D: Novo istraživanje: "Low-carb" dijeta nije ucinkovitija od "low-fat" |
Post Reply |
Author | |
iver
Mixa shakeove Joined: 22 Svibanj 2012 Status: Offline Points: 631 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 06 Lipanj 2018 at 13:55 |
Svi komentari na temu: Novo istraživanje: "Low-carb" dijeta nije ucinkovitija od "low-fat" dijete!
Ovaj put je odlican izbor navodjenje ovog istraživanja, mada tema uopce nije bila usporedba efikasnosti ovih nacina prehrane(to je napravio u drugom istraživanju prije 2 ili 3 godine), ali spada medu najbolja istraživanja uopce na temu prehrane i održavanja tjelesne mase. Šteta da autorica nije imala vremena obraditi detaljnije. Prof Gardner spada u grupu objektivnih znanstvenika koji ne tjeraju vodu na svoj mlin, a ni kao profesoru sa Stanforda ga nije sram priznati da nešto ne zna, nacin predavanja i prezentacija su mu veoma zanimljivi i zabavni. Zahvaljujuci Ideafit organizaciji sam ga imao zadovoljstvo gledati, pa ako nadjem vremena cu opisati dobre strane ovog istraživanja, no glavna je da se vodilo racuna o nutritivnoj kvaliteti namirnica a ne o deficitu, znaci bit nije bila mjerenje kalorija nego izbor namirnica i održivost dijete tj nacina prehrane, bez procesiranih šecera i masnoca, mislim da su ispitanici izgubili ukupno cca 3500kg, znacajnih razlika medju grupama low carb i low fat nije bilo, ali zanimljivo je da su unutar grupa bile i neke ogromne razlike, npr od izgubljenih 27kg do dobivenih 9kg. A veoma bitno je i da na kraju ispitanicima uopce nije bilo teško održati takav nacin prehrane, zato je i ispad iz istraživanja u toku godine dana bio veoma mali u odnosu na trajanje istraživanja i broj sudionika. |
|
Gym_girl
Fit moderator Joined: 29 Lipanj 2009 Location: RI Status: Offline Points: 9271 |
Post Options
Thanks(0)
|
Nije li baš glavno pitanje bilo koji pristup je superiorniji za generalnu populaciju? btw. da, to nije nova priča. Kako god, zaključak je onaj isti o kojem mi tupimo već odavno, a to da je najbolja metoda mršavljenja ona koja će biti održiva za onog koji ju provodi. Nema najbolje generalne dijete, ima samo pojedinac i njegove karakteristike, preferencije, metaboličke posebnosti, itd. To mi je neki logičan zaključak, pa i razlog zašto ovdje toliko naglašavamo taj individualni pristup i zašto toliko "davimo" s pitanjima. Ono što mene tu zanima je na koji način su sudionici u istraživanju bili praćeni što se njihovih jelovnika i načina života tiče. Čini mi se nikako, nikakvim upitnicima i tome sličnom? Osim što su imali određeni broj nutricionističkih savjetovanja kroz tu godinu dana (čini mi se ukupno 22) nije bilo nikakvih zabilješki o tome kako su se zapravo ti ljudi hranili, koliko su realno pratili dobivene savjete. Valjda najvećim dijelom otuda i te goleme razlike u izgubljenim i dobivenim kilama...da mi je znat što su radili ovi koji su natukli 9 kg? Očito su pomislili da je kvaliteta namirnica najvažnija, ko šljivi kvantitetu :) I ne vidim da li su se neka mjerenja radila češće tokom godine ili tek na kraju? Uglavnom, poanta je - jasna. |
|
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."
Nutricionist & Fitness instruktor PN Certified Coach e-mail: [email protected] www.instagram.com/me_better365/ |
|
MikaHR
Cita FAQ Joined: 18 Travanj 2013 Status: Offline Points: 0 |
Post Options
Thanks(0)
|
"In the HLF vs HLC diets, respectively, the mean 12-month macronutrient distributions were 48% vs 30% for carbohydrates, 29% vs 45% for fat, and 21% vs 23% for protein."
To nema niti "high carb" niti "high fat" nacina prehrane, u stvari oba nacina prehrane us low carb u usporedbi s onime što preporucaju mjerodavne "prehrambene smjernice" s ~ 70% ugljikohidrata u prehrani.
|
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |