Volim kombinaciju kave i čokolade. Ponekad ta ljubav završi kao smoothie u kojem pomiješam whey proteine čokoladnog okusa s običnom instant kavom, a ponekad se potrudim malo više pa rezultat bude nekakav kolač. Ovaj put je to brownie od čokolade i kave. Ako volite ove dvije arome, nema sumnje da ćete voljeti i ovu slasticu.
Osim toga, priprema je jednostavna i sve je brzo gotovo.
Sastojci:
- 250 g oraha
- 300 g datulja
- 90 g kakaa u prahu
- 3 žlice instant kave
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- malo soli
Glazura:
- 3 žlice komadića kakaovog zrna (drobljena)
- 80 g kokosovog ulja
- 100 g čokolade, min 75% kakaa
Orahe ostavite preko noći u vodi. Na taj način će se omekšati, ali i izgubiti dio svoje gorčine. Osim toga, oni će utjecati na to da brownie bude sočniji. Nakon namakanja, orahe procijedite i obrišite papirnatim ubrusima tako da pokupite što više vode.
Ubacite orahe u blender i izmiksajte dok ne dobijete brašnastu strukturu. Dodajte im kakao u prahu i instant kavu, ekstrakt vanilije i malo soli. Sve dobro promiješajte.
Uključite blender i polako dodajte jednu po jednu datulju, tako da se smjesa polako sljubljuje čineći čvrstu kremastu i ljepljivu masu. Kad ste dobili jednoličnu smjesu istresite je na papir za pečenje koji ste stavili u protvan . Poravnajte je po vrhu i stavite u hladnjak na 10-ak minuta.
U posudici zagrijte kokosovo ulje pa istopite čokoladu. Prelijte smjesu preko ohlađenog kolača pa po vrhu pospite komadićima kakaovog zrna.
Photo: Buffy Ellen
Objavljeno 13.12.2016.