New Posts New Posts RSS Feed - Puno problema, molim strucnu pomoc !!!
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Puno problema, molim strucnu pomoc !!!

Post Reply Post Reply
Author
Emanuel3 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu

Status: Offline
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Emanuel3 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Puno problema, molim strucnu pomoc !!!
    Posted: 10 Kolovoz 2009 at 23:17
Pozdrav svima na forumu. Kao i svi i ja imam jedan tj. više problema. Nikad dosta znanja, dosta sam procitao tema i na kraju ne znam što i odakle da krenem. Svi imaju probleme, ali smatram da je svaciji problem specifican. Evo da skratim pricu i da Vam kažem da trebam strucnu pomoc svih mogucih, te da bi htio cuti svacije mišljenje.

Visok sam š8š, imam otprilike 83-87 kg, tako varira. Sklon sam debljanju, te bi se svrstao u onu skupinu endomorfa. Inace trbuh mi je ravan, a plocice nikako da dobijem. Išao sam u prosijeku 3-4 puta tjedno na fitnes. Prehrana mi je oduvijek bila problem, no sada sam odlucio kompletno sve promijenit. Imam 26 godina i fitnesom se bavim 7-8 godina ali ne profesionalno, nego više rekreativno jer mi je prvi sport nogomet. No zadnjih nekoliko mjeseci, sam odlucio krenuti ozbiljno sa fitnesom, ali ne u smislu biti bilder nego jednostavno dobro izgledati sa nekih 85-90 kg, ako je to moguce, te dobro definiran. što se tice moje volje spreman sam na sve. U tom smislu mislim, da mogu trenirat stalno, trcat ili igrat nogomet uvijek i pridržavat se bilo kakvog režima prehrane samo da dođem do ocekivanog uspjeha.

što se tice prehrane ne znam da li je možda problem, jer ne volim neke stvari. Npr ne jedem povrce, samo krumpir i grah, a od voca volim samo jabuke, kruške, lubenice, banane, ananas i to je to. što se tice mesa volim pileca prsa, pureca prsa, svinjetinu, govedinu, junetinu. Volim i ribu, znaci oslic i tunu. Od mlijecnih proizvoda mi odgovaraju sirevi (posni ili neki s malo masti optprilike 2,0, nisam nasao sa manje masnoce), mlijeko (0,9 ili 0,5) i jogurti (0,5 ili 0,š). Mislim da je to sve ok, te da bi se dalo sastavit dobar jelovnik od tih proizvoda.

Evo moj primjer jednog dana, znam da nešto fali, a vi ispravljajte, pošto ne znam kako glasi jelovnik za masu a kako za definiciju:

š. obrok š0,00 h: 6 dcl jogurta sa malo crnog kruha
2. obrok š3,00 h: Pileca prsa sa kuhanim krumpirom sa malo crnog kruha ili oslic sa gljivama (to je obrok nakon treninga, jer idem na fitnes oko pola š2 ili š2)
3. obrok š6,00 h: Tuna sa malo crnog kruha
4. obrok š9,00 h: Posni sir i malo jogurta dodam sa malo crnog kruha (ovaj obrok nekad ubacim kao 5 obrok, ako oko š9,00 h pojedem nešto poput pilecih prsa ili oslica.

I gotovo poslije svakog oboroka pojedem 2-3 vocke npr jabuka ili kruška. Naveo bi još samo da uzimam vitamin C, Kalcij, Magnezij, Cink to je od dodataka.)

E sad pitanja glase:

š.     Da li je to moguce bez whey napitka poslije treninga? Ako je, koja je najbolja hrana za to i koja kolicina? (Jer nisam baš za napitke, radije bi htio to nadoknadit sa hranom, jer mogu uvijek jest i stalno sam gladan, mada znam i citam da ima odlican ucinak i da ga svi hvale, ali to je neka druga tema.)
2.     Drugo pitanje da li možda netko zna ili ima neki jelovnik za moj tip građe, ali jedan za masu, te drugi za definiciju? (Jer nebi htio da se vidi u fazi mase da se na meni skuplja masnoca, nego da i kad spovecavam masu, koliko toliko bude normalna linija. Pošto ja mogu dobit par kila u par dana jer sam sklon tome. No to nisu mišici nego mast nažalost!)
3.     Koliko bi puta morao ici na fitnes tijekom mase, a koliko kada sam u fazi definicije?
4.     Da li ce mi škodit to što idem na nogomet ili trcanje, kada sam u fazi mase?
5.     Da li mi može u fazi kada se želimo definirati, smetati puno voca? Pod time smatram š-2 kg voca dnevno tocnije kruški ili jabuka tijekom dana? Pošto to obožavam, a ujedno mi daje osjecaj sitosti.
6.     Da li je moguce istodobno povecavati masu, a pri tome biti definiran ili gotovo definiran?
7.     I zadnje pitanje od cega da startam? Mislim da li da nabijam masu ili da krenem sa definicijom? (Jer mislim da ipak ima nešto mišica na meni u ovih dosta godina rada, mada je to veoma slabo, jer je to bio ipak dosta nestrucan rad)

I na kraju znam da puno toga tražim od Vas, znam da ima cudnih pitanja, neka su možda glupa i smiješna za Vas profesionalce, ali me ona stalno kopkaju. Ovo mi je izgleda jedina opcija, pošto živim u malom gradu gdje su uvjeti za rad loši, a strucno osoblje još lošije, tako da mi je Vaša pomoc jako potrebna.

Hvala puno svima mozete pisat i na pvt.

Pozdrav !!!
Back to Top
Kate View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kate Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Kolovoz 2009 at 14:01
Emanuel3   :)
Nisam strucnjak, ali pažnju mi je privuklo da ne voliš i ne jedeš povrce, što je, po meni velika greška, a mislim da ce se i ostatak ekipe složit sa mnom. Krumpir ne bih niti nazvala povrcem, zbog kolicine škroba koju sadrži i energetske vrijednosti, on ustvari spada u kategoriju skupa s kruhom i žitaricama.
Prvo, pokušaj se natjerati na postepeno uvođenje povrca u svoju svakodnevnicu, toliko je vrsta i nacina pripreme da mora postojati nešto što ceš s guštom jesti.
Npr., ima puno vrsta zelene salate najrazlicitijih boja i okusa, sad je sezona rajcica, a tikvice i patlidžani imaju tako neutralan okus da ako ih skladno zaciniš, dobiješ pravu poslasticu, a mogu se pripremati i na grillu.

šta se tice voca, mislim da to možeš komotno malo smanjit, previše je 2 kg voca na dan, definitivno.

Za whey nisam sigurna, to ce najbolje znat Thorn i Gym Girl, ali pretpostavljam da je adekvatna zamjena nešto bogato proteinima, tipa posni sir(možda i najbolji izbor), a ima ih raznih vrsta, tj. marki, zaista je na našem tržištu dobra ponuda kvalitetnih sireva, dobro da ih voliš

Toliko zasada, za ostala pitanja vezana za masu, definiciju i sl. preporucam druge Fitovce koji su se vec iskazali na ovakvim i slicnim pitanjima.
Sretno
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Kolovoz 2009 at 14:49

Hey Emanuel,

prvo sam te htjela pitat otkud uopce želiš krenut, od mase ili definicije, dok nisam procitala 7. pitanje i skužila da ni ti to sam ne znaš .. pa ajmo prvo to rješit..

To ceš morat sam odlucit ali mislim da bi ti bilo bolje krenut s masom sad, dolazi zima, a i cini mi se da po kilaži nemaš baš što puno skidat.  S obzirom da imaš vec neku slabu podlogu kako kažeš bojim se da biš ju definicijom još više srozao.

Ovaj jelovnik mi je teško komentirat jer bi trebali znat što ceš prvo radit. Razlika u jelovniku mase i definicije  je u tome što kod mase povecavaš ugljikohidrate, a u definiciji ih smanjuješ zamijenjujuci ih proteinima i mastima.  Ovaj tvoj primjer je mix svega, svacega i nicega, ja vidim samo crni kruh posvuda . Definitivno je bliži definiciji ali i tu bi trebalo onda štošta mijenjat...

Ne treba ti voce poslije svakog obroka, nije ni dobro za probavu, eventualno poslije dorucka...i u fazi definicije ga definitivno moraš smanjit.

A sad cu probat odgovorit na neka pitanja koje mislim da znam: :)

š. posni sir je dobra zamjena, posni, zrnati..koji hoceš, kolicina oko 250 g kolko ima ona jedna kutijica

2. Primjera jelovnika ima brdo, prokopaj malo pa stavi tu da prokomentiramo

3. Trening za masu i definiciju je isti, samo kod definicije dodaješ više kardia, dakle...ovisi o tebi...razlika je samo u prehrani

4. Ostavljam strucnijima :)

5. Vec sam odgovorila gore, dakle da

6. Isto kao 4., al moguce je, bliže ovom gotovo definiran, da ostaneš definiran definicija ti nebi ni trebala :)

Eto, ja dala svoje mišljenje, nema na cemu ,pozdrav  

Edited by Gym_girl
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
dalila View Drop Down
Fitness freak
Fitness freak

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dalila Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Kolovoz 2009 at 15:34
  Ja osobno mislim da voce treba odvojiti od obroka..pogotovo jer si endomorf(barem ti tako kažeš)...a ako ceš ga vec imati u obroku, probaj to u prvom i u kombinaciji sa nekim proteinima.... š-2kg voca na dan ti je definitivno previše...;)

Drugo..zašto jogurt? Jogurt no good u bb... jogurt definitivno zamjeni sa posnim sirom..procckaj, vec se pisalo o tome zašto jogurt nije dobar...

I zašto ne želiš whey?

Ne možemo ti mi reci sa cim ceš ti krenuti..posebno ne po brojkama , nije da ti tu imaš nešto pretjerano skidati... ma baci neke slike...pa cemo ti reci...;)

Vjerojatno trebaš odraditi kvalitetnu masu...ali ono...ništa se ne može rec ovak napamet...

Trening....ancrobni je isti na masi i defki, aako igraš vec nogomet...odvoji znaci crobni od crobnog treninga, i mislim da nece puno utjecati nogomet na masu ....

Sad ce doci muški dio foruma..oni ce ti dati konstruktivnije savjete....;)

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Kolovoz 2009 at 15:59

Originally posted by dalila dalila wrote:

Sad ce doci muški dio foruma..oni ce ti dati konstruktivnije savjete....;)

al smo se poredale, girl power  sad kad nas pocnu ispravljat..

"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Emanuel3 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Emanuel3 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Kolovoz 2009 at 16:27
A koji su to strucni? Milsim kako im je nick da se njima obratim za pokoji savjet? Hvala na odgovorima
Back to Top
dalila View Drop Down
Fitness freak
Fitness freak

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dalila Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Kolovoz 2009 at 18:51
  Svi smo mi strucni... ;) Samo ce nas oni nadopuniti...;)
Back to Top
Kate View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kate Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Kolovoz 2009 at 20:49
Originally posted by dalila dalila wrote:

Svi smo mi strucni... ;) Samo ce nas oni nadopuniti...;)

Back to Top
Iluvatar View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Iluvatar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Kolovoz 2009 at 20:22
Ovako, ako je gospodin još tu, mene zanima nekakva slika
jer.. ovisno o kolicini masnog tkiva treba odluciti što dalje! iako sam ja mišljenja da treba prvo dovesti masnoce na neki niži nivo i resetirati metabolizam a onda udariti po periode mase, što bi se taman poklopilo sa zimom - odlicno!

kao drugo, cure su manje više sve rekle - posni može zamjeniti whey no pošto se poslje treninga smiju Uhljikohidrati, bolje je uzeti whey i zobene ili, neki drugi izvor UH!

Voce na definiciji nije baš poželjno u tolikim kolicinama, no ako ga vec jedete može ujutro ili poslje treninga

Nogomet i slicne aktivnosti nece škoditi

Moguce je biti definiran poprilicno tijekom mase - znaci ravan trbuh, lagano da se i polocice cak vide

ako ima još kakvih pitanja slobodno pitajte
Back to Top
ThornOfFaith View Drop Down
Fitness freak
Fitness freak

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ThornOfFaith Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Kolovoz 2009 at 22:54
Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:

ako ima još kakvih pitanja slobodno pitajte

Mogu ja?

Ovak - je li moguce istovremeno dobivati na mišicnoj masi i topiti salo?

Je li dobro svaku seriju odraditi do otkaza?

Kako dobiti six pack?

Zavaljujem
Back to Top
Iluvatar View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Iluvatar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Kolovoz 2009 at 11:38
Možeš

š. je ali samo kod pocetnika i na AAS-u

2. nije

3. pravilnom prehranom

nema na cemu
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.