Quinoa - izvor esencijalnih aminokiselina

Quinoa već tisućama godina raste na planinskim Andama Južne Amerike i bila je važan dio svakodnevne prehrane Inka, zato se često naziva i „zlatom Inka“. Poput žitarica može se jesti u zrnu ili samljeti u brašno i konzumirati u vidu hljeba ili tjestenine. Zbog viskokvlitetnih proteina, vlakana, vitamina i minerala ovu namrinicu može koristiti svako, a od posebne je važnosti za vegeterijancima koji traže izvore kvalitetnih proteina.



Često se pogrešno ubraja u žitarice, a ustvari je sjeme biljke sa zelenim listovima Chenopodium (također poznate kao loboda), koja dosta liči na blitvu i špinat. Quinoa ima strukturu sličnu zrnu pšenice ili riže.

Njen ukus se mnogima dopada, može se koristiti za tjestenine, hljeb, salate i supe, a priprema se brzo i jednostavno - identično kao i za riža.

Prednosti quinoe sa zdrastvenog aspekta:

Sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina.
Postoji ukupno 20 aminokiselina koje su potrebne za stvaranje proteina, ali tijelo proizvodi samo njih 11. Preostalih 9 koje se nazivaju esencijalne aminokiseline se moraju unijeti putem hrane. Quinoa i soja su jedine hranljive biljke koje sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina.

Lako probavljiva.
Quinoa je kompleks ugljikohidarta, lako je probavljiva i ne prouzrokuje veći nivo šećera u krvi niti inzulina. Njen glikemijski indeks je 36, što je čini odličnim izvorom energije.
Bogata vlaknima. 100 grama quinoe sadrži 7 grama vlakana. Vlakna pomažu da debelo crijevo i arterije održite čistim i zdravim.

Brzo zasiti.
Proteini i vlakna quinoe uzrokuju sitost, što vam stvara osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva.

Bogata je vitaminima i mineralima.
Više od bilo kojih žitarica bogata je kalcijem, vitaminom B, vitaminom E, fosforom, magnezijem, kalijem, željezom, bakrom, manganom i cinkom.
Sadrži fitonutrijente. Quinoa je bogata fitonutrijentima (također poznatim kao fitohemikalije), koji predstavljaju hemijske spojeve koji smanjuju rizik srčanih oboljenja kao i nekih oblika raka.

Djeluje kao probiotik.
Quinoa ima svojstva probiotika koji hrani mikrofloru (pozitivne bakterije) vaših crijeva.

Ne sadrži gluten.
Quinoa je bez glutena i kao takva je sigurna namirnica za ljude sa netolerancijom na gluten, odnosno pogodna je za one sa oboljenjem zvano celijakija.

Popularnost quinoe je u porastu.

Quinoa, nekuhana
Nutritivne vrijednosti (100 grama)

Energija     1,539 kJ (368 kcal)
Ugljikohidrati     64 g
Vlakna     7 g
Masti     6 g
Proteini     14 g
Voda     13 g
Tiamin (Vit. B1)     0.36 mg (28%)
Riboflavin (Vit. B2)     0.32 mg (21%)
Vitamin B6     0.5 mg (38%)
Folat (Vit. B9)     184 µg (46%)
Vitamin E     2.4 mg (16%)
Željezo     4.6 mg (37%)
Magnezij     197 mg (53%)
Fosfor     457 mg (65%)
Cink     3.1 mg (31%)

Postoci se odnose na preporučene dnevne unose za odrasle.
Izvor: USDA Nutrient database

izvor:body.ba

Imamo i forum temu gdje raspravljamo o Quinoi - slobodno se pridružite:
Quinoa - žitarice puna proteina

Jedete li quinou i gdje ju kupujete?
Imate li neki ukusni recept s quinoa-om koji bi voljeli podijeliti? :)

Objavljeno 02.12.2010.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija