Molim pomoc :( |
Post Reply | Page 12> |
Author | |
CiXi
Cita FAQ Joined: 14 Rujan 2012 Status: Offline Points: 31 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 04 Listopad 2012 at 08:41 |
Pozdrav svima :)
Ja bih molila malu pomoc, jer sam zbunjena od kolicine kontradiktornih informacija koje svaki dan dobijam ..naime ja sam u nekih 1,5 godinu dana izgubila cca 15 kg zdravom prehranom (nisam se izgladnjivala, jela sam sve do 1200 kcal + poneki cheat day) i vježbanjem, sada imam 59 kg na 173 cm, ne bih više mršavila ali se želim ucvrstiti, a kriticne su mi zone tricepsi, kvadricepsi i gluteus...vježbala sam doma s Jackie i Jillian, s bucicama do 2 kg.
Kako sam krenula u teretanu tek jucer, ne znam što mi je ciniti, trenerica u teretani mi kaže da mi je za moj cilj bolje raditi vježbe u kojima koristim težinu svoga tijela, na drugim forumima su mi savjetovali da radim sa puno težim utezima.
Što se tice prehrane, sasvim sam zbunjena što i kako jesti jer i tu dobijam kontradiktorne savjete. Trenutno jedem UH u tragovima jer ih se bojim jesti (jedem samo kruh od mekinja i nekada malo dvopeka), a sada me je strah jesti i voce koje obožavam jer su me prestrašile kolicine šecera u vocu (inace dnevno jedem jako puno voca, sigurno 3-4 razlicite vockice, a sada i do 10-ak manadrina). Izdržala sam 6 dana u ketozi ali ne bih to mogla više ponoviti. Problem je i moj zahtjevan posao zbog kojega prvi konkretan obrok mogu imati tek oko 18 h (idem spavati oko 22.30) kada dodjem doma, a ovako u tih 8 h grickam zalogajcice - malo voca, povrca, jogurt, posni sir. Posni sir jedem jako puno, i svaki dan 1-2 jaja u nekom obliku. Ne jedem: krumpir, kruh, ništa što se može kupiti u ducanu, mesne preradjevine, crveno meso (samo perad i ribu), od ulja ako nešto pržim samo malo maslinovog koristim, bjelo brašno i šecer sam odavno izbacila, ne jedem niti rižu a tjesteninu jednom u 10 dana integralnu. Nisam cak ni gladna ali imam cesto potrebu (cravingse) za nekim UH ili cokoladom.
Molim vas pomozite mi savjetom kako da se hranim i kako da vježbam, jer sam jako žalosna buduci vec mjesecima ne vidim pomake ma što da rdaila, jer ocito sve radim krivo...e da, imam 30 godina, radim sjedeci posao, mada puno šetam i krecem se ( idem s posla pješke i gdje god trebam).
Nadam se da postoji rješenje mojih problema!
Unaprijed hvala!
|
|
we have more blood then we think
|
|
Markan1989
Pali po spravama Joined: 20 Ožujak 2012 Status: Offline Points: 1079 |
Post Options
Thanks(0)
|
polako si gubila kilograme i to je pohvalno ali ne znaci da je zdravo, necu sad palit kalkulator ali 1200 kcal je koliko znam minimum minimuma za žene ali ako nisi bila gladna u redu
što se tice UH i ja ih se bojim ali sam se baš ovaj tjedan uvjerio da ako i vaga pokaže koju kilu više to je sve voda koju UH zadržavaju u tijelu ali i to se da sprijeciti pijenjem puno vode tako da za zadržavanjem tijelo nema potrebe. Isto tako treba nauciti ciklirati uh i to je najbolji nacin (jedan dan više uh pa 2 ili 3 dana manje uh s uvjetom da se jedu spori uh osim poslije treninga da ne dodje do zamora jer mišicima treba energija pogovoto poslije treninga a uh je osnovni oblik energije za naše tijelo i bez njih organi ne mogu funkcionirati kako terba što se tice vježbanja i tvojih ciljeva trebala bi napisati kako ti dan izgleda (obroci, tjelovježba, spavanje) jer ovako ne možemo puno vidjeti nije mi jasno zašto ti je prvi konkretan obrok tek oko 18 sati, ovo može znaciti 2 stvari ili da imaš drukciji bioritam pa ti je dan neuobicajen (što nije nužno loše ali ipak ljudi bi trebali nocu spavati a danju biti budni) ili da se budiš rano, ne jedeš dorucak (što je big NO NO) i ne jedeš tokom dana što je još veci NO NO ketoza je mucenje i mislim da normalnim ljudima ne treba :P pohvalno je jedenje posnog sira i jaja (najbolje da su kuhana jer se tako cuvaju njihove prehrambene vrijednosti) ali izbacivanje crvenog mesa je po meni isto krivo jer i ono sadrži puno hranjivih sastojaka i veliku kolicinu kompletnih proteina samo treba znati odabrati najbolje tj posno crveno meso (to je meso s ledja i buta najviše) i sa peradi treba jesti nemasno meso i skidati kožicu koja je jako masna integralne tjestenine i integralne riže se ne moraš bojati jer su to dobri izvori sporih uh samo treba imati mjeru bitno je jesti raznoliko i št više razlicitih namirnica da zadovolji potrebe svojeg tijela i onda nece biti toliko želje za cokoladom iako treba tu i tamo takvo nešto pojesti, ja to zovem hrana za mozak sad da se vratim malo na vježbanje, ima puno o tome napisano na blogovima na ovom forumu, ja sam iz toga svega zakljucio da treba vježbati na sve nacine što znaci bodyweight, slobodni utezi i cardio (lagani imaš u hodanju i svemu ostalom a mislim da bi ti pomogli intervalni treninzi i HIIT ako nemaš vremena ali za HIIT je potrebna vrlo dobroa tjelesna sprema) nadam se da ce me netko nadopuniti jer ja nisam trener moguce je da sam pogriješio ali nadam se da nisam samo puno volje i rezultati nece izostati pozz |
|
CiXi
Post Options
Thanks(0)
|
puno hvala! :D
evo ovako ide moj radni dan prosjecni
ustajem se oko 6:00
vježbam s Jill ili Jackie
dorucak oko 7:00 - neki omlet s jajima, ili palacinkice od posnog sira ili posni sir i integralni kruh (koji sama pecem)
radim od 8- 16 : moj je posao takav da pauzu uglavnom ne mogu koristiti (jer meni dolazi jako puno stranaka i ne možeš baš birati kada ce to doci...) pa nosim nasjeckano voce, povrce, posni, kruh od mekinja ili ispecem neke muffine (bez brašna!) ili zobene pa to grickam tijekom tih 8 sati
ako nemam obaveze taj dan doma sam oko 17 h i onda jedem obicno neko meso ( od peradi jedem samo prsa, jer ostalo i ne volim baš- bez kožice narvano!) ili ribu u kombinaciji s povrcem, ili kremaste juhice od povrca, ili (rijetko) int. tjesteninu sa umakom od pomidora.
ako imam obaveze (predavanja) onda napravim doma nešto (obicno neku tortillu od mekinja ili zobenih pa je punim posnim ili povrcem, ili neku salaticu od sira i povrca) pa to jedem na poslu kada svi odu :)
kako idem dosta rano spavati, oko 22-22.30 najkasnije, još pojedem posni , najcešce s malo meda i lješnjaka ili sa smrznutim vocem, ili bez icega (meni je ok i sam :) )
|
|
|
|
Markan1989
Pali po spravama Joined: 20 Ožujak 2012 Status: Offline Points: 1079 |
Post Options
Thanks(0)
|
ne znam za tu rutinu vježbanja (tj znam ali nisam je isprobavao ni proucavao) ali probaj je promijeniti da malo uzdrmaš tijelo jer mi se cini da si ušla u homeostazu pa ce to možda pomoci, sigurno ima još neki program, probaj mijenjati treninge svaka 2 tjedna malo se igrati time, nekad povecaj intenzitet nekad trajanje samo da se tijelo ne navikne
par prijedloga med poslije treninga a ne navecer, izracunaj si koliko kalorija trebaš s obzirom na tvoj nivo aktivnosti (ima na netu a i ovom forumu bmi i tdee kalkulator), obroci u posudice i kad jedeš pojedi cijeli obrok (u principu je potrebno samo mallo organizacije), probaj zbrojiti koliko sa kalorija jedeš i koji je omjer UH P i M jer mislim da se tu može popraviti (cini mi se da jedeš previše UH) molio bih iskusnije da nešto predlože jer ja ipak nisam trener pa ce oni to bolje znati eto, nadam se da ceš uspjeti, sigurno ce netko tu nešto još korisno dopisati |
|
CiXi
Post Options
Thanks(0)
|
Ja sam racunala unos kcal po nekom kalkulatoru di mi je ispalo ako hocu mršaviti 1280 kcal dnevno, a kasnije sam korisitila MFP za unos svega što jedem.
Baš sam promijenila program, sada idem na teretanu/neki body toning program s rekvizitima.
A to za jelo - to je meni jako veliki problem, nosim ja hranu u posudicima, ali evo npr. u srijedu sam oko 11 pocela jesti jednu jabuku narezanu na komadice i uspjela je dovršiti tek oko 15.30 (znaci ubacila bih zalogaj u usta ako bi netko napustio prostriju), a takvi su mi vecina dana....jedina je iznimka ako imamo poslovni rucak , tada svi jedu ali ja ništa od toga u pravilu ne jedem pa nosim svoju hranu :) ali ti su dani rijetki...
puno ti hvala na savjetima, pokušati cu ih što bolje iskoristiti!
|
|
|
|
Gym_girl
Fit moderator Joined: 29 Lipanj 2009 Location: RI Status: Offline Points: 9271 |
Post Options
Thanks(0)
|
Cixi, dobrodošla
Markane, super si to složio, ne moraš se brinut da lupaš bezveze jer nisi trener, nisam ni ja Samo bih se nadovezala na dio di spominješ preskakanje dorucka, kao i jedenje tokom dana kao BIG NO NO. Evo, puštam link na našu zanimljivu raspravu, da se ne ponavljam https://www.fitness.com.hr/blog/avangarde/Ugljikohidrati-navecer--vjecno-pitanje-.aspx#comments Inace, korisno bi bilo i malo progooglati teme o Intermittet fastingu (IF) kao pristupu kojeg se danas mnogi drže i uspijevaju u svojim raznim ciljevima, usprkos svemu onome o cemu citamo i cega se držimo cijelo vrijeme. Postoji više varijanti IF-a pa je prema tome dosta prilagodljiv svakome. Zašto to spominjem? Zato što mi se Cixi cini idealni kandidat za takav jedan malo drugaciji pristup Pogotovo zato što to vec na neki nacin i radiš samo se po svemu sudeci radi toga jako grizeš. Ako zaista nemaš vremena za jesti usred radnog vremena, lijepo se najedi ujutro, grickaj tako tokom dana što stigneš, i onda pojedi doma - ali pripazi da ti je ukupan dnevni unos onoliki koliki bi trebao biti, odnosno onoliki kolikim ga odrediš. Samo pazi da se na takvom pristupu možeš održavati bez problema. Dakle - ako primjetiš da doma dodješ gladna ko vuk i ne možeš se zaustaviti, onda biš možda mogla razmislit i o nekom drugom pristupu, odnosno probat malo bolje složit te obroke. Ili ako ovim sitnim grickanjima samo premašiš ukupni dnevni unos jer ne možeš stat nešto ubacivat u usta svako malo ( s obzirom da se ne najedeš u jednom). Trebala biš malo vidit kako to sve kod tebe funkcionira Glavno je da si pravilno odrediš te kcal i omjere, da si u zdravom deficitu i da dobro treniraš! Sve ostalo su nijanse. Dalje - ono što se meni cini je to da ipak malo premalo jedeš. 1200 kcal je malo za svaki dan, a pitanje je da li i toliko skupiš? Uvijek je bolje jesti i trenirati više, nego jesti manje pa se štedjeti (jer se nema dovoljno energije za dobar trening i usputne aktivnosti). Pogotovo ako si još nikad ne dopustiš malo veci unos UH-a, poneki junk i tako....od cega ce miške rast? Uostalom, mislim da je kod tebe veci problem što si pojela mišicnu masu od toga što moraš skidat još kila...tzv. skinny fat sindrom Trebaš izgradit tu miš. masu, a za to jedeš premalo, a i treba vidjet kako tocno treniraš. Pitanje je jedeš li dovoljno proteina uopce i kakvi su obroci oko treninga? Kako sad tening tocno izgleda? Znaš li tocno koliko grama UH,P,M jedeš? ili se fokusiraš samo na kcal? * Da se razumijemo, usprkos svim tim teorijama koje stalno iskacu, ja se i dalje nekako više volim pridržavati malo uravnoteženijih obroka, bar na pocetku, dok je još sva ta teorija o hrani i tijelu u najboljem slucaju slabašna. Ali opet, otvorena sam prema razlicitim pristupima i mislim da ništa nije nužno forsirati te da se sve treba prilagodit svakome. Bitno je samo da se odredjenog pristupa što lakše pridržavati, da su glavni uvjeti zadovoljeni i da se pritom naravno, pazi na moguce negativne utjecaje na tijelo koji mogu proizaci iz toga. p.s. Nije potrebno izbjegavati voce Edited by Gym_girl - 05 Listopad 2012 at 10:14 |
|
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."
Nutricionist & Fitness instruktor PN Certified Coach e-mail: [email protected] www.instagram.com/me_better365/ |
|
CiXi
Post Options
Thanks(0)
|
Hvala Gym_girl !
Nisam nikad cula za taj nacin prehrane , taj IF evo dok stignem proucit cu!
Ja sam rijetko kada baš gladna, kada dodjem kuci jedem zato što moram jesti ali sam cesto jako jako umorna..ali problem nastane kada pojedem (meso+povrce) jakooo mi se jedu UH, jer inace volim jesti UH i to me izludjuje...najgore mi je što ako rucam oko 18, veceram oko 21-22 (to je uvijek posni) nemam izmedju medjuobrok, a svi mi govore da moram imati medjuobroke... Koristim My Fitness Pal za izracun unosa kcal, UH, M, i P, te fizicke kativnosti, jedino ne znam koliko je zaista tocan, jer sama još nisam naucila racunati udjele. Kada probijem nešto od toga onda vježbam više....
evo ovo planiram npr. pojesti danas : dorucak : omlet od 2 bjelanjka, 1 žumanjka i malo zobenih i mekinja ( po 1/4 žlice-jer zaista ne volim jesti jaja pa ih ovako ipak pojedem...), na posao sam ponijela nasjeckano voce - pola jabuke, 2 koluta ananasa, 1/4 dinje i 1/4 kiwija , 1 5-6 manadrina, bio-aktiv, kruh od mekinja (to ja pecem -samo mekinje i voda i malo praška za pecivo mada se ne digne) s posnim. Danas imamo poslovni rucak pa cu uspjeti ipak pojesti vecinu toga što sam donijela zajedno. Kada dodjem doma skuhat cu juhu od cvjetace i brokule i imam još malo integralnog dvopeka (njeg jedem samo uz te juhice i to najviše pola vrecice). Odmah nakon toga idem na put i doci cu na odredište jako jako kasno, možda ponesem još neko voce po putu ali obicno put prespavam. E sada da nije situacija gdje putujem, išla bih veceras u teretanu i vježbala cca 1,30 h nakon cega bih pojela posni sir s medom i lješnjacima...vecinu dana mi je dorucak, medjuobrok i vecera isti samo se rucak mijenja s tim da pokušavam što je više jesti piletinu (prsa) ili ribu (losos i oslic) s dosta povrca (svježeg ili ga pecem skupa s mesom) .
što se tice treninga u zadnje vrijeme sam radila treninge koji imaju jako puno vježbi s cucnjevima (obicni, plie, sumo), iskoracima (naprijed, natrag, u stranu, drop step, pa oni kao kada se klanjaju na dvoru..), plankom, donkey kicks, ženski sklekovi, onda lateralno dizanje ruku, izbacaj lakta prema natrag, prednje dizanje ruku, deadlifts, skuilcrusher (jel se kaže tako??), pa kada se uteg spušta prema prsima u ležecm položaju, flies..ali sa po 2 kg jer nemam teže bucice. E sada idem na taj neki program i tu smo za prvi sat radili - iskorake, cucnjeve s loptom velikom, hodanje na lopti tj, noge na lopti a hoda se neprijed-natrag, pa s gumom veslanje svakakvo..ali kaže trenerica da je to samo sada tako da ce se pojecavati trening prema kraju...
|
|
|
|
zadranka23
Cita FAQ Joined: 26 Kolovoz 2012 Status: Offline Points: 37 |
Post Options
Thanks(0)
|
Što misliš o ideji da kupiš teže bucice, ako si to možeš priuštiti? Nije ti to toliko skupa, a sa dva jednorucna utega sa podesivim težinama (do 10 kg npr..) bi mogla stalno napredovati i izgradjivati mišicnu masu što tebi fali.
Ako ne želiš dalje mršati kao što si rekla, vec dobiti mišice trebaš unositi kalorije prema TDEE-u odnosno ukupnoj dnevnoj potrošnji. To imaš na ovoj stranici ako vec nisi našla: http://www.dijeta.net/BMR-TDEE.htm Edited by zadranka23 - 05 Listopad 2012 at 11:04 |
|
CiXi
Post Options
Thanks(0)
|
zadranka, ma problem je što ja živim u jako malom stanu, i za dosta vježbi nemam mjesta (npr kada radim flies na podu moram ležati s nogama ispod kuhinjskog stola jer nema mjesta da legnem kako treba i slicno....), a neke vece utege sa šipkom jednostavno ne bih imala di staviti , zato sam se i odlucila na teretanu koja mi je jako blizu :)
|
|
|
|
zadranka23
Post Options
Thanks(0)
|
Ako možeš raditi s tima od 2 kg možeš i s onima od 4 ili 5 kg..to sam htjela reci..ali dakako da je teretana odlican izbor..ja sam mislila s obzirom da dosta radiš, kada ne stigneš u teretanu da trening odradiš doma..jer ako se baš želiš zategnuti imat ceš puno posla..koliko tjedno vježbaš?
Ukratko, mislim da je tvoj problem premalo hrane. Zato ne napreduješ. Kako bi izgradila mišicnu masu moraš jesti više kvalitetnih obroka. Mislim da ti je za pocetak najbolje da odrediš TDEE i jedeš prema tom broju kcal s time da imaš dosta proteina, a da UH (sa proteinima) jedeš prije i nakon treninga. Prije treninga spore UH, a nakon treninga brze UH. Edited by zadranka23 - 05 Listopad 2012 at 13:16 |
|
CiXi
Post Options
Thanks(0)
|
ma radila bih ja i doma i u teretani, nije mi opce problem raditi :) vježbala sam do sada 5-6 puta tjedno, a sada bih 3x tjedno teretana a ostalo malo doma. Imam srecu pa mi je teretana jako jako blizu, inac ne bi bila opcija. Planirala sam i ne proljece poceti voziti role, ako to cemu služi :)
jedino što mi je u tertenai treninig do 22 h, pa dodjem doma i jedve jedem od umora :/ a moram ici spavati jer se rano dižem a onda ne mogu ispoštovati ono pravilo 2 h najkasnije jesti priej spavanj..uh koliko problema....ali hvala ti! Vidit cu što je to TDEE :)
|
|
|
|
CiXi
Post Options
Thanks(0)
|
TDEE mi je 1600 (kada se oduzme onih 500 ako hocu mršaviti, ), pa nije to toliko puno više od 1200, to mi je još samo 400 kcal dnevno!
|
|
|
|
zadranka23
Post Options
Thanks(0)
|
Moraš jasno sebi postaviti ciljeve. Napisala si da ne želiš više mršaviti. Onda moraš unositi 2100 kcal. |
|
CiXi
Post Options
Thanks(0)
|
ma nemam pojma...imam 59 /60 kg na 173 cm ali mi se cini kao da bih mogla još malo u bedrima (60 cm!!!) izgubiti ( ostalo je podosta tanko XD ) ili je to samo stvar ucvršcivanja... |
|
|
|
zika
Fitness freak Joined: 16 Lipanj 2010 Location: Jamaica Status: Offline Points: 3015 |
Post Options
Thanks(0)
|
Noge dosta znaju nakupljati vodu i tako, realno bi mogla još kilu dolje, 60cm jje "jace", ali ne vidim sliku tako da ne mogu sa sigurnošcu tvrditi jer ipak je ogledalo najbolji pokazatelj. Ti sebe vidiš pa najbolje možeš procijeniti... Ako imaš osjecaj da moraš još ici dolje, idi. Cuj, samo ucvršcivanje ce poboljšati stvar, ali ako još imaš masti, treba to riješiti za kompletan dojam.
I pravilo da se ne jede 2h prije spavanja, ma gdje si to procitala?! Ako navecer radiš trening svejedno moraš nadoknaditi tijelu potrebnu energiju, makar radila i trening u 2 sata ujutro. |
|
LiveStrong
|
|
CiXi
Post Options
Thanks(0)
|
zika, ima moja slika u natjecanju u 60 dana , ovom što bi trebalo biti :)
pa ne znam, uvijek svi govore da se jede bar 2,3 h prije spavanja...ja ima previše krivih informacija...
|
|
|
|
Post Reply | Page 12> |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |