Korelacija tjelesne masti i metabolizma |
Post Reply |
Author | |
macakmiki
Cita FAQ Joined: 08 Veljaca 2013 Status: Offline Points: 2 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 08 Veljaca 2013 at 14:27 |
Pozdrav,
Zna li tko medjusobnu povezanost postotka tjelesne masti body fata i bazalnog metabolizma BMR, imam informaciju da osobe sa manjim postotkom body fata imaju veci metabolizam. Jeli igdje provedena studija ili izmjereno kakav je to suodnos. Npr. koliko recimo osoba sa 20% bodyfata i 100kg težine ima BMR potom ta ista osoba ako ima još uvijek 100kg težine a 25% bodyfata koliki joj je sad BMR Znam da BMR raste sa povecanjem težine ali isto tako pada sa povecanjem bodyfata pa me zanimaju te korelacije. Gledao sam na youtube neki isjecak kako pro bodybuilder koji je bio poprilicno težak ali zato sa jako malim postotkom bodyfata ima problem sa unosom kalorija, kao nemože pojesti i probaviti na vrijeme dovoljno da zadrži mišicnu masu pa mora miksati hranu u shakeove. Nemogu vjerovati da njegovi treninzi imaju vecu potrošnju kalorija od jednog treninga hrvanja prema tome vjerovatno je stvar u njegovom jako niskom bodyfatu koji diže njegov BMR u nebesa.
|
|
baba44
Pali po spravama Joined: 10 Sijecanj 2012 Status: Offline Points: 1118 |
Post Options
Thanks(0)
|
zanimljivo,i mene zanima odgovor!
|
|
Gym_girl
Fit moderator Joined: 29 Lipanj 2009 Location: RI Status: Offline Points: 9271 |
Post Options
Thanks(0)
|
Stvar je u mišicnoj masi..što je imaš više, to ti je veci BMR jer tijelo troši više energije na održavanje iste. A i ocito ju životni stil podržava pa i to pridonosi tome. Netko ko ima dosta masnih naslaga vjerojatno loše jede i slabo se krece, tako da mu metabolizam baš i nema neki razlog da luduje
A što se profica tice....da ne duljim...ostavi se njih |
|
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."
Nutricionist & Fitness instruktor PN Certified Coach e-mail: [email protected] www.instagram.com/me_better365/ |
|
macakmiki
Cita FAQ Joined: 08 Veljaca 2013 Status: Offline Points: 2 |
Post Options
Thanks(0)
|
nastranu životni stil. da, stvar je u mišicnoj masi ali ona nije lako izmjerljiva, ono što možemo lako mjeriti je body fat. još uvijek ostaje pitanje za koliko % BMR raste ili pada ukoliko osoba zadržava težinu a povecava ili smanjuje % BODYFATA ( dakle ocito smanjuje ili povecava mišicnu masu jer zadržava istu težinu tijela ). tablice, studije?
|
|
iver
Mixa shakeove Joined: 22 Svibanj 2012 Status: Offline Points: 631 |
Post Options
Thanks(0)
|
macakmiki, ajde malo googlaj pa prouci osnove, nakon toga je lakše objasniti ponešto. Ali kad si vec bar spomenuo hrvanje, da nešto napišem. Nemoj povezati potrošnju na treningu sa BMRom, nema previše veze jedno sa drugim. Drugo, tip treninga, hrvanje i BB, visina trajanje i vrsta intenziteta+potrošenih kalorija, dva potpuno neusporediva svijeta. Pa još u hrvanju pametan trener nece ti dati nakon praga umora da hrvaš ili se boriš, jer se mogucnost povrede višestruko uvecava. BB jede i ždere da bi dobio i gram mišica, hrvaca to ne zanima. BB jede bar 50% više nego hrvac iste težine, svojim ocima se uvjeravao tokom par godina. A u mirovanju, potrošnja kalorija po Kg tiva/danu je u grubo oko : mišici 14, masno tkivo 5, mozak 250, bubrezi i srce po 450. Znaci u stanju mirovanja sa 5kg miš.više ceš trodjiti oko 70kal. dodatno, a sa 5kg masnog tkiva oko 25kal što i nije previše gledajuci citav dan. Trening je nešto drugo.
|
|
Remind
Cita FAQ Joined: 16 Sijecanj 2013 Status: Offline Points: 26 |
Post Options
Thanks(0)
|
Koristeci online kalkulatore za izracun BMR-a, ne vidim nikakve razlike u izracunu BMR-a kod osoba s 25% ili 15% ili 5% bf (koristeci Harris-Benedict formulu). Nema ni nikakve razlike u ukupnoj potrošnji kalorija.
|
|
Gym_girl
Fit moderator Joined: 29 Lipanj 2009 Location: RI Status: Offline Points: 9271 |
Post Options
Thanks(0)
|
Remind, HB formula koristi ukupnu težinu, a ne LBM, koja ti je onda bila razlika u brojevima? :) Zato se ti brojevi i trebaju uzeti sa rezervom, jer 2 osobe iste težine i visine nemaju iste kcal potrebe.
Postoji jedna druga formula koja uzima u obzir LBM - 370 + (21.6 * lbm), i dodje razlika, 70-ak kcal.... Ja se ne bih opterecivala time.... |
|
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."
Nutricionist & Fitness instruktor PN Certified Coach e-mail: [email protected] www.instagram.com/me_better365/ |
|
XQ
Viden/a u gymu Joined: 27 Sijecanj 2013 Status: Offline Points: 452 |
Post Options
Thanks(0)
|
Taj tzv. BRM je nešto oko cega se najmanje moraš brinuti, metabolizam ti dosta ovisi o genetici, a ubrzaš ga sa pravilnom prehranom, tako da je ovo bezazleno
|
|
"Obsessed is a word the lazy use to describe the dedicated."
"You're only young once. But if you do it right, once is enough!" |
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |