Priča ide ovako, negdje sredinom trećeg mjeseca prijateljica Jelena i ja dogovorile smo gdje i kad idemo na godišnji. Kocka je pala na prekrasni Vis, tjedan dana u 8. mjesecu. Srećom da postoje državni praznici i spajanja, pa se tjedan dana na Visu, produžilo u 11 dana odmora po Dalmaciji. I tako, sredinom ožujka počelo je i naše odbrojavanje dana do polaska 5. kolovoza u jutarnjim satima. Plan je bio jasan, do tada ćemo završiti sa svim režimima prehrane i na Visu slijedi pravo psihičko, fizičko i nutritivno opuštanje.
No, kako smo obje (a Jelena posebno) malo opterećene planiranjem, mjesecima prije je postojalo i planiranje oko hrane koju ćemo jesti na Visu, ponijeti i jesti ujutro za doručak prije polaska iz Zagreba. Ne brinite, nismo od onih turista koji nose sa sobom na more sarme, paštete i bolonjez. A uostalom, putovale smo motorom pa je količina prostora za hranu bila svedena na - par proteinskih čokoladica i jedan domaći sir koji smo kupili kod nekog djedice u Lici.
Dakle, doručak prije puta je bio obilat. Zapravo rekla bih da je to bila "obilatost u obilatosti" - od domaćeg pršuta, sušenog mesa divljači, sira i mirišljavih rajčica do kolača! Pravo je čudo da nakon te količine hrane nismo obje zaspale!
Pršut, divljač i sir je Jelena dobila od roditelja pa o tome nemam puno informacija, osim dobrog sjećanja o njihovom fantastičnom okusu. No, kolač je Jelena sama radila večer prije, pa sam dobila i recept da ga podijelim s vama. Na slici vidite kako izgleda, a ovo su sastojci:
- 120 g maslaca od kikirikija
- 2 žlice meda
- 4 žlice kokosovog ulja
- 90 g zobenih pahuljica
- 40 g kokosovih mrvica
- 30 g oraha, usitnjenih
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 100 g tamne čokolade, narezana na što manje komadiće
Kaže Jelena ovako:
"U maloj posudici na srednje toploj ploči zagriješ maslac od kikirikija, med i kokosovo ulje. Stalno miješaš dok ti se ta smjesa ne omekša i sljubi. Kad se ujednači makneš s ploče i dodaš sve ostale sastojke. Miješaš dok se čokolada potpuno ne otopi i sve se ne ujednači u jednu homogenu smjesu. Nakon toga sve istreses u protvan ili neku trugu veću posudu, po vrhu pospeš s dodatnium kokosovim mrvicama i staviš u hladnjak na par sati. Meni je stajalo cijelu noć. I to je to."
Savjetujem da smjesu izlijete u što veći protvan, da kolač bude tanak kao čokolada, 4-5mm jer ga je tako lakše rezati kad se stvrdne.
Prema sastojcima vam je jasno da se radi o energetskoj bombi, pa ne treba pretjerivati. A upravo je pretjerivanje ono što smo mi napravile ;)
Uglavnom, jaaaako fino!
Objavljeno 18.08.2016.