New Posts New Posts RSS Feed - Pozdrav
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Pozdrav

 Post Reply Post Reply
Author
dadony View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 09 Studeni 2013
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dadony Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Pozdrav
    Posted: 09 Studeni 2013 at 19:54
Ime mi je Damir, star sam 36 godina, visok sam 184 i težak 108 kila.
Mada sam oduvijek bio ugodno popunjen, sad sam prevršio svaku mjeru.

Prošle godine sam onom 90 dnevnom dijetom u 3 mjeseca skinuo 14 kila i držao se te kilaže (94 kile) dok mi nisu radno vrijeme pomaknuli sa 7-15 na 8-16. U par mjeseci sam vratio sve što sam izgubio, ali srecom nisam i nadometnuo koju gore.

A do 108 kila sam najprije došao sa 96 jer sam prije 4 godine prestao pušiti. Kilaža je bila ok prve dvije godine, a onda sam se poceo debljati.

E sad, ono što je specificno za mene je to da imam urodjenu srcanu manu u obliku malog lijevo-desnog spoja (VSD) i blaže mitralne insuficijencije (i pušio sam 18 godina iako sam znao za manu, al aj ti objasni mulcu). Na nedavnom kontrolnom pregledu doktor mi je rekao da se stanje malo pogoršalo (prije je propuštalo za 2, sad za 2+, ma što to znacilo) i da bi trebao smanjiti TT i paziti na unos soli.

Hm... što je ono pitanje... aha: Pa, zanima me ima li netko ovdje tko mi može dati savjet o prehrani i kakvim vježbanjem bi se mogao baviti s obzirom na moju dijagnozu da što efikasnije i trajnije spustim TT. Ako nema, kome se mogu obratiti za savjet?

Zahvaljujem i pozdrav svima.

Edited by dadony - 09 Studeni 2013 at 19:54
Back to Top
Scarpetta View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama
Avatar

Joined: 02 Kolovoz 2012
Status: Offline
Points: 1819
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Scarpetta Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Studeni 2013 at 00:24
Prehrana bi ti trebala biti što kvalitetnija (time i zdravija) bez puno filozofije. Ti samo moraš paziti na unos soli što mislim da i sam znaš obzirom da cijeli život živiš sa srcanom manom.

Dakle što se prehrane tice trebao bi izbaciti sve gluposti iz jelovnika, alkohol, sokove gazirane i ostale krcate šecerima..... truditi se da ti obroci budu balansirani odnosno da u svkom obroku uneseš proteini, ugljikohidrate i masti
Osim makronutrijenata trebao bi paziti i na unos mikronutrijenata (puno voca, povrca sezonskog) + eventualno razmisliti o suplementaciji omega 3 - neke kvalitetnije

Što se treninga tice to je vrlo teško savjetovati ti bilo što na nevidjeno.
Jesi li se do sada bavio bilo kakvim sportom rekreativno?
Jesi li radio kakve funkcionalne pretrage (sigurno jesi) i što je savjet tvog kardiologa?

U svakom slucaju mislim da bi trebao izracunati koliki su ti BMR i TDEE i urediti prehranu tako da si izracunaš koliko kalorija bi trebao unositi i to raspodijeliti u danu na više obroka.

Kad urediš prehranu ono što možeš i tebi je preporucljivo uvesti šetnju u nekakvu rutinu. Vec s pravilnijom prehranom i šetnjom možeš dosta toga napraviti (naravno ono što ne znamo je kako se sada hraniš i koliko se kreceš?

To je to za sada
Pozz
Back to Top
dadony View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 09 Studeni 2013
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dadony Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Studeni 2013 at 13:13
Na žalost, ja i sport smo do sad bili dva razlicita pojma. A hranim se domacom hranom: tjestenina, krumpir, riža, grah, piletina, svinjetina, govedina... Od fast fooda kad sam u prilici maznem pizzu, cevape ili burek. Ne pijem gazirana pica, a povremeno popijem pivo-dva.

Do sada nisam radio nikakve funkcionalne pretrage, a savjet kardiologa je izbjegavanje vecih fizickih opterecenja (zbog mane sam oslobodjen i vojske).

Na jednoj sam stranici što sam maloprije našao (ne znam jesu linkovi ovdje dozvoljeni pa necu je reklamirati) izracunao BMR i TDEE po nekakvoj Mifflin-St Jeor metodi i kaže da je po sadašnjoj fizickoj aktivnosti (uglavnom sjedenje za racunalom i volanom) moj BMR 2055, a TDEE 2466.

Pozz

Damir
Back to Top
Scarpetta View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama
Avatar

Joined: 02 Kolovoz 2012
Status: Offline
Points: 1819
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Scarpetta Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Studeni 2013 at 15:15
O.K.
Ovi kalkulatori nisu 100% tocni (naravno ovisi o postotku masnog tkiva i mišicnog i naravno svatko od nas je individua za sebe pa niti ne može izracun biti idealan).
Ali mislim da se od toga može cak i malo oduzeti za tebe, pa možeš pokušati složiti jelovnik s nekih 2000 - 2200kcal u danu pa vidjeti kako to ide.
Što se jelovnika tice možeš pogledati na forumu u dijelu nutricionizam primjere jelovnika forumaša.

Što se tice onoga što jedeš sve je to uredu (kuhana hrana doma tu ja ne bi previše filozofirala i mijenjala puno toga - samo možda kolicine prilagodila kalorijskom unosu).
Jedino bi za pocetak smanjila malo tjestenina (ne znam koliko to inace jedete, mi gravitiramo talijanskoj kuhinji pa je kod mene pašta bila redovito na jelovniku, prakticki svaki dan - tada sam imala puno više kila nego sada, sada mi je na meniju 1-2x tjedno)

Namirnice koje možeš rasporediti kroz dan:

za dorucak: jaja, svježi sir, zobene pahuljice, kruh (raženi, integralni) mlijeko, jogurt, tuna, povrce, voce

Rucak: meso, riba, povrce, riža, (tjestenina malo rjedje)

Vecera: posni sir, orašasti plodovi, tuna, povrce,
Za veceru bi bilo možda dobro izbjegavati ili smanjiti ugljikohidrate (voce, tjestenina, krompir, kruh...). U prvom dijelu dana jedeš više voce i kruh, za rucak rižu, krompir i sl, a za veceru više kombinacije proteini + dobre masti

Šetnju po meni možeš slobodno ubaciti lagani tempo jednolicni, svaki dan nadješ vremena za 30-ak minuta šetnje
Back to Top
Scarpetta View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama
Avatar

Joined: 02 Kolovoz 2012
Status: Offline
Points: 1819
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Scarpetta Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Studeni 2013 at 15:18
Zaboravila sam napomenuti za doma kuhanu hranu - možda za pocetak izbjegavati pohano meso i hranu prženu u jako puno ulja (to baš nikome ne treba:))
Back to Top
dadony View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 09 Studeni 2013
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dadony Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Studeni 2013 at 14:13
Scarpetta, hvala na dobrodošlici i pomoci :)
Back to Top
Scarpetta View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama
Avatar

Joined: 02 Kolovoz 2012
Status: Offline
Points: 1819
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Scarpetta Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Studeni 2013 at 17:43
Nema na cemu.
Javi koji ti je plan i kako ide
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.