"Jesen stiže dunjo moja...", ide pjesma, a s jeseni stiže i miris dunja. Iako se radi o namirnici koja u našim krajevima jako dobro rađa, rijetki je koriste u kuhinji. No, to svakako treba popraviti.
Dunja je voće s jako malo kalorija: 57 kalorija na 100 grama ploda. U 100 g dunje dobit ćete samo 14 g ugljikohidrata, a od vitamina i minerala ističu se vitamini C, E, K i B-kompleks te kalij, kalcij, bakar i željezo. Stoga, iskoristite ovu jesen i živajte u aromi i blagodatima dunje.
Naša Kristina to već čini, a i s nama je podijelila jedan jednostavan recept za superukusan cheesecake od dunje:
Biskvit
- 4 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice kokosovog šećera
- 5 žlica zobenog brašna
Istucite snijeg od bjelanjaka. Izmiksajte žutanjke i kokosov šećer, dodajte brašno i prašak za pecivo. U tu smjesu dodajte i bjelanjke. Stavite peći na 180 stupnjeva, oko 30 min.
Krema od sira
- 500 g skute
- 7 velikih dunja
- 2 žlice kokosovog šećera
- 2 žlice wheya od vanilije
Dunje ogulite i stavite kuhati dok ne omekšaju. Izmiksajte ih štapnim mikserom i stavite hladiti. Izmiksajte skutu i šećer. Toj smjesi dodajte i ohlađenu dunju. Na kraju stavite i 2 žlice vanilije. Sve još jednom izmiksajte i tom kremom namažite biskvit. FIIINOOO!!!!
Objavljeno 29.10.2015.