Nisam vegetarijanka, ali nerijetko mi paše takav način ishrane. Često se okrenem u tom smjeru, a posljednji put sam to učinila nedavno na polju burgera.
Naime, htjela sam nam doma pripremiti neku vege verziju i to posluženu u listu zelene salate, umjesto u pecivu (o tome malo više na kraju teksta) i pronašla ovaj recept.
Za neke namirnice sam se posebno zaputila u specijalizirane dućane, ali samo zato jer su mi uvijek usput kad idem s posla.
Vrlo samouvjereno sam krenula u tu avanturu i mogu vam reći da je ispalo i bolje nego što sam zamišljala…
Sastojci
400 g crnog graha iz limenke (procijeđen i ispran)
100 g skuhane smeđe riže
1 nasjeckan luk
1 žlica sjemenki komorača (zgnječene)
25 g krušnih mrvica
1 žlica crvene paprike u prahu
sol i papar po želji
žlica nasjeckanog peršina
malo maslinovog ulja
Priprema
Izblendajte sve sastojke osim maslinovog ulja.
Smjesu podijelite na 4 jednaka dijela i oblikujte rukama burgere.
Prije prženja ili pečenja ostavite ih posla sata na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku.
Na malo maslinovog ulja ih popržite 3 minute sa svake strane. Nemojte ih puno mrdati jer je moguće da se raspadnu, a to ne želite.
Eh sad, ako želite izbjeći burgere u pecivu, pa makar ono bilo i neko integralno, bezglutensko i slično… možete ga s proizvoljnim dodacima, neki umak, rajčica, kiseli krastavci, luk i šnita sira jednostavno poslužiti u listu zelene salate.
To je trik koji u ponudi imaju u jednom zagrebačkom burger lancu. Dakle služe burgere u pecivu ili zelenoj salati.
Dobra fora koju primjenjujem i doma. Probajte, moglo bi vam se svidjeti.
Objavljeno 09.01.2019.