Prije par tjedana sam bila na jednoj izvrsnoj večeri. Znate one večere kad za sve što probate želite recept. E to je bila jedna takva večera.
Jelena se potrudila i poslala mi recept za svoju izvrsnu Caponatu. Kopiram vam sve, u cijelosti:
Caponata
Rijetko koje jelo, osim opće poznate pizze, toliko asocira na Italiju kao Caponata.
Spoj maslinovog ulja, maslina, kapara i povrća čini ga zanimljivim prilogom ili nadjevom na proteinskom kruhu.
Caponata dobro podnosi čuvanje u dobro zatvorenoj posudi u frižideru i po nekoliko dana što je čini praktičnom kao ručak kojeg nosite na posao uz neki komad tuna odreska ili pržene piletine.
Za 6 porcija Caponate potrebno je:
- 500 g konzervirane rajčice
- 750 g na kockice izrezanog patlidžana
- 1 dl narezanih otkoštenih maslina
- 1 prepolovljen i na ploške narezan ljubičasti luk
- 3 stapke celera listaša nasjeckati
- 2 žlice kapara
- 1 dl aceto balsamica
- 1 dl maslinovog ulja
Na masni papir poslagati kockice patlidžana i u pećnici peći na 200 stupnjeva dvadesetak minuta.
Na tavici ugrijati maslinovo ulje, dodati luk i celer i pirjati 5-6 min. Smanjiti vatru, dodati rajčicu i polako pirjati petnaestak min. Umiješati kapare, masline i aceto te pirjati još 5-10 min. Maknuti s vatre i umiješati kockice patlidžana.
Hvala Jelena!
Objavljeno 03.12.2018.