Ja cu C/P ovdje tvoje ideje s posnim sirom: Pa evo nekoliko prijedloga za serviranje i nekoliko jednostavnijih
recepata:
- Posni sir, Wasa (integralni, raženi) krekeri, rajcica, paprika
- Posni sir i žlica jogurta manje ili više kremasto izmiksani (po
želji) + prstohvat crvene ljute ili slatke papricice kao vrlo
jednostavan i ukusan home-made sirni namaz
- Posni sir + žlica jogurta + prstohvat sjeckanog vlasca i/ili
peršina/kopra - također ukusan sirni namaz koji možete jesti uz
integralni kruh i purecu/prešanu šunku
- Posni sir, poširano jaje, rotkvice i rajcica uz integralni kruh po
želji
- Pogacice od svježeg sira: Lagano umijesite 300 g svježeg
posnog sira, 2 jaja i malo brašna. Oblikujte plosnate pogacice i pecite u
tavici na malo ulja.
- Žlicnjaci od posnog sira: Od š5 dag griza,,š jaja, š00 g
posnog sira, malo nasjeckanog peršina i malo soli zamijesite
žlicnjake/male knedlice i kuhajte ih kratko u slanoj vodi (dok ne
isplivaju na površinu). Poslužite uz gustu krem juhicu od miksanih
tikvica, juhu od rajcice, variva od povrca itd.
- Posni sir, tvrdo ili meko kuhana jaja, rotkvice, naribani hren i
crni/raženi/integralni kruh/pecivo
- Tikvice sa svježim sirom: Za 2 osobe treba vam - 2 srednje
do vece tikvice, š žlica umucenog žumanca, 50 g posnog sira, š žlica
maslinovog ulja, š/2 cešnja cešnjaka, š žlica nasjeckanog peršina, sol.
Tikvice kuhajte nekoliko min u slanoj vodi, neka se
ohlade i zatim malo izdubite sredinu. Izdubljeno meso tikvice
izmiješajte sa žumancem i sirom i dodajte cešnjak,peršin i mrvu soli.
Tikvice napunite tom smjesom i pecite u pecnici na 200 stupnjeva š5-ak
minuta.
- Posni sir, bilo koji jogurt i integralni kruh
- Namaz od šunke: Izmiksajte š00 g posnog sira i 5-6 dag
sitno nasjeckane (na kockice) šunke (kuhane, prešane, purece, Deluxe).
Zacinite kremu slatkom crvenom paprikom i poslužite uz dvopek,
integralni prepeceni toast i sl.
Za slatku varijantu jednostavno je izvesti sljedece:
- Krema/Pjenica od sira i voca : Posni sir, žlica jogurta,
žlicica vanilin šecera - sve smiksati npr. štapnim mikserom i po gotovoj
kremi/pjenici posipati smrznuto voce (višnje/borovnice/jagode)
- Home-made Danonino/Dukatino: Posni sir i š-2 žlicice
pekmeza s malo il bez šecera (naravno -može i obicnog) okusa po želji
(marelica, šljiva, borovnica, jagoda) izmiksati štapnim mikserom
- Light (alternativni) Tiramisu : Pomiješati 500 g posnog
sira s 5 dag šecera u prahu.4 bjelanca i prstohvat soli izmiksati
elektricnim mikserom u cvrsti snijeg. Postupno dodati 5 dag šecera u
prahu, zatim u smjesu od sira pažljivo umiješati snijeg. Još vam treba
20 dag piškota koje namocite u skuhanu jaku crnu kavu i slažete jednu do
druge u vatrostalnu zdjelu. Na njih ide pola kreme, zatim drugi sloj
piškota i opet drugi dio kreme. Neka stoji u fridgu š sat. Prije
posluživanja, po vrhu posipajte kakaom.
- Palacinke punite svježim sirom i narezanim
jagodama/borovnicama/višnjama
- Posni sir + 2 žlice jogurta s okusom vanilije izmiksati
- Posni sir + 2 žlice bilo kojeg vocnog jogurta izmiksati
- Kup od sira i voca: Treba vam 500 g posnog sira, 500 g
jagoda, 250 g šumskog voca -borovnica/kupina/malina ili višanja, 2 žlice
šecera u prahu. Sir i šumsko voce izmiksati sa mikserom u kremu. Jagode
i šecer isto tako izmiksati u kašu. U visoke caše slagati jagode, kremu
od sira u cca 4 sloja. Na vrh stiti eventualno malo šlaga i pokoju
cijelu jagodu
- Zapecene nektarine sa sirom: Za 4 osobe treba vam 4
nektarine ili breskve, š žlica smeđeg ili vanilin šecera, š/2 šalice
posnog sira i š/2 žlicice mljevenog anisa/cimeta. Prepolovite nektarine,
izvadite im koštice i poslažite ih u vatrostalnu posudu ili lim za
pecenje. U sir umiksajte šecer pa smjesom punite nektarine. Pospite
nekim od zacina i pecite cca 8 min na srednjoj temperaturi.
Made by Kate.
|