Ostvari 15% popusta na sve trake za trčanje

Genetske predispozicije

 

Postoji 10 glavnih genetskih predispozicija koje mogu utjecati na vašu sposobnost da istopite masno tkivo, razvijete mišiće i povećate snagu! Čitajući ovaj tekst, naučiti ćete kako prehrana i trening mogu utjecati na svaku osobu drugačije. Isto tako sada ćete znati zašto neki dolaze do rezultata lagano a neki puno teže.Svako tijelo je drugačije, zato nikad neće biti „zlatnog programa“ za vježbanje kao ni za prehranu! I nemojte očajavati ako shvatite da imate loše genetske predispozicije, to samo znači da ćete se morati više potruditi!

1. Bazalni metabolizam

Vaš bazalni metabolizam(BMR) je količina energije(broj kalorija) koje sagorijevate svaki dan samo da bi vam tijelo normalno funkcioniralo, bez tjelesne aktivnosti!

2. Broj masnih stanica

Rođeni ste sa određenim brojem masnih stanica. Neki ljudi su rođeni sa više, a neki sa manje. Osobe sa više masnih stanica imaju teži put od nekog sa manje masnih stanica. Broj masnih stanica se može povećati tijekom života, ali se nemože prirodno smanjiti. Nasreću možemo promijeniti veličinu masnih stanica. Čak i netko s velikim brojem masnih stanica ih može stanjiti, te tako značajno smršaviti!

3. Dužina udova

Neki ljudi su rođeni sa dužim nogama i rukama, neki sa kraćim. Dužina vaših udova utječe na simetriju vaših udova i može utjecati na vašu snagu, atletizam i sposobnost dobivanja mišićne mase. Dugački udovi znače dugačke poluge, koje mogu stvoriti mehaničku manu kod pojedinih vježbi!

4. Opseg zglobova

Ljudi mogu imati velike, srednje ili male kosti. Mnogo ljudi se žali da imaju velike kosti, te si tako opravdavaju višak kilograma. Veličina zglobova utječe na izgled vašeg tijela, ali nema nikakve veze sa vašom sposobnošću da topite masno tkivo. Jednostavan test za utvrđivanje veličine vaših zglobova je da jednom rukom obujmite ručni zglob druge ruke.                                                                                                         Ako vam se palac i srednji prst preklapaju imate male zglobove                                                                                                                            Ako vam se palac i srednji prst dodiruju imate srednje zglobove                                                                                                     Ako vam se palac i srednji prst ne dodiruju imate velike zglobove

5. Mišićne insercije

Mišići se spajaju na iste kosti kod svih ljudi; ipak, točo mjesto spajanja može varirati. Čak i mala razlika u spajanju može značiti velike razlike u mehaničkoj prednosti. Ovo djelomično objašnjava zašto su neki ljudi prirodno jači od drugih.

6. Broj mišićnih vlakana

Kao i sa masnim stanicama, ljudi su rođeni sa određenim brojem mišićnih vlakana. Ako ste rođeni sa većim brojem mišićnih vlakana, biti će vam lakše nabiti mišićnu masu od nekog sa manje vlakana.

7. Tip mišićnih vlakana

Postoji više vrsta mišićnih vlakana. Neka su podređena aerobnim aktivnostima, dok su druga podređena za snagu, brzinu i eksplozivnost. Razlike u tipu mišićnih vlakana objašnjavaju zašto nekome paše trčanje a nekome trening s utezima.

8. Probavne sposobnosti

Neki ljudi imaju jako efektivan probavni sustav, sposoban za veliku apsorpciju nutrijenata iz probavnog trakta, dok neki imaju sporiji.

9. Alergije i netolerancije na hranu

Neki ljudi se rode sa određenim alergijama na hranu. Netolerancija laktoze(mliječnih proizvoda) je čest primjer. Neki ljudi postanu vegetarijanci dok drugi postanu mesožderi samo zato im takva prehrana odgovara.

10. Inzulinska reakcija i osjetljivost na ugljikohidrate

Neki ljudi su osjetljiviji na ugljikohidrate od drugih. Vaš nivo osjetljivosti na ugljikohidrate će imati direktan učinak na vašu sposobnost da topite masno tkivo, i to je jedna od najbitnijih stavki za kreiranje prehrane koja će vam odgovarati. Ako vam se šećer u krvi digne nakon samo malo ugljikohidrata, morate biti jako pažljivi sa konzumacijom istih, jer će rezultat biti otpuštanje velikih količina inzulina. Velika količina inzulina u krvi znači da će tijelo prestati oslobađati mast iz masnih stanica i preći u skladištenje masti, što vam nikako nije cilj ako želite smršaviti. Isto tako to objašnjava zašto se neki mogu daviti u ugljikohidratima i mršaviti lako, dok se drugi debljaju uz isti način prehrane.

                                                                                         

Objavljeno 13.12.2011.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji5komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji5komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija