Novi početnik :) |
Post Reply |
Author | |
Nejra05
Cita FAQ Joined: 09 Sijecanj 2015 Status: Offline Points: 3 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 09 Sijecanj 2015 at 12:28 |
Zdravo
Kao što vidite, nova sam, ali nisam ni baš početnik jer sam i prije počinjala s treninzima, dijetama, vođenjem zdravog života itd. Moja priča je: Visoka sam 167 cm, imam 77 kg koje su se poprilično nakupile od početka mog studija, jer uz učenje obavezno idu grickalice, pogotovo kad nervoza nastupi, a onda i poslije/prije predavanja ako se ode šta pojesti, to ne bude nešto zdravo naravno. Išla sam i u teretanu i na neke programe, pokušavala zdravo da se hranim što je i rezultiralo gubitkom kilograma, ali naravno i vraćanjem jer nisam to održavala. Ono zbog čega sam sada sigurna da ću istrajati i taj klik koji mi se desio u glavi jeste da mi se sredinom 5. mjeseca brat ženi, te sam kupila haljinu 2 broja manju u koju moram stati, te izgubiti min. 15 kg. Ono što je meni bitnije i od kilograma jeste gubitak centimetara. Trenutno moji obimi su: grudi - 102 cm, struk - 85 cm, bokovi - 108 cm, i voljela bih tu izgubiti po cca. 13 cm. Nadam se, pošto nije tako kratak vremenski period, imam 4,5 mjeseca da ću i uspjeti u tome uz pravilnu ishranu i trening, Ja sam sebi sastavila kao neki plan prehrane, pa ću vam napisati barem 2 dana šta jedem, ako smatrate da bih nešto trebala izbaciti ili umjesto za doručak jesti za ručak i obratno, slobodno recite, sve su mi sugestije i savjeti dobrodošli 1. dan: Doručak - zobena kaša(kupila sam kao neku zdravu varijantu, Alnatura u kesi velikoj, možda ste vidjeli u DM-u) + cijeđeni sok od narandže ili čaj Užina - studentski mix(bademi, lješnjaci, indijski orah, grožđice) - ne puno, možda šaku toga Ručak - supa od gljiva(domaća) + kvinoja s brokulom Užina - salata(zelena, matovilac, rukola) + mladi sir Večera - tunjevina + salata + zeleni čaj 2. dan: Doručak - smoothie od šumskog voća s malo kokosovog šećera, mlijeko/voda i mix lana, chia sjemenki i cimeta Užina - kriška integralnog hljeba(domaći, ne kupovni) s purećom/pilećom šunkom (slim&fit od Perutnine) Ručak - piletina u cornflakesu sa špinatom (pečena, bez masti) i mislila sam dodati malo divlje riže, ne znam je li to pametno + salata + limunada (bez šećera naravno) Užina - mix goji bobica, acai i aronije (ovo mi je bitno zbog aronije jer podižem željezo, a ne bih da kupujem onaj sok od aronije, ne znam koliko ima šećera u njemu, ovako uzmem isto šaku ovoga) Večera - opet tunjevina + mladi sir + čaj Za večeru nemam puno ideja jer nisam navikla da večeram, pa ako vi imate, recite Naravno, vode min. 2 L dnevno. Trening je tu, vjerovatno ste čuli za Les Mills program, tako da idem na Body Attack, Body Pump i Body Balance, kao i na RTP. Idem 3x sedmično, pa na koji stignem od ovih, ali trudit ću se da barem svake druge nedjelje odradim Insanity. Danas kupujem Whey, pa ne znam gdje da ga ubacim, da li prije/poslije treninga ili za užinu? Lp |
|
anel89
Viden/a u gymu Joined: 27 Prosinac 2014 Location: xxxx Status: Offline Points: 110 |
Post Options
Thanks(0)
|
pa mene su kritikovali kako malo jedem , tacnije kao pilic :D sto mi je smetalo , a evo vidim da si ti gora od mene :) jedino u cemu ovome ima dobrih kalorija su zobene pahulje :) ostalo ... salata. gljive , riba , jako malo :)
moj ti je savjet kreni sa proteinskom dijetom , otvori i moj post tamo pa vidi sta ja jedem, zadnjih dana bas dosta rpoteina jedem ,,, nekad vaga varira vjerovatno zbog unosa vode... al jutros sam imao 90,00 kg , smrsao sam 3kg za 15 dana . i ja sam sad krenuo sa dijetom, jer kad je fax to je skoro pa nemoguce jer se uvijek dohvatim hamburgera il slicnih kalorijskih bombi :)
|
|
Nejra05
Post Options
Thanks(0)
|
Eh, vidim i ja da sam možda malo pretjerala sa povrćem ovaj jedan dan :D
Ovako, na IIFYM sam izračunala BMR i TDEE i iznose: BMR= 1538 TDEE= 2182, tj, umanjeno za 500 - 1682 Možda sam pogriješila s ovim prvim danom, ali ne znam, da li u drugom ima barem približno 1600 kcal.. ne mogu baš na ovim kalkulatorima da nađem sve namirnice, a ni da ukucam koliko količinski pojedem Malo ću pogledati i po ovim jelovnicima, mada ponavljam najveći problem mi je večera jer tu baš nemam ideja.
|
|
anel89
Viden/a u gymu Joined: 27 Prosinac 2014 Location: xxxx Status: Offline Points: 110 |
Post Options
Thanks(0)
|
ne razumijem se plaho u ovo sve :) vecinom ovi na forumu i ja imamo druga misljenja, ja sam sad na proteinskoj dijeti, a na prosloj dijeti kad sam bio prije 2 god smrao sam 25kg pa se nakon god dana udebljao 7kg , i sad sam na toj proteinskoj dijeti kontam doci do 81 (sad imam 90)i onda u teretanu , a imao sam nekad famoznih 111kg strasno ... tako ako hoces moje iskustvo , tad sam sam sebi pravio obroke, nisam nikakve dijete gledao , jedino sam malo nesto s faxa koristio o namirnicama . pa prema tome u obroke mozes ubacivati rizu, i kuhani krompir, ti nisi na proteinskoj dijeti , i nemoj izbjegavati povrce uopste, jedi sve od povrca, samo umjereno , prati broj kalorija. slatko zaboravi dok si na dijeti ... ja bih ti preporucio od voca jabuke , uzmi onoiz zezancije kad naletis izmedju obroka, ili navece poslije vecere... et ispade pametovanje jer i ja ganjam liniju al sam ti napisao sta sam i kako sam ja radio ...
|
|
Nejra05
Post Options
Thanks(0)
|
Ma ne izbjegavam ja povrće nipošto, za slatko znam, a voće svakako ovako kao užina će biti nekad jabuka/banana.
Mene više interesuje koliko UH, to će mi vjerovatno ovi iskusniji znati reći, da li da se držim onoga što mi je kalkulator kalorija u zavisnosti od cilja izbacio? :)
|
|
anel89
Post Options
Thanks(0)
|
ja da sam na tvom mjestu , ja ne bih gledao UH , gledaj samo kalorije ukupne ... dnevna potreba je oko 200-350g UH
|
|
ZorroRi
Fit moderator Joined: 16 Prosinac 2014 Location: Zagreb Status: Offline Points: 401 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ne slažem se da ne treba gledati UH već samo kalorije, jer nije jednako dobiti kalorije od kompleksnih ugljikohidrata ili npr iz čokoladice ;)
Također, dnevna potreba za UH je prilično individualna - ovisi o nizu faktora među kojima su spol, fizička aktivnost, cilj, građa itd. A ponajprije i "navika" - ako je netko dosad bio na npr 100g UH na dan i skoči na 350 sigurno neće s time potaći topljenje masnog tkiva... Dakle, nije sve to baš tako crno-bijelo. |
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |