to sam imala fazu od mjesec dana kad smo se teta Renata i ja druzile i mogu vam rec da sam bila jako zadovoljna njenim dvd- ima i treninzima. Zalim sto nisam nastavila....
Znaci - zakrzljala sam maksimalno!
Nemogu, kad se sagnem, rukama ni do pola lista doc a kamoli da si dotaknem prste na nogama.
Mislila sam onda za pocetak svaki drugi dan ( ili svaki dan?? Sta mislite o tome? ) prvo krenut sa Orbitrekom jedno pola sata, pa povecavat minutazu za 5 min svaki sljedeci put. A nakon toga neke vjezbe... Citala sam o nekim insanity treninzima... Jel bi to bilo ok? Ili sta bi mi bilo pametnije za pocetak da se bas ne ubijam i da nemogu hodat sljedeci dan.

Eto, to bi bilo to.... Svaki savjet je dobrodosao, moram se primit posla ali u nista nisam sigurna posto sam nova u svemu tome...
Hvalaaaaa



Replies:
Posted By: mettasttaza
Date Posted: 15 Svibanj 2013 at 11:12
Koji je tvoj cilj? ja te nisam baš razumio? iskreno od toliko toga napisanog haha...izvini ali stvanro nisam malo m tu pojasni....nije ti pogreška uzet proteine kada ustaneš doruckuješ..pogreška ti je jer nemaš UH-a u dorucku stavi zobene za dorucak jako jako je važnoi uz to stavi whey....poslje treninga proteini? a di ti je UH? pa šta ga se toliko bojiš nece ti on ništa :) mislim sve u svemu....napiši mi šta konkretno ti želiš napraviti od sebe :/


Posted By: Rominna
Date Posted: 15 Svibanj 2013 at 11:35
Hehe da... U pravu si :) toliko toga napisanog a nista pametno :D
Pa cilj mi je skinut salo na trbuhu ( na sezdesetak kila promjer na najsirem djelu trbuha je 93 cm ) pocet zdravije i cesce jest i jednostavno se pokrenut.
Pa sta mi konkretno preporucas uz proteine nakon vjezbanja?


Posted By: White_Insane
Date Posted: 15 Svibanj 2013 at 12:27
Originally posted by Rominna Rominna wrote:

Hehe da... U pravu si :) toliko toga napisanog a nista pametno :D
Pa cilj mi je skinut salo na trbuhu ( na sezdesetak kila promjer na najsirem djelu trbuha je 93 cm ) pocet zdravije i cesce jest i jednostavno se pokrenut.
Pa sta mi konkretno preporucas uz proteine nakon vjezbanja?

Ako je protein iz shake-a onda bananu ili neku vocku

Ako je pravi obrok uz protein (pretpostavimo meso) onda zdjelica povrca i nekih 50-80g riže-pašte (integral). Ne znam koliko kila imaš, recimo ravnaš se na tih 60 al na temelju toga izracunaš koliko UH ti treba tocno, zaboravio sam recept  :)


-------------
Life is a journey full of adventures !!


Posted By: mettasttaza
Date Posted: 15 Svibanj 2013 at 13:38
Na odredjenom dijelu tijela..ne možeš gubiti samo salo....gubiš ga svugjde...genetski odredjuje se gdje ceš prije gdje poslije ....kao što ti je reko white insanse izracunaj si kilažu visinu aktivnosti....na kalkulatoru...kada ti izbaci unos kalorija koji ti je potreban....ti smanji unos hrane za 500 kcal...dorucak jako važan za UH i poslije treninga! tada su jako važni..zato ih ne izbacuj...moraš ubrzati metabolizam svaka 3-4 sata papaj...pij puno vode! dorucak obavezan..izbaci sol šecer....ubaci zacine ljute po mogucnosti...radi kardio vježbe...one su vježbe za topljenje sala..imaš puno programa odaberi koji ti pašu...ne forsiraj pocetak...pocni eto od brzoga hodanja ako nisi do sada bial aktivna...jer ako forsiraš sami pocetak...desit ce ti se pre treniranost...što nikako ne želiš na samome pocetku..jer ce te demotivirat...koliko je to kolicinski što ti jedeš? moraš konkretnija biti :)


Posted By: MicaMaja
Date Posted: 15 Svibanj 2013 at 13:52
Rominna, 

Dali je na trbuhu zaista sve samo salo?

A dali dobro podnosiš svu hranu koju jedeš? 

Malo mi je cudno ako se nakon obroka napuhuješ a ujutro sve izgleda puno bolje... jesam li te dobro shvatila? 

Ako je trbuh velik zbog sala - onda je to OK i onda samo trebaš smršaviti, ali ako je velik nakon obroka onda je tu meni nešto sumnjivo i provjerila bi da je sa zdravstvene strane sve OK...


Posted By: Rominna
Date Posted: 15 Svibanj 2013 at 15:39
White insane - to su proteini iz shakea... Znaci uz to banana ili nesta slicno. Ok.

Mettasttaza - da preciziram onda :)
dorucak - mjerica proteina, 2 dcl malomasnog mlijeka, 3 jusne zlice zobenih pahuljica.
rucak - pa evo npr danas sam napravila rucak za danas i sutra da mogu ponjet na posao. Malo vise od pola salice od dva dcl integralne rize, pola velike tikvice umjesane u to, zacini, hrpa zelene salate i to je to.
Izmedju obroka voce.
Rucak mi je bio u 15 h, oko 17-18 pojedem neko voce i onda vjezbanje izmedju 19-20.
Jel to ok?
I nakon vjezbanja naravno proteini.

MicaMaja - jesi, dobro si me shvatila :(
Ujutro salo strsi a nakon bilo kojeg obroka napuhnem se.
Mozda mi stvarno nebi bio na odmet pregled...


Posted By: White_Insane
Date Posted: 16 Svibanj 2013 at 02:40
Uz rucak mi fali neki protein. riba-meso-jaja bilo šta.
I vocka nije obrok ;) , uz vocku treba nešto barem sir bi bio poželjan.

Jer ako je ovo sve što si pojela tijekom dana, cini mi se to kao jako malo pošto je sve to dosta lagano. Možda premalo kalorija za tvoju kilažu pa cak i da želiš smršavit mi se cini kao veliki deficit.

Proteini iza treninga su ti okej za obrok al ujedno ti proteini iz praha su dodatak obroku što ne znaci i nadomjestak obroku tako da uz to ti treba definitivno još i kruti obrok cca sat vremena iza tog shake-a.


-------------
Life is a journey full of adventures !!


Posted By: Rominna
Date Posted: 16 Svibanj 2013 at 08:38
Uh, bas grijesim.... Zato sam i tu da naucim posto mi je to sve novo... Hvala na savjetima! ;)


Posted By: fittyp
Date Posted: 16 Svibanj 2013 at 08:55
Tvoj slucaj je vrlo jednostvan.Imaš 28 godina,dakle nemš više 18 pa da možeš jesti kad hoceš i koliko hoceš.Metabolizam se usporio pogotovo što na poslu kažeš sjediš po 11 sati.Jedeš premalo.To što si napisala nije ništa.Možda 1000-1200 kalorija.Ovisi koliko je cega u gramima.I tako,tijelo ti sprema zalihe da ima za dane kad jedeš manje,od onih dana kada pojedeš više.Polako ali sigurno sa godinama su ti došli ti šlaufici,jer si genski predispozirana da ti tijelo skladišti tamo (nekim curama je u bokovima,drugim u guzi,a trecim pak u nogama).Kako ceš to riješiti?Vrlo jednostavno.Pocni cesto jesti,manje kolicine zdrave hrane,i pij pun vode.Tamo si navela vocke,brdo salate.Znaš li koliko je to energije?Ništa.Brdo salate je opet u gramima jako malo,a salata sama po sebi i tako na 100 grama nosi 30-40 kalorija.Isto tako ti je sa vocem.Najviše banana nosi,nekih 100 kalorija na 100gr, tj. na jednu srednju bananu.Itracunaj si koliko ti je kalorija potrebno dnevno (imaš na netu tablice) kupi si digitalnu vagu (100kn) i vagaj sve šta jedeš.Kalorijske tablice takodjer imaš na netu,i zbrajaj.Vježbaj koliko možeš i koliko te volja,ali barem tri puta tjedno od 30min do 1h i nakon par mjeseci vidjeti ceš ucinke.To ti se naslagalo godinama,pa ne ocekuj da ode u mjesec dana.Da se skroz istešeš trebat ce ti po meni barem 6 mjeseci,ali i to ovisi o genima.Otici ce sigurno,samo je pitanje koliko vremena ce trebat.I da naravno,kalorijski unos nešto manji od potrebnih kalorija dnevno (moja procjena ovako odokativno je za tebe minimum barem 1500 kalorija,ako ne i 1800-pitanje koliko se kreceš dnevno).Uglavnom to ti je prica ispricana 1000 puta tu na netu,i evo sada 1001 put


Posted By: Gym_girl
Date Posted: 16 Svibanj 2013 at 10:21

Otkud da krenem :) dalo bi se tu dosta toga napisanog dovest u pitanje ;)

Romina, dobrodošla Smile

Mene zanima kakvim prehrambenim navikama si sebe dovela u višak kilograma, krenimo otuda. Puno slatkog? Masnog? Nepotrebne grickalice, sokovi? Kasni obilni obroci? U cemu je najveci problem bio? Nedovoljno kretanja je jasno ali zanima me druga strana price - kako se višak nakupio i koliko dugo se skupljao.

Dalje - kažeš da si bila jako zadovoljna Renatinim treninzima - zašto se ponovo ne posvetiš tome?

Osim tih 40-ak min bicikliranja, koliko se inace kreceš? Pretpostavljam slabo, s obzirom na pretežito sjedilacki posao, a pretpostavljam da te i to toliko skrši da tako nastavljaš i doma.

Inace, i stres puno doprinosi skupljanju masnog tkiva, pogotovo na trbuhu....tako da, radi i na tome Wink

Trenutni trening - samo orbitrek? Piješ li taj whey nakon toga ili?

O kojim kolicinama hrane se radi, znaš li uopce koliko što ima kalorija te koliko ti kalorija uopce treba, za održavanje težine i za mršavljenje?

Inace - mett sorry ali moram te ispraviti vezano za kalkulator Smile Nije baš samo tako - sve ubaciš, izbaci broj i to je to - to je samo smjernica, a broj ce ovisiti o puno faktora - što je neko deblji i/ili ima problema sa metabolizmom, bit ce vjerojatno niži. Tako da, ako se vec krene sa dobivenim brojem, obavezno pratiti stanje na kilaži, ogledalu, sve to i korigirati prema tome. Vjerojatno ce taj broj trebat smanjit pa radit deficit na manji broj nego što piše.

Isto tako - uh-i za dorucak nisu neophodni kao ni nakon baš svakog treninga. Nakon 30 min orbitreka sigurno joj nece trebat tanjur pašte ili riže Wink Isto tako whey i uh-i....nema potrebe za bananom ili šecerima opcenito nakon takve niskointezivne aktivnosti....uh-i nisu zlo ali nisu ni neophodni - zdrave masti uz puno povrca takodjer mogu predstavljati jako dobar obrok - da, cak i za dorucak Smile

Što se tice usporavanja metabolizma... ne usporava se sam od sebe kako se mi to lijepo tješimo i opravdavamo :) Usporava se zbog postupnog smanjivanja mišicne mase zbog nedovoljne aktivnosti do koje dolazi s godinama....sjedimo sve više, jedemo isto ili više, mišicna masa se smanjuje, a zamijenjuju je masne naslage....i bum...usporio se metabolizam! Ne, mi smo se usporili i ulijenili, u tome je stvar. Ja isto imam 28 god. i jedem više nego kad sam imala 20 Wink Zato se Romina hvataj vježbi snage i što više kretanja, pravilne prehrane i moci ceš jesti bez brige Wink






-------------
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/




Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk