Quinoa - žitarica puna proteina |
Post Reply |
Author | ||
Zoki
Fit moderator Joined: 19 Studeni 2006 Location: Croatia Status: Offline Points: 5840 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 01 Kolovoz 2010 at 23:51 |
|
Vec sam ranije naišao na tekstove vezano za quinou, ova žitarica mi se ucinila interesantnom i sad želim malo pokrenuti raspravu i da vidimo tko konzumira - Quinoa.
Kratko o Quinoi: Kao jedna od najhranjivijih namirnica, quinoa je prepuna proteina i vlakana, a jednako kao i meso i mlijecni proizvodi, sadrži esencijalne aminokiseline koje su nužne za izgradnju naših mišica. Quinoa potjece iz Južne Amerike i bila je poznata kao ''zlato Inka'' zbog svoje boje i izvrsne hranjive vrijednosti. Također je odlican izvor magnezija, željeza, bakra, mangana i fosfora. Magnezij nam pomaže da poboljšamo svoje kardiovaskularno zdravlje jer taj mineral opušta krvne žile. Kad ljudi pomisle na quinoau, misle da je to žitarica, ali ona zapravo dolazi iz sjemenki biljke Chenopodium quinoa koja je pak povezana s repom, blitvom i špinatom. piše.. metroportal.hr Quinoa ima više proteina od nekih žitarica (š3.šg/š00g u odnosu na š0.6g/š00g kod jecma, ššg/š00g kod prosa), a u kolicini amino-kiselina može se mjeriti sa sojom. Sadrži također i visoku razinu kalcija, željeza, vlakana (5.9g/š00g), B-vitamina, E-vitamina i fosfora. Nema glutena. piše.. makronova.com Jedete li Quinou - i smatrate li ovo dobrim omjerom proteina (š3.šg / š00g)? Edited by Zoki |
||
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
|
||
Gym_girl
Fit moderator Joined: 29 Lipanj 2009 Location: RI Status: Offline Points: 9271 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Spremam se vec mjesecima je kupit al nikako :) cini mi se ok... i amaranth je tu negdje što se sastava tice..
|
||
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."
Nutricionist & Fitness instruktor PN Certified Coach e-mail: [email protected] www.instagram.com/me_better365/ |
||
chaxy
Pali po spravama Joined: 09 Studeni 2009 Location: Croatia Status: Offline Points: 1305 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
amaranth je još bogatiji proteinom.
spremam i jedno i drugo umjesto riže, tjestenine i slicnih UH. |
||
Strong is the new skinny.
|
||
crna_kej
Mixa shakeove Joined: 04 Rujan 2009 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 987 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Jedno vrijeme sam je jela i to vrlo cesto. Skuhala bih je bez ikakvih dodataka i pred kraj joj dodala malo soka od agave i cimet i bilo je fino. Probala sam i amaranth..i moram priznat da su mi sve te zitarice prefine i da ih najcesce izbjegavam jer se ne znam zaustaviti |
||
ako zelis pobjediti, ne smijes izgubiti
|
||
Zoki
Fit moderator Joined: 19 Studeni 2006 Location: Croatia Status: Offline Points: 5840 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Gdje ima za kupiti Quinou?
|
||
|
||
crna_kej
Mixa shakeove Joined: 04 Rujan 2009 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 987 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ima i u DM-u al jeftinije ju je kupit u BIO&BIO (tamo postoje 2 vrste..laicki receno crvena i bijela). Cijena je oko 25-29kn na 400gr (ako se ne varam). ako odem do DM-a danas provjerim i napisem. BIO jos nije otvorio trgovinu u Puli |
||
|
||
Iluvatar
Fit moderator Joined: 08 Veljaca 2009 Location: Zagreb Status: Offline Points: 4357 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
zobene isto imaju š3 grama proteina ako se nevaram a daleeeekooo su jeftinije
|
||
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.
O osobnim treninzima kontakt na pm. |
||
Gym_girl
Fit moderator Joined: 29 Lipanj 2009 Location: RI Status: Offline Points: 9271 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
ali nemaju takav aminokiselinski sastav Mislim da je quinoa jedina žitarica (iako i nije ustvari žitarica) koja sadrži sve esencijalne aminokiseline.. Edited by Gym_girl |
||
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."
Nutricionist & Fitness instruktor PN Certified Coach e-mail: [email protected] www.instagram.com/me_better365/ |
||
dalila
Fitness freak Joined: 15 Srpanj 2007 Location: Croatia Status: Offline Points: 4399 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
uglavnom... morat cu probati... da malo zamjenim zobene... možda su mi mrvicu dosadile..pa jedna mala pauzica ;))))
|
||
Zoki
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ajde javi kakva je quinoa - sada nas sve zanima! |
||
|
||
crna_kej
Post Options
Thanks(0)
|
|
quinoa su kao sitna zrna koja se jedu. vrlo je luznata tako da samu je tesko jest (zato sam ja znala dodat sok agave). Kuha se oko pola sata. Nisam primjetila da postoje njene pahuljice.. uostalom sitna je, mozda zato |
||
|
||
Brunhilda
Viden/a u gymu Joined: 06 Kolovoz 2010 Location: Hrvatska/Zagreb Status: Offline Points: 322 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Quinoa je redovni stanovnik moje kuhinje vec dosta dugo. Prvo sam je koristila umjesto bijele riže, jer se jednako kratko kuhaju. sa povecem ili mesom svejedno mi je prijala :) kad se dobro opere prije kuhanja bude skroz drugaciji još bolji okus. pravila sam je i na slatko sa agavom i cimetom (netko je vec pisao).
cak sam probala praviti i quinoa peciva http://www.coolinarika.com/recept/quinoa-peciva ali sam stavljala još pirovo brašno umjesto bijeloga. bilo je fino... svakako svima je preporucam jer sam ja sa njom oduševljena. u DM-u je cijena 23,50 kn za 500 grama. |
||
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |