Zobena kaša ima potpuno drugačiji okus ako je se ostavi preko noći pa ujutro jede. Ne znam ima li s time veze beta glukan kojeg zobena kaša, ako je pripremljena na taj način, otpušta ili nešto drugo, ali ako mi je u jelovniku ovaj obrok u planu, uvijek ga pripremim navečer prije spavanja, ostavim u hladnjaku, pa jedem ujutro. (btw. beta glukan je najvrjedniji dio zobenih pahuljica - radi se o "lovcu na uljeze u ljudskom tijelu", slikovito rečeno.
Otkriven je čitav niz bolesti kod kojih se korištenje beta glukana pokazalo iznimno uspješnom terapijom:
- sve vrste infektivnih bolesti uzrokovanih virusima, bakterijama i gljivicama
- alergije
- kronične upale
- tumorske bolesti
- hematološke bolesti (leukopenija, trombocitopenija, anemija...)
- autoimune bolesti (lupus, artritis, ulcerozni kolitis, psorijaza...)
- sporo i slabo zacjeljivanje rana
- postoperativni oporavak
- izloženost različitim vrstama zračenja (UV, elektromagnetsko..)
- ateroskleroza (smanjuje kolesterol, sprječava nastanak plaka)
- mononukleoza
Pored spomenutog, beta glukan je pokazao iznimno djelovanje i kod oporavka od radijacije i kemoterapije te češćih stanja organizma kao što su razne dijete, fizički ili emocionalni stres a preporuča se i sportašima.
E sad, da se vratim mojoj zobenoj kaši:
- 60 g zobenih pahuljica
- 150 ml mlake vode
- 50 ml zobenog ili bademovog mlijeka
- 1 žlica maslaca od kikirikija s čokoladom
- začini: cimet, đumbir
- 1 žlica otopljenog kokosovog ulja
- 1 žlica kakaa u prahu
- 1 žlica meda
Vodu i mlijeko zagrijte pa ubacite zobene pahuljice pa jedno po jedno ubacujte i sve ostale sastojke, uz stalno miješanje, da se sve sljubi. Istresite u zdjelu ili neku veću čašu pa ostavite da se ohladi pa potom stavite u hladnjak preko noći.
Ujutro samo promiješajte prije papanja. (Ako želite jesti toplo, kašu na 1 minutu zagrijte u mikrovalnoj).
Objavljeno 03.05.2017.