New Posts New Posts RSS Feed - Tipovi mišica / mjerenje mišica - pitanje
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Tipovi mišica / mjerenje mišica - pitanje

Post Reply Post Reply
Author
Jdot View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu

Status: Offline
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Jdot Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Tipovi mišica / mjerenje mišica - pitanje
    Posted: 24 Svibanj 2010 at 15:56
Nešto sam razmišljao, a nisam uspio pronaci kvalitetan odgovor.

Ovako, postoje generalno 2 grupe mišica koji su ovdje zanimljivi (fast i slow), zanima me da li ih je moguce
eksterno mjeriti. Zanimalo me zašto za neki isti volumen mišica neciji može biti jaci nego neciji drugi i jedini
zakljucak koji sam uspio pronaci je da postoji razlika u gustoci mišica (gušci mišic = veca snaga, ili neka
varijacija ovog, bitno je da postoji korelacija). Gustoca u nekoj mjeri ovisi i o omjeru tipa tkiva u njemu.

E sada, problematika - kako eksterno znati da li je neki mišic na optimumu ili ne. S obzirom da se gustoca
mišica može poistovijetiti s elektricnim otporom, mjerenjem s slabom strujom mogu se kvantificirati svojstva
nekog mišica. Sada me zanimalo da li je moguce na ovaj nacin nekako odrediti i omjer fast twitch / slow
twitch, a ne samo generalnu gustocu mišica?

Zašto me ovo zanima? Diskutirao sam s frendovima o spremi sportaša, koja je za novce koje danas dobivaju
neadekvatna. Oni bi trebali bit vrhunski pripremljeni, kada bi se znalo da je svaki igrac (neke igre) na
maksimalnom fizickom nivou, razlika do maksimuma koji bi trebao davati (koja se ocito vidi) bi bila u domeni
motivacije i slicnog, dakle iskljucivo psihološke prirode - što se opet da nekako optimizirati. Smislio sam i
kako vrednovati prototipe koji bi bili kao reference, ali to nije bitno za ovaj dio.

Ima netko kakvu ideju?
Back to Top
ThornOfFaith View Drop Down
Fitness freak
Fitness freak

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ThornOfFaith Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 Svibanj 2010 at 17:10

Ovo bi ti trebalo pomoci, iako je to manje više približna procjena:

Uzmes 80% maxa i napravis seriju do otkaza.

š-3 Fast twitch extremely dominant
4-6 Fast twitch very dominant
7-š0 Fast twitch dominant
šš-š3 Equal ratio
Itd...

A također imaš na netu, ne mogu trenutno pronaci tu stranicu, gdje je anatomski prikazan raspored zastupljenosti brzih/sporih i kombiniranih m vlakana.

Back to Top
Jdot View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Jdot Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Svibanj 2010 at 15:39
Thorn, hvala na ovom, kuzim da je to za vježbanje i kužim na koji nacin radi (zašto i to). Zanima me konkretno mjerenje
mišica, njegovih svojstava, tipa - ti uđeš u teretanu, ja te zahaklam na nešto (uređaj X) i kažem ti - taj i taj mišic (ili
grupa mišica) ti nisu u optimumu, moraš poradit na tom i tom..

Ovako za teretanu možda i nije nešto posebno bitno, ali zanima me kod profesionalnog bavljenja sportom.
Back to Top
ThornOfFaith View Drop Down
Fitness freak
Fitness freak

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ThornOfFaith Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Svibanj 2010 at 15:52

Mislim da rzaumijem - ako si npr. sprinter i nemaš dovoljno dominantnih brzih vlakana zanima te u kojim mišicima i koji je tocno % brzih/odnosno sporih kako bi to mogao korigirati treningom?

E s tim nisam upoznat, ali kažem to ovako što znam da se radi u praksi i što je puno jednostavnije i o cemu sam procitao u par knjiga i clanaka. Doduše, neka profi aparatura mora postojati za takvo što samo to onda spada u elitniju domenu

Back to Top
Jdot View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Jdot Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Svibanj 2010 at 13:52
E tocno to, tako sam trebao odmah i napisat, nego, jel znaš kak bi to mogao potražit na netu, ne znam opce kako da
formuliram upit, sve ove varijante sa measuring muscle density i slicno mi ne vracaju ništa relevantno, vecinom savjeti
kako vježbati po forumima, ali ništa egzaktno da proucim tu problematiku.
Back to Top
Iluvatar View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Iluvatar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Svibanj 2010 at 16:20
Inace, mislim da je najviše genetski uvjetovano može se ponešto treningom promjeniti no ne previše.. za testiranja ne znam stvarno
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.
Back to Top
Jdot View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Jdot Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Svibanj 2010 at 16:45
To je odlicna opcija isto, da možeš nekome odmah rec - gle decko, neceš nikad moc bit vrhunski u X sportu, ali u Y bi
mogao bit jako dobar (cisto banalan primjer).
Back to Top
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Svibanj 2010 at 16:47
Originally posted by Jdot Jdot wrote:

To je odlicna opcija isto, da možeš nekome odmah rec - gle decko, neceš nikad moc bit vrhunski u X sportu, ali u Y bi

Eh, to bi bilo odlicno...
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
Iluvatar View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Iluvatar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Svibanj 2010 at 16:54
Originally posted by Jdot Jdot wrote:

A cuj, na puno mjesta sma naišao da je najviše genetski uvjetovano pa ti rekoh, bilo lijepo ili ne, stvari tako stoje.. nije phelps takav zbog zobene kaše kao što njegova mati tvrdi, niti bolt zbog chicken mcnuggetsa a niti zbog superiornog treninga u odnosu na ostale
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.