Ostvari 15% popusta na sve trake za trčanje

Nutricionisti odgovaraju: Koje su 3 najčešće pogreške koje ljudi rade kad žele izgubiti višak kilograma?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Proljeće je period u kojem mnogi kreću na neku dijetu s ciljem skidanja kilograma i postizanja željene tjelesne težine. No, nažalost, mnogi u tome ne uspiju, a da pritom često nisu ni svjesni koje su pogreške napravili te što ih je zaustavilo na putu prema željenom izgledu ili broju na vagi.

plan prehrane

Tim povodom razgovarali smo s 4 hrvatskih nutricionista koji su nam odgovorili na pitanje:

Koje su 3 najčešće pogreške koje ljudi rade kad žele izgubiti višak kilograma?

Nenad Bratković: Greška je vagati se!

Osnovna greška pri planiranju mršavljenja su:

  1. Ljudi primarno doživljavaju regulaciju tjelesne mase kao određenu “kuru” odnosno kao nesretnu “dijetu”. „Bit ću na dijeti xy dana, i nakon toga se vraćam na “normalnu” prehranu.“ Postavka takvog stava nema nikakve održivosti i rezultira često razočaranjem i yo-yo efektom.
  2. Pri redukciji tjelesne mase oslanjaju se na mjerenje kilograma - vagu, a ne na mjerenje sastava tjelesne mase - opsega struka, boka, a onda i nadlaktice, natkoljenice. Konkretnije, promjena sastava tjelesne mase je jedino relevantna (očuvanje i povećanje metabolički aktivnog tkiva- mišićne mase i smanjenje masnog tkiva)
  3. Jedu hranu iz samo ograničene skupine (voće, ili juhe/smoothiei, ili samo proteinske namirnice, ili po novijem “trendu” samo masti) , onemogućavajući promjenu prehrane i kontrolu prehrane i nakon “dijete”, zaključuje Nenad Bratković,  mag.nutr, univ.mag.pharm.

prehrana

Branimir Dolibašić: Debljina se ne rješava samo provedbom dijete

Umjesto 3, izdvojio bih 4 najčešće pogreške koje ljudi čine kad žele izgubiti višak kilograma. Krenimo redom:

Svođenje računa za Novu Godinu ostavlja puno prostora za analizu i detektiranje grešaka, uz gotovo obavezno donošenje budžeta kalorija za sljedeći kalendarski period, kojim se planira vraćanje kalorijskog duga, odnosno kredita nabijenog kroz blagdane. Najčešće to ide, iako datum nije tajna, sasvim impulzivno. To je prva greška, jer se bez temeljite i stručne analize stanja donošenjem odluka naprečac teško mogu napraviti pomaci. Dakle, greška broj jedan je svođenje računa bez nutricionista.

Teško će ići popravak zamršenog problema, kakav debljina predstavlja, na svoju ruku i bez vodstva nekog tko zna rastaviti i sastaviti motor, da to plastično objasnimo. Jer kada se stavi ta želja na papir ili malo bolju provjeru, ona se najčešće zasniva na balansiranju + i - kalorija, poput premetanja kuglica na abakus drvenom računalu. Jedini problem oko toga jest, ako ste ikad rješavali složenu matematičku jednadžbu s više od jedne nepoznanice, što mršavljenje nije jednostavno poput 1+1, gdje ne vrijedi 1-1 rješenje. Puno, puno više toga je uključeno, tu su mišići, tu je masno tkivo, tu je metabolizam, tu su hormoni, tu je raspoloživost energije, tu je stanje probave, i ono „najjednostavnije“ – stanje u glavi. To bi bila greška broj dva, rješavati kompleksan zadatak pojednostavljivanjem koje uključuje zanemarivanje svih dimenzija problema. Vraćamo se na prvu točku, traži pomoć stručnog i iskusnog nutricionista.

Treći problem je ignoriranje međuzavisnosti pitanja hrane i kalorija i potrošnje istih, kao da prekrižimo pola tamne strane mjeseca koju nikad ne vidimo, te fokusiranje samo na jednu stranu, bilo unos bilo potrošnju. Dakle, utezi, tegovi, teretana, trčanje, fitness pojačati na 10, ne čekaj na 11, to će riješiti sve probleme. Ili, ajmo na najžešću, najradikalniju dijetu, to će riješiti sve probleme za dva tjedna. U stvarnosti, jedno ne ide bez drugog. Prehranu za redukciju viška kilograma treba prilagoditi tjelesnoj aktivnosti i posložiti sve u pravom smjeru. Inače, kao kod izgubljenih u prirodi, vrlo brzo se počnemo vrtjeti u krug i odustanemo. Sve divno krene, ali ta zamišljena kompenzacija više vježbaj ili manje jedi brzo puca. Rješenje je isto, povratak na prvu točku.

Četvrti problem je neka vrsta fatamorgane. Izgleda tako stvarno i privlačno, ali kad joj se približimo nestane, ispari u zrak. To je klopka nutricionističkih pridjeva. Nema ničeg zavodljivijeg na svijetu od bratski ili sestrinski s interneta odobrene dijete, odnosno načina ishrane koji pruža slobodu, a u isto vrijeme tvrdi da će „topiti“ ili „odnijeti“ masne naslage. Ako vam se učini da će pridjevi poput keto, proteinski, malomasno, low fat, bez ugljikohidrata, low carb, bezglutenski, sirovo, raw, sirt, sugar free, bez šećera ili druga  naljepnica redukcijske prehrane biti pravo rješenje, razmislite opet. Ne postoji dijeta redukcije pomoću koje „koliko hoćeš“ može biti opravdanje za neomeđeni unos nekih namirnica, samo zato jer je „x“ – sami umetnite neki od nutricionističkih pridjeva s gornje liste, a ima ih puno, a vi mislite da ste sigurni jer ste iz prehrane izbacili mrski „y“ ili „z“. Možda od nekih pridjeva i je primjeren u vašem slučaju, za to najbolje potražiti stručnu provjeru. Isto, na prvu točku.

Višak kilograma iz mog iskustva vrh je sante leda, koji ispod površine krije puno ozbiljnije stanje. Valja shvatiti da je debljina bolest koja ugrožava zdravlje i traži pomoć i upućenost liječnika. Možemo puno medicinskih pojmova i teorijskih radova navesti o debljini, pa iako je to sporo klizište, dan za danom pritišće i odnosi zdravlje i zato treba istu ozbiljno shvatiti i ozbiljno pristupiti. Sama dijeta nije rješenje za debljinu, traži multidisciplinarni angažman nutricionista oko prehrane te drugih struka za kompletno rješenje stanja, navodi Branimir Dolibašić, nutricionist

mrsavljenje

Katarina Zupančič: Nerealna očekivanja i prestroge restrikcije

Iz mog iskustva rada s ljudima najčešće pogreške s početkom mršavljenja su:

  1. Ograničavanje svega - Često ljudi automatski s dijetom kreću izbacivanjem širokog spektra namirnica, najčešće ugljikohidratnih i slatkih. To nakon početnog entuzijazma brzo vodi u nezadovoljstvo samom prehranom i smanjenjem uživanja u hrani. Također, takvim ograničavanjem moramo jako paziti da unosimo dovoljno hranjivih tvari iz namirnica koje konzumiramo.
  2. Nerealna očekivanja - Planiranje ogromnog gubitka kilograma u kratkom roku. Često puta povezano sa strogo malim unosom hrane. Ako ne ispunimo i dobijemo rezultate brzo postajemo frustrirani.
  3. Prehrana bez konkretnog plana i pomoći - U hrani trebamo uživati, ona nije gola energija za naš rast već i sredstvo pomoću kojeg se družimo i sklapamo prijateljstva. Način prehrane trebamo uključiti u svoj dnevni raspored i u raspored cijele obitelji, a pritom birati hranjive i ukusne namirnice. Nutricionist vam može pomoću u slaganju takvog plana, gdje ćete pritom doći do cilja, a usput neće izgubiti živce, zaključuje Katarina Zupančič,  dipl.ing, nutricionist

mrsavljenje

Alma Bunić: Skidanje kilograma ne ide bez pomoći stručnjaka!

Kada govorimo o pogreškama vezanim uz gubitak kg jedna od najvećih je što se na dijete ide bez pomoći stručne osobe. Za svako skidanje kg ili promjenu prehrane potrebno je razgovarati s nutricionistom.

Genetski je dokazano da svaki organizam drugačije metabolizira ugljikohidrate, masti i protein. Danas se genskim testovima može utvrditi koji od makronutrijenata se bolje, koji lošije metabolizira. To je samo dokaz da je potreban oprezniji i ozbiljniji pristup kod promjene prehrane.

U nekim slučajevima je vidljivo da osobi više odgovara proteinska prehrana, nekima vege ili vegetarijanska dok se neki najbolje osjećaju na LCHF-u. Sve su to različiti pristupi koje treba uvažiti , ali ne I strogo prihvaćati.

Znanstveno je točno utvrđeno kod kojih stanja, bolesti ide koja vrsta prehrane, kao I to da zdrava osoba treba konzumirati sve namirnice u točno određenim omjerima I točno određenim količinama.

Zdrava osoba koja ide na redukciju tjelesne težine treba prehranu prilagoditi svojoj energetskoj potrošnji (smanjiti unos hrane), povećati unos vlakana, povrća, voća. Poželjno je da se konzumira 3- 5 obroka u danu. Zadnji obrok ne uzimati iza 19 h I poželjno je da je taj obrok bogat proteinima, a siromašan ugljikohidratima.

Paziti da se voće i šećeri uzimaju više u prvom dijelu dana dok se pred kraj dana više  uzimaju proteini u kombinaciji s povrćem.

Kilogrami se mogu skidati na bezbroj način: gladovanje, proteinske dijete, keto dijete, ali ispravno je samo ono što je dugoročno održivo i ono što može postati obrazac za dalje. Skinete kilograme, ali ih teško održite.

Upravo je to razlog zašto prehrana treba biti individualno prilagođena, točno određena i naravno vođena od strane stručne osobe, ističe Alma Bunić, dipl.ing.preh.teh. 

Objavljeno 19.04.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!