ponos i predrasude (o hrani naravno) |
Post Reply |
Author | |
eabi
Cita FAQ Joined: 22 Lipanj 2010 Status: Offline Points: 53 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 09 Srpanj 2010 at 12:31 |
otkako znam za sebe mi govore da krumpir deblja, da je banana previse kaloricna i da ju ne jedem, da je spek dobar za pluca itd itd
zanima me konkretno za krumpir i bananu. ja ih iz neke navike izbjegavam a cinimi se da opako grijesim koje su jos namirnice na losem glasu a nebi trebale biti, odnosno, koje su namirnice na dobrom glasu a nebi trebale biti? |
|
Spiral
Cita FAQ Joined: 02 Lipanj 2010 Status: Offline Points: 91 |
Post Options
Thanks(0)
|
Jaja su dugo bila na lošem glasu. No sad popravljaju reputaciju...
Na dobrom glasu je soja... mislim da ne bi trebala biti na taaako dobrom glasu. |
|
Ann
Mixa shakeove Joined: 15 Studeni 2009 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 764 |
Post Options
Thanks(0)
|
Krumpir se pretvara u škrob, zatim u šecer. Dakle, nije baš
potpuna neistina da nije dobar za fazu mršavljenja. Banane jesu jako kaloricne, ali to su ipak korisne kalorije, pa je ok. ________________ Na dobrom glasu su musli, cornflakes (GI do neba!)... Na nepravedno lošem - masnoce zdrave (maslinovo ulje, orašarke..) |
|
eabi
Post Options
Thanks(0)
|
sjecam se da krumpir nisam smjela jesti u fazi dijabetesa. i jos neke namirnice...
za soju znam da nije bas najbolja namirnica, ali hvala na potvrdi. ne svida mi se previse pa mi je jos lakse zato sto ju ne jedem meso? koje je "in" a koje "out"? |
|
ThornOfFaith
Fitness freak Joined: 26 Prosinac 2008 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 4875 |
Post Options
Thanks(0)
|
Krumpir generalno ne bi trebao biti loš izvor uh-a jer ga na š00g sadrži dosta manje u odnosu na npr rižu, tjesteninu itd, cak do 4x manje uh-a, a i super je izvor kalija Također, priprema krumpira diktira njegova hranjiva svojstva, s korom il bez, pecen/kuhan... Samo ne znam ann zbog cega takva teza da su banane korisne kalorije a krumpir ne iako je banana kaloricnija? |
|
Ann
Mixa shakeove Joined: 15 Studeni 2009 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 764 |
Post Options
Thanks(0)
|
Krumpir i banane se ne mogu uspoređivati baš, pa to nisam ni radila. Nego, kad je pitanje slatkog, pojesti bananu u usporedbi s pola cokolade je svakako korisnija kalorija. U tom smislu. |
|
Ann
Post Options
Thanks(0)
|
Pa nije tu bilo neke potvrde, nego samo mišljenje. Neargumentirano nešto svakako nije potvrda. Pod SOJA se misli na što? Generalno su svi sojini fermentirani proizvodi zdravi. Ostali ne. Dakle, tofu, tempeh, miso, tamari, odlicno! One sojine ljuspice, sojino mlijeko i sl... beskorisno. što se tice estrogena u soji, postoji mit o tome, ali isto nedovoljno potvrđen. |
|
eabi
Post Options
Thanks(0)
|
mislim na jos jednom misljenju poput mojeg
|
|
Spiral
Cita FAQ Joined: 02 Lipanj 2010 Status: Offline Points: 91 |
Post Options
Thanks(0)
|
Soja i njene prerađevine. I nisam napisala da nije dobra, ali da je - definitivno precijenjena namirnica, to jesam. Sa sojom se daleko najviše genetski eksperimentiralo. Uostalom, kao i za apsolutno svaku namirnicu - na pojedincu je da bira hoce li je jesti ili ne... Ovo je ionako topic - predrasude (ili mitovi??) o hrani, a ne znanstveno dokazane cinjenice. Ja, kao vegetarijanka, je povremeno jedem. Ali je ne smatram boljom od nekog kravljeg sira, ili npr. slanutka, koji nije tako kontraverzan i modificiran. Koga zanima, link o soji - u ovom clanku se soja stavlja cak na listu opasnih namirnica. Ja tako ne mislim, ali eto, može ici u ponos i predrasude - topic ; http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Zdravlje/Soja.pdf |
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |