Pogledaj BLACK FRIDAY akcije do 50% popusta

Posni rules

Dakle, manje-više svi Forumaši (ili barem većina njih) jako dobro znaju da je jedna od najboljih proteinskih namirnica obični good old cottage cheese iliti dobri stari posni sir.
Dugo bi nam trebalo da nabrojimo sve njegove adute, pa ćemo zato ukratko ponoviti gradivo: osim što je jedan od najboljih i najvažnijih izvora kvalitetnih proteina i kalcija, dobar je i za one koji ne podnose laktozu (mliječni šećer) i ne mogu piti mlijeko jer je većina ugljikohidrata uklonjena upravo procesom proizvodnje sira.

Mnogi novi članovi naše FIT ekipe, ipak još nisu upoznati sa načinima konzumacije ove vrhunske namirnice. Iako ni tu, kao ni kod mnogih drugih vrsta hrane, nema puno filozofije, neka vas ovaj tekst podsjeti na neke od mogućnosti i kombinacija u kojima posni sir izvrsno dolazi do izražaja. Sir i vrhnje klasični je specijalitet naših krajeva,ali unatoč tome što je ovo dobar spoj, niti posni sir bespogovorno podrazumijeva vrhnje, niti vrhnje sir. Toliko je kombinacija da bi se komotno mogla napisati jedna iscrpna knjiga recepata.

Pa evo nekoliko prijedloga za serviranje i nekoliko jednostavnijih recepata:
  • Posni sir, Wasa (integralni, raženi) krekeri, rajčica, paprika
  • Posni sir i žlica jogurta manje ili više kremasto izmiksani (po želji) + prstohvat crvene ljute ili slatke papričice kao vrlo jednostavan i ukusan home-made sirni namaz
  • Posni sir + žlica jogurta + prstohvat sjeckanog vlasca i/ili peršina/kopra - također ukusan sirni namaz koji možete jesti uz integralni kruh i pureću/prešanu šunku
  • Posni sir, poširano jaje, rotkvice i rajčica uz integralni kruh po želji
  • Pogačice od svježeg sira: Lagano umijesite 300 g svježeg posnog sira, 2 jaja i malo brašna. Oblikujte plosnate pogačice i pecite u tavici na malo ulja.
  • Žličnjaci od posnog sira: Od 15 dag griza,,1 jaja, 100 g posnog sira, malo nasjeckanog peršina i malo soli zamijesite žličnjake/male knedlice i kuhajte ih kratko u slanoj vodi (dok ne isplivaju na površinu). Poslužite uz gustu krem juhicu od miksanih tikvica, juhu od rajčice, variva od povrća itd.
  • Posni sir, tvrdo ili meko kuhana jaja, rotkvice, naribani hren i crni/raženi/integralni kruh/pecivo
  • Tikvice sa svježim sirom: Za 2 osobe treba vam - 2 srednje do veće tikvice, 1 žlica umućenog žumanca, 50 g posnog sira, 1 žlica maslinovog ulja, 1/2 češnja češnjaka, 1 žlica nasjeckanog peršina, sol. Tikvice kuhajte nekoliko min u slanoj vodi, neka se ohlade i zatim malo izdubite sredinu. Izdubljeno meso tikvice izmiješajte sa žumancem i sirom i dodajte češnjak,peršin i mrvu soli. Tikvice napunite tom smjesom i pecite u pećnici na 200 stupnjeva 15-ak minuta.
  • Posni sir, bilo koji jogurt i integralni kruh
  • Namaz od šunke: Izmiksajte 100 g posnog sira i 5-6 dag sitno nasjeckane (na kockice) šunke (kuhane, prešane, pureće, Deluxe). Začinite kremu slatkom crvenom paprikom i poslužite uz dvopek, integralni prepečeni toast i sl.

Za slatku varijantu jednostavno je izvesti sljedeće:

  • Krema/Pjenica od sira i voća : Posni sir, žlica jogurta, žličica vanilin šećera - sve smiksati npr. štapnim mikserom i po gotovoj kremi/pjenici posipati smrznuto voće (višnje/borovnice/jagode)
  • Home-made Danonino/Dukatino: Posni sir i 1-2 žličice pekmeza s malo il bez šećera (naravno -može i običnog) okusa po želji (marelica, šljiva, borovnica, jagoda) izmiksati štapnim mikserom
  • Light (alternativni) Tiramisu : Pomiješati 500 g posnog sira s 5 dag šećera u prahu.4 bjelanca i prstohvat soli izmiksati električnim mikserom u čvrsti snijeg. Postupno dodati 5 dag šećera u prahu, zatim u smjesu od sira pažljivo umiješati snijeg. Još vam treba 20 dag piškota koje namočite u skuhanu jaku crnu kavu i slažete jednu do druge u vatrostalnu zdjelu. Na njih ide pola kreme, zatim drugi sloj piškota i opet drugi dio kreme. Neka stoji u fridgu 1 sat. Prije posluživanja, po vrhu posipajte kakaom.
  • Palačinke punite svježim sirom i narezanim jagodama/borovnicama/višnjama
  • Posni sir + 2 žlice jogurta s okusom vanilije izmiksati
  • Posni sir + 2 žlice bilo kojeg voćnog jogurta izmiksati
  • Kup od sira i voća: Treba vam 500 g posnog sira, 500 g jagoda, 250 g šumskog voća -borovnica/kupina/malina ili višanja, 2 žlice šećera u prahu. Sir i šumsko voće izmiksati sa mikserom u kremu. Jagode i šećer isto tako izmiksati u kašu. U visoke čaše slagati jagode, kremu od sira u cca 4 sloja. Na vrh stiti eventualno malo šlaga i pokoju cijelu jagodu
  • Zapečene nektarine sa sirom: Za 4 osobe treba vam 4 nektarine ili breskve, 1 žlica smeđeg ili vanilin šećera, 1/2 šalice posnog sira i 1/2 žličice mljevenog anisa/cimeta. Prepolovite nektarine, izvadite im koštice i poslažite ih u vatrostalnu posudu ili lim za pečenje. U sir umiksajte šećer pa smjesom punite nektarine. Pospite nekim od začina i pecite cca 8 min na srednjoj temperaturi.

Nadam se da vam ideje zvuče OK i da  će vam dobro doći u vašim budućim eksperimentiranjima s posnim sirom.

Objavljeno 22.02.2010.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji13komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji13komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija