Kesten - užitak jeseni |
Post Reply |
Author | |
BorG
Viden/a u gymu Joined: 04 Lipanj 2008 Status: Offline Points: 155 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 16 Listopad 2010 at 18:50 |
Iako je plod kestena vrlo hranjiv, dosta se teško probavlja. U š00 g sirovog kestena nalazi se: 2 g masti, 8,š g dijetalnih vlakana, 2 g proteina i 45 g ugljikohidrata.Od minerala najzastupljeniji su natrij i kalij, a od vitamina vitamin C i Bš2.
Kesten je namirnica svojstvena mirisa i blagog slatkastog okusa sa širokom primjenom u kulinarstvu i konditorstvu. Od ostalih orašastih plodova razlikuje se nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba i jedini sadrži vitamin C. Za razliku od plodova oraha, lijeske i bukve, kojima je glavni sastojak masno ulje, glavni sastavni dio kestena je škrob, kojeg u sirovu sjemenu ima oko 44 %. Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za pravljenje kruha i peciva. Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u prehrani starijih osoba i djece. Kesten također sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamin A i C. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar, mangan. Buduci da je bogat kalijem a siromašan natrijem, preporucuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima. Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti; š00 grama pecenog kestena sadrži 245 kcal. Peceni ili kuhani kesteni vrlo su omiljeno i ukusno jelo, osobito oni od velikih i oplemenjenih vrsta (maruni). Peceni kesten ima vecu energetsku vrijednost, vecu kolicinu bjelancevina, masti, vitamina i dvostruko vecu kolicinu ugljikohidrata. Isto tako sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu. Kuhani kesten sadrži vecu kolicinu mineralnih sastojaka.Uz ostale prednosti konzumiranja pitomog kestena poznato je osobito ljekovito djelovanje divljeg kestena; koji, za razliku od pitomog, nije jestiv zbog izrazito gorkog okusa. Sjeme divljeg kestena sadrži: 40-60 % škroba, 8-28 % sirovog saponina (escina), oko 9 % šecera, 8-š0 % bjelancevina, 2,5-7 % masnog ulja, oko 2% tanina, flavonske, kumarinske derivate i druge sastojke. Isto tako sadrži vitamine Bš, C i K, te nešto mineralnih soli. Upotrebljava se za dobivanje škroba iz kojega se nakon hidrolizacije u šecer i fermentacije može dobiti alkohol ili mlijecna kiselina. Saponin izoliran iz sjemena može se koristiti za pranje, njegu kose, i izradu drugih kozmetickih preparata, pa i kao sastojak u aparatima za gašenje požara. Zbog svojih ljekovitih sastojaka (flavonidi, kumarini, saponozidi) koristi se u proizvodnji farmaceutskih preparata - prvenstveno za lijecenje venoznih oboljenja, prije svega proširenih vena, hemoroida, tromboflebitisa i dr. ja uživam u ovome, posebno kad prodjem kroz grad, pa kad osjetim miris pecenog kestena, nema sanse da prodjem, a ne kupim... mmmm Kakvi ste vi s ovime, volite li, jedete li i u kojim klicinama? Edited by BorG |
|
Train Smart. Eat Right. Sleep 10 Hours a Day.
|
|
tare
Mixa shakeove Joined: 28 Prosinac 2006 Location: Bosnia Hercegovina Status: Offline Points: 703 |
Post Options
Thanks(0)
|
Obavezno u jesen... Al pokusavam ne pretjerivat, svakih š0-ak dana kupim...
|
|
Zoki
Fit moderator Joined: 19 Studeni 2006 Location: Croatia Status: Offline Points: 5840 |
Post Options
Thanks(0)
|
Evo upravo sada pojeo kojih š5ak kestena..
Volim to jesti, no ne pretjerujem. Jedete li obicno nešto s kestenima ili ih solo jedete? Imate li kakve recepte s njima? |
|
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
|
|
Ribozyme
Cita FAQ Joined: 10 Listopad 2010 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 6 |
Post Options
Thanks(0)
|
Sve otkako sam se prije 4 i nešto godine dovukao u Zg na faks (iz Dubrovnika), ne mogu prestati tamaniti kestene jer dolje kod nas ih nije bilo, sve do nedavno kada ih je pocelo biti u Konzuma (ali su toliko minijaturni da više slice žirevima :D )
Uglavnom, obožavam ih u svim mogucim kombinacijama! :) Jednom sam u Vinceka bio naletio na nekakvu tortu od kestena koja je cijela prakticki bila jedna velika kompaktna hrga kesten pirea, bez biskvita i s veoma malo šlaga... Uglavnom, udavio sam se u njoj (i figurativno i doslovno, jer je bila dosta suha ali isplatilo se) :) |
|
Kate
Pali po spravama Joined: 12 Lipanj 2009 Status: Offline Points: 1580 |
Post Options
Thanks(0)
|
Uff, trenutno bolna tocka
Volim si zguštat tu i tamo prvenstveno s pecenim kestenima, ne pretjerujem.... Ali, trenutno pomalo gladujem i to iskljucivo iz razloga jer sam stavila fiksni aparatic za zube i u fazi privikavanja sam kad ne smijem ni pomisliti na ništa tvrdo |
|
eabi
Cita FAQ Joined: 22 Lipanj 2010 Status: Offline Points: 53 |
Post Options
Thanks(0)
|
obozavam ih. lovranski marun mi je favorit. ali jedino ih volim pecene. ne volim ih u kolacima ni pireima ni kuhane, ali pecene tamanim pa i previse. sta mi je za jedno vece pojesti pola kile kestena i tako nekoliko dana dok ne prode sezona
napukuju me strasno, ali vrijedi potrpiti tih mj dana |
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |