Savjet oko prehrane |
Post Reply |
Author | |
Janje
Cita FAQ Joined: 04 Sijecanj 2014 Status: Offline Points: 4 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 06 Sijecanj 2014 at 12:00 |
Pozdrav ljudi,
Pocinjem trenirat sa željom da dobijem na mišicnoj masi a da izgubim višak kilograma. Visok sam 191cm i imam 99kg, 31 godina. Takodjer imam problema sa probavom pa želim uvesti malo reda u prehranu. Za pocetak sam odma izbacio alkohol, kolace, slatkiše, grickalice i zasladjene napitke. Citao sam malo forum i fitness.com.hr te sam napravio sebi raspored obroka, pa me zanima šta bi bilo dobro promijeniti.
1. Dorucak 6:15h - Jaja i integralni raženi kruh - Zobene pahuljice + malomasno mlijeko - marmelada + Integralni raženi kruh - Sir kladovcanka + integralni raženi kruh - Dimcek + integralni raženi kruh
2. Medjuobrok 10:15h - Jabuka+mandarina+jogurt 0,5%mm - Konzerva tunjevine/sardine + integralni raženi kruh - Dimcek ili Vindijina deluxe pureca šunka + integralni raženi kruh http://www.vindija.hr/Proizvodi/Sunke.html?Y3RnXDg0LHBcMTQ0 + kava sa trecinom kesice šecera (do rucka eventualno bademi)
3. Rucak 15:15h Ne mogu previše utjecat, jedem šta mi se spremi :)
4. Obrok iza treninga 18:30h - Voda, jogurt 0,5%mm + sir kladovcanka + šaka groždjica
Na spavanje idem oko 22:30, pa mi vecera nece biti potrebna, ali ako bude onda nešto lagano...
Šta budem cešce mogao za rucak i medjuobrok cu pripremiti pileca prsa, i dnevno popiti barem šalicu zelenog caja. Naknadno u prehranu planiram ubaciti whey protein i dekstrozu. Eto, ako imate kakvih savjeta, prijedloga... bio bih zahvalan! Edited by Janje - 06 Sijecanj 2014 at 12:04 |
|
Scarpetta
Pali po spravama Joined: 02 Kolovoz 2012 Status: Offline Points: 1819 |
Post Options
Thanks(0)
|
Lijepi pozdrav:))
Nisi napisao tocne kolicine hrane tako da je teško procijeniti ali na prvu izgleda premalo hrane za tvoju visinu i težinu. Nemoj napraviti grešku i jesti debelo premalo. Korisno je za pocetak izracunati potreban kcal unos (bmr i tdee) i vidjeti gdje si i koliko unosiš. Ne znam što je to sir kladovcanka? Što je s treningom? Planiraš li nešto? Inace odabir namirnica gore nije loš, tu i tamo mi se cini da fali proteina, ali bilo bi lakše da napišeš primjere jelovnika od par dana dva-tri, s tocnim kolicinama pa ce biti lakse odgovoriti i pomoci ti. Sretno:)) |
|
Janje
Post Options
Thanks(0)
|
Ne znam zašto su mi slova baš ovako velika ispala :)
Pocinjem s treningom snage kod kuce - imam klupicu i bucice do 2x20kg, vec sam prije trenirao malo... obicno treniram u danu dvije grupe mišica, jedan dan planiram kardio - orbitrek/sobni bicikl, a jedan dan odmora... Prije bi u jutro popio cašu mlijeka s kraš ekspresom i 4-5 keksiju domacica/napolitanke, a medjuobrok na poslu je bio poprilicno velik sendvic sa cca 15 dekagrama mortadele... i to je ono šta najviše želim promijenit Sutra planiram ovako (šta se tice tocnih kolicina): 1. Dorucak: 1 žumanjak + 2 bjelanjka, 1 kriška raženog kruga sa dimcekom, šaka zobenih 2. Medjuobrok na poslu: 2 jabuke + 3dl jogurta (to nisam siguran je li dovoljno, ko ce izdržat do rucka 4 ipo sata) 3. Rucak - vidit cemo šta ce bit al najest cu se :) 4. Iza treninga: 3dl Jogurta 0,5 ili 0,9%mm + 150grama kladovcanke (sir koji nije baš posni, kažu da ima oko 10%mm) + šaka groždjica Edited by Janje - 06 Sijecanj 2014 at 20:46 |
|
Scarpetta
Pali po spravama Joined: 02 Kolovoz 2012 Status: Offline Points: 1819 |
Post Options
Thanks(0)
|
jep i mislila sam:)) jedeš ko pticica
ja jedem više nego ti, a imam malo puno manje cm i kg od tebe i žensko sam:)) Bilo bi dobro da barem okvirno izracunaš BMR i TDEE. I da izracunaš koliko je to kcal što si napisao i jelovnik (cini se jako malo) U medjuobrok bih ja radije ubacila taj svježi sir nego jogurt (fali proteina, jogurt gledaj kao ugljikohidrat, proteina slabo, ako ne i ništa u njemu.... tako da uz voce ubaci neki protein) Rucak - je O.K. sve skuhano doma može (uz par iznimki ali necemo cijepidlaciti) trudi se ubaciti što više povrca tu Iza treninga može i bolje, ali o.k. možeš i dodati više sira i naravno fali vecera:)) prije sam to zaboravila napisati ali definitivno tu treba ubaciti još jedan obrok... meso + povrce (ako ostane od rucka), svježi sir + orašasti, riba + povrce.... |
|
Janje
Post Options
Thanks(0)
|
Evo javljam se nakon 2 mjeseca od početka promjene s prehranom.
Prilično sam discipliniram, osim što vikendom (ili svaki drugi vikend) povećam unos alkohola :) pa se to odrazi i na prehranu dan nakon. BMR mi je 2056kcal, a mislim da unosim manje od 2000 u prosjeku. TDEE na osnovu tog BMR-a i aktivnosti "Lak (Lake vežbe/sport 1-3 dana/ned.)" iznosi 2827. U ova dva mjeseca sam izgubio 8-9kg, i sada imam 91kg (191cm), što mi je i bila želja, i ne bi želio više gubiti kg. Pomakao sam 2 rupe na remenu, a mislim da mišićnu masu nisam toliko izgubio s obzirom da 3 puta tjedno vježbam s utezima + jedan dan cca 30min orbitrek/bicikla. Dnevni jelovnik sad većinom izgleda ovako: 6.15h - Doručak 80g zobenih pahuljica sa zelenim čajem i žlicom meda + dvije žličice proteina konoplje 10.15h - Marenda Jabuka + kruška + 50g dimceka i pola kriške raženog kruha + espresso 15.30h - Ručak Nešto kuhano, a količinski to bude npr. dvije sarme + kiseli kupus, ili 1.5 tanjura tjestenine sa šalšom, eventualno dvije bržole sa krompirom i slično... tanjur blitve i 2 jaja... + kriška običnog bijelog kruha 19:30h Obrok iza treninga Tunjevina u vlastitom soku 80g + kriška raženog kruha + dvije žličice proteina konoplje + šaka grožđica Večeru još nisam ubacio jer ne osjetim glad od 19.30h kad pojedem pa dok idem spavat... eventualno bude šaka badema. Treniram 3 puta tjedno snagu i to po treningu budu 2 grupe mišića. Svaka grupa mišića po 3 vježbe, 8-12 ponavljanja, 3 serije. Sada sam na svakoj bučici po cca 15kg. + jednom tjedno 30-45min lagano orbitrek/sobna bicikla (Noge ne radim...) E sada pitanja: 1. trebam li još više jest, i šta/kad npr, jer mi je želja povećat mišičnu masu gornjeg dijela? 2. Još uvijek mi probava nije baš redovita a i imam vjetrove, pa šta da ubacim/izbacim iz prehrane? Hvala dobri ljudi na pomoći! :) Edited by Janje - 04 Ožujak 2014 at 13:26 |
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |