kreatin i diabetis |
Post Reply |
Author | |
LH&BH
Cita FAQ Joined: 08 Svibanj 2010 Status: Offline Points: 2 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 08 Svibanj 2010 at 02:19 |
da li mi neko moze reci gdje mogu naci informaciju o koristenju kreatina u slucajevima diabetisa II tipa .. hvala
|
|
tare
Mixa shakeove Joined: 28 Prosinac 2006 Location: Bosnia Hercegovina Status: Offline Points: 703 |
Post Options
Thanks(0)
|
Kod dijabeticara je u vecini slucajeva prisutna nefropatija zbog omotske neravnoteze u organizmu.
Kreatinin (razgradni produkt kreatina iz misica) se izlucuje samo renalno (preko bubrega) i to ravnomjerno iz misica. Dakle nije bas preporucljivo. Uostalom u zadnje vrijeme se provode studije, jer postoje sumnje da kreatin vodi indirektno na rezistenciju misicne mase na inzulin- i time do Diabetes melltius II- ali to su jos uvijek samo studije i sumnje. Uostalom, kod diabetesa je metabolizam totalno upropasten, pola organa snosi izuzetan teret, krvni sudovi su osteceni, bubrezi nenormalno optereceni pa ne vidim razlog da jos opterecujes svoj organizam kreatinom cija je jedina funkcija metabloicki prenijeti fosfatne grupe na ATP i tako generirati brzo energiju i miotickim celijama. |
|
LH&BH
Cita FAQ Joined: 08 Svibanj 2010 Status: Offline Points: 2 |
Post Options
Thanks(0)
|
Hvala veliko na odgovoru .. |
|
Iluvatar
Fit moderator Joined: 08 Veljaca 2009 Location: Zagreb Status: Offline Points: 4357 |
Post Options
Thanks(0)
|
pridružujem se zahvalama
|
|
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.
O osobnim treninzima kontakt na pm. |
|
zlatko
Cita FAQ Joined: 11 Kolovoz 2010 Status: Offline Points: 3 |
Post Options
Thanks(0)
|
ovo sam probao i super je a oglas i stranicu sam pronasao preko facebooka.
pogodan za dijabeticare i stiti te cisti zube..... ylitol (ksilitol), zamjena za šecer, pogađa sastav bakterija u usnoj šupljini vec pri malim koncentracijma. S druge je strane, potrebna relativno velika kolicina za sprecavanje stvaranja kiselina između zubi, navodi Pernilla Lif Holgerson u svojoj dizertaciji koju ce braniti na Sveucilištu Umeå u švedskoj, 23. veljace. Xylitol je alkoholni šecer dobiven redukcijom šecera xylose (ksiloze). Xylitol inace dolazi prirodno u vocu ibobicama, kao što su kruške i jagode. Koristi se u zaslađivacima bez šecera, a posebno u gumama za žvakanje i tabletama. Glavna tema ove dizertacije je utjecaj xylitola na ekologiju oralne šupljine i njegova uloga u prevenciji zubnog karijesa. U seriji ispitivanja na djeci i adolescentima, analizirani su uzorci sline i zubnog plaka. Između ostalih nalaza, utvrđeno je kako je dnevni unos samo 3.4 grama xylitola dostatan za promjenu konzistencije bakterija u usnoj šupljini, ali to nije dovelo do manjeg stvaranja mlijecne kiseline u plaku. U drugoj je studiji dokazano kako samo malo veci unos xylitola kroz određeno vrijeme smanjuje stupanj kiselosti u plaku između zubi. U studiji provedenoj na š28 djece starih 7-š2 godina, djeca su zamoljena da žvacu gume za žvakanje 3 puta dnevno s ukupnim unosom xylitola od 6 grama. Kolicina plaka i stvaranje mlijecne kiseline su se dramaticno smanjili tijekom perioda ispitivanja. Nakon cetiri tjedna, kolicina bakterija koje poticu stvaranje karijesa se smanjila za jednu trecinu, ali se ponovo vratila na stare vrijednosti nakon šest mjeseci. Unatoc velikoj kolicini xylitola, nisu zamjeceni negativni efekti, kao problemi s probavom. ... read more... Proizvodi s xylitolom kao samostalni zaslađivacem još nisu uobicajeni na tržištu. U najcešcim proizvodima bez šecera, xylitol dolazi najviše kao trecina ukupnih zaslađivaca. Iz studije se ipak mogu izvuci nedvojbene preporuke: -dnevni unos xylitola je preporucen kao zamjena za šecer posebno kod pacijenata s visokim rizikom za nastanak karijesa; -proizvodi s xylitolom koji aktivno stimuliraju sekreciju sline bi trebali biti prvi izbor, primjerice gume za žvakanje; -oko 6 grama xylitola dnevno je potrebno za smanjenje proizvodnje kiseline i time smanjenje rizika za nastanak karijesa; -dnevni unos bi trebao biti raspoređen kroz najmanje tri unosa dnevno; -proizvodi bi trebali imati koliko god je moguce više xylitola nepomiješanog s drugim zaslađivacima. Izvor: Swedish Research Council |
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |