New Posts New Posts RSS Feed - Previse voca - Istina ili ne
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Previse voca - Istina ili ne

 Post Reply Post Reply Page  <1234>
Author
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Srpanj 2011 at 11:32
Vidiš, izgleda da što krace pišem to više sprckam LOL

Da su samo masti u igri kako bi se održavala stabilna razina glukoze u krvi, cime bi se hranio mozak između ostalog? Iz glicerola?  Jer slobodne masne kiseline ulaze u krebsov ciklus cime se stvara ATP za energetske potrebe organizma, iz njih ne možemo dobiti glukozu...nije li tako? Samo se glicerol može direktno pretvoriti u glukozu...a i po onome što sam citala te su kolicine jako malene.....

Naravno da ne mislim da smo samo na glukozi preko noci Smile Tu je bila samo rijec o glikogenu...i zapravo mi nije niti bila namjera ulazit u cijeli taj proces vec rec da se jedino jetrin glikogen može koristit kao izvor glukoze tokom mirovanja...potaknut naravno glukagonom koji se izlucuje prilikom smanjene razine šecera u krvi...to zapravo i je funkcija jetrenog glikogena - da bude glavni i brzi izvor glukoze tokom tih faza "gladovanja" s obzirom da se glukoza tu lako otpušta.... ja to tako shvatih Smile


"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
The Phoenix View Drop Down
Fitness freak
Fitness freak
Avatar

Joined: 31 Svibanj 2010
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4250
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote The Phoenix Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Srpanj 2011 at 13:37
Heheheh, ocito.Sam ti piši dugacko to volim procitat.
Zapravo mislim da nisi samo do kraja rekla kaj misliš pa je ispalo tako.U biti kak ja nisam skužio tvoj odgovor, mislim d anisi ni ti Ilyev neg si isto na prvu pucala i bila brzopleta, (nadam se da nisam sam ja uvijek brzopletBig smile.)

I još jedna stvar(nemogu se obuzdati)......žene kao žene su komplicirane LOL, nikad se neznaju jasno izrazit što žele kad moraju birat nekaj, uvijek im je svejedno  i nedlucne su, moraš ih puno uvjeravat i nagovarat, dok smo mi muški direktni i jednostavni Evil Smile, zato je Ily jednostavno rekao ne, ne trošiš glikogen i nema straha i potrebe za punjenje jer se ne troši dok coriš bez da je odlazio u detalje........to je muški odgovorLOL.
A ženski odgovor je bio tvoj,tocan ali ipak pomalo ženski :)" pa daaa, alii i ovo može biti, nije ono sam tak jednostavno itd...LOL "
Ovo je šala mala naravno, nemoj to shvatit osobnoLOL, iako moje studije pokazuju ovo kao tocno u 90% slucajeva.Big smile
Iako koliko vidim po stavovima i postovima ti si upravo suprotno od ovoga, no iznimka ne pobija moju studiju , tako da sam slobodan generaliziratLOL

A sad ozbiljno......
da, nemremo iz mastoi dobit glukozu, nego da, glicerol mislim, laktati i BCAA se mogu pretvorit u glukozu.
A stabilna razina šecera u krvi se održava iskljucivo inzulinom i glukagonom, ak fali glukagon izvlaci iz jetre glikogen i podiže razinu na .......mmmm nisam vise š00% mislim da je 4,nekaj  mmol-a/l neka idealka , tu negdje, al mozda sam fulao, a ak je podignuta razina glukoze u krvi (nakon jela npr.) onda inzulin to trpa u jetru, glikogrn u miš i višak u špekec.Time opet regulira nivo glukoze u krvi.Nisam gledoa na hranjenje organizma glukozom kao neki preduvjet za regulaciju šecera u krvi teoretski,možda bi trebao,ali ak troši samo mast nivo šecera bi teoretski ostao isti pretpostavljam.jel tak?
I dobro veliš, iz jetrenog glikogen as ehrani mozak, nemre iz mišinog, ali ako se troši jetreni glikogen onda vjerovatno i nema utjecaj na razinu šecera u krvi ako ne dira u njega kao hranu.

