Zdrave slastice |
Post Reply | Page 123 5> |
Author | |
zika
Fitness freak Joined: 16 Lipanj 2010 Location: Jamaica Status: Offline Points: 3015 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 30 Prosinac 2010 at 14:47 |
Slatko je naša prirodna potreba - taj okus opušta organizam, a sama vezanost za njega pocinje od našeg rođenja (majcino mlijeko je slatkastog okusa), pa do svih ugodnih događanja (proslava, rođendana, druženja i sl. - tako se i Coca-Cola probila na tržište kroz marketing emocija), mnogi kad su depresivni utjehu traže u slatkom, uzimamo ga kao najbrži nacin kako bi nadoknadili energiju i sl.
Tako je slatko mnogima postao "emocijalni prijatelj". Danas prehrambene navike karakterizira upotreba rafiniranih namirnica poput bijelog brašna, bijelog šecera, itd., a pojavljuje se manjak upotrebe cjelovitih žitarica i povrca kao izvor složenih šecera. Posebno se žvakanjem žitarica oslobađa slatki okus, a konzumiranjem ostale "nekvalitetne" hrane to se ne događa i organizam tako ne dobiva dovoljno kvalitetnog šecera (složeni se šeceri postupno probavljaju za razliku od jednostavnih šecera koji "preskacu" procese probaave i brzo dižu razinu šecera u krvi), pa ljudi posežu za slatkišima. Svi postavljaju pitanja kad se prica o vježbanju, koliko pojesti, kada pojesti, na kraju uopce ni ne žele jesti slatko i sl. Zato je dobro znati namirnice s kojima se ne trebamo odeci šecera, jer slatkiše možemo napraviti i s prirodnim, nerafiniranim sastojcima. Bijeli šecer Danas je od svih dodataka najviše u upotrebi. Smatra se da prosjecan covjek pojede između 60 i š00 kg šecera na godinu! Najopasnije je saharoza koju sadrži bijeli šecer - rafinirani šecer bez ikakve hranjive vrijednosti koji se toliko brzo apsorbira u tijelu putem krvotoka da može potaknuti stvaranje prekomjerene kolicine inzulina, što smanjuje šecer u krvi (glukozu) na opasno nisku razinu. Višak šecera se djelomicno deponira u jetri, a kad je ona preopterecena višak se vraca u krv u obliku masnih kiselina koje slobodno putuju tijelom. One se zatim talože u obliku krutih masnoca na trbuhu, bedrima, stražnjici i dr.manje aktivnim dijelovima tijela. Vecina šecera koje unosimo u organizam danas je skriven. Smeđi šecer Popularno je misliti kako je on prava zamjena za bijeli šecer i da je puno zdraviji. To je istina, ali samo onaj koji se proizvodi iz šecerne trske (Rapadura), a NE iz šecerne repe! Onaj koji se proizvodi iz šecerne repe dobiva se da se bijelom š. dodaje melasa zbog boje i okusa (prvo je nakon nagrijavanja u dodiru s vapnom, kuha se nekoliko puta, kristalizira, izbjeljuje, filtirira i boji bojom koja se dobiva na bazi katrana). Med Prirodniji je izvor slatkog okusa od bijelog šecera, ali se ipak ne smatra uravnoteženi izvorom ugljikohidrata. Ima najviše kalorija od svih zaslađivaca (2dl oko š030 kcal, a po sastavu je glukoza, fruktoza i voda). Najbolje ga je koristiti kao zaslađivac cajeva ili u ljekovite svrhe. Umjetni zaslađivaci Do 200 puta slađi od obicnog bijelog šecera, najbolje ih je izbjegavati. NAJBOLJI SASTOJCI Cjelovite namirnice - cjelovite žitarice, voce, povrce, mahunarke, sjemenke i orašasti plodovi, hrana iz mora, hladna prešana ulja. ZASLAĐIVAcI - rižin i jecmeni slad - najzdraviji zaslađivaci od žitarica, sadrže polisaharide - agavin sirup - javorov sirup (viši gi, ne preporucuje se dijabeticarima) - žitarice i njihovi proizvodi - smeđa riža, proso i zob najbolje su ž. za izradu deserata - proizvodi od ž. - kukurizni i cjeloviti pšenicni griz, kus-kus, zobene i rižine pahuljice - brašno - intergralno, krušno brašno, brašno od riže - mlijeko od žitarica - rižino, zobeno (+zobeno vrhnje) - voce - jabuke, kruške, suho voce, rogac - povrce - mrkva, slatka bundeva, dinja i lubenica povrce je koje se koristi u prirodnim desertima - mlijeko i sir od soje (tofu) - orašasti plodovi i sjemenke - bademi i lješnjaci (maslac), suncokretove, sezamove, bundevine i lanene sjemenke, kikiriki maslac (bez soli i šecera), kesten - ulja - ulje kukuruznih klica (kolac), nerafinirano suncokretovo ulje, svijetlo sezamovo ulje - zgušnjivaci - tapoioka, agar-agar, aru prah - zacini - morska sol, cimet, đumbir, vanilija, muškatni orah, klincic, metvica, kurkuma, kardamom, etericno ulje narance, mirin (liker od riže) - prašak za pecivo - uobicajeni sadrži aluminije te se zbog toga izbjegava u prirodnoj prehrani (ja sam kupila p.p.na bazi kukuruza bez aluminija) |
|
LiveStrong
|
|
zika
Fitness freak Joined: 16 Lipanj 2010 Location: Jamaica Status: Offline Points: 3015 |
Post Options
Thanks(0)
|
što vi koristite kod izrade kolaca, koje slastice najviše jedete i koliko si slatkog u danu priuštite?
|
|
LiveStrong
|
|
crna_kej
Mixa shakeove Joined: 04 Rujan 2009 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 987 |
Post Options
Thanks(0)
|
naucila sam se raditi sve sa integralnim razenim i psenicnim ili cistim razenim brasnom, a prasak za pecivo dodajem alnaturin. Skinula sam i recept za jednu tortu al sa naglaskom na istim namirnicama i laganijom kremom. Nisam je jos uspjela isprobati jer previse imam drugih obaveza i prekasno dolazim doma i s druge strane moja obitelj ima praksu da nicim posebno ne naglasavamo blagdane i ove svete dane globalne zderacine i konzumerizma. Edited by crna_kej |
|
The Phoenix
Fitness freak Joined: 31 Svibanj 2010 Location: Zagreb Status: Offline Points: 4250 |
Post Options
Thanks(0)
|
Nisam partybreaker, ali i onako ne postoje zdravi kolaci,
sve je to na kraju hrpa UH , tijesti i šecer u kojem god obliku.... Kad vec pitaš..........rijetko jedem slatko, jako rijetko, kad jedem to prekršim sa vocnim pitama i štrudlama i kolace od kestena koji obožavam |
|
zika
Fitness freak Joined: 16 Lipanj 2010 Location: Jamaica Status: Offline Points: 3015 |
Post Options
Thanks(0)
|
Phoenix, znam da ti to radiš namjerno
Ovo je tema - kako napraviti slatko, a da bude zdravo! I postoje zdravi kolaci, samo što si ti zatucan Meni jedna od najdražih je pita od jabuka i pita od sira! Za pitu od jabuka koristim brašno tip 850, kukuruzno brašno, jabuke, cimetom, mljevene lješnjake i jecmeni slad! @blakey - da, ja također koristi taj alnaturin prašak za pecivo jer ne sadrži aluminij! |
|
LiveStrong
|
|
crna_kej
Mixa shakeove Joined: 04 Rujan 2009 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 987 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
|
crna_kej
Mixa shakeove Joined: 04 Rujan 2009 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 987 |
Post Options
Thanks(0)
|
nisam jos probala jecmeni slad.. |
|
The Phoenix
Fitness freak Joined: 31 Svibanj 2010 Location: Zagreb Status: Offline Points: 4250 |
Post Options
Thanks(0)
|
Za pite sma rekel, skidam gace za pitu :)), a ova tvoja od
jabuke s lješnjacima zvuci super. I da, kad krenem lupat po piti ili necem takvom nema teorije da se zaustavim na jednom kamadicu li dva, lakše mi je ne jest neg to napravit, kad krenem trpam dok ide |
|
The Phoenix
Fitness freak Joined: 31 Svibanj 2010 Location: Zagreb Status: Offline Points: 4250 |
Post Options
Thanks(0)
|
Eh evo da ne ispadnem totalni partybreaker i ja bum se
prikljucil sa jednim receptom uskoro, taj je najzdraviji mozda od svega, a meni fenomenalan okus.... Znam da ide friški sir, orasi, jabuke, jedino kaj je onak ne bas je da ide slag, al uzmes onaj s vodom kaj se dela i neznam jos........to s eohladi i jede sa zlicom iz zdjelica ko desert, fenomenalno je, bum pital tetu za recept pa poslajem....... Edited by The Phoenix |
|
crna_kej
Mixa shakeove Joined: 04 Rujan 2009 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 987 |
Post Options
Thanks(0)
|
sto se tice friskog sira.. gdje god ide posni meni sline na usta.. cheescake je jedan od tih.. samo mi se neda napravit ga.. na njemu se nebi zaustavila.. |
|
Brunhilda
Viden/a u gymu Joined: 06 Kolovoz 2010 Location: Hrvatska/Zagreb Status: Offline Points: 322 |
Post Options
Thanks(0)
|
Buduci da imam makrobioticare u užoj obitelj svako toliko bi im pripremala kolace, tako da sam apsolvirala kako napraviti kolace, torte, pite i ostale slastice BEZ jaja, BEZ bijelog brašna, BEZ mlijeka (životinjskog), BEZ maslaca i hidrogeniziranih masnoca, BEZ šecera, BEZ aditiva i umjetnih boja....
Takve slastice su mi na kraju daleko zanimljviije i ukusnije (iako PMS nutellu ništa nemože prestic). A sad, ja sada jedem sve (takav tjedan), inace samo slastice koje sama napravim po gore navedenim nacelima. dok sam bila u fazi skidanja kila nisam ništa od toga jela, a želju organizma za slatkim sam rješavala povecanim korištenjem mrkve, batata, bundeve, cikle... u prehrani. Jecmeni slad i agavin sirup su sladila broj š u mojoj kuhinji. Edited by Brunhilda |
|
crna_kej
Mixa shakeove Joined: 04 Rujan 2009 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 987 |
Post Options
Thanks(0)
|
e sad.. zanima me.. buduci si iskusna da bacis ovdje neki receptic ili uputu.. kora za tortu bez jaja? neku kremu a da ne moram pucat maslac unutra?mogla bi i prosurfat i to cesto cinim al eto.. zasto ne pitat i tebe koja si iskusna |
|
zika
Fitness freak Joined: 16 Lipanj 2010 Location: Jamaica Status: Offline Points: 3015 |
Post Options
Thanks(0)
|
Da slažem se, povrce (i žitarice) odlicno jer jr to složeni šecer i tako uravnotežuje postotak šecera u krvi i tijelu daju više iskoriste energije, a ovo povrce što si navela je zbilja odlican supstitut ako netko ima povecanu potrebu za slatkim! |
|
LiveStrong
|
|
Brunhilda
Viden/a u gymu Joined: 06 Kolovoz 2010 Location: Hrvatska/Zagreb Status: Offline Points: 322 |
Post Options
Thanks(0)
|
@ crna_kej
pitaj me tocno šta te zanima. ili kakav bi ti kolac pa ti napišem. ima dosta kombinacija i za tjesto i za kreme. nije baš da sam prepoznala interes na ovom forumu da djelim ovakve recepte |
|
zika
Fitness freak Joined: 16 Lipanj 2010 Location: Jamaica Status: Offline Points: 3015 |
Post Options
Thanks(0)
|
Slobodno stavi neki svoj omiljeni recept! Ima nas koje zanima tako nešto!
|
|
LiveStrong
|
|
Brunhilda
Viden/a u gymu Joined: 06 Kolovoz 2010 Location: Hrvatska/Zagreb Status: Offline Points: 322 |
Post Options
Thanks(0)
|
Jako brzo i meni jako fino
Kokos puslice - š šalica kokosovog brašna - 3/4 šalice agavinog sirupa - š/2 cajne žlice vanilije u prahu - prstohvat soli - 2 jušne žlice brašna tip 850 - 2 jušne žlice sojinog vrhnja PRIPREMA: š. Zagrijte pecnicu na š60C 2. pomješajte sve sajstojke 3. na papir za pecenje žlicicom stavljajte hrpice tijesta (nemojte poravnavati) 4. Pecite cca 25 min ili dok ne porumene Napomene: - ako nemate sojino vrhnje može i bez (malo se okus promijeni, ali ništa strašno) - može i neko drugo sladilo (ali ispadnu tamniji) Dodatna ideja: Možete sa više kokosa zamještati tijesto od kojeg je moguce praviti kuglice te ih nakon pecenja poslagati u one papirnate cupove i mogu glumiti rafclo (mala tajna je ta da prije serviranja gostima navlažite kistom sa vodom i onda ih uvaljate u kokosovo brašno kako bi bili obloženi kokosom i rafclasto bijeli) |
|
Post Reply | Page 123 5> |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |