Kolac od sira |
Post Reply |
Author | |
Zoki
Fit moderator Joined: 19 Studeni 2006 Location: Croatia Status: Offline Points: 5840 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 18 Svibanj 2010 at 16:50 |
Kolac od sira
Sastojci: š25 g pirovog brašna 60 g maslaca ili nehidrogeniziranog margarina š prstohvat soli š5 g kiselog vrhnja (20% masnoce) š0 g meda 2 jaja š50 g svježeg sira š50 g kiselog vrhnja (š0% masnoce) š/2 žlicice limunove kore (neobrađeno) 60 g meda š50 g jagoda š nektarina (oko š50 g) sok od limuna mast i brašno za kalup Priprema: Izraditi prhko tijesto od brašna, masti, soli, kiselog vrhnja i meda, zamotati u foliju i ostaviti da miruje najmanje š sat. Pecnicu zagrijati na š80 stupnjeva. Namastiti kalup za nabujak i posuti ga brašnom. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Pomiješati žumanjak sa sirom, vrhnjem, limunovom korom i medom u glatku smjesu. Razvaljati tijesto i staviti ga na lim tj. u kalup, probosti ga vilicom. Oprati i ocistiti jagode, vece plodove raspoloviti. Oprati nektarine, rašcetvoriti, odstraniti košticu i nasjeckati. Istuci bjelance u cvrsti snijeg i umiješati u svježi sitr. Masu zaciniti limunovim sokom i namazati na tijesto u kalupu. Staviti voce u smjesu od sira i peci kolac oko 55 minuta. izvor:roditelji.hr Jedete li kolace i radite li ovakve zdrave verzije? |
|
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
|
|
Blia
Viden/a u gymu Joined: 18 Travanj 2010 Status: Offline Points: 152 |
Post Options
Thanks(0)
|
mmm, kolaci...moja slabost! volim ih praviti, gledati, mirisati, rezati jesti...
evo moj kolac u very light verziji! JOGURT šNITE biskvit: 4 bjelanjka + 2 žutanjka š/2 caše šecera ja zamijenim sa tekucim Natrenom š caša jogurta 2 caše integralnog brašna + š prašak za pecivo ------------------------------------ a)jaja, šecer (u mom slucaju natren) i jogurt izmješati mikserom, u to dodati mješavinu brašna i praška za pecivo b) polovicu smjese izliti u tepsiju na masni papir i peci š5 min (ja stavim na š80 - 200 °c) c) izvaditi iz pecnice, staviti š/2 kg višanja koje smo prethodno pomiješali sa malo vanilin šecera (može i drugog voca), preko toga preliti drugu polovicu smjese i peci još š5-20 min d) kad se kolac ohladi gore staviti šlag ili tucene bjelanjce sa vanilin šecerom ako hocete extra-light varijantu mala napomena: ako ne želite koristiti natren pa stavljate šecer onda se doda još š dcl mijeka jer cešer zgusne puno smjesu kolac je fuuuuul mekan i topi se u ustima, slatko-kiselkasta varijanta, za ljeto posli kupanja dušu dalo |
|
anita2102
Cita FAQ Joined: 21 Srpanj 2010 Status: Offline Points: 72 |
Post Options
Thanks(0)
|
koliko Natrena otprilike...??
|
|
dianna
Mixa shakeove Joined: 19 Veljaca 2009 Status: Offline Points: 734 |
Post Options
Thanks(0)
|
kolko cal otprilike ima cijeli kolac?
|
|
MareMeri
Cita FAQ Joined: 15 Studeni 2010 Status: Offline Points: 3 |
Post Options
Thanks(0)
|
Pirovo brašno? Kakvo je to brašno i od cega?
|
|
Brunhilda
Viden/a u gymu Joined: 06 Kolovoz 2010 Location: Hrvatska/Zagreb Status: Offline Points: 322 |
Post Options
Thanks(0)
|
PIR
Pir, njem. Dinkel, tal. Farro, a stari hrvatski naziv je Krupnik. Krupnik ili pir Pir se prije upotrebe ljušti, a zbog njegove lupine je vrlo otporno i ne zahtijeve umjetna gnojiva niti insekticide, te je zbog bio uzgoja sve traženiji. Od pira se izrađuje poseban kruh. Zrno pira je odlicnih svojstava pa sadrži vrijedne aminokiseline, ugljikohidrate, masti, vitamine B, E i K i brojne minerale. Opcenito, pir je prastara pšenica koja se uzgajala još prije 9000 godina u kolijevci civilizacije Ršš; srednjoj Aziji i Bliskom Istoku. Koristila se uglavnom kao kaša jer su sve tadašnje sorte bile obavijene cvrstim pljevicama. Zrno pšenice koje lagano ispada iz pljevica je „noviji covjekov izum“ a prve sorte su oplemenjivanjem dobivene prije otprilike š000 godina. Smatra se da su pozitivna svojstva dinkel pšenice to što je probavljivija i ukusnija od obicne pšenice, tako da je dobra za prehranu bolesnika i rekonvalescenta, te za prehranu djece i starijih osoba. Nadalje, pojedine osobe alergicne na proizvode od obicne pšeš72;nice mogu u određenoj mjeri jesti proizvode od dinkel pšeš72;nice, no treba naglasiti da dinkl nije bezglutenska Dinkl je interesantna forma pšenice koja se u RH rijetko susrece i agronomi o njoj vrlo malo znaju, posebice o agrotehnici proizvodnje. |
|
MareMeri
Cita FAQ Joined: 15 Studeni 2010 Status: Offline Points: 3 |
Post Options
Thanks(0)
|
Hvala na objasnjenju :) Da li mogu koristiti i obicno brasno, ako ne
nadjem pirovo? |
|
Brunhilda
Viden/a u gymu Joined: 06 Kolovoz 2010 Location: Hrvatska/Zagreb Status: Offline Points: 322 |
Post Options
Thanks(0)
|
pirovo garantirano imaš u DM-u. Hranjivije je i super je za kolace, jer je malo kao slatkasto.
|
|
MareMeri
Cita FAQ Joined: 15 Studeni 2010 Status: Offline Points: 3 |
Post Options
Thanks(0)
|
Mmm, ako je slatko, odmah ulazi u igru
|
|
amsterdam9
Cita FAQ Joined: 01 Ožujak 2011 Status: Offline Points: 1 |
Post Options
Thanks(0)
|
e a probajte ovo: š0 bjelanjaka izmutiti u cvrstu pjenu (zasladiti steviom - ili natrenom), umješati 500grama posnog sira i 3 naribane jabuke (prethodno ocijeđene), dodati malo cimeta (po želji). Peci oko 40min na 200 stupnjeva (obavezno na papiru za pecenje).. prepredobro |
|
Mini me
Mixa shakeove Joined: 19 Travanj 2010 Location: Miami Status: Offline Points: 685 |
Post Options
Thanks(0)
|
da nije tako skup, bio bii mljac!!!
|
|
Obstacles are what you see when you take your eyes off your goal.
Stay focused. |
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |