Quinoa već tisućama godina raste na planinskim Andama Južne Amerike i bila je važan dio svakodnevne prehrane Inka, zato se često naziva i „zlatom Inka“. Poput žitarica može se jesti u zrnu ili samljeti u brašno i konzumirati u vidu hljeba ili tjestenine. Zbog viskokvlitetnih proteina, vlakana, vitamina i minerala ovu namrinicu može koristiti svako, a od posebne je važnosti za vegeterijancima koji traže izvore kvalitetnih proteina.
Često se pogrešno ubraja u žitarice, a ustvari je sjeme biljke sa zelenim listovima Chenopodium (također poznate kao loboda), koja dosta liči na blitvu i špinat. Quinoa ima strukturu sličnu zrnu pšenice ili riže.
Njen ukus se mnogima dopada, može se koristiti za tjestenine, hljeb, salate i supe, a priprema se brzo i jednostavno - identično kao i za riža.
Prednosti quinoe sa zdrastvenog aspekta:
Sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina.
Postoji ukupno 20 aminokiselina koje su potrebne za stvaranje proteina, ali tijelo proizvodi samo njih 11. Preostalih 9 koje se nazivaju esencijalne aminokiseline se moraju unijeti putem hrane. Quinoa i soja su jedine hranljive biljke koje sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina.
Lako probavljiva.
Quinoa je kompleks ugljikohidarta, lako je probavljiva i ne prouzrokuje veći nivo šećera u krvi niti inzulina. Njen glikemijski indeks je 36, što je čini odličnim izvorom energije.
Bogata vlaknima. 100 grama quinoe sadrži 7 grama vlakana. Vlakna pomažu da debelo crijevo i arterije održite čistim i zdravim.
Brzo zasiti.
Proteini i vlakna quinoe uzrokuju sitost, što vam stvara osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva.
Bogata je vitaminima i mineralima.
Više od bilo kojih žitarica bogata je kalcijem, vitaminom B, vitaminom E, fosforom, magnezijem, kalijem, željezom, bakrom, manganom i cinkom.
Sadrži fitonutrijente. Quinoa je bogata fitonutrijentima (također poznatim kao fitohemikalije), koji predstavljaju hemijske spojeve koji smanjuju rizik srčanih oboljenja kao i nekih oblika raka.
Djeluje kao probiotik.
Quinoa ima svojstva probiotika koji hrani mikrofloru (pozitivne bakterije) vaših crijeva.
Ne sadrži gluten.
Quinoa je bez glutena i kao takva je sigurna namirnica za ljude sa netolerancijom na gluten, odnosno pogodna je za one sa oboljenjem zvano celijakija.
Popularnost quinoe je u porastu.
Quinoa, nekuhana
Nutritivne vrijednosti (100 grama)
Energija 1,539 kJ (368 kcal)
Ugljikohidrati 64 g
Vlakna 7 g
Masti 6 g
Proteini 14 g
Voda 13 g
Tiamin (Vit. B1) 0.36 mg (28%)
Riboflavin (Vit. B2) 0.32 mg (21%)
Vitamin B6 0.5 mg (38%)
Folat (Vit. B9) 184 µg (46%)
Vitamin E 2.4 mg (16%)
Željezo 4.6 mg (37%)
Magnezij 197 mg (53%)
Fosfor 457 mg (65%)
Cink 3.1 mg (31%)
Postoci se odnose na preporučene dnevne unose za odrasle.
Izvor: USDA Nutrient database
izvor:body.ba
Imamo i forum temu gdje raspravljamo o Quinoi - slobodno se pridružite:
Quinoa - žitarice puna proteina
Jedete li quinou i gdje ju kupujete?
Imate li neki ukusni recept s quinoa-om koji bi voljeli podijeliti? :)
Često se pogrešno ubraja u žitarice, a ustvari je sjeme biljke sa zelenim listovima Chenopodium (također poznate kao loboda), koja dosta liči na blitvu i špinat. Quinoa ima strukturu sličnu zrnu pšenice ili riže.
Njen ukus se mnogima dopada, može se koristiti za tjestenine, hljeb, salate i supe, a priprema se brzo i jednostavno - identično kao i za riža.
Prednosti quinoe sa zdrastvenog aspekta:
Sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina.
Postoji ukupno 20 aminokiselina koje su potrebne za stvaranje proteina, ali tijelo proizvodi samo njih 11. Preostalih 9 koje se nazivaju esencijalne aminokiseline se moraju unijeti putem hrane. Quinoa i soja su jedine hranljive biljke koje sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina.
Lako probavljiva.
Quinoa je kompleks ugljikohidarta, lako je probavljiva i ne prouzrokuje veći nivo šećera u krvi niti inzulina. Njen glikemijski indeks je 36, što je čini odličnim izvorom energije.
Bogata vlaknima. 100 grama quinoe sadrži 7 grama vlakana. Vlakna pomažu da debelo crijevo i arterije održite čistim i zdravim.
Brzo zasiti.
Proteini i vlakna quinoe uzrokuju sitost, što vam stvara osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva.
Bogata je vitaminima i mineralima.
Više od bilo kojih žitarica bogata je kalcijem, vitaminom B, vitaminom E, fosforom, magnezijem, kalijem, željezom, bakrom, manganom i cinkom.
Sadrži fitonutrijente. Quinoa je bogata fitonutrijentima (također poznatim kao fitohemikalije), koji predstavljaju hemijske spojeve koji smanjuju rizik srčanih oboljenja kao i nekih oblika raka.
Djeluje kao probiotik.
Quinoa ima svojstva probiotika koji hrani mikrofloru (pozitivne bakterije) vaših crijeva.
Ne sadrži gluten.
Quinoa je bez glutena i kao takva je sigurna namirnica za ljude sa netolerancijom na gluten, odnosno pogodna je za one sa oboljenjem zvano celijakija.
Popularnost quinoe je u porastu.
Quinoa, nekuhana
Nutritivne vrijednosti (100 grama)
Energija 1,539 kJ (368 kcal)
Ugljikohidrati 64 g
Vlakna 7 g
Masti 6 g
Proteini 14 g
Voda 13 g
Tiamin (Vit. B1) 0.36 mg (28%)
Riboflavin (Vit. B2) 0.32 mg (21%)
Vitamin B6 0.5 mg (38%)
Folat (Vit. B9) 184 µg (46%)
Vitamin E 2.4 mg (16%)
Željezo 4.6 mg (37%)
Magnezij 197 mg (53%)
Fosfor 457 mg (65%)
Cink 3.1 mg (31%)
Postoci se odnose na preporučene dnevne unose za odrasle.
Izvor: USDA Nutrient database
izvor:body.ba
Imamo i forum temu gdje raspravljamo o Quinoi - slobodno se pridružite:
Quinoa - žitarice puna proteina
Jedete li quinou i gdje ju kupujete?
Imate li neki ukusni recept s quinoa-om koji bi voljeli podijeliti? :)
Objavljeno 02.12.2010.
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Ostali postovi
Postoji0komentara na ovu temu
Komentiraj ovu temu
Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija