D: Tjedni jelovnik za sportaše dijabeticare |
Post Reply |
Author | |
leonine
Cita FAQ Joined: 25 Travanj 2013 Status: Offline Points: 0 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 27 Rujan 2013 at 16:51 |
Svi komentari na temu: Tjedni jelovnik za sportaše dijabeticare
Ja sam vec 22 godine dijabeticar. Tip I. Trenirala sam 11 godina kosarku i tenis i vec unazad dve godine se aktivno bavim fitnesom. Ne bih se nikako mogla sloziti sa ovim jelovnikom koji ste napisali jer su ugljeni hidrati za nekoga ko je na insulinu smernica za doziranje insulina. Dijabeticari, pogotovo oni na insulinu ne smeju imati pojacan unos proteina jer do nakupljanja albumina u bubrezima dolazi i zbog same fizicke aktivnosti, a kamoli sa unosom 200 grama proteina po danu. Ta cifra je suluda. To ce vam potvrditi svaki endokrinolog i nefrolog. Ako jedan dijabeticar nesto treba da radi, to znaci da treba da cuva svoje bubrege. A to se nikako ne moze na ovakav nacin. Ja nakon izbalansirane ishrane i dobre insulinske regulacije, nakon 22 godien bolovanja nemam nikakvih ostecenja i organizam mi je u odlicnoj formi i stanju. Imam 175 cm, 70 kg i 23% BF bez koriscenja ikakve suplementacije. |
|
leonine
Cita FAQ Joined: 25 Travanj 2013 Status: Offline Points: 0 |
Post Options
Thanks(0)
|
I jos samo ovo, ne reaguje na hranu isto insulin koji luci pankreas i insulin koji primaju dijabeticari preko inekcija. Svaki organizam je za sebe i mojih na primer 7 jedinica insulina na glikemiju 8 ce nekom drugom biti malo, dok ce nekom mozda biti previse. Svaki dijabeticar treba da prati kako mu glikemija reaguje na koju hranu. Tako se vremnom najbolje izregulise doza insulina. To vam moze potvrditi svaki dijabeticar sa duzim stazem. Jer niko sigurno ceo zivot ne broji UH, secerne jedinice i ostalo.
|
|
KateTheGreat
Cita FAQ Joined: 09 Studeni 2012 Status: Offline Points: 1 |
Post Options
Thanks(0)
|
Jelovnik od 200 g proteina nije prilagoden svakome, naravno. Može biti odlican za mušku osobu koja radi na povecanju mišicne mase. Najveci problem za bubrege je povišena razina glukoze u krvi, i ako dijabeticar nema oštecenja bubrega vecu unos proteina nece nikako škoditi.
Naravno sda svaka osoba pojedinacno treba pratiti unos ugljikohidrata i odgov tijela na prehranu nakon obroka, nakon tjelesne aktivnosti i slicno. Oov su opceniti primjeri, koji ne znace da odgovaraju svima.
Detaljnije o bubrezima, dijabeticarima i povecanom unosu proteina ima na sljedecim linkovima:
http://www.phlaunt.com/diabetes/16351841.php
http://cjasn.asnjournals.org/content/early/2012/05/30/CJN.11741111.abstract
http://www.precisionnutrition.com/high-protein-safe-for-kidneys
|
|
samuigohan
Cita FAQ Joined: 09 Listopad 2013 Status: Offline Points: 0 |
Post Options
Thanks(0)
|
leonine, 175 cm, 70 kg i 23% BF je odlicna forma?
|
|
Markan1989
Pali po spravama Joined: 20 Ožujak 2012 Status: Offline Points: 1079 |
Post Options
Thanks(0)
|
za ženu je to vrlo dobra forma
|
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |