Volim si kupiti onaj Ledov zamrznuti file bakalara. Sviđa mi se okus koji bakalar ima u tom obliku. Istini na bolju, volim bakalar u svim oblicima, pa je bilo nemoguće da mi se ovakav ne svidi. Najčešće file napravim tako da ga samo stavim na papir za pečenje i zapečem u pećnici sa začinima. Gotov je već za 15-ak minuta, a nema nikakvog prljavog posuđa ni komplikacija oko štednjaka. Nekad se ipak malo poigram s njime pa ga pripremim malo kreativnije i okusima bogatije.
Ovu kombinaciju sam našla na jednom blogu kojeg pratim već godinama. Priprema je jednostavna, a jogurt bakalaru daje dodatnu svježinu.
Evo sastojaka za recept:
Sastojci za umak:
- 1/2 svježeg krastavca
- 200 ml jogurta
- 1 žlica limunovog soka
- 1/2 žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica kopra
- sol, papar
Sastojci za pripremu bakalara:
- 1 žlica limunovog soka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 žličice kopra
- 1/2 žličice ribane korice limuna
- 300 g filea bakalara
Umak je najbolje napraviti barem 2 sata ranije, da se okusi i arome sljube. Krastavac ogulite, narežite na kockice i ubacite u blender pa usitnite do kašice. Ostavite malo da stoji pa dobro procijedite i stisnite tako da se što više vode iz krastavaca procijedi.
Pomiješajte dobro sve sastojke za umak i ostavite u hladnjak.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. I manjoj posudi pomiješajte limun, maslinovo ulje, kopar i koricu limuna. File bakalara stavite u vrećicu za pečenje pa dodajte smjesu začina i zatvorite. Pecite desetak minuta, dok se riba ne počne lagano razdvajati. Izvadite iz vrećice na tanjur i preko stavite umak od jogurta.
Odaberite prilog povrće koje najviše volite.
Dobar tek!
Objavljeno 04.08.2016.