mišicna masa i kilaža na utezima |
Post Reply | Page <123 |
Author | |
Acinateretana
Cita FAQ Joined: 24 Sijecanj 2014 Status: Offline Points: 48 |
Post Options
Thanks(0)
|
Makisa,
mislim da nisi dobio dobar odgovor na svoje pitanje (uz duzno postovanje ostalim posterima). Tezine ne dizes "kad mozes odraditi tri serije s 10-12 ponavljanja" jer mi i dan danas nije jasno odakle te krute brojke i te "tri serije" kojih se jezim :). Danas u doba toliko superiornih treninga, pogotovo za pocetnike, 3x5, 5x5, powerlifting rutina, ful body rutina, yadda yadda... kroz koje ce pocetnici steci naviku slozenih pokreta i dobiti nesto snage, jos uvijek se gura 4, 5 razlicitih vjezbi, 3 serije po 10-12 ponavljanja. Tezinu povecavas nekim planom. Ako treniras po programu koji bih ja osobno prepisao svakom ppocetniku a to je Rippetoeov Starting strength http://www.seriouspowerlifting.com/3409/articles/starting-strength evo ga ovdje na ovom linku, onda imas tocno propisane tezine s kojima radis. Ako se drzis tih "10-12 ponavljanja2, kako ces znati jesi ih odradio zato sto imas dobar dan, zato sto krivo radis pokret ili nesto trece? Mozda neces podignuti tezinu jer ti je los dan i napravis samo 8 ponavljanja. I tako nikad neces znati na cemu si. Isprintaj si ovaj Starting strength, kreni s nekim tezinama i dizi tezine kako je propisano - mislim da je u ovom slucaju dizanje svaki slijedeci trening 5poundsa odn 2.5 kg. Na taj nacin prije nego dodjes u teretanu tocno znas sto je cilj postici danas - bench press 3 serije 5 ponavljanja 45 kilograma Ako odradis 3 serije 5 ponavljanja ali samo 40 kilograma - taj put si podbacio i ne dizes kile za slijedeci trening. Ali znas da je slijedeci trening trebalo vec biti 47,5 pa probas odraditi i s tom kilazom (mozda si imao los dan). Wendlerov 5/3/1 mi je puno drazi radi toga sto svaki put znam s kojim postocima radim i postoji mali prostor za amortizaciju tog momenta "los dan/dobar dan" ali to jenapredna rutina pa necemo sad o tome ;). (ne kazem da sam ja napredan, mozda je to i za mene malo too much) Drz se, krenut ce masa gore. Ja bih ti savjetovao da s obzirom na svoje godine dignes cak 500 kcal tjedno a ne samo 100, 200 jer sumnjam da toliko detaljno pratis unos. Da budes ziher - popij svaki dan litru mlijeka :)) |
|
Makisa
Cita FAQ Joined: 16 Prosinac 2013 Status: Offline Points: 19 |
Post Options
Thanks(0)
|
Acinateretana hvala ti, ovo mi se čini full dobro, sređeno, Starting strength cu svakako isprintati. :)) pa što se tiče unosa kalorija, napravio sam si plan prehrane, dnevni unos mi je cca 2800-2900 kcal dnevno uključujući i litru mlijeka :)
|
|
Gym_girl
Fit moderator Joined: 29 Lipanj 2009 Location: RI Status: Offline Points: 9271 |
Post Options
Thanks(0)
|
Yes, but... I sama sam pobornik PL rutina, obožavam big 3 i 5x5 te slične metode ali još više obožavam hibridne treninge i i slijeđenje osnovnih principa Ovako kako si opisao bench, tako i ja znam uglavnom raditi, no isti princip se vrlo lako može prenijeti i na više ponavljanja i ta famozna 3 seta :) Kad se god napravi više i bolje, progresija je tu. Bilo to sa 3 na 4 ponavljanja, sa 7 na 8 ili sa 11 na 12. To sa dobrim i lošim danima može se desit i na manje i na više ponavljanja, nije rezervirano za taj rang. Sve ima svoje mjesto i na svemu se može napredovati, ako imalo ima smisla. No kužim, ono što većina početnika radi je zaista nepotrebno i krivo i mnogima bi vjerojatno više legao takav neki program, samo što se bojim da bi ih malo tko mogao naučiti tim vježbama, sudeći prema iskustvu :) Pa se onda dešavaju još veći problemi od slabo sastavljenih treninga i lamatanja na biceps pregibima - razne ozljede, stagnacije i manjak rezultata u najboljem slučaju radi katastrofalne tehnike. Je li dovoljan Rippetoe da ti spriječi? Nekima vjerojatno je ali nekim drugima... :) A litra mlijeka je i dalje u igri? Good damn oldie Je li? |
|
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."
Nutricionist & Fitness instruktor PN Certified Coach e-mail: [email protected] www.instagram.com/me_better365/ |
|
iver
Mixa shakeove Joined: 22 Svibanj 2012 Status: Offline Points: 631 |
Post Options
Thanks(0)
|
@avangarde, radio sam sa studentima, znam koliko su zainteresirani.... :(
@gymka, za totalnog početnika, ne bih dao ni wendlera ni rippetoa,nego mjesec dana bar pripreme sa složenim multilateralnim vježbama i u višr ravnina i još rotacija, da se pripremi, bar mjesec. I probao 2 sličnapočetnika, brz rsnijeg bavljenja sportom... jedan je radio samo moj ptogram, ovj multilateralni gore dolje, zaokret, sa powerbandima a drugi mjesec 5x3, drugi dečko počeo sa 5x3, ali na kraju drugog mjeseca je več prvi bio na istoj razini, a poslije u trećem mjesecu i prevazišao onog koji je od prvog dana bio samo powerlifting. Složeni multilateralni pokreti su mu dali jači trup , mišiće oko zglobova koji podržavaju potisak i vučenje, stoga je mogao brže napredovari kao početnik u powerliftingu. Sve ima svoju progresiju. a i iskusni takmičari rade slične pomoćne vježbe. dobra baza daje dobar napredak. |
|
Jux
Cita FAQ Joined: 12 Lipanj 2013 Location: Opatija Status: Offline Points: 2 |
Post Options
Thanks(0)
|
Pozdrav,imam jedno pitanje :)
Treniram vec mjesec dana,imam 180cm i 75kila htio bih napraviti definiciju,nisam baš neki "MASA" tip... Moj trening: PONEDELJAK - BICEPS,PRSA UTORAK - RAMENA,TRICEPS,TRBUH SRIJEDA - NOGE ČETVRTAK BICEPS,PRSA PETAK - RAMENA,TRICEPS,TRBUH SUBOTA - Ovisno kako se osjecam nakon tjedna,odredim si svaki put drugi trening... Uglavnom dižem,bench za prsa 35kila za sada,vec tako dva treninga,mislite da bi trebao svaki trening povečavati kilažu za 2.5 i više kila ili? Jedem do 5 obroka na dan,ujutro neki burek maleni jer nemogu bez toga haha! ali ako treba izbaciti izbaciti cu,oko 11 riža sa maslinovim uljem i jaja ili posni sir...oko 2 ručak,ovisno što se doma napravi,najcesce nekakva pašta ili piletina sa kupusom i necim,oko 5 napravim nekakav sendwich,7 večera posni sir,riža,salata....i oko 10-11 prije spavanja još nekakva jaja ili nesto napravim... Možete preporučiti što i kako? HVALA!!! :) |
|
Gym_girl
Fit moderator Joined: 29 Lipanj 2009 Location: RI Status: Offline Points: 9271 |
Post Options
Thanks(0)
|
Sve je to divno i krasno kada rade s tobom , no ako su prepušteni sami sebi...
|
|
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."
Nutricionist & Fitness instruktor PN Certified Coach e-mail: [email protected] www.instagram.com/me_better365/ |
|
zmaj
Fitness freak Joined: 19 Ožujak 2009 Location: Trogir Status: Offline Points: 3429 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ja se nesican kad san zadnji put na treningu napravija više od 3 različite vježbe
Npr moj trening 1.dan flor press(bench press) 60 minuta, težine i ponavljanja mi nisu toliko bitni krenen 2-3 serije zagrijavanja s manjim tezinama Onda stavin 92kg i odradin 2 serije po 2 ponavljanja, onda spustan kilazu malo pomalo i kad više nemogu napravit 3 ponavljanja opet spustin malo i dizen 5-6 puta nebitno kad dođe da memogu 3 spustan 2.dan Zgibovi Veslanje s oslonom ma klupu Superserije radin isto 60 minuta težine velike, za zgibove nekad čak i s pojason na koji okacin 10-15 kg 3dan odmor 4 dan Lower body Dead lift 60 minuta 5 dan ramena i ruke Military press- dips Military presd-biceps pregib Izmjenicno 6-7 dan odmor Po meni težine radi takve da možeš okvirno 5 ponavljanja (akouspijes tu seriju 6 napravis 6 ) Kako se umaras bit ce sve tteže kad s nekom težinom možeš manje od 3 ponavljanja malo smanji kilaze i nastavi radit Iz idkustva znan da je radit 7-8 različitih vježbi po treningu glupost Baziras se na glavnu vježbu po treningu i uz to eventualno 2-3 neke druge vježbe I jedi, mnogo jedi |
|
astrbac
Cita FAQ Joined: 18 Prosinac 2013 Location: Zagreb Status: Offline Points: 10 |
Post Options
Thanks(0)
|
Da samo litra! Pih... :) ako ne odu dvije, ko da nije ni jedna
|
|
Makisa
Cita FAQ Joined: 16 Prosinac 2013 Status: Offline Points: 19 |
Post Options
Thanks(0)
|
evooo mene da se malo pohvalim xD uz vase savjete i vasu pomoc, sam uspio nabaciti 3 kg u 4 tjedna treninga, too happy, nadam se da ću i dalje napredovati s obzirom da mi je cilj podići kilažu na nekih 70-ak kg, bez vaših savjeta ništa ne bih postigao, ljudovi hvala :DDD
|
|
mettasttaza
The Boss Joined: 16 Veljaca 2013 Location: Osijek Status: Offline Points: 5136 |
Post Options
Thanks(1)
|
Odlično! Samo naprijed!
|
|
Rodjen si s potencijalom
Rodjen si s dobrotom i povjerenjem Rodjen si s idealima i snovima Rodjen si s velicinom Rodjen si s krilima Nije ti sudjeno da puziš, pa i nemoj Imaš krila Nauci ih rabiti i ..LETI! |
|
Post Reply | Page <123 |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |