masti |
Post Reply | Page 123> |
Author | |
baba44
Pali po spravama Joined: 10 Sijecanj 2012 Status: Offline Points: 1118 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 11 Sijecanj 2013 at 14:57 |
imam pitanjce,nisam bila sigurna di da ga postavim,pa cu ovdje
kak se mjeri % masti u tijelu? citam da tu neki pišu imam npr. 18% masti kak da ja saznam,koliko je kod mene %,jel postoji neka formula,ili kaj? znam za mjerenje s kaliperom,i ostalo,nekaj sam citala o tome unaprijed zahvaljujem |
|
gordan72
Cita FAQ Joined: 13 Lipanj 2012 Location: Zagreb Status: Offline Points: 98 |
Post Options
Thanks(0)
|
Imaju u nekim fitness centrima vage koje to mjere ... ima i neki Omronov uredjaj kojeg držiš za rucke, pa ti izbaci % masti.
A u Zg u Cvjetnom su neke cure prezentirale vagu za cca. 400 kuna koja to mjeri. Mislim da to racuna % masti prema strujnom otporu .. Ne znam samo koliko je to sve precizno ... |
|
zmaj
Fitness freak Joined: 19 Ožujak 2009 Location: Trogir Status: Offline Points: 3429 |
Post Options
Thanks(0)
|
Kaliperon je najpreciznije koliko san cuja, ostalo je sve više ili manje priblizno
|
|
The Phoenix
Fitness freak Joined: 31 Svibanj 2010 Location: Zagreb Status: Offline Points: 4250 |
Post Options
Thanks(0)
|
Nije precizno, posebno ne ovi za 500 tinjak kn. Od 1000 E pa do 10 000 E mozemo govoriti o pouzdanim napravicama baziranim na strujnom otporu.
Inace najlosja varijanta su ti rucni , jer se krug zatvara preko ruku, dakle izostavljen je ogroman, najproblematicniji dio tijela. Inace veliku ulogu kod jeftinih igra i trenutna kolicina tekucine u tijelu. Sam postotak masti u principu nije bitan tak da i sa jeftinijim vagama se moze pratiti napredak na nacin da od mjerenog postotka (koji uopce ne mora bit tocan) gleda se smjer kuda se brojka krece, prema dolje ili gore, pa vidimo dal gubimo i kojim tempom masno tkivo, a sam postotak je nebitan. Naravno vaga bi trebala bar bit konzistentna pri pokazivanju tog postotka. Inace sve te vage , a i vecina mjerenja rade pomocu tablica (algoritama) koji su napravljeni prema prosjecnoj populaciji i s obzirom da uzimaju broj godina kao dio algoritma jako puno mogu pogrijesiti kod sportski aktivne populacije. Najpouzdanija metoda, a najjeftinija je kaliper i to da se koriste formule bez godina kao dio jednadžbe ili jos bolje samo se uzmu mjere segmenata tijela, zapiše podatak za svaki pojedini i kontrolira promjena na pojedinom dijelu tijela, a sam ukupni postotak masti je prilicno nebitan
|
|
The Phoenix
Fitness freak Joined: 31 Svibanj 2010 Location: Zagreb Status: Offline Points: 4250 |
Post Options
Thanks(0)
|
I kaliper moze pogrijesiti 2-3% , ovisi puno i o samom mjeritelju koliko ima iskustva s mjerenjima. Najprecizniji i jedini potpuno tocan je dexa scan, no to je nedostupno nama smrtnicima i skupo. Postoje i hidrostatske komore koje su isto preciznije od kalipera, no to je opet ne za smrtnike , no i to ima nesto odstupabnja , tak da je kaliper gledajuci preciznost/ulozeno daleko najbolja stvar.
|
|
baba44
Post Options
Thanks(0)
|
hvala na odgovorima!
jako ste se potrudili,svaka cast :-) sad mi je jasno da to ne budem mjerila nije mi to tak važno,samo me zanimalo pozz,svima! |
|
tortica
Viden/a u gymu Joined: 15 Listopad 2012 Status: Offline Points: 264 |
Post Options
Thanks(0)
|
joj, ja sam pokušala s nekim formulama. bože me sacuvaj! nema šanse da si izmjerim opsege kako treba. "metar" mi pobjegne, pa gledam jel na dobrom mjestu mjerim, pa mi nije ravan u horizontali...ufff. mislm da ogledalo dosta toga govori
|
|
I najduži put pocinje prvim korakom
|
|
The Phoenix
Post Options
Thanks(0)
|
Ma ak imate gdje izmjerit, kakvo god bilo izmjerite, cisto da vidite ima li promjena od zadnji puta u minusu il plusu, ne obaziruci se na prikazani ukupni postotak
|
|
tortica
Viden/a u gymu Joined: 15 Listopad 2012 Status: Offline Points: 264 |
Post Options
Thanks(0)
|
phoenix, slažem se s tobom, ali mjeriti na nekim spravama, pa pratiti napredak (ako ga ima ). to da. ali rucno mjerenje je bezveze. uvijek bi se morao mjeriti na jednako pun želudac/crijeva. ovdje mislim na mjerenje opsega. pa meni tibica ima po nekoliko cm razlika prije/poslije obroka
|
|
I najduži put pocinje prvim korakom
|
|
avangarde
Fit moderator Joined: 31 Svibanj 2012 Location: Osijek Status: Offline Points: 4028 |
Post Options
Thanks(0)
|
mene kad važu i mjere onda je to uvijek isti dan u tjednu i uvijek ujutro natašte
|
|
The Phoenix
Post Options
Thanks(0)
|
Nije rucno mjerenje bezveze. Sva mjerenja koje se izvode, bilo to opsezi, masa ili nesto trece se rade po mogucnosti u isto vrijeme, istim uvijetima. Najbolje ujutro nakon budjenja i wc-a. U svakom slucaju bitno je provoditi mjerenja u istim uvijetima da bi imali najtocije moguce rezultate |
|
baba44
Post Options
Thanks(0)
|
baš mi je žao da se nisam mjerila,recimo od onda kad sam imala 80kg,pa do danas kad imam oko 56
jedino kaj znam da mi je struk 78cm,tak me doktorka izmjerila prije cca mjesec dana i to prek hlaca jedino mjerilo mi je sad ogledalo, ali nabavit cu si krojacki metar i sve izmjeriti,baš me zanimaju cm |
|
baba44
Post Options
Thanks(0)
|
pozz!
evo,našla sam neku formulu za izracun- ugl. ispalo mi je 17,2% masti sad imam 57kg,163cm uspjela sam izmjeriti struk- 74cm ( a prije par mjeseci je bio 78cm) bokovi 85 nisam se prije mjerila,ali jucer ,eto baš da vidim, i rezultat je 2kg,više,ali 4cm manje u struku |
|
MicaMaja
Cita FAQ Joined: 22 Veljaca 2013 Status: Offline Points: 10 |
Post Options
Thanks(0)
|
bravo baba44, postajete inspiracija!
|
|
baba44
Post Options
Thanks(0)
|
hvala! ali,nastavak racunice kaže da je mojih 17,2%masti,ustvari 9,5kg masti dakle od mojih cca 56kg |
|
mjuki007
Cita FAQ Joined: 06 Ožujak 2013 Status: Offline Points: 21 |
Post Options
Thanks(0)
|
po mojem mišljenju, najbolja mjera je definitivno ogledalo. tj., jedan dio vaga ne mjeri cijelo tijelo, mjeri samo npr. do struka. rucni omrom takodjer mjeri do struka, ali odozgo i mislim da uopce ne obuhvaca struk. dakle... ogledalo, mjerna vrpca i idemo!!! iako, mjerenje s uredjajima je isto zanimljivo.
|
|
Post Reply | Page 123> |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |