Istraživanje: Proteini iz mesa i zdravlje |
Post Reply | Page 12> |
Author | ||
Zoki
Fit moderator Joined: 19 Studeni 2006 Location: Croatia Status: Offline Points: 5840 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 07 Rujan 2010 at 14:44 |
|
Naišao sam na jedno istraživanje, pa evo da ga ovdje prenesem..
Proteinska prehrana bogata mesom može ugroziti zdravlje Prehrana siromašna ugljikohidratima, a bogata mastima i proteinima biljnog porijekla, puno je zdravija od konzumacije namirnica koje poticu od životinja, pokazali su rezultati novog istraživanja. Uspoređujuci dvije vrste prehrane kroz više od dva desetljeca, istraživaci su otkrili da prehrana siromašna ugljikohidratima temeljena na povrcu smanjuje stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i raka. "Ako krecete na dijetu imate dva izbora: možete se okrenuti popularnoj Atkinsovoj dijeti koju karakterizira niski unos ugljikohidrata i proteinske namirnice poput kobasica, slanine, odrezaka. Ili možete izabrati zdraviju verziju dijete siromašne ugljikohidratima s više povrca, odnosno biljnih masti i proteina", izjavio je dr. Frank B. Hu jedan od autora studije. Rezultati istraživanja su objavljeni u casopisu Annals of Internal Medicine. Znanstvenici su do ovakvog zakljucka došli proucavajuci i uspoređujuci dva spomenuta nacina prehrane. Njihov zakljucak glasi: utjecaj ova dva oblika prehrane na ljudski organizam se drasticno razlikuje. "Kod osoba koje su konzumirale prehranu siromašnu ugljikohidratima, ali bogatu životinjskim proteinima smo uocili povecan rizik od smrtnosti, posebice one uzrokovane karcinomom, zakljucio je dr. Frank B. Hu, profesor nutricionizma s Harvarda. Ako se odlucite za biljne proteine, znajte da ih možete pronaci u biljnim uljima, orasima i kikiriki maslacu, mahunarkama, orašastim plodovima i žitaricama. I dok je avokado sjajan izvor zdravih masti, soja i tofu obiluju biljnim proteinima. izvor:ordinacija.hr što kažete na ovo istraživanje? Najbolje bi bilo da nakon svih otkrica oko mesa (klaonice, prerađevine, proizvodi) da krenemo u vegetarijance.. Edited by Zoki |
||
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
|
||
davor23
The Boss Joined: 12 Svibanj 2009 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 7174 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ja vjerujem u to i tvrdim da 50% dnevnih kalorij bi trebalo biti iz
kompleksnih ugljikohidrata, jedno 30% iz proteina te 20% iz masnoca.. Ja se tako hranim vec neko vrijeme, endomorf sam i ne debljam sve.. Sve je u kalorijama! |
||
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you ... stranger
|
||
Zoki
Fit moderator Joined: 19 Studeni 2006 Location: Croatia Status: Offline Points: 5840 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ma dobro je to.. samo što oni forsiraju biljne izvore proteina.. |
||
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
|
||
Iluvatar
Fit moderator Joined: 08 Veljaca 2009 Location: Zagreb Status: Offline Points: 4357 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
samo cu jedno citirati:
"... i proteinske namirnice poput kobasica, slanine, odrezaka." uocite izvore proteina da se razumjemo.. stvar je da prehrana bude izbalansirana znaci, ne samo meso, niti samo povrce... jer ako je samo meso vecinom, nema vlakana, vitamina, hrpe stvari, a ako je samo biljno, fali cinka, željeza i slicnih stvari koje možemo unjeti preko mesa Edited by Iluvatar |
||
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.
O osobnim treninzima kontakt na pm. |
||
davor23
The Boss Joined: 12 Svibanj 2009 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 7174 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
To stoji.. Problem je u tome sto kada ljudi odu na Atkinsonovu dijetu, ne gledaju koje izvore masnoca unose.. Sto se tice mrsavljenja, smrsavit ce unosili oni omega 3 masnoce ili svinjsku mast, ali zdravlje je druga prica.. Edited by davor23 |
||
|
||
Bucica
Cita FAQ Joined: 10 Rujan 2010 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 34 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ja sam probala svasta,od vegetarijanstva,makrobiotike pa i Atkinsa. Atkins mi se zamjerio da bola i to nebi preporucila nikome. Veeliki sam zagovornik biljnih proteina ALI ipak mislim da je za uravnotezenu prehranu potrebno i meso,tj.proteini životinjskog podrijetla. Najbolja je kombinacija. E sad, i jedno i drugo mi je muka kupovat u supermarketima i mesnicama jer kad pogledam mjesto proizvodnje i odkuda dolazi quinoja, amarant...,nije mi svejedno. Tak i za mcso...pogotovo nakon ovog na vijestima.. Moj muz je Slavonac.Tamo nam se ujaci brinu o velikom vrtu i pilicima i purama. Dok oni deru po klobasama,kulenju,rebarima i cvarkama ja doma forsam puru i pile. Da ne pricam skandala kad sam im pobrala malo zobi,psenice i svakakvih zitarica namjenjenih konjima:)...prvo su mi se smijali a sada sade posebno za mene eto tako da je moje misljenje glede izvora proteina :kombiniranje ! |
||
..osjecam se haj
mozak baj baj... |
||
Iluvatar
Fit moderator Joined: 08 Veljaca 2009 Location: Zagreb Status: Offline Points: 4357 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
I da naglasim, crveno meso je jako zdravo, cak zdravije od bijelog.. stoga, neizbjegavajte ga, jedino gledajte da bude što cišce it o je to
|
||
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.
O osobnim treninzima kontakt na pm. |
||
soner_9393
Fit moderator Joined: 22 Sijecanj 2010 Location: Croatia/Hrvatska Status: Offline Points: 3111 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Tak je, ja u zadnje vrijeme trpam svinjske butove, cisto ok meso a kila je 30-ak kn |
||
Rijeąeno na PM.
|
||
zia
Cita FAQ Joined: 04 Srpanj 2010 Status: Offline Points: 77 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ja imam kritiku na originalni clanak od Zokija. Naime Zoki
je krivo preveo. Dr. Frank Hu nije profesor nutriconizma, vec profesor Dijetetike i Epidemiologije. Studenti koji završe taj kolegij nisu nutricionisti, nego Dijeteticari. Postoji velika razlika između ta dva termina. To bi bilo lijepo kada bi ljudi poceli shvacati. Dijetetika je znanost. Nutricionizam je biznis. |
||
People like to call us debunkers, wich is a negative term, but let's face it, there is a lot bunk out there. -Michael Shermer
|
||
davor23
Post Options
Thanks(0)
|
|
I jos ima kreatina u sebi |
||
|
||
zmaj
Fitness freak Joined: 19 Ožujak 2009 Location: Trogir Status: Offline Points: 3429 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
pa sta fali cistom svinjskom mesu. ja cesto na grill bacin svinjski kotlet sa nimalo ili vrlo malo masti na sebi i odlicno. piletina mi iovako vec svaki dan ide na k....
|
||
tare
Mixa shakeove Joined: 28 Prosinac 2006 Location: Bosnia Hercegovina Status: Offline Points: 703 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
ne znam koliko je to tacno, jer je crveno meso u prosjeku puno bogatije holesterolom i zasicenim mastima od bijelog... Pogotovo sto dosta ljudi koji jedu crveno meso upravo ne odvajaju loj/cistu mast od misica. Meni se gadi sama pomisao na loj Puretina,riba,piletina-meni zakon. P.S. al je lijepo opet biti na forumu |
||
zia
Post Options
Thanks(0)
|
|
Kakve to ima veze ako si zdrav? |
||
People like to call us debunkers, wich is a negative term, but let's face it, there is a lot bunk out there. -Michael Shermer
|
||
davor23
Post Options
Thanks(0)
|
|
Inace nije preporucljivo unosit puno namirnica bogatih losim
kolesterolom.. |
||
|
||
tare
Mixa shakeove Joined: 28 Prosinac 2006 Location: Bosnia Hercegovina Status: Offline Points: 703 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
olesterol u normalnim kolicinama-OK, jer je potreban za 4 vitalne funkcije u organizmu, al ne moze me niko uvjerit da je loj sa mesa zdrav jer je to cisti holesterol plus zasicene masti. Ako ga je visak u organizmu, jet ra ga ne moze otliko pohraniti i talozi se u obliku estera na stijenkama krvnih zila. Edited by tare |
||
zia
Post Options
Thanks(0)
|
|
Budi siguran da ako prakticiraš životni stil koji se ovdje
promovira: Ne pušiti, jesti voce, povrce, ribu, bijelo mesu i redovno se baviti tjelovježbom, budi siguran da te jedan obrok od svinjetine tjedno nece ubiti. |
||
|
||
Post Reply | Page 12> |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |