Pozdrav :) |
Post Reply |
Author | |
Justanyone
Mixa shakeove Joined: 30 Studeni 2016 Status: Offline Points: 540 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 30 Studeni 2016 at 21:40 |
Pozdrav svima,
Čitam vas već dulje vrijeme, i par sam puta prešla i članke i postove. Mogu reći da sam puno naučila (i promijenila) otkako vas čitam ali trebala bih savjet oko jelovnika i/ili treninga.(Nastojat ću biti kratka) Dakle, imam 24 godine, i na visinu od 163 cm 61 kg. U zadnjih par godina, otkako mi je dijagnosticirana inzulinska rezistencija izbacila sam sve procesuirane šećere(peciva, kekse.....) pa čak i banane, kruh, krumpir, rižu....(ne živim i ne kuham sama pa netko u kruh uvijek ubaci bijelo brašno, ili rižu ucvrlji na masti što mi je doktor rekao da je no no.). To sam uspjela prehranom dovesti u normalu, a sada bih se voljela malo učvrstiti i istopiti masti pa sam u zadnjih mjesec dana krenula u teretanu kod S. doma Stjepan Radić i vježbam po ovom programu za početnike: https://www.fitness.com.hr/vjezbe/programi-treninga/Program-zene.aspx, s tim da ja zbog živaca, da se ne prejedam, odem 4-5 puta, a ne 3 kako ovdje piše da bi trebalo.BMR:1426, TDEE:2224 Jelovnik mi izgleda otprilike ovako: D: Zobena kaša s jabukom (100 g zobenih, 1 čaša mlijeka, 1 čaša vode....)/ili 150 g bjelanjaka (ili 2 jaja) i neko povrće nezačinjeno Međuobrok/PWM: Čaša jogurta i voćka/50-100 g posnog i žlica kakaa sa stevijom Ručak: Neko meso(piletina, puretina, obično karabatak i dio bijelog mesa) lešo povrće(brokula...) i salata(zelena sa 2 žlice salatnog ulja ili paprika bez ulja)ili neko klasično varivo bez zaprške. Međuobrok 2/PWM: Posni sir i voćka/Posni sir i 2 kockice tamne čokolade Večera: 150g bjelanjaka i salata/posni sir s malo vrhnja i salata. Dakle, većinom jedem ovako kako sam napisala(oko 2 voćke dnevno, dosta mliječnog, mesa i povrća...), UH držim na oko 100-150g,i dnevno unosim oko 1800kcal, jedino se zna desiti da nekad pretjeram s voćem(oko 1 tjedno pojedem više kcal pa si tad to dozvolim) jer sam na voće dosta slaba, posebno jabuke. Koliko ovo ima smisla za moje ciljeve i što bih otprilike trebala promijeniti?Hvala |
|
NiksaV
Viden/a u gymu Joined: 30 Studeni 2013 Location: Dubrovnik Status: Offline Points: 205 |
Post Options
Thanks(0)
|
Za početak dobro došla :) Super je to što si odlučila početi s ovim načinom života i raditi na sebi.Taj korak je najbitniji,samo naprijed :)Ja ti neću puno filozofirati samo ću napisati ono što si već sigurno čula puno puta ali to je sve što treba znati.Znači stvar je jednostavna,PRAVILNA PREHRANA+TRENING=REZULTAT Što se tiče tvoje prehrane super si ovo posložila i prehrana je u redu,što se tiče treninga ne razumijem se toliko u ženski način treniranja pa to prepuštam iskusnijim curama.
Sad ću ti reći jednu stvar,pusti priče da treba sve biti idealno,da sve treba biti u gram u protivnom nećeš imati rezultata.Uvjerio sam se na sebi da ne treba biti sve idealno,ja sam iskorištavao sve što sam imao kako sam najbolje mogao i trebaš čupati na treningu i uložiti težak rad i puno znoja da se naprave brutalni rezultati,ali vjeruj mi samo nastavi ovako s prehranom i vidi si trening i samo radi.Ne ide preko noći ali samo ne odustaj i jednom kad vidis rezuultate postanes ovisan o napretku. Btw-mozda da ubacis slikice mozda bi pomoglo ekipi i mogli bi ti vise pomoci i ocijeniti stanje i formu =) Sretno i nemoj odustat =) |
|
Justanyone
Post Options
Thanks(0)
|
Ajme, majko, samo slike ne.... Da.. tebe znam. Znam što si napravio i zašto govoriš to što govoriš, al' ne mogu se ja slikat, a ne. :). Ja sam sebi ubacila još iskorak s utezima,i još jednu vježbu za stražnjicu jer recimo bench press ne znam napraviti i ne usudim se sama, a studentska teretana ima politiku da ne rade s početnicima pa nemam koga pitati... i da.. odradim na početku i na kraju kardio(ukupno oko 26-28 min), ovisi kako mogu. Nekad imam osjećaj da je sve to nekako onak... previše šećera, a nedovoljno svega ostalog. Pa sam zato došla tu pitati za savjet.
|
|
NiksaV
Viden/a u gymu Joined: 30 Studeni 2013 Location: Dubrovnik Status: Offline Points: 205 |
Post Options
Thanks(0)
|
Volim pomagati ljudima pa ako ti treba bas detaljno što te zanjima,i ako imas pitanja,i što se tiče savjeta pošto si tek krenula,provjeri inbox =)
|
|
lucijaprsa12
Cita FAQ Joined: 01 Rujan 2015 Status: Offline Points: 84 |
Post Options
Thanks(0)
|
Čemu 100g zobenih ujutro? To je malo previše uh, probaj 50g zobenih, 15g chia, 15g lanene, prelij sa malo mlijeka i par kapi stevije ili pola banane, vrati si bananu u prehranu, zdrave su imaju dosta kalcija i vitamina b. Što se tiče kruha i riže probaj uzeti integralno, ali nemoj pretjerati, voće isto moraš dosta paziti zato sto ima ugljikohdrata, pogotovo banan, kruska, grozde i suho voće. Mlijeko i mliječni proizvodi imaju šećera u sebi, kupuj svejži posni sir i možeš mozarellu kao i ementaler na 100g ima oko 4g šećera tako da može proći. Tebi je bitno da pazis na unos ugljikohidrata i ja ti savjetujem, ali prije pitaj svojeg liječnika, cikliranje ugljikohidratima, ako te zanima više javi se u inbox. A trening samo daj, ja treniram svih 7 dana u tjednu samo si onda moraš dobro sastaviti program, kreni sa utezima stvori malo mišića i trošit ceš više, kardio radi na kraju 30 ili više, nakon 25min tijelo počinje trošiti salo do tih 25min on troši ugljikohidrate zato se kardio preporuca na kraju. Javi se u inbox za bilo kakva pitanja :)
|
|
Justanyone
Post Options
Thanks(0)
|
Opet se javljam, ovaj put s malo većim problemom od gubitka kila :). Unaprijed isprike na duljem postu. Dijagnosticiran mi je PCOS i inzulinska rezistencija, te sam zadnjih 7 godina na anti-bebi pilulama. Do sad nisam imala nikakvih problema, makar sam jedno vrijeme jela dosta UH ( sporijih,kasnije sam ih općenito samoinicijativno smanjila jer sam čitala da pomaže kod PCOS-a). Kako se za isti problem savjetuje smanjenje masnog tkiva i izgradnja mišića, krenuh i u teretanu, 3 puta tjedno, po ovom programu:https://www.fitness.com.hr/vjezbe/programi-treninga/Program-zene.aspx. Uz to, ja još jednom tjedno ubacim HIIT(Focus T25 Alpha/Beta cardio) No, u zadnja 3 mjeseca, otprilike otkako sam počela vježbati, izgubila sam ciklus, koji se ni uz prestanak pijenja pilula ne vraća. Mene je to navelo na pomisao da sam negdje nešto zeznula u hrani (P.S. prije nego što netko kaže a zašto ovdje dolaziš, zašto ne odeš doktoru?, obavila sam sve moguće hormonalne pretrage(štitnjača, inzulin, FSH, PRL... i sve je u redu, tako da ni doktor ne zna više što bi mi rekao, a ja ne znam više gdje da pitam, pa rekoh nemam što za izgubiti). Evo jelovnika u zadnja 4 dana, pa bih bila jako zahvalna ako mi netko može reći gdje griješim. (P.S. visina:163cm, težina 61kg, BMR 1427, TDEE mislim između 2000-2200)
Danas: Dorucak, 07:30 Chia pudding (20g chia sjemenki, 115 g jogurta, 4 g kakaaa i 50g šumskog voca) PWM 09:00 50g posnog, 1 jabuka i 20g tamne čokolade(85% kakaa) Trening 10:30 PWM omlet od 200g bjelanjaka, 1 jabuka i 10g čokolade Ručak 13:00 lešo brokula, salata od ribanog zelja i komad špikane junetine u menzi Večera: 19:00 300g dinstanog kiselog zelja i dva mala pečena kotleta Nedjelja: Dorucak, cca 04:45 Chia pudding (20g chia sjemenki, 115 g jogurta, 4 g kakaaa i 50g šumskog voca) i dva proteinska muffina od zobenih, jaja i sira(recept ovdje na forumu). Meduobrok 07:45 80g posnog i 4 polovice oraha, 1 jabuka i 1 naranca Rucak 14:00 Šalica bistre pilece juhe, dvije zadnje pilece cetvrti na lešo, jedna veca kuhana mrkva i oko 300 g cvjetace. Vecera 20:15 Pilece krilo i batak bez kože, 1 srednja nezacinjena crvena paprika. Subota: Dorucak: 07:45 Omlet od 250g bjelanjaka isprženih na maslacu, 200g kuhane cvjetace i 1 srednja jabuka natašte cca 20 min prije dorucka 12:45 HIIT pwm: 2 proteinska muffina i 20g tamne cokolade( pwm je obicno ili ovo ili 150g posnog i neka vocka, ili neka kombinacija ovih namirnica, nemam whey). Rucak 14:00: šalica juhe, 150g pilecih prsa bez kože i 200g kuhane cvjetace Meduobrok 17:00 100g posnog sira sa malo stevije Vecera 20:00 salata od tunjevine (1 konzerva tune u biljnom/maslinovom ulju, dvije rajcice i cca 8 listova zelene salate) Cetvrtak: 05:00 (pre-breakfast meal) caša jogurta, 9g oraha i 8 badema (budim se tijekom noci i ne mogu zaspati pa nakon sat vremena budem gladna) Dorucak 08:00 omlet od 200g bjelanjaka na maslacu i jedna rajcica i paprika, nezacinjena Rucak 14:30: 3 sarme s kiselim zeljem Meduobrok 16:30: 100g posnog sa 75 g šumskog voca Vecera 19:30-20:00: Pileca zadnja cetvrt i 150g prsiju bez kože (peceno sve) i jedna crvena paprika(nezacinjena) |
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |