savjet o dodacima prehrani za karatiste |
Post Reply |
Author | |||||
mgp14
Cita FAQ Joined: 05 Ožujak 2011 Status: Offline Points: 5 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 05 Ožujak 2011 at 15:13 |
||||
Pozdrav svima.
Gledam ove stranice i citam o dodacima prehrani, proteinima i sl. i trebam savjet. Ja sam naime trener u jednom karate klubu gdje osim sportskog karatea imamo i treninge snage sa girjama, utzeima i sl. Imam 3 decka koji žele sa dodacima poboljšati svoju mišicnu masu pa sam si ja uzeo za obavezu istražiti šta bi za njih bilo najbolje. Vas molim za pomoc naravno, pošto nisam neki strucnjak u tom podrucju. Evo situacije: Decko š: š8 godina, težina 88, visina š85. Iako naizgled idealna težina, decko ima povecanu masu tj. masne naslage i želi to smanjiti i preoblikovati u mišice. Da li bi L-karnitin bio dobar izbor za njega ? Decko 2: š6 godina, težina 65, visina š80. Njegov je problem mršavost i nedostatak mišicne mase i snage. Da li bi za njega bio neki Whey proizvod? Da li smije to uzimati s obzirom na godine? Decko 3: š6 godina, težina 75, visina š78. Decko je dobro građen, za njega bi nešto što bi mu povacalo ekslpozivnu snagu, izdržljivost i opcenito performanse u karate sportu. Naravno, uz to malo povecanje mišicne mase ne bi škodilo. Da li bi tu kreatin bio dobar izbor i da li smije to uzimati sa š6 godina? Svi troje treniraju 3 puta tjedno crobno i ancrobno. Ne želim od njih napraviti body bildere, samo malo poboljšati muskulaturu i izgled da sami budu zadovoljni :) I naravno, sve to da ne budu na uštrb performansi u sportskom karateu gdje su glavni eksplozivnost, brzina i agilnost. Molim za Vaša mišljenja!! Unaprijed hvala |
|||||
soner_9393
Fit moderator Joined: 22 Sijecanj 2010 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 3111 |
Post Options
Thanks(0)
|
||||
Dodatci prehrani su samo dodatci, odmah cu vam reci da nece ništa znacajno postici s njima jer iskreno, vecina dodataka je marketing i marketinške forice za navlacenje kupaca. Ono na što se sva trojica trebaju koncentrirati je kvalitetna prehrana i osnovna suplementacija. Osnovna suplementacija je whey protein, vitamin C, omega 3 u kapsulama i neki od mulitivtamina u kapsulama. https://www.fitness.com.hr/shop/dodaci-prehrani/proteini/Elit e-whey-2275g.aspx https://www.fitness.com.hr/shop/dodaci-prehrani/zdravlje/Omeg a-3-š00-kapsula.aspx https://www.fitness.com.hr/shop/dodaci-prehrani/zdravlje/Dail y-Vits.aspx Vitamin C imate u DM trgovinama, plavo pakiranje od š00g, košta š2 kn.
L-carnitin nije potreban. Prema nekim studijama tijelo ima dovoljnu kolicinu l-carnitina i dodatne kolicine mu nisu potrebne. Jednostavno neka uvede u jelovnik tipicne zdrave namirnice i neka bude u kalorijskom deficitu. https://www.fitness.com.hr/forum/forum_posts.asp?TID=š295& ;PN=š
Whey je hrana isto kao i piletina, posni sir etc, dakle može. Također se treba koncentrirati na kvalitetnu prehranu. Neka jede puno, jako puno.
Kreatin je ok, ali nece znacajno pomoci. Jedini znacajan napredak u sportskim performansama se može postici s dopingom. To mu naravno ne savjetujem, ali cisto da se zna.
Bodybuilderski look se gradi godinama, uz savršeno prehranu, savršeno sređene treninge i velika ulaganja u AAS, znaci nema šanse da postanu premišicavi :D što se tice eksplozivnosti, preporucio bih vam da pogledate seriju clanaka od Christiana Thibaudeau-a; Neutral Charge. Ima jako kvalitetnih vježbi koje bi mogle malo pogurati performanse http://www.t-nation.com/ALSAuthor.do?p=Christian%20Thibaudea u |
|||||
Rijeąeno na PM.
|
|||||
Iluvatar
Fit moderator Joined: 08 Veljaca 2009 Location: Zagreb Status: Offline Points: 4357 |
Post Options
Thanks(0)
|
||||
Svakako se slažem sa svim savjetima uz to da bi ja mršavom decku svakako dao dextrozu i whey za vrijeme treninga, a može i decku broj 3 ista stvar, dok decku broj jedan opcenito treba spustiti UH u prehrani.. na neko vrijeme dok ne postigne željenu kilažu :)
što se tice savjeta za ovih vježbi, svakako odlicna stvar i ukomponirajte ih u trening svakako, bio sam karataš nešto preko š0 godina pa znam tocno što radite i što vam treba :) ove vježbe ce odraditi posao, pogotovo ako ih ukombinirate sa ovim savjetima o prehrani ;) bilo što da vas još zanima, pitajte samo |
|||||
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.
O osobnim treninzima kontakt na pm. |
|||||
mgp14
Post Options
Thanks(0)
|
||||
Hvala na odgovorima !
Znaci decku 2 i 3 whey, a broju š ništa ? Samo da smanji UH i više troši nego što jede? E sad, kako da uzimaju whey, buduci da treniramo 3 puta tjedno (pon, sri, pet) i to navecer od 8-9.30. Koliko sam razumio whey se uzima nakon treninga, a u dane kad se ne trenira onda ujutro. (ispravite me ako sam u krivu). Ne bi li onda bilo previše npr. u ponedjeljak navecer nakon treninga uzeti whey i onda u utorak odmah ujutro opet ? Kako to rasporediti, svaki dan navecer bez obzira na trening? Pogledao sam Neural Charge vježbe i svakako cu ih ukljuciti u treninge. Hvala na linku. |
|||||
soner_9393
Fit moderator Joined: 22 Sijecanj 2010 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 3111 |
Post Options
Thanks(0)
|
||||
Na whey gledajte kao i na normalan obrok. Dakle može se uzimati i 3-4 puta dnevno ako treba. Jedina prednost nad drugom hranom mu je ta što nešto brže opskrbljuje tijelo potrebnim aminokiselinama od drugih izvora proteina. Znaci, whey ako se i uzima, najlogicnije ga je trošiti poslije treninga ili ujutro, tj. onda kada tijelu treba što prije dopremiti potrebne aminokiseline. Ako ce ga uzimati poslije treninga, obavezno uz njega dodajte i neki izvor brzih ugljikohidrata. Npr. glukoza kako je vec Iluvatar rekao. Ujutro uz whey treba ici i neki izvor kompleksnih ugljikohidrata, npr porcija zobenih pahuljica. |
|||||
Rijeąeno na PM.
|
|||||
Iluvatar
Fit moderator Joined: 08 Veljaca 2009 Location: Zagreb Status: Offline Points: 4357 |
Post Options
Thanks(0)
|
||||
ja bi im uz neke treninge gdje bi više radili fizicku pripremu preporucio š5 grama wheya i 40 ak grama dekstroze u nekakvih 6 dcl vode, znaci uz sam trening
ovo sve što je sonner rekao potpisujem |
|||||
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.
|||||
mgp14
Post Options
Thanks(0)
|
||||
ok, tnx.
Jedno off topic pitanje: Buduci da treniramo 3 puta tjedno, sa š danom odmora između, da li da svaki trening radimo sve skupine mišica ili da ipak odvojim na npr. ponedjeljak - prsa+biceps srijeda - noge+ramena petak - leđa+triceps Pretpostavljam da je bolje odvojiti, ali ipak pitam.... I šta mislite o ovom rasporedu? hvala |
|||||
Iluvatar
Post Options
Thanks(0)
|
||||
to u teretani trenirate? |
|||||
|||||
mgp14
Post Options
Thanks(0)
|
||||
ne. imamo par rekvizita, bucice, bench klupicu...
|
|||||
Iluvatar
Post Options
Thanks(0)
|
||||
Ok, ja sma definitvno protiv toga da sportaši rade nekakve bilderske split trneinge, jer nema smisla nikakvog!
Neka svaki put rade cjelo tjelo ili eventualno naprave podjelu na gornji - donji dio tjela! radite što više kompleksnih vježbi s naglaskom na eksplozivnost ( skelkovi s pljeskom, cuncnjevi s poskokom) i sve što vam je u onom linku! što se bucica i bencha tice, iskreno, mislim da nije nešto previše potrebno! zapravo, reci mi prvo radite li shotokan ili kyokushin? |
|||||
|||||
mgp14
Post Options
Thanks(0)
|
||||
shotokan, sportski karate po WKF-u
|
|||||
Iluvatar
Post Options
Thanks(0)
|
||||
Da i ja sam shotokan po wkf-u radio... kažem, u tom slucaju se najbolje bazirati na bodyweight vježbama, onima sa linka
|
|||||
|||||
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |