kiseli kupus |
Post Reply |
Author | |||
Maddie
Cita FAQ Joined: 25 Listopad 2010 Status: Offline Points: 18 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 08 Studeni 2010 at 19:42 |
||
Kupus je jedna od rijetkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gdje je covjek uspio poboljšati prirodu, tj. povecati nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Naime, zelje kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin Bš2), koji se inace nalazi iskljucivo u namirnicama životinjskog porijekla (npr. u pršutu). Iz tog razloga kiselo zelje je za vegane neizostavna prehrambena namirnica. Sva višegodišnja istraživanja uvijek iznova potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može mirno mjeriti s limunom i narancom (u š00 g kupusa ima 50 mg vitamina C). Znamo da su i moreplovci u potpalublju obavezno prevozili drvene kace pune kiselog zelja, kako mornari ne bi oboljeli od nedostatka vitamina C Ršš; skorbuta! Pored toga, kiselo zelje krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kojeg bjelancevine uopce ne bi mogle biti iskorištene. Također, kiselo zelje je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za stanicnu energiju, cjelokupni metabolizam, izmjenu tvari u mozgu, sadrži panotensku kiselinu (vitamin B5) potrebnu za stanicnu energiju i zdravu boju kose. malo je poznato da je sok od sirovog kupusa bogat ne samo vitaminom C, vec i ljekoviti napitak širokog spektra. Naime, eksperimentalno je dokazano da se sokom od svježeg kupusa uspješno lijeci cir na želucu i upala debelog crijeva. Pretpostavka za takvo tumacenje je ljekovitost vitamina U koji se nalazi u svježem soku. Pomanjkanje tog vitamina u želucu i crijevima stvara preduvjete za razvoj cira. Sok od svježeg kupusa potice izmjenu tvari u stanicama i povoljno djeluje na sluzokožu crijeva. ja sam maloprije pojela salatu od kiselog kupusa (salata = samo ga narezala u tanjur ) jedemo ga kroz cijelu zimu, jer moji ukisele k'o za citavu vojsku meni je super i kad se prodinsta na malo ulja i kasnije se doda malo vegete i crvene paprike Edited by Maddie |
|||
crna_kej
Mixa shakeove Joined: 04 Rujan 2009 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 987 |
Post Options
Thanks(0)
|
||
i moja omiljena "zimska namirnica"..takodjer ga samo narezem dodam dosta cesnjaka i malo maslinova ulja. redovito jedem s njim odrezak od puretine |
|||
ako zelis pobjediti, ne smijes izgubiti
|
|||
Brunhilda
Viden/a u gymu Joined: 06 Kolovoz 2010 Location: Hrvatska/Zagreb Status: Offline Points: 322 |
Post Options
Thanks(0)
|
||
omiljena zimska namirnica prepuna vitamina, ali i LGG
bakterija |
|||
Mini me
Mixa shakeove Joined: 19 Travanj 2010 Location: Miami Status: Offline Points: 685 |
Post Options
Thanks(0)
|
||
uuu, pošalji malo ovamo :)
vitamin U? asti, nisam znala da to postoji..znaci taj sok je dobar za želuda? good too know hvala! |
|||
Obstacles are what you see when you take your eyes off your goal.
Stay focused. |
|||
crna_kej
Mixa shakeove Joined: 04 Rujan 2009 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 987 |
Post Options
Thanks(0)
|
||
|
|||
|
|||
mesek
Pali po spravama Joined: 04 Svibanj 2010 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 1229 |
Post Options
Thanks(0)
|
||
a di ga držite, taj koji ste naceli? u friđu?
zasmrdi sve ili? |
|||
will smoke your weed for food!
|
|||
crna_kej
Post Options
Thanks(0)
|
||
|
|||
|
|||
mesek
Pali po spravama Joined: 04 Svibanj 2010 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 1229 |
Post Options
Thanks(0)
|
||
volim ga i ja, al nemam balkon pa ne znam di da stavim višak! |
|||
will smoke your weed for food!
|
|||
crna_kej
Post Options
Thanks(0)
|
||
|
|||
|
|||
Mini star
Viden/a u gymu Joined: 05 Veljaca 2010 Status: Offline Points: 200 |
Post Options
Thanks(0)
|
||
danas za rucak kiseli kupus sa mrkvicom mmm al cu se ubiti u njemu danas
|
|||
crna_kej
Post Options
Thanks(0)
|
||
mrkvu si naribala ili? zanimljiva kombinacija |
|||
|
|||
Mini star
Viden/a u gymu Joined: 05 Veljaca 2010 Status: Offline Points: 200 |
Post Options
Thanks(0)
|
||
da da naribanu,meni je to super kombinacija uzivam
|
|||
Rekreativac
Cita FAQ Joined: 30 Listopad 2010 Location: Bosnia Hercegovina Status: Offline Points: 22 |
Post Options
Thanks(0)
|
||
Kiseli kupus zakon :) Imam neke familije na selu pa narucim svake godine par tegli kiselog kupusa i kiselih paprika. Samo je zajebano sto mi apetit otvori, stvarno nije isto jesti sa kiselim kupusom ili paprikama i bez njih.
|
|||
Pitbull
Pali po spravama Joined: 27 Srpanj 2010 Location: Croatia Status: Offline Points: 1572 |
Post Options
Thanks(0)
|
||
auf, obozavam kiseli kupus
|
|||
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |