New Posts New Posts RSS Feed - nejasnoce oko ishrane
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

nejasnoce oko ishrane

Post Reply Post Reply
Author
kemp View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Status: Offline
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kemp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: nejasnoce oko ishrane
    Posted: 01 Kolovoz 2010 at 23:32
Visok sam š83 i težak 80 kg, znaci na definiciju mi nije
pametno ici. Moram na masu. Cilj mi je nabiti još bar 4-5
kg, pa onda na definiciju. Nejasna mi je ta ishrana za
masu, a vidim po razlicitim forumima da je teza o
nabijanju kilograma, a zatim ponovnom mršavljenju sve
labavija.
Znaci, cilj je nabiti 4-5 kg zdravih kilograma, što je
dosta težak zadatak. Jasan mi je omjer ugljikohidrata,
proteina i masnoce na "masi", ALI zar se višak
ugljikohidrata ne pretvara u masnocu? Naime, na masi
treba unositi dosta ugljikohidrata (zdravih), od kojih se
ne stvaraju mišici, proteini su zaslužni za to, ali zašto
onda nabijemo kile koje cemo opet "rezat". Zašto ti
ugljikohidrati moraju biti u suficitu, ako oni zapravo ne
grade mišice? Nije mi to logicno...
Oprostite na ovakvom, amaterskom zakljucivanju i molim
vas da mi objasnite u cemu je tu kvaka.
Back to Top
soner_9393 View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote soner_9393 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 Kolovoz 2010 at 10:49
Da bi dobivao na kilaži moraš bit u kalorijskom suficitu, znaci, trebaš unijet više kcal nego što ceš potrošit, a ne možeš samo sa proteinima ic u suficit.

Izracunaj si bazalni metabolizam, uracunaj još one kalorije koje ceš potrošit tjekom aktivnosti i 300-500kcal dodaj da budeš u suficitu. Gledaj da imaš 2-2.5g proteina po kilogramu a ovo ostalo popuni sa ugljikohidratima i mastima.

Rijeąeno na PM.
Back to Top
kemp View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kemp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 Kolovoz 2010 at 17:03
Hvala na preciznom odgovoru. Znaci ništa bez prežderavanja!   
Uh, morat cu jest ko nikad u životu, ali krecem u to!
Back to Top
ThornOfFaith View Drop Down
Fitness freak
Fitness freak

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ThornOfFaith Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 Kolovoz 2010 at 18:40

Mislim da te soner malo falio

Dobro pitanje kemp. Zašto bi radio klasicne cikluse mase i defke? E pa sve ima svoje odgovore i o tome bi mogli danima raspravljat, no ono što je bitno je da TI napraviš ono što je tebi logicnije.

Ne moraš se saliti i krmiti jedan dio godine a drugi se ekstremno rezati. Radije fino cijelu godinu održavaj uz lagani suficit preko hladnijih perioda u godini, a laganiji deficit u toplijem dijelu i to je to ak ne želiš ekstremna stanja.

Mnogi tu zaseru stvari pa pod "masom" nađu izliku za trpanje junkom, neredovite treninge, izostanak kardija itd i onda imaš stanje maltene pretile osobe.

Back to Top
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote soner_9393 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 Kolovoz 2010 at 19:00
Thorn, 300-500 kcal suficita je optimalno, mada se i ta brojka sreže jer nemaš svaki dan isti broj aktivnosti.

Ja sam pokušao radit masu "clean" i nije mi išlo onako kako sam planirao, jer kad si u suficitu, bilo kakvom, ti neznaš di ce se taj višak spremit, dal u salo il u mišic. Također nakon nekog vremena jednostavno dođe do zastoja, ne ide dalje, stojiš na istoj kilaži pa opet moraš dizat kcal itd. itd.

Ovaj tvoj prijedlog mi sviđa samo ako bi takvu šemu prehrane radila osoba koja je vec duže vremena u BB.u, tj. osoba koja je odradila barem jedan ciklus mase.

Ipak se u prvom ciklusu dobije najviše miš. mase, dok se tijelo tek navikava na napore, a da bi se tijelo obranilo od napora, ono mora "stvarat" još miš. mase. Tako da bi ja taj pocetnicki period maksimalno iskoristio, pa makar riskirao i nešto više sala. Jbg, teže je dobit miš. masu nego skinut salo  
Rijeąeno na PM.
Back to Top
Fitness freak
Fitness freak

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ThornOfFaith Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 Kolovoz 2010 at 19:06

Sve to stoji samo decko je postavio cisto logicki opravdana pitanja i to me zaintrigiralo  cim on razmišlja na taj nacin vjerojatno mu je jasno da za masu mora bit u suficitu itd, to sam mislio da si falio kad si mu krenio objašnjavat  niš loše soneru

Zašto baš iz uh-a mora bit suficit ako nemaju ulogu izgradnje mišica, te zašto mora bit masa/defka period?

Back to Top
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote soner_9393 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 Kolovoz 2010 at 19:25
Originally posted by ThornOfFaith ThornOfFaith wrote:

Sve to stoji samo decko je postavio cisto logicki opravdana pitanja i to me zaintrigiralo  cim on razmišlja na taj nacin vjerojatno mu je jasno da za masu mora bit u suficitu itd, to sam mislio da si falio kad si mu krenio objašnjavat  niš loše soneru

Zašto baš iz uh-a mora bit suficit ako nemaju ulogu izgradnje mišica, te zašto mora bit masa/defka period?

Ma naravno, mislio sam da cemo malo raspravljat, da damo neki doprinos forumu

Ah, sad idem u ispovjedaonicu, ispovjedit današnji junk..

BTW, dobaar GM

Edited by soner_9393
Rijeąeno na PM.
Back to Top
Fitness freak
Fitness freak

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ThornOfFaith Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 Kolovoz 2010 at 19:46

Originally posted by soner_9393 soner_9393 wrote:

BTW, dobaar GM

thnx  sad moram pazit šta pišem jer imam stalkera

Back to Top
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote soner_9393 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 Kolovoz 2010 at 20:07
Originally posted by ThornOfFaith ThornOfFaith wrote:

Originally posted by soner_9393 soner_9393 wrote:

BTW, dobaar GM

thnx  sad moram pazit šta pišem jer imam stalkera

Ha, tako je to kad se obrazujem o BB-u i PL-u pa bacim oko i na onaj forum
Rijeąeno na PM.
Back to Top
kemp View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kemp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 Kolovoz 2010 at 22:42
E, Thorn ti si me skužio skroz. Ovo što mi je Soner
preporucio također stoji, ali eto, ja malo razbijah glavu
sa nekim nelogicnostima u svemu tome. Suficit
ugljikohidrata se pretvara u salo! Zar ne? Znaci taj
suficit ugljikohidrata se pretvara u nezdravu masu.
Proteini su glavni u tome svemu da bi se povecala mišicna
masa + šokiranje mišica ucestalim mjenjanjem treninga +
vece težine sa manjim serijama. Kad idem u suficit
(ugljikohidrati), a to sam vec probavao, prvo šta raste
je stomak...
Moja neka logika je slicna tome što si ti rekao. Mislim
da je VRIJEME (strpljenje) glavni cimbenik svega + veliki
unos proteina + dobri treninzi... Ništa dobro se nemože
napravit brzo pa tako ni podignit mišicnu masu.
Ja tu malo važem, pa ni sam neznam što bi. Nisam baš
totalni amater, ali smatram da i ti, Soner i mnogi drugi
ovdje znate puuunoo više od mene, pa me zanima vaše
mišljenje. Hvala na savjetima.
Back to Top
Fitness freak
Fitness freak

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ThornOfFaith Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Kolovoz 2010 at 01:28

Kemp sve što si napisao stoji

UH mogu biti i najbolji prijatelj i najgori neprijatelj, nekome ne odgovaraju, neko ne može bez njih, sad ak otkriješ kakav si po tom pitanju vec si na konju. Drugo, ak ceš se saliti/defkati ovisi najviše o toj kolicini potrošenog (bazalni+dodatne aktivnosti) i unosu (hrana) - unosio ti cijeli dan uh+p obroke, masti+protein obroke, ili imao kombinaciju tokom dana opet ceš doc na isto, dolazile kcal suficita iz masti il uh-a.

Proteine kako god uvijek držiš visoko, bubam 2-3g po kg težine i ostalu racunicu popuniš sa uh i mastima.

Ak ti se da, igraj se racunanjem kalorija iz hrane, iz potrošenog vježbanjem i sve pozbrajaj i oduzimaj pa ceš vidjet gdje si

Edited by ThornOfFaith
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Kolovoz 2010 at 21:46
hmmm pa nije li tu bitna uloga inzulina kod uh-a? Mislim..inzulin nam je potreban kod izgradnje mišicne mase, ne? A ako recimo unosimo masti cijeli dan umjesto uh-a..onda ga konstantno držimo na minimumu....a i sam metabolizam je usporeniji na mastima nego na uh-ima...zbog sporijeg termogenog efekta....

ispravljajte me ako sam zalutala, tako sam ja nekako to pospojila :)

a što se ciklusa mase i defke tice...po meni je bolje bit malo strpljiv i ic pomalo..ali kvalitetno..nema mi smisla se uprasit pa se mucit da se to skida kasnije..a i tijelo se blesira svako malo tako..
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote soner_9393 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Kolovoz 2010 at 23:37
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

hmmm pa nije li tu bitna uloga inzulina kod uh-a? Mislim..inzulin nam je potreban kod izgradnje mišicne mase, ne? A ako recimo unosimo masti cijeli dan umjesto uh-a..onda ga konstantno držimo na minimumu....a i sam metabolizam je usporeniji na mastima nego na uh-ima...zbog sporijeg termogenog efekta....

Naravno, inzulin je bitan za izgradnju mišica al isto tako je bitna i inzulinska osjetljivost. Jer osobe koje imaju lošu IS, onaj višak kcal (suficit) ce se vecinom pospremit kao salo, tj kao rezerva.A osobama koje imaju dobru IS taj višak ce se vjerovatno vecinom pospremit u mišic a manje u salo, znaci, manje ce se usvinjit.

Ali opet to su stvari na koje treba obracat pažnju osoba koja se sprema na natjecanja etc., ja nemam neke natjecateljske ambicije, tako da se na sljedecoj masi necu zamarat takvim stvarima. Jednostavno cu bit u suficitu 500-tinjak kcal dnevno, a dal cu pojest p+m il p+uh obrok, manje mi je važno
Rijeąeno na PM.
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Kolovoz 2010 at 00:13
Istina za inzulinsku osjetljivost ali ona se može i popravit ako je loša :) Sigurno da nam dobri i redoviti treninzi, pravilna prehrana i još neke stvari pozitivno djeluju na to tako da jednom loša IS nije uvijek loša, i obrnuto naravno :)

Znaci da netko ko je od starta krenuo sa prilicno lošim stanjem i na koga se sve lijepilo, može doc do stanja di si može malo više toga priuštit..zato i govorim da kod teških treninga uh-i imaju svoju ulogu koja više ide u pravcu podržavanja mišicne mase nego masnih naslaga (naravno, ako se ne radi o junku )
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote soner_9393 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Kolovoz 2010 at 18:32
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

Istina za inzulinsku osjetljivost ali ona se može i popravit ako je loša :) Sigurno da nam dobri i redoviti treninzi, pravilna prehrana i još neke stvari pozitivno djeluju na to tako da jednom loša IS nije uvijek loša, i obrnuto naravno :)

Znaci da netko ko je od starta krenuo sa prilicno lošim stanjem i na koga se sve lijepilo, može doc do stanja di si može malo više toga priuštit..zato i govorim da kod teških treninga uh-i imaju svoju ulogu koja više ide u pravcu podržavanja mišicne mase nego masnih naslaga (naravno, ako se ne radi o junku )

Yep, to je to
Rijeąeno na PM.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.