Tipovi mišica / mjerenje mišica - pitanje |
Post Reply |
Author | |
Jdot
Viden/a u gymu Joined: 24 Studeni 2006 Status: Offline Points: 171 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 24 Svibanj 2010 at 15:56 |
Nešto sam razmišljao, a nisam uspio pronaci kvalitetan odgovor.
Ovako, postoje generalno 2 grupe mišica koji su ovdje zanimljivi (fast i slow), zanima me da li ih je moguce eksterno mjeriti. Zanimalo me zašto za neki isti volumen mišica neciji može biti jaci nego neciji drugi i jedini zakljucak koji sam uspio pronaci je da postoji razlika u gustoci mišica (gušci mišic = veca snaga, ili neka varijacija ovog, bitno je da postoji korelacija). Gustoca u nekoj mjeri ovisi i o omjeru tipa tkiva u njemu. E sada, problematika - kako eksterno znati da li je neki mišic na optimumu ili ne. S obzirom da se gustoca mišica može poistovijetiti s elektricnim otporom, mjerenjem s slabom strujom mogu se kvantificirati svojstva nekog mišica. Sada me zanimalo da li je moguce na ovaj nacin nekako odrediti i omjer fast twitch / slow twitch, a ne samo generalnu gustocu mišica? Zašto me ovo zanima? Diskutirao sam s frendovima o spremi sportaša, koja je za novce koje danas dobivaju neadekvatna. Oni bi trebali bit vrhunski pripremljeni, kada bi se znalo da je svaki igrac (neke igre) na maksimalnom fizickom nivou, razlika do maksimuma koji bi trebao davati (koja se ocito vidi) bi bila u domeni motivacije i slicnog, dakle iskljucivo psihološke prirode - što se opet da nekako optimizirati. Smislio sam i kako vrednovati prototipe koji bi bili kao reference, ali to nije bitno za ovaj dio. Ima netko kakvu ideju? |
|
ThornOfFaith
Fitness freak Joined: 26 Prosinac 2008 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 4875 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ovo bi ti trebalo pomoci, iako je to manje više približna procjena: Uzmes 80% maxa i napravis seriju do otkaza. š-3 Fast twitch extremely dominant A također imaš na netu, ne mogu trenutno pronaci tu stranicu, gdje je anatomski prikazan raspored zastupljenosti brzih/sporih i kombiniranih m vlakana. |
|
Jdot
Post Options
Thanks(0)
|
Thorn, hvala na ovom, kuzim da je to za vježbanje i kužim na koji nacin radi (zašto i to). Zanima me konkretno mjerenje
mišica, njegovih svojstava, tipa - ti uđeš u teretanu, ja te zahaklam na nešto (uređaj X) i kažem ti - taj i taj mišic (ili grupa mišica) ti nisu u optimumu, moraš poradit na tom i tom.. Ovako za teretanu možda i nije nešto posebno bitno, ali zanima me kod profesionalnog bavljenja sportom. |
|
ThornOfFaith
Fitness freak Joined: 26 Prosinac 2008 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 4875 |
Post Options
Thanks(0)
|
Mislim da rzaumijem - ako si npr. sprinter i nemaš dovoljno dominantnih brzih vlakana zanima te u kojim mišicima i koji je tocno % brzih/odnosno sporih kako bi to mogao korigirati treningom? E s tim nisam upoznat, ali kažem to ovako što znam da se radi u praksi i što je puno jednostavnije i o cemu sam procitao u par knjiga i clanaka. Doduše, neka profi aparatura mora postojati za takvo što samo to onda spada u elitniju domenu |
|
Jdot
Post Options
Thanks(0)
|
E tocno to, tako sam trebao odmah i napisat, nego, jel znaš kak bi to mogao potražit na netu, ne znam opce kako da
formuliram upit, sve ove varijante sa measuring muscle density i slicno mi ne vracaju ništa relevantno, vecinom savjeti kako vježbati po forumima, ali ništa egzaktno da proucim tu problematiku. |
|
Iluvatar
Fit moderator Joined: 08 Veljaca 2009 Location: Zagreb Status: Offline Points: 4357 |
Post Options
Thanks(0)
|
Inace, mislim da je najviše genetski uvjetovano može se ponešto treningom promjeniti no ne previše.. za testiranja ne znam stvarno
|
|
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.
O osobnim treninzima kontakt na pm. |
|
Jdot
Post Options
Thanks(0)
|
To je odlicna opcija isto, da možeš nekome odmah rec - gle decko, neceš nikad moc bit vrhunski u X sportu, ali u Y bi
mogao bit jako dobar (cisto banalan primjer). |
|
Zoki
Fit moderator Joined: 19 Studeni 2006 Location: Croatia Status: Offline Points: 5840 |
Post Options
Thanks(0)
|
Eh, to bi bilo odlicno... |
|
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
|
|
Iluvatar
Fit moderator Joined: 08 Veljaca 2009 Location: Zagreb Status: Offline Points: 4357 |
Post Options
Thanks(0)
|
A cuj, na puno mjesta sma naišao da je najviše genetski uvjetovano pa ti rekoh, bilo lijepo ili ne, stvari tako stoje.. nije phelps takav zbog zobene kaše kao što njegova mati tvrdi, niti bolt zbog chicken mcnuggetsa a niti zbog superiornog treninga u odnosu na ostale |
|
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.
O osobnim treninzima kontakt na pm. |
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |