Hokkaido buča mi je top namirnica. Za razliku od drugih vrste bundeva, ova sorta se može koristiti u jako puno recepata, zbog svojeg okusa, teksture i iznimne nutritivne vrijednosti. Baš zato, hokkaido buču nalazimo u receptima za piree, juhe, kolače, gulaše...
Ja sam dosad probala zaista dosta recepata s ovom bučom bogatom vitaminima A, B, C, beta-karotenom, kalcijem, magnezijem, fosforom i kalijem... Pisala sam vam o receptu za namaz od hokkaido buče, muffine, juhu, rižoto... dakle, svašta sam probala.
Sad su na red došli kolačići s ovom dragom bučom ili bundevom.
Sastojci za brownie:
- 500 g hokkaido buče
- 15 datulja
- 100 g mljevenih badema
- 2 žlice kokosovog ulja
- malo soli
- 100 g mljevenih zobenih pahuljica (usitnite u blenderu obične zobene pahuljice)
- 6 žlica kakaa u prahu
- 6 žlica meda ili javorovog sirupa
Za glazuru:
- 2 žlice kokosovog ulja
- 2 žlice maslaca od badema
- 1 žlica meda
- 2 žlice kakaa u prahu
Buču ogulite (iako je inače ne treba guliti, ali za ovaj recept je bitno da nema tvrđih dijelova) i narežite na kockice pa stavite na papir za pečenje i gurnite u pećnicu da se peče dok se buča potpuno ne omekša. Bit će dovoljno 20-ak minuta. Dok se buča peče, nakratko prokuhajte datulje tako da možete oguliti kožicu s njih.
Kad je buča gotova, izvadite je iz pećnice, malo pustite da se ohladi pa stavite u blender. Dodajte datulje koje ste prethodno narezali na sitno. Dodajte sve ostale sastojke s popisa za brownie i dobro izblendajte dok ne dobijete jednoličnu, čvrstu, kompaktnu smjesu.
Potom smjesu istresite u dublji protvan u kojem je papir za pečenje i pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta, odnosno dok čačkalica kojom probodete smjesu ne bude suha, što je znak da je smjesa pečena. Ovisno o jačini pećnice, ovo pečenje može trajati max 45 minuta, ali savjetujem da redovito provjeravate, da se kolač ne prepeče.
Izvadite van i ostavite da se potpuno ohladi i stvrdne. Ako budete glazuru stavljali na topao kolač, ona će se rastopiti i curit će vam na sve strane.
Dok se kolač peče, u posudici pomiješajte i zagrijte sve sastojke za glazuru, dok se ne otope i sljube. Potom ostavite da se malo ohladi, pa stavite prvo 15 minuta u duboko smrzavanje, pa 15-ak minuta u običan hladnjak, da bude tako čvrsto da ga možete premazati preko kolača. Na kraju, premažite po vrhu kolača, narežite na kockice i uživajte.
Objavljeno 08.11.2016.