New Posts New Posts RSS Feed - Previse voca - Istina ili ne
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Previse voca - Istina ili ne

Post Reply Post Reply Page  <1 234
Author
Pitbull View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama

Status: Offline
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Pitbull Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Kolovoz 2011 at 13:16
Originally posted by slatkicazg slatkicazg wrote:

Ja sam se uvijek najbolje osjecala i izgledala kada bi prije podne jela samo voce, a za rucak proteine i povrce, a navecer mlijecno i ugljikohidrate. Imam 33 godine i što mi god tko rekao tako mi je uvijek bilo najbolje.
Svaki je organizam razlicit ali mislim da je u covjekovoj prirodi da jede puno voca pogotovo ljeti

To ti je najpametnije, slažem se Thumbs UpC&#šš1;nfused

Edited by Pitbull
Back to Top
Sandokan View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Sandokan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Rujan 2011 at 07:37
Voce...da ili ne...ovisi iskljucivo o jednom faktoru,a to je glikemijski indeks...ako postoji zabranjena lista voca, u vezi sa mršavljenjem,onda je i ta lista prilicno mršava:
š.Lubenica
2.Banane
3.Grožđe
4.Smokve

.... ostalo voce možeš jesti koliko god želiš...ali ipak s jednom napomenom..,
voce nebi trebalo kombinirati unutar obroka,zbog produljenja probavnog procesa i fermentacije,vec bi trebalo jesti kao zaseban međuobrok,dakle barem 2 sata prije ili poslije nekog od glavnih obroka.
Isto tako ne preporuca se jesti voce neposredno prije spavanja,jer u tom slucaju,cak i "dobro voce" nece metabolizirati u mišicni glikogen,jer su metabolicki procesi prilikom nocnog odmora (spavanja),sporiji od puža...dakle,vjerovatno ce ih jetra pretvoriti u mast...doduše, nece puno,ali ipak hoce.
Back to Top
Sandokan View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Sandokan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Rujan 2011 at 07:39
Originally posted by Morrighan Morrighan wrote:

Nesto sam bezveze dzapala po sajtovima i clancima i naidjem na ovaj clanak :

5 razloga zasto ne gubite salo

Citam ja tako i razmisljam se kako su neke stvari prosto i razumljivo napisane i kako zvuce prilicno logicno i ne zvuce kao neke zastarele nutricionisticke teorije od pre 40 godina, kad naidjem na ovaj deo :

Quote Naše telo poseduje samo dva nacina da zadržava šecer u sebi (šecer u našem telu se inace zove glikogen, tako da cemo taj izraz sad primenjivati). Dakle glikogen u telu se može cuvati u mišicima i u jetri. Fruktoza se jedino može cuvati u jetri. Jetra sa druge strane može da sadrži samo negde do š00g glikogena. Ovo dođe na oko dve jabuke i jedan kivi ili tako nešto. Ono što se desi sa ostatkom fruktoze iz pojedenog voca ode u salo.

Mislim, prosto mi deluje NEREALNO da je vise od 2-3 vocke na dan stetno za kilazu, mast u telu, salo, stagod...I vecito citam o tom vocu i kako ne treba preterivati sa njim i kako previse voca moze biti stetno i vecito se pitam sta je to ''previse''voca, tj koja je to kolicina, i sad naletim na ovakav odgovor...Koji me je skenjao, ako je istina, jer ja mnogo volim voce, i kad se vec uzdrzavam od cokoladica i ostalih secera, zelim barem da mogu to prokleto voce da jedem
Dakle sta vi mislite, istina, glupost ili ima neke istine/logike, proverena cinjenica(ok, kontam da je podatak koliko jetra moze da skladisti glikogena naucna cinjenica...ali visak fruktoze pravo u salo...I mean...really?!) ili samo teorija jednog coveka?
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Rujan 2011 at 09:05
Originally posted by Sandokan Sandokan wrote:

Voce...da ili ne...ovisi iskljucivo o jednom faktoru,a to je glikemijski indeks...

A šta sa treningom? šta sa stanjem glikogena? šta je sa glikemijskim indeksom ako ga kombiniramo sa drugim namirnicama što po meni nije problem, npr. proteinima?
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Passiongym View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Passiongym Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Rujan 2011 at 13:21
Gym girl ako sam te dobro shvatila, sugeriraš da je ok poslije treninga jesti voce pošto su nam glikogenske rezerve prazne. Međutim, koliko je meni poznato fruktoza se skladišti samo u jetri, ne u mišicima stoga voce po meni ne bi bilo najbolje riješenje kao obrok iza treninga (iako u vocu osim fruktoze ima između ostaloga i glukoze).

Po meni je idealno vrijeme za voce ujutro i prije treninga (banana pogotovo) u kombinaciji s nekim izvorom proteina.

Ne valja pretjerivat ni sa cime, a u prirodi imamo bezbroj primjera gdje ista stvar može biti i lijek i otrov, samo je pitanje kolicine u kojim se konzumira

BTW malo je off topic al me živo zanima. Procitala sam negdje da Larissa Reis poslije treninga uz proteinski shake pojede i šaku badema. Malo mi je to cudno, zar masti ne usporavaju absorpciju proteina? Evo zanima me neki konstruktivni odgovor

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 Rujan 2011 at 22:24
Originally posted by Passiongym Passiongym wrote:

Gym girl ako sam te dobro shvatila, sugeriraš da je ok poslije treninga jesti voce pošto su nam glikogenske rezerve prazne. Međutim, koliko je meni poznato fruktoza se skladišti samo u jetri, ne u mišicima stoga voce po meni ne bi bilo najbolje riješenje kao obrok iza treninga (iako u vocu osim fruktoze ima između ostaloga i glukoze).

Eto, sama si sebi odgovorila Wink U nekom vocu ima više fruktoze, u nekom ima nešto više glukoze...zato i je po nekima preporucljivo prije treninga birati ono sa više fruktoze jer daje brzu energiju, a ne provocira inzulin (ako nam je bitan gubitak masnih naslaga), a poslije treninga obrnuto. Znaci nije svejedno koje cemo voce jesti nakon treninga ako vec to hocemo ali u svakom slucaju po meni je to bez obzira na sve dobro znane teorije možda i bolje od tone dekstroze godišnje koje mnogi sipaju u sebe...gledam sa zdravstvenog stajališta....bitno je da se sprijeci katabolizam neposredno poslije treninga, a to se može i sa vocem..

Inace mi smo tu voce spominjali nakon treninga kao dobro vrijeme s obzirom da su glikogenske zalihe ispražnjene pa je, ako nam se vec jede u tom trenutku, najmanja opasnost da krene u krivom smjeru...zato se i preporucuje ujutro i oko aktivnosti....jer teško je reci kada su nam zalihe glikogena ispunjene i kada taj šecer iz voca pocne radit štetu..to može bit par vocki, a može bit kila vocki...u svakom slucaju, u ovim terminima smo malo sigurniji Smile

To su neka moja razmišljanja pa neka se netko ukljuci ako hoce ... :)

"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 234
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.