Mene je najviše ona izjava zbunila , mislim da si tak nekak rekla ,da mišici  nemogu otpuštati u mirovanju glikogen, tj glukozu u krv zbog nedostatka enzima......... mislim da mišici uopce nemogu opuštati nazad u niti jednom slucaju pohranjeni glikogen,cak ni za vrijeme aktivnosti, on u njima ostaje zarobljen i pohranjen za dobivanje energije, jer si sama rekla da nema enzime za to, tak da niti za vrijeme aktivnosti glikogen iz mišica nemrem nazad, jedino se može pokurit, nema vrcanja u krv nikada.......sad možda nisi ni mislila da može, al tak je ispalo pošto si naglasila da nemože za vrijeme mirovanja...
Eto, možda griješim sa svojom teorijom , ali za sad žcivim u tom uvjerenjuLOL




Edited by The Phoenix
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Srpanj 2011 at 17:45
Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:

.U biti kak ja nisam skužio tvoj odgovor, mislim d anisi ni ti Ilyev neg si isto na prvu pucala i bila brzopleta, (nadam se da nisam sam ja uvijek brzopletBig smile.)    


Paaaa... i ne baš Smile    Jasno je, inzulin treba dizat radi kortizola, ne radi punjenja glikogena, shvatih ja to ALI ja smatram da do trošenja glikogena ipak dolazi, u kolikoj mjeri ne znam ali dolazi. I to onog iz jetre, a ne mišica da nebi bilo zabune, odnosno da neki nebi pomislili da se troši onaj iz mišica.                            
Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:


....zato je Ily jednostavno rekao ne, ne trošiš glikogen i nema straha i potrebe za punjenje jer se ne troši dok coriš bez da je odlazio u detalje........to je muški odgovorLOL.
A ženski odgovor je bio tvoj,tocan ali ipak pomalo ženski :)" pa daaa, alii i ovo može biti, nije ono sam tak jednostavno itd...LOL


Big smile ok ajmo jedan muški odgovor onda, bez detalja:  trošiš glikogen dok coriš LOL

Još nešto..ja nekako volim znati zašto :) Zato i volim detalje. Hocu znat cijeli proces iza necega, a ne samo reci to i to je tako i bok. Zato i ucim, i spajam...i mozgam...i ..glava me boli... :)

I ovo za žene....slažem se sa ovih 90% Wink

Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:


A stabilna razina šecera u krvi se održava iskljucivo inzulinom i glukagonom, ak fali glukagon izvlaci iz jetre glikogen i podiže razinu na .......mmmm nisam vise š00% mislim da je 4,nekaj  mmol-a/l neka idealka , tu negdje, al mozda sam fulao, a ak je podignuta razina glukoze u krvi (nakon jela npr.) onda inzulin to trpa u jetru, glikogrn u miš i višak u špekec.Time opet regulira nivo glukoze u krvi.


Pa evo, nisi li sad zapravo rekao ono što i ja? Smile Dakle inzulin i glukagon su zaslužni za aktiviranje odgovarajucih enzima u stanicama cime se potice razgradnja glikogena  i za sam transport u ovom slucaju glukoze u stanicu u slucaju inzulina. Zato aktiviran glukagon (kod dužeg vremena između obroka ali i kod prehrane sa manjkom uh-a) i potice razgradnju glikogena iz jetre, s obzirom da u mišicima ne može jer njegova uloga aktivacije enzima nije moguca....

Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:


Nisam gledao na hranjenje organizma glukozom kao neki preduvjet za regulaciju šecera u krvi teoretski,možda bi trebao,ali ak troši samo mast nivo šecera bi teoretski ostao isti pretpostavljam.jel tak?
I dobro veliš, iz jetrenog glikogen as ehrani mozak, nemre iz mišinog, ali ako se troši jetreni glikogen onda vjerovatno i nema utjecaj na razinu šecera u krvi ako ne dira u njega kao hranu.


Jedno š0 puta sam procitala ovo i još nisam sigurna dal sam pokopcala što si htio rec LOL Kako ceš regulirat šecer u krvi ako ne glukozom? Odnosno, ako ti glukoza padne ispod normalne koncentracije kako ceš je vratit na normalnu ako ne glukozom? Ili iz hrane, odnosno probave ili iz vlastitih izvora....a izvori su glikogen, glicerol, aminokiseline, laktati, piruvat...

Nivo šecera ne može ostati isti jer se neprestano mijenja ovisno o obrocima, aktivnostima.....

Kako nema utjecaj na razinu šecera u krvi kada je upravo glukoza otpuštena iz jetre vraca na normalnu razinu? Prvo tijelo dobije signal da je razina šecera u krvi preniska - izlucuje se glukagon - glukagon aktivira enzime koji poticu razgradnju glikogena - glukoza se otpušta i ulazi u krvotok - šecer se vraca u normalu.

Jesam li pohvatala što si htio reci? Smile

Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:


Mene je najviše ona izjava zbunila , mislim da si tak nekak rekla ,da mišici  nemogu otpuštati u mirovanju glikogen, tj glukozu u krv zbog nedostatka enzima......... mislim da mišici uopce nemogu opuštati nazad u niti jednom slucaju pohranjeni glikogen,cak ni za vrijeme aktivnosti, on u njima ostaje zarobljen i pohranjen za dobivanje energije, jer si sama rekla da nema enzime za to, tak da niti za vrijeme aktivnosti glikogen iz mišica nemrem nazad, jedino se može pokurit, nema vrcanja u krv nikada.......sad možda nisi ni mislila da može, al tak je ispalo pošto si naglasila da nemože za vrijeme mirovanja...
Eto, možda griješim sa svojom teorijom , ali za sad žcivim u tom uvjerenjuLOL


Tako je,all correct Smile i mislim da sam to napisala negdje u drugom postu (u smislu da se u mišicima glukoza iskorištava samo unutar stanica ) pa se time iskupila za još jedno brljavljenje Big smileWink

p.s. Molim da me netko prekine ako trkeljam gluposti LOL

Wink

Edited by Gym_girl
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
The Phoenix View Drop Down
Fitness freak
Fitness freak
Avatar

Joined: 31 Svibanj 2010
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4250
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote The Phoenix Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Srpanj 2011 at 18:39
Ma ne sve je 5, kužimo se, al ja sad više stvarno nemrem pohvatat sve ovo i replaynut ti na dijelove, jer se bojim da cu reci ono što smo oboje rekli i složili se i ponoviti to još jednom sve LOL.

Ono kaj veliš da si š0x citala i da nemres skuzit.....ma neznam, iskreno sad radim nekaj paralelno pa nemrem razmisljat totalno o tome, ali idej ami je bila otprilike....spavam, trosim primarno masti i nesto malo glikogena za mozak......razina secera u krvi je stabilna, potrosnja tog glikogena je dovoljno mala da ne uzrokuje promjene u razini secera u krvi , pa sam htio reci kako ta potrosnja onda regulira razinu secera u krvi ako nema potrebe za time.Uglavnom, filozofiram :) budem razmislio sutra na miru o tome :)

Uglavnom slažemo se oko svega samo je svatko mislio na svoj nacin i prešutio neke stvari na pocetku pa zapravo diskutiramo sa istim zakljuccima cijelo vrijeme i zapravo govorimo istu stvar LOL

I da, drago mi je da se slažeš oko moje studije žena, na trenutak sam se pobojao da pogrešno ne shvatiš to , kao nešto posprdno na tvoj odgovori il nekaj.Taj postotak je možda još goriu kod žena u vezi ili s deckom, tek one se prepuste još više da drugi odlucuju za njihLOL , To je samo jedna od komonenti studije, ostale necu spominjat jer je OT,a i ovo je dovoljno da me razapnu na forumuLOL
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Srpanj 2011 at 19:13
Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:

....spavam, trosim primarno masti i nesto malo glikogena za mozak......razina secera u krvi je stabilna, potrosnja tog glikogena je dovoljno mala da ne uzrokuje promjene u razini secera u krvi , pa sam htio reci kako ta potrosnja onda regulira razinu secera u krvi ako nema potrebe za time....


Ali ima potrebe za time jer razina šecera u krvi pada zbog gladovanja, kužiš? Ako između vecere i dorucka prođe 8-š0 h tijelo to vec bilježi kao malo gladovanje hehe...znaci ne može razina šecera u krvi biti konstantno ista, ne? što bi je moglo održavati istom ako nema hrane, odnosno zadnje mrve su se probavile prije npr. 4-5 sati? Ti cijelo vrijeme kreceš od pretpostavke da je razina šecera u krvi stabilna, a nije - nije ni tokom dana između obroka, a kamoli tek nocu kada je ta pauza nešto duža...

Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:


Uglavnom slažemo se oko svega samo je svatko mislio na svoj nacin i prešutio neke stvari na pocetku pa zapravo diskutiramo sa istim zakljuccima cijelo vrijeme i zapravo govorimo istu stvar LOL


Eto, zakljucak - i meni se vec vrti, rekli smo iste stvari u š00 verzija Big smile

Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:


I da, drago mi je da se slažeš oko moje studije žena, na trenutak sam se pobojao da pogrešno ne shvatiš to , kao nešto posprdno na tvoj odgovori il nekaj.Taj postotak je možda još goriu kod žena u vezi ili s deckom, tek one se prepuste još više da drugi odlucuju za njihLOL , To je samo jedna od komonenti studije, ostale necu spominjat jer je OT,a i ovo je dovoljno da me razapnu na forumuLOL


Bez brige, sa mnom možeš uvijek takve studije komentirat, rado cu potpuno objektivno sudjelovat LOL
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
The Phoenix View Drop Down
Fitness freak
Fitness freak
Avatar

Joined: 31 Svibanj 2010
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4250
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote The Phoenix Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Srpanj 2011 at 20:19
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

Originally posted by The Phoenix The Phoenix wrote:

....spavam, trosim primarno masti i nesto malo glikogena za mozak......razina secera u krvi je stabilna, potrosnja tog glikogena je dovoljno mala da ne uzrokuje promjene u razini secera u krvi , pa sam htio reci kako ta potrosnja onda regulira razinu secera u krvi ako nema potrebe za time....


Ali ima potrebe za time jer razina šecera u krvi pada zbog gladovanja, kužiš? Ako između vecere i dorucka prođe 8-š0 h tijelo to vec bilježi kao malo gladovanje hehe...znaci ne može razina šecera u krvi biti konstantno ista, ne? što bi je moglo održavati istom ako nema hrane, odnosno zadnje mrve su se probavile prije npr. 4-5 sati? Ti cijelo vrijeme kreceš od pretpostavke da je razina šecera u krvi stabilna, a nije - nije ni tokom dana između obroka, a kamoli tek nocu kada je ta pauza nešto duža...



A da,ma ne razmisljam nek lupam.
Naravno da niej konstantna, neg ju pokusava odrzati konstantnom otpustanje glikogena iz jetre kojeg imamo pohranjenog, dakle ne jedemo ali taj glikogen nam odrzava razinu secera u granicama normale za vrijeme posta.
Zato mi nije bilo jasno tvoje pitanje da nema glikogena koji se trosi u noci osim masti za vrijeme sna što bi održavalo razinu šecera u krvi ?i taj dio mi nije bio jasan kaj si s njim zeljela reci  jer ta potrosnja i ne regulira izravno razinu secera u krvi nego hormoni.Ta potrosnja ju moze samo unerediti i dodatno opteretiti a ne izregulirati razinu secera u krvi.No tu sam si ocito protumacio krivo taj dio teksta jer ovo sve i onako znašBig smile

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Srpanj 2011 at 23:36
Hormoni da, od njih sve pocinje, oni utjecu na niz reakcija u stanici...znaci hormoni su tu samo glasnici koji poticu daljnja događanja...u ovom slucaju oslobađanje glukoze....da nema glukagona to oslobađanje glikogena i nebi bilo moguce...

..u biti govorimo o istim stvarima samo na drukciji nacin kako smo vec zakljucili Smile Sad još samo fali da dođe netko i kaže da lupetamo gluposti, a meni se vrti cijeli dan od ovog LOL
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Morrighan View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama


Joined: 05 Svibanj 2010
Location: Yugoslavia
Status: Offline
Points: 1020
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Morrighan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Srpanj 2011 at 00:14
Aj' nek se sad neko usudi da jede voce
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Srpanj 2011 at 14:05
Originally posted by Morrighan Morrighan wrote:

Aj' nek se sad neko usudi da jede voce


Ma slobodno Wink

Ok, ne baš preslobodno Big smile

Teško je davati neke opce savjete jer smo... što? Daaaa razlicitiii!! LOL Al na stranu sve..mislim da par komada voca (uz to da se stvarno malo pripazi na ono jako slatko - banane, grožđe, smokve...) nebi trebalo nikome naškoditi...ako i da, što nije nemoguce... to ce sam skužit nakon nekog vremena... :)
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Srpanj 2011 at 14:19
Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:


Inace što se tice samih mehanizama, fruktoza ne ide ravno u salo, nego se ili sprema kao glikogen u jetri ili konvertira u glukozu i "pušta" u krvotok poslje konzumacije,


Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:


Jetra može podnjeti oko 50 ak grama (fruktoze) prije nego pocnu nekakve nezdrave konverzije u trigliceride


Znaci ipak postoji neki mehanizam pretvorbe fruktoze u trigliceride, a ne samo spremanje u glikogen ili otpuštanje glukoze Wink

Pretvara se tokom stvaranja ATP-a, odnosno kao višak acetil koenzima A koji onda kao neiskorišten za energiju izlazi iz ciklusa i pomocu enzima se pretvara u trigliceride.....i to se dešava kad je glikogen popunjen što si i rekao i kod nedostatka potrebe jetre za ATP-om...inace ovo se više odnosi na industrijske proizvode u kojima je udio fruktoze puno veci, to je glavno zlo, ne voce...

Po meni je voce najbolje jesti ujutro, eventualno u prvom dijelu dana ...da zakljucim Smile




Edited by Gym_girl
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
tare View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 28 Prosinac 2006
Location: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Points: 703
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tare Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Srpanj 2011 at 18:54
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:


Inace što se tice samih mehanizama, fruktoza ne ide ravno u salo, nego se ili sprema kao glikogen u jetri ili konvertira u glukozu i "pušta" u krvotok poslje konzumacije,


Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:


Jetra može podnjeti oko 50 ak grama (fruktoze) prije nego pocnu nekakve nezdrave konverzije u trigliceride


Znaci ipak postoji neki mehanizam pretvorbe fruktoze u trigliceride, a ne samo spremanje u glikogen ili otpuštanje glukoze Wink

Pretvara se tokom stvaranja ATP-a, odnosno kao višak acetil koenzima A koji onda kao neiskorišten za energiju izlazi iz ciklusa i pomocu enzima se pretvara u trigliceride.....i to se dešava kad je glikogen popunjen što si i rekao i kod nedostatka potrebe jetre za ATP-om...inace ovo se više odnosi na industrijske proizvode u kojima je udio fruktoze puno veci, to je glavno zlo, ne voce...

Po meni je voce najbolje jesti ujutro, eventualno u prvom dijelu dana ...da zakljucim Smile




Ne postoji biohemijski mehanizam pretvaranja glukoze u masne kiseline niti obrnuto. Procesi idu indirektno preko hormona.
Inzulin, glukagon, kortizol, somatotropin, trijodtironin su glavni u organizmu koji regulisu metabolizam glukoze, masti, aminokiselina.
Fruktoza u organizmu se ne moze sama oksidirati, izomerizira preko heksoza-isomeraze do glukoze, i onda ulijeva u glikolizu, citratni ciklus i celijsko disanje.
Ne moze se kategoricki reci, kad je mirovanje, kad je aktivnost, iz kojeg organa tacno(jetra, misici, masti) jer je metabolizam toliko kompleksan da procesi nikada ne teku potpuno odvojeno, al u biti je tacno onako kako ste rekli, visak energije uglavnom zavrsi spasen kao masne kapljice u adipocitima-salo.
Pozdrav iz vruce HercegovineSmile


Edited by tare
Back to Top
tare View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 28 Prosinac 2006
Location: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Points: 703
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tare Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Srpanj 2011 at 18:54
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:


Inace što se tice samih mehanizama, fruktoza ne ide ravno u salo, nego se ili sprema kao glikogen u jetri ili konvertira u glukozu i "pušta" u krvotok poslje konzumacije,


Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:


Jetra može podnjeti oko 50 ak grama (fruktoze) prije nego pocnu nekakve nezdrave konverzije u trigliceride


Znaci ipak postoji neki mehanizam pretvorbe fruktoze u trigliceride, a ne samo spremanje u glikogen ili otpuštanje glukoze Wink

Pretvara se tokom stvaranja ATP-a, odnosno kao višak acetil koenzima A koji onda kao neiskorišten za energiju izlazi iz ciklusa i pomocu enzima se pretvara u trigliceride.....i to se dešava kad je glikogen popunjen što si i rekao i kod nedostatka potrebe jetre za ATP-om...inace ovo se više odnosi na industrijske proizvode u kojima je udio fruktoze puno veci, to je glavno zlo, ne voce...

Po meni je voce najbolje jesti ujutro, eventualno u prvom dijelu dana ...da zakljucim Smile


Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Srpanj 2011 at 21:11
Originally posted by tare tare wrote:



Ne postoji biohemijski mehanizam pretvaranja glukoze u masne kiseline niti obrnuto. Procesi idu indirektno preko hormona.
Inzulin, glukagon, kortizol, somatotropin, trijodtironin su glavni u organizmu koji regulisu metabolizam glukoze, masti, aminokiselina.


Hoceš reci da ne postoji mehanizam pretvaranja glukoze u trigliceride u jetri? Ne znam da li si mislio tu na slobodne masne kiseline ili na trigliceride, vjerojatno ovo prvo što i nije moguce... koliko sam ja citala mehanizam pretvaranja glukoze u trigliceride postoji i ide ovako kao što sam navela gore....samo što je kod glukoze manja opasnost od stvaranja vece kolicine triglicerida zbog toga što sve stanice tijela mogu koristiti glukozu kao energiju pa manji postotak ulazi u jetru....za razliku od fruktoze koju stanice ne mogu koristiti, vec je samo jetra može...

Naravno, vjerujem da se više kužiš u sve te procese od mene al to je nešto što sam citala na više mjesta pa me zainteresirao ovaj tvoj odgovor...

Originally posted by tare tare wrote:


Fruktoza u organizmu se ne moze sama oksidirati, izomerizira preko heksoza-isomeraze do glukoze, i onda ulijeva u glikolizu, citratni ciklus i celijsko disanje.


Tako je, i ako postoji višak, glikogen je ispunjen i nema posebne potrebe jetre za energijom acetil-A-koenzim izlazi iz krebsovog (citratnog) ciklusa i uz djelovanje određenih enzima dolazi do stvaranja triglicerida....nije li tako?

Originally posted by tare tare wrote:


Ne moze se kategoricki reci, kad je mirovanje, kad je aktivnost, iz kojeg organa tacno(jetra, misici, masti) jer je metabolizam toliko kompleksan da procesi nikada ne teku potpuno odvojeno


To stoji Smile
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
tare View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 28 Prosinac 2006
Location: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Points: 703
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tare Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Srpanj 2011 at 18:20
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

Originally posted by tare tare wrote:



Ne postoji biohemijski mehanizam pretvaranja glukoze u masne kiseline niti obrnuto. Procesi idu indirektno preko hormona.
Inzulin, glukagon, kortizol, somatotropin, trijodtironin su glavni u organizmu koji regulisu metabolizam glukoze, masti, aminokiselina.


Hoceš reci da ne postoji mehanizam pretvaranja glukoze u trigliceride u jetri? Ne znam da li si mislio tu na slobodne masne kiseline ili na trigliceride, vjerojatno ovo prvo što i nije moguce... koliko sam ja citala mehanizam pretvaranja glukoze u trigliceride postoji i ide ovako kao što sam navela gore....samo što je kod glukoze manja opasnost od stvaranja vece kolicine triglicerida zbog toga što sve stanice tijela mogu koristiti glukozu kao energiju pa manji postotak ulazi u jetru....za razliku od fruktoze koju stanice ne mogu koristiti, vec je samo jetra može...

Naravno, vjerujem da se više kužiš u sve te procese od mene al to je nešto što sam citala na više mjesta pa me zainteresirao ovaj tvoj odgovor...

Originally posted by tare tare wrote:


Fruktoza u organizmu se ne moze sama oksidirati, izomerizira preko heksoza-isomeraze do glukoze, i onda ulijeva u glikolizu, citratni ciklus i celijsko disanje.


Tako je, i ako postoji višak, glikogen je ispunjen i nema posebne potrebe jetre za energijom acetil-A-koenzim izlazi iz krebsovog (citratnog) ciklusa i uz djelovanje određenih enzima dolazi do stvaranja triglicerida....nije li tako?

Originally posted by tare tare wrote:


Ne moze se kategoricki reci, kad je mirovanje, kad je aktivnost, iz kojeg organa tacno(jetra, misici, masti) jer je metabolizam toliko kompleksan da procesi nikada ne teku potpuno odvojeno


To stoji Smile


Tako je, glukoza se ne može direktno pretvoriti u masne kiseline, niti masne kiseline u glukozu.
Da, sve celije u tijelu mogu koristiti glukozu: razlikuju se dva tranpostra glukoze, jedan je neovisan o inzulinu preko GLUT-2 transportera, a to je u eritrocitima, neuronima itd. dakle ondje gdje i logicno da se hrana dobija bez inzulina.
Drugi je ovisan o inzulinu, preko GLUT-4 transportera i to je vecinom u mišice i jetru gdje se pohranjuje kao glikogen.

Fruktoza ide, kako si i sama rekla, preko izmoreziranja do glukoze... Visak acetil-koenzim A izlazi iz citratnog ciklusa i od njega se grade masne kiseline, onda sa glicerolom do triglicerida- prave masti.
To je jedan od efekata inzulina.
U principu se desava sljedece, kad pojedemo obrok, u roku od nekoliko sekundi se oslobadja inzulin koji potice uzimanje glukoze u periferna tkiva i jetru, pohranjuje je kao glikogen, sprecava proces glukoneogeneze (gradnja nove glukoze iz piruvata ili alanina- dakle aminokiseline se mogu pretvoriti u glukozu) i blokira glikogenolizu- razgradnju glikogena.  Potice liposintezu (salo !) i sprecava razgadnju masti. Potice sintezu proteina i sprecava njihovu razgradnju, pogotovo iz misica- jedan od efekata uzimanja glukoze nakon treninga, ne samo radi popunjavanja glikogena. Inzulin je, dakle, najvazniji anabolni hormon u organizmu. On u roku od sat vremena uspostavi normalni nivo secera u krvi, oko 80 mg/dl.
Dalje su bitni glukagon, somatotropin, kortizol i hormoni stitnjace... Ali, inzulin je jedini hormon koji moze sniziti nivo secera u krvi. O njemu prakticno sve ovisi....
Sto se tice voca i njegove fruktoze, ja tu ne bih imao straha, pogotovo ujutru i oko treninga, jer frukoza u biti minimalno podize inzulin, traje dok se pretvori u glukozu, a ona polako ulijeva u tkiva, tako da inzulin ostaje nizak- opasnost od sinteze masti je manja PUNO nego kod glukoze... To je jedan od razloga zasto dijabeticari koriste cesto fruktozu kao zamjenu za obicni šecer.
Samo kazem da nije moguce reci kategoricki, kad smo u miru, desava se to, a kad radimo desava se to, jer je svaki covjek individualac, i sigurno ne rade svaciji organi isto niti svi isto reaguju ne efekte vlastitih hormona, jos uz to i svi procesi skoro uvijek teku paralelno, jer organizam nije masina...
Lijepa diskusija, al malo previse detaljizovanaSmile
Lijep pozdrav.


Edited by tare
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Srpanj 2011 at 00:21
Super, to volim Wink

Sve jasno, sve štima samo me ovo buni:

Originally posted by tare tare wrote:


Fruktoza ide, kako si i sama rekla, preko izmoreziranja do glukoze... Visak acetil-koenzim A izlazi iz citratnog ciklusa i od njega se grade masne kiseline, onda sa glicerolom do triglicerida- prave masti.
To je jedan od efekata inzulina.


Kakvog inzulina kada fruktoza nema utjecaj na njega, ne provocira njegovo izlucivanje, odnosno u jetru ulazi preko transportera GLUT-5 ja mislim? Dakle inzulin nema nikakvu ulogu tu...ili se varam?

Originally posted by tare tare wrote:


U principu se desava sljedece, kad pojedemo obrok, u roku od nekoliko sekundi se oslobadja inzulin koji potice uzimanje glukoze u periferna tkiva i jetru, pohranjuje je kao glikogen, sprecava proces glukoneogeneze (gradnja nove glukoze iz piruvata ili alanina- dakle aminokiseline se mogu pretvoriti u glukozu) i blokira glikogenolizu- razgradnju glikogena.  Potice liposintezu (salo !) i sprecava razgadnju masti. Potice sintezu proteina i sprecava njihovu razgradnju, pogotovo iz misica- jedan od efekata uzimanja glukoze nakon treninga, ne samo radi popunjavanja glikogena. Inzulin je, dakle, najvazniji anabolni hormon u organizmu. On u roku od sat vremena uspostavi normalni nivo secera u krvi, oko 80 mg/dl.
Dalje su bitni glukagon, somatotropin, kortizol i hormoni stitnjace... Ali, inzulin je jedini hormon koji moze sniziti nivo secera u krvi. O njemu prakticno sve ovisi....


Nebitno za ovu temu ali drago mi je da si to ovako lijepo sažeo, korisno za sve koji ne znaju zašto u biti piju taj šecer nakon treninga (osim toga jer je to rekao Marko ili Darko T&#šš1;ngue) Wink

Originally posted by tare tare wrote:


Sto se tice voca i njegove fruktoze, ja tu ne bih imao straha, pogotovo ujutru i oko treninga,


s tim se slažem ali...

Originally posted by tare tare wrote:


opasnost od sinteze masti je manja PUNO nego kod glukoze... To je jedan od razloga zasto dijabeticari koriste cesto fruktozu kao zamjenu za obicni šecer.


Dijabeticari je koriste jer njena resorpcija ne ovisi o inzulinu što ne znaci da je mogucnost  sinteze masti puno manja. Sad, treba razgraniciti radi li se o par vocki dnevno, pogotovo onih manje slađih ili o vecoj kolicini voca na dnevnoj bazi...isto tako razlika je ogromna između fruktoze u vocu s obzirom da se tamo nalazi u malim kolicinama i one u industrijskim proizvodima gdje je ima brdo. Tu se vec događaju neke loše stvari kod prekomjernog unosa....cak i ne mora bit jako prekomjeran.

Al s obzirom da je ovo tema o vocu - opasnost je zaista minimalna kod nekog umjerenog unosa, pogotovo kad su zalihe glikogena u jetri prilicno ispražnjene.

Originally posted by tare tare wrote:


Samo kazem da nije moguce reci kategoricki, kad smo u miru, desava se to, a kad radimo desava se to, jer je svaki covjek individualac, i sigurno ne rade svaciji organi isto niti svi isto reaguju ne efekte vlastitih hormona, jos uz to i svi procesi skoro uvijek teku paralelno, jer organizam nije masina...


O naravno, kako bi lako bilo da svi funkcioniramo isto Smile...ali pomalo dosadno jel tako Wink

Originally posted by tare tare wrote:


Lijepa diskusija, al malo previse detaljizovanaSmile
Lijep pozdrav.


Inace ne volim detalje, ali što se ovih stvari tice kopam dok god ide Big smile

Pozdrav!


Edited by Gym_girl
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
slatkicazg View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 28 Kolovoz 2011
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote slatkicazg Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Kolovoz 2011 at 10:39
Ja sam se uvijek najbolje osjecala i izgledala kada bi prije podne jela samo voce, a za rucak proteine i povrce, a navecer mlijecno i ugljikohidrate. Imam 33 godine i što mi god tko rekao tako mi je uvijek bilo najbolje.
Svaki je organizam razlicit ali mislim da je u covjekovoj prirodi da jede puno voca pogotovo ljeti
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